Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu o pedałach..

Featured Replies

Napisano

Quote:

Dziesięć osób zostało rannych w wypadku, do którego doszło dzisiaj rano w Bystrzycy (Podkarpackie). W grupę osób wychodzących z kościoła wjechał opel vectra - poinformowała Marta Tabasz z zespołu prasowego podkarpackiej policji.

Dodała, że prawdopodobną przyczyną wypadku była awaria samochodu.

- Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że kierujący oplem vectra, prawdopodobnie na wskutek zablokowania pedału przyspieszenia, wjechał w osoby wychodzące z kościoła. Auto uderzyło też w fiata cinquecento - powiedziała Tabasz.

Źródło

Ciekawe czy rzeczywiście się zablokował czy to po prostu modna ostatnio linia obrony... hmm.gifniewiem.gif

Napisano

>...

> Ciekawe czy rzeczywiście się zablokował ...

Chyba razem z hamulcem facepalm.gif

Napisano

to co, sprzęgło i hamulec też mu nie działało?

bez sensu

Napisano
  • Autor

> to co, sprzęgło i hamulec też mu nie działało?

> bez sensu

Wiesz, z jednej strony mogę gdybać, nie znalazłem się w takiej sytuacji, nie wiem jakbym zareagował, czy logicznie, czy odpowiednio szybko, z drugiej strony, jak się zablokuje pedał gazu to przecież każdy "świadomy" kierowca wie co intuicyjnie zrobić.. sprzęgło? wybić bieg? ręczny? zgasić silnik? ostatnia opcja nie wiem czy bezpieczna zlosnik.gif

generalnie dobrze jakby się przyłożyli chuopaki i ustalili jak bylo naprawde...

Napisano

> Wiesz, z jednej strony mogę gdybać, nie znalazłem się w takiej sytuacji, nie wiem jakbym

> zareagował, czy logicznie, czy odpowiednio szybko, z drugiej strony, jak się zablokuje pedał

> gazu to przecież każdy "świadomy" kierowca wie co intuicyjnie zrobić.. sprzęgło? wybić

> bieg? ręczny? zgasić silnik? ostatnia opcja nie wiem czy bezpieczna

> generalnie dobrze jakby się przyłożyli chuopaki i ustalili jak bylo naprawde...

Ja bylem w takiej sytuacji.

To bylo dawno temu i przejechane mialem moze 5 tys km w karierze,

ale bylem bardzo zaskoczony i dlugo nie moglem wymyslic co zrobic.

Napisano

> bez sensu

Kluczyka też nie dało się wykręcić.

Kiedyś czytałem instrukcję obsługi Fiata 126p. Było, jak uruchomić i ruszyć. Nie było nic, jak zatrzymać.

Napisano

> Wiesz, z jednej strony mogę gdybać, nie znalazłem się w takiej sytuacji, nie wiem jakbym

> zareagował, czy logicznie, czy odpowiednio szybko, z drugiej strony, jak się zablokuje pedał

> gazu to przecież każdy "świadomy" kierowca wie co intuicyjnie zrobić.. sprzęgło? wybić

> generalnie dobrze jakby się przyłożyli chuopaki i ustalili jak bylo naprawde...

Byłem w takiej sytuacji. Mechanik złamał mi pancerz linki a ta się w końcu zablokowała i silnik został na 3 tyś obrotów. nic szczególnego sie nie stało jedynie na postoju silnik sie darł a ja nie mogłem nic z tym zrobić, trochę ludzie dziwnie się patrzyli. A jechało sie normalnie, taka namiastka tempomatu grinser006.gif

Ale zwalać na to winę to trochę bezsens. Za szybko jechał nic więcej

Napisano

> Ale zwalać na to winę to trochę bezsens. Za szybko jechał nic więcej

Moim zdaniem ludzie mogli iść środkiem drogi, albo przechodzić w miejscu niedozwolonym.

Napisano

> Ciekawe czy rzeczywiście się zablokował czy to po prostu modna ostatnio linia obrony...

Jesli auto nie bylo w automacie, to widac totalny XXXX (kazdy moze wstawic co chce) ...

Kiedys mialem taki nr w CC700 i jakos zyje (jeszcze jest przeciez sprzeglo smile.gif )

W automacie zawsze tez da sie wbic N ...

Glupie tlumaczenie....

Napisano
  • Autor

> Ja bylem w takiej sytuacji.

> To bylo dawno temu i przejechane mialem moze 5 tys km w karierze,

> ale bylem bardzo zaskoczony i dlugo nie moglem wymyslic co zrobic.

ale pewnie też jechałeś sobie na wprost i nie stwarzałeś zagrożenia.. ? wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> W automacie zawsze tez da sie wbic N ...

Akurat tutaj samo ustawienie dźwigni w pozycji N nie przełącza z biegu na N.

Decydujący głoś ma komputer sterujący pracą skrzyni.

Napisano

> Akurat tutaj samo ustawienie dźwigni w pozycji N nie przełącza z biegu na N.

> Decydujący głoś ma komputer sterujący pracą skrzyni.

Nie rozumiem jaka jest roznica w sposobie sterowania skrzynia smile.gif

W domu bylo kilka aut z automatem i we wszystkich dawalo sie podczas jazdy wbic luz smile.gif (o wplywie takiej czynnosci na skrzynie nie bedziemy dyskutowac smile.gif )

Ad rem...

Nawet gdyby przedmiotowy ŁOPEL, w ktorym zacial sie pedal gazu byl w automacie, to kierowca spokojnie mogl w nim wrzucic LUZ smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem ludzie mogli iść środkiem drogi, albo przechodzić w miejscu niedozwolonym.

Może nawet namiot na środku drogi postawili? screwy.gif Kwestia pieszych nawet nie jest poruszana, więc raczej środkiem drogi nie szli...

Napisano

Teraz uczą żeby nie naciskac za wcześnie sprzegła - i mozna podobno za to oblać egzamin. Moze ktoś się dobrze nauczył? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> bieg? ręczny? zgasić silnik?

W niektórych samochodach nie da się zgasić silnika w trakcie jazdy ani wyjąć "kluczyka"

Ale mocne nacisnięcie hamulca i trzymanie go przez 30 sekund rozwiazuje tyen problem...

Napisano

W USA problem był prosty. Kraj pompował kase w motoryzacje to musie coś wymyślić aby te pieniądze nie szły do Japonii ale w polsce to raczej zwalanie winy ,,niewinnego". Napewno w sytuacji kiedy auto ci przyśpiesza człowiek głupieje ale po sekundzie powinny włączyć się odruchy ,, nie daj się zabić" - czyt. naciśnij hamulec bo zginiesz.

Napisano

> Nie rozumiem jaka jest roznica w sposobie sterowania skrzynia

Nie powiem tu sensu stricte o technice tylko o technice a raczej o obserwacjach z jazdy dwoma autami (dużo jeździłem swoim Renault skrzynia AD4 klasyczny automat 4b, trochę Audi jakaś nowsza nie znam oznaczenia).

> W domu bylo kilka aut z automatem i we wszystkich dawalo sie podczas jazdy wbic luz (o wplywie

> takiej czynnosci na skrzynie nie bedziemy dyskutowac )

Instrukcje obu aut ZDECYDOWANIE to odradzały, kto zna temat smarowania ASB wie czemu. Ale jest to możliwe. W praktyce: bieg zaskakuje z pewnym opóźnieniem, znacznie większym, niż miałoby to miejsce w manualu. Komputer jakby chwilę myśli, potem dopiero daje sygnał do hydraulicznego zaworka powodującego następnie "rozpięcie" napędu. Wajcha automatu (chyba żadnego) nie jest mechanicznie połączona ze skrzynią, daje tylko sygnał do kompa od ASB.

> Ad rem...

Koniec mojej dygresji 270751858-jezyk.gif

Napisano

Z tego co pamiętam to na N można holować auto ale z max. prędkością 20-30km/h i na bardzo małych dystansach. coś w tym musi być skoro tak pisało w instrukcji. Co nie zmienia faktu ze w sytuacji awaryjnej ja osobiście w pupie mam skrzynie rotfl.gif

Napisano

wystarczy wcisnac sprzeglo i hamulec - tak samo jak przy kazdym innym awaryjnym hamowaniu. gdzie tu dylemat?

Napisano

> Z tego co pamiętam to na N można holować auto ale z max. prędkością 20-30km/h i na bardzo małych

> dystansach. coś w tym musi być skoro tak pisało w instrukcji. Co nie zmienia faktu ze w

> sytuacji awaryjnej ja osobiście w pupie mam skrzynie

Renault w przypadku skrzyni AD4 w Lagunie zaleca holowanie z Vmax 50kmh na dystansie do 50km. Nie ma się czym chwalić, ale korzystałem z tego. Ale do rzeczy: często zdarza Ci się mieć potrzebę holować dalej niż 50km i potrzebować holować szybciej niż 50km/h?

Jeśli powodem holowania jest jakaś niemożność odpalenia silnika, hamulce ani wspomaganie (jeśli jest hydrauliczne, a na ogół jest) nie działają prawidłowo, więc wyższa prędkość i tak wydaje mi się nierozsądna przy holowaniu...

Napisano

ostatnio zablokował mi się pedał gazu w służbówce na amen (dywanik marnej jakości wszedł jakoś tak dziwnie między pedał a ścianę boczną tunelu....

hmmm... wcisnąłem sprzęgło (poszedł na chwile do odcinki) i zgasiłem silnik, zahamowałem i ....wyciągnąłem dywanik, wszystko raczej 100% bezpiecznie i bez specjalnego stresu.... grinser006.gif

także nie bardzo rozumiem dlaczego takie coś miałoby doprowadzić do wypadku... wszak hample działają zlosnik.gif

Napisano

> ale pewnie też jechałeś sobie na wprost i nie stwarzałeś zagrożenia.. ?

Mialem duzo miejsca i czasu ale zaskoczenie i chwilowy brak talentu jest faktem. zlosnik.gif

Napisano

Mialem taka sytuacje dwa razy , raz z Maluchu i raz w CC - jak pancerz linki zblokowal sie na jakies 4 tys obr. . Jakos dalem rade - mialem jeszcze sprzeglo . Ale wiadomo kazdy w poszczegolnej sytuacji zachowuje sie inaczej......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.