Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BENZYNA vs ON / porównanie osiągów...

Featured Replies

Napisano

> moim zdaniem to lepiej pokazuje różnice:

Taaaa, jak pokazsz mi jeszcze Lambo ktore osiagnelo srednie przebiegi W 123 w Diesel'u to zaraz odpalam wrotje i przywoze Ci cysterne wodki grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> Za każdym razem kiedy czytam Twoje opisy spalania 1.4 TSI dochodzę do wniosku, że chyba masz

> wyjątkowo ciężką nogę.

Obstawiam raczej tzw "niewłaściwą technikę jazdy" (łycha-hebel).

Mar00ha_ pompuje po prostu benzynę w tarcze h-cowe :-)

Na serio - takie spalanie (dyszka na stówkę w trasie) w tym silniku jest BEZ PROBLEMU do zrobienia.

Wystarczy jechać polską jednopasmową krajówką metodą "raczej mi się spieszy", a nie w strumieniu pojazdów.

Powyższe bazuję poniekąd na moim osobistym doświadczeniu z tego typu silnikiem (konkretnie 1,4 "f tijesaju" 125 KM (chyba tyle?!) ) w Octavii.

Tym silnikiem da się jeździć oszczędnie (nawet NAPRAWDĘ oszczędnie), ale jak się mocniej odpychać, to spalanie natychmiast skacze i to bardzo.

Cóż - się jeździ-się płaci.

Napisano

> Zużycie paliwa zbliżone, chodź porównanie dotyczy parametrów i osiągów.

> Jaką zaletę (poza mniejszym spalaniem) ma zatem silnik Diesel'a ?.

Zdecyduj się, zużycie paliwa zbliżone czy diesel ma zaletę mniejszego spalania... Jakoś nie chce mi się wierzyć, że 2.0 benzyna ma zbliżone spalanie do diesla o tej samej pojemności i w takim samym aucie.

Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie, od 5 lat właściciela diesla (a wcześniej od wielu lat benzyniaków) jedyną zaletą samochodu napędzanego ON jest mniejsze zużycie paliwa. Można się zachwycać wyższym momentem obrotowym przy niższych obrotach i charakterystyką silnika diesla ale to tak naprawdę bardziej zasługa turbiny niż samego silnika

Napisano

> Obstawiam raczej tzw "niewłaściwą technikę jazdy" (łycha-hebel).

> Mar00ha_ pompuje po prostu benzynę w tarcze h-cowe :-)

Od czasu Fabii z TDI techniki za bardzo nie zmieniłem. A TDI paliło mi tyle i le na TDI przystało.

> Cóż - się jeździ-się płaci.

Otóż to. Ja nie płaczę, że pali tyle ile pali. Rozglądając się za benzyniakiem wiedziałem co robię.

Piszę o moim spalaniu po to, żeby uświadomić nieświadomym, że małe, turbodoładowane silniki wcale nie są takie oszczędne. A raczej-mogą być oszczędne, ale głównie podczas mocno usypiającej jazdy pozamiejskiej.

mar00ha

Napisano

> Od czasu Fabii z TDI techniki za bardzo nie zmieniłem. A TDI paliło mi tyle i le na TDI przystało.

No nie wiem, nie wiem...

Akurat benzyna wymaga zdecydowanie innej techniki jazdy.

> Otóż to. Ja nie płaczę, że pali tyle ile pali. Rozglądając się za benzyniakiem wiedziałem co robię.

> Piszę o moim spalaniu po to, żeby uświadomić nieświadomym, że małe, turbodoładowane silniki wcale

> nie są takie oszczędne. A raczej-mogą być oszczędne, ale głównie podczas mocno usypiającej

> jazdy pozamiejskiej.

Ależ mogą.

I są.

Zauważ, że ten silnik JAK NA SILNIK 180 KM pali MAŁO.

To, że coponiektórych zapowietrza spalanie powyżej dychy (bez względu na to, co to za samochód jest i czego tą dychę pali), to nie znaczy, że to spalanie jest wysokie.

Trzeba zawsze zobaczyć CO tyle pali i w jakich warunkach.

No ale do tego to trzeba po prostu mieć troszeczkę szersze horyzonty...

Napisano

> Ale ja sie nie pytam czy jest wolniejsze/szybsze o 0,5 czy 0,1 sek tylko czy sa wystarczajace. Bo

> jak mam spalic 5-6 litrow ON czy 8-10 PB to wole to pierwsze

5-6 litrów ON po mieście w korkach przy 2.2TDCI? Jest to raczej mało możliwe.

Napisano

> 5-6 litrów ON po mieście w korkach przy 2.2TDCI? Jest to raczej mało możliwe.

Kompletnie juz nie wiem o co Ci chodzi. Najpierw piszesz, ze auto powinno miec kopa do wyprzedzania a teraz odnosisz sie do spalania w miescie... zdecyduj sie.

Nigdzie nie napisalem o spalaniu miejskim.

A co do spalania to mam z prawie 70 tys km srednia w okolicach 6,5 l / 100km. Jak dla mnie super wynik biorac pod uwage fakt, ze ten przebieg to glownie dojazdy do pracy

Napisano

> Zauważ, że ten silnik JAK NA SILNIK 180 KM pali MAŁO.

160KM. Reszta się zgadza. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> 160KM. Reszta się zgadza.

> mar00ha

Jeeesu...

normalnie porażwagen jakiś :-(

Biały, bez zenonuf, 160 kuni.

Bidawersja...

Napisano

> To, że coponiektórych zapowietrza spalanie powyżej dychy (bez względu na to, co to za samochód jest

> i czego tą dychę pali),

pogadamy jak taki samochod bedziesz mial, sam za jego paliwo placil i jeszcze w miare regularnie go uzytkowal ok.gif

Napisano

> pogadamy jak taki samochod bedziesz mial, sam za jego paliwo

> placil i jeszcze w miare regularnie go uzytkowal

Ze mną możesz gadać. Spełniam wszystkie warunki. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> pogadamy jak taki samochod bedziesz mial, sam za jego paliwo placil i jeszcze w miare regularnie go

> uzytkowal

Dokladnie, bo ja mam wrazenie, ze kolega Sibui to glownie mocny w klawiaturze jest hehe.gif

Napisano

> pogadamy jak taki samochod bedziesz mial, sam za jego paliwo placil i jeszcze w miare regularnie go

> uzytkowal

Corolla po mieście (Ursus->centrum w szczycie, w zimie) wciąga 10-12.

Po mieście jeździłbym (i jeździłem) na rowerze.

Szybciej, wygodniej, taniej, zdrowiej, ekologiczniej (spalam tłuszcz a nie pieniądze).

Drugi samochód (tudzież pierwszy eksploatowany przez starą) wciąga aktualnie tak pod 9/100 - też nie ma darcia szat i "łolaboga". Stara rocznie robi 20+ kkm (tylko praca-dom +zakupy, samochód w ogóle nie wyjeżdża poza administracyjne granice W-wy.

Napisano

> Dokladnie, bo ja mam wrazenie, ze kolega Sibui to glownie mocny w klawiaturze jest

Podziwiam Twoją znajomość mojego życia.

Napisano

> uzytkowal

Mialem kilka takich samochodow. Placzu nie bylo. Placz to jest jak sie widzi ludzi, ktorzy oczekuja ze pedzony 150 czy 160 konnym silnikiem wozek o wadze 1,3t bedzie palil 7-ke w miescie.

Konie to konie. Wbrew pozorom na przestrzeni ostatnich lat sprawnosc silnikow nie wzrosla jakos dramatycznie. Unowoczesnilo sie przeniesienie napedu, unowoczesnily sie techniki pozwalajace w pewnych warunkach zredukowac zuzycie paliwa. Mimo to nie bylo postepu dzieki ktoremu nagle stadko koni mechanicznych zjada zauwazalnie mniej niz 10 lat temu.

Mnie np smiesza ludzie, ktorzy z jednej strony chca mocy a z drugiej strony minimalnego spalania.

Napisano

> Drugi samochód (tudzież pierwszy eksploatowany przez starą) wciąga aktualnie tak pod 9/100 - też

> nie ma darcia szat i "łolaboga".

ale jest elpidzi 270751858-jezyk.gif

to mowisz, ze mam nie tluc starej, ze przy jej jezdzie (krotki odcinek i korek non-stop) Logan wciaga 10 litrow? smile.gif

Napisano

> Mnie np smiesza ludzie, ktorzy z jednej strony chca mocy a z drugiej strony minimalnego spalania.

ja mam pewna granice bo wiem, ze jej przekroczenie jest bolesne

i dlatego dobieram auto do tej granicy i jest nia ok. 10 litrow/100

i nie kupie po prostu auta, ktore wciaga wiecej

trzeba tak dobrac wielkosc i moc aby bylo OK

Napisano

> ale jest elpidzi

ale nie zawsze było, a w nowym nie będzie.

Zresztą aktualnie sprzęt jest w stanie "ded" i stara jeździ moim.

> to mowisz, ze mam nie tluc starej, ze przy jej jezdzie (krotki odcinek i korek non-stop) Logan

> wciaga 10 litrow?

Jeżeli mówisz o dojeździe tam, gdzie był najlepszy w łorsoł chińczyk to jest to TYLKO 10 litrów - bdb wynik.

Napisano

> ja mam pewna granice bo wiem, ze jej przekroczenie jest bolesne

> i dlatego dobieram auto do tej granicy i jest nia ok. 10 litrow/100

> i nie kupie po prostu auta, ktore wciaga wiecej

> trzeba tak dobrac wielkosc i moc aby bylo OK

Mariusz, nie obraź się, ale czy Ty przypadkiem nie należysz do tych, co to MUSZĄ mieć taaaaaaaaaaką furę ale dupa przy tym kapustą nie śmierdzi ?

Wiesz, bo odnoszę wrażenie, że Ty MUSISZ mieć taaaaki wóz, ale nie bardzo jesteś w stanie go utrzymać i kombinujesz jak kulawy koń pod górę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.