Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BENZYNA vs ON / porównanie osiągów...

Featured Replies

Napisano

> Trafiłeś kulą w płot. Oba silniki występują w wersji 306 KM. Owszem benzyniak ma jakieś tam też

> mocniejsze opcje, ale zdaje się nieoficjalnie lub dopiero w planach.

A to ten diesel nie ma cos kolo 280-290KM? hmm.gif

Napisano

> A to ten diesel nie ma cos kolo 280-290KM?

owszem ma. Występuje w wersjach od 204 KM do 306 KM w tym ostatnim przypadku z dwiema turbinami i 600 Nm - jes też wersja 286KM

Napisano

> pojemnosc. 1.4 troche inaczej wyglada niz 2.0. To samo dotyczy wagi auta

1.4 tdi vw spala średnio 6 w trybie mieszanym

Napisano

> owszem ma. Występuje w wersjach od 204 KM do 306 KM w tym ostatnim przypadku z dwiema turbinami i

> 600 Nm - jes też wersja 286KM

myslalem, ze "topowa" wersja to wlasnie biturbo i 286KM. Dzieki za info blagam.gif

Napisano

> moje 185 koni spala w miescie ponizej 8 litrow - komputer mowi ze srednie spalanie z ostatnich 1500

> km to 7.7

> No ale to diesel Prymitywny i przestarzaly1.9 tdi

tak, a w jakiej budzie jest zamkniety? hmm.gif

Napisano

> Trafiłeś kulą w płot. Oba silniki występują w wersji 306 KM. Owszem benzyniak ma jakieś tam też

> mocniejsze opcje, ale zdaje się nieoficjalnie lub dopiero w planach.

Najmocniejsza wersja 3.0D wg. BMW ma 286 KM/580NM. Najmocniejsza wersja 3.0T wg BMW ma 324 KM/502 NM.

Napisano

> jechałes nowoczesną turbo benzyną??

Ja jechałem. Nawet mam taką. To mogę coś napisać?

> Kolego diesel pali w trasie 6/100 benzyna w tej samej trasie turbo spali 6.5-7/100 vw pokazuje że

> benzyna bije powoli diesla i mysle żeznowu inzynierowie popracuja nad dieslami

To są niesamowite historie, co wypisujesz... Powiem tak: miałem diesla VW 1.9 TDI 101KM zaczipowanego na 130 KM (w Fabii). Obecnie mam bezyniaka VW 1.4 TSI 160KM (w Golfie). Stylu jazdy raczej nie zmieniłem i spalanie z trasy mam zwykle takie: około 7 litrów/100 km w dieslu i ponad 10 litrów/100 km w benzynie. Jak się bardzo postarałem to miałem 5 l/100 km z diesla i 7,8 z benzyny. Fakt, że Golf jest cięższy i mocniejszy, ale nie o tyle, zeby aż tak wzrosło spalanie. Ja benzyniaka kupiłem świadomie i akceptuję takie spalanie, ale, jak na razie, śmiechem zabijam wszystkich upierających się że benzyniaki biją ekonomią spalania diesle, bo to po prostu nieprawda.

mar00ha

Napisano

> Z drigiej strony znajomy ostatnio mial srednia na poziomie niemal 16l/100km. W dieslu. Dosc

> nowoczesnym. Moja benzyna o podobnej mocy nigdy nie osiagnela takiego wyniku w takich

> warunkach (srednia prawie 190kmh w normalnym ruchu na autostradzie).

> Diesel pali bardzo malo gdy obciazenie jest stale. zacznij go meczyc i okaze sie, ze zuzycie zbliza

> sie do tego samego poziomu co w aucie napedzanym Pb.

diesel idealnie pasuje do mojego stylu jazdy. Znudzilo mi sie juz zapierdzielanie. Wole spokojnie dojechac do celu. W miescie podobnie. Scigantow na ogol tez doganiam na ostatnich swiatlach na rogatkach ok.gif

Napisano

> Ale ja niczego nie muszę uśredniać. Mówię o sprawdzonych przez siebie "pomysłach" na auto. Za LPG

> do benzyny dziękuję, a spalanie ponad 120 konnego benzyniaka poniżej 10 w mieście jakoś pod

> swoją noga nie widzę. (Kompakt z silnikiem 1.6) Nawet tutaj niektórzy twierdzą że ta super

> hiper ekonomia w przypadku TSI to trochę za dużo marketingu, bo jeżdżąc normalnie nie sposób

> osiągnąć w mieście obiecanych przez producenta cudów.

> Oczywiście możesz mieć swoje zdanie i utwierdzać się w przekonaniu że 2.0 T benzyna będzie Ci

> spalał 8-9 litrów po mieście, ale obaj wiemy że do bzdura. Blisko 200 KM musi swoje wypić czy

> Ci to VAG czy inne PSA wmówi czy nie.

Niestety 1.6T Opla w korkach ciągnie 10l i nie ma siły, jeśli jazda jest w miarę płynna (minimalne korki + sygnalizacja świetlna, ale i większe płynne kawałki jazdy) to będzie z 8.5l. W trasie przy spokojnej jeździe pali 6.6l (wyprzedzanie z butem w podłodze, nie rzadko wcale), przy agresywnej jeździe wzięła 7.5l. No 180KM w benzynie musi palić i nie ma na to siły. zlosnik.gif

Zgadzam się, że zaletą diesla jest spalanie, ja innych nie widzę, a przy rocznych przebiegach na poziomie 20-25kkm/rok nie widzę sensu diesla, szczególnie że w moim modelu nie ma tak szybkich diesli. zlosnik.gif

Napisano

> 1.4 tdi vw spala średnio 6 w trybie mieszanym

chcesz mi powiedziec, ze 1.4 vw pali podbnie jak mondeo 2.2? zlosnik.gif

to musi byc zaiste nowoczesna konstrukcja. Albo jest u kogos kto kompletnie nie umie jezdzic klekotem

Napisano

> Ja jechałem. Nawet mam taką. To mogę coś napisać?

> To są niesamowite historie, co wypisujesz... Powiem tak: miałem diesla VW 1.9 TDI 101KM

> zaczipowanego na 130 KM (w Fabii). Obecnie mam bezyniaka VW 1.4 TSI 160KM (w Golfie). Stylu

> jazdy raczej nie zmieniłem i spalanie z trasy mam zwykle takie: około 7 litrów/100 km w dieslu

> i ponad 10 litrów/100 km w benzynie. Jak się bardzo postarałem to miałem 5 l/100 km z diesla i

> 7,8 z benzyny. Fakt, że Golf jest cięższy i mocniejszy, ale nie o tyle, zeby aż tak wzrosło

> spalanie. Ja benzyniaka kupiłem świadomie i akceptuję takie spalanie, ale, jak na razie,

> śmiechem zabijam wszystkich upierających się że benzyniaki biją ekonomią spalania diesle, bo

> to po prostu nieprawda.

> mar00ha

kolego ale ja teraz tez mam diesla z tego samego powodu. Chodziło o przebiegi roczne w granicach 60 tys i miało mało palić. Ale akurat nowe turbo benzyny palą przy sensownym operowaniu gazem sensowne ilości paliwa, a to jest dla mnie po prostu dziwne myslałem że silnik vw spali wiecej w benzynie a tu ze 2 l za mało jak dla mnie, pozatym jako wzór dałes chybha najoszczedniejszego turbo diesla

Napisano

> myslalem, ze "topowa" wersja to wlasnie biturbo i 286KM. Dzieki za info

wersja 306 Km jest w siódmce i oznaczona jest jako 740d

Silnik

Cylindry / zawory 6/4

Pojemność w cm 2.993

Skok tłoka / średnica tłoka 90,0/84,0

Moc maks. w kW przy obr/min 225 (306)/4.400

Maks. moment obrotowy w Nm (obr/min) 600/1.500 - 2.500

Power-to-weight ratio 6,4

Masa w kg

Bez ładunku 1.950

Maks. dopuszczalna 2.505

Maks. ładowność 630

Maks. nacisk na oś przednią/tylną 1.200/1.375

Osiągi

Prędkość maksymalna (w km/h) 250

Przyspieszenie 0-100 km/h w s. 6,3

Przyspieszenie 80-120 km/h w s. na 4/5 biegu -/-

Zużycie paliwa

W mieście w l/100 km 9,0

Na autostradzie w l/100 km 5,7

Średnie w l/100 km 6,9

Emisja CO2 (g/km) 181

Dalsze informacje na temat urzędowych norm zużycia paliwa i emisji CO2 dla nowych samochodów osobowych znajdują się w informatorze "Przepisy dotyczące samochodów osobowych" (informacje na temat zużycia paliwa i emisji CO2), dostępnym bezpłatnie we wszystkich salonach sprzedaży BMW.

Napisano

> tak, a w jakiej budzie jest zamkniety?

tak prymitywnej i przestarzalej jak on sam - octavia i to jeszcze wersja tour panic.gif

Napisano

> tak prymitywnej i przestarzalej jak on sam - octavia i to jeszcze wersja tour

To wiele wyjasnia wink.gif

Napisano

> pozatym jako wzór dałes chybha najoszczedniejszego turbo diesla

Ale też przeciwstawiłem go jednej z najnowszych benzyn - 1.4 TSI wspomagane turbiną i kompresorem!

mar00ha

Napisano

> Ale też przeciwstawiłem go jednej z najnowszych benzyn - 1.4 TSI wspomagane turbiną i kompresorem!

> mar00ha

spoko. Ja osobiscie wole mojego klekota bo mam w dobrej cenie diesla prosto ze stacji benzyny tak nie mam, jak dodam do tego przebieg roczny to jezdze mega tanio porównywalnie z lpg.

Napisano

Seria 3 /E90/ Sedan

330d (245 KM)

pojemność silnika 2993 cm3

moc silnika 245 KM przy 4000 obr/min

przyspieszenie do 100 km/h

skrzynia manualna 6,6 s

skrzynia automatyczna 6,7 s

maks. moment obrotowy 520 Nm / 1750 obr.

330Xi (272 KM)

pojemność silnika 2996 cm3

moc silnika 272 KM przy 6700 obr/min

przyspieszenie do 100 km/h

skrzynia manualna 6,2 s

skrzynia automatyczna 6,4 s

maks. moment obrotowy 320 Nm / 2750 obr.

Niby 27KM więcej, ale moment w sadzomiotaczu o 200 Nm większy przy 1000 obrotów mniej

(dla porównania 320i 170 KM ma 210Nm)

Napisano

> diesel idealnie pasuje do mojego stylu jazdy. Znudzilo mi sie juz zapierdzielanie. Wole spokojnie

> dojechac do celu. W miescie podobnie. Scigantow na ogol tez doganiam na ostatnich swiatlach na

> rogatkach

Z prawie wszystkim się zgadzam, ale wyprzedzanie to osiągi muszą być dobre. ok.gif W krajach gdzie są autostrady dobrze mi się jechało VC 1.6 105KM, po autostradzie jechała 140-150km/h, 4 dorosłe osoby, bagażnik od kanapy po klapę(sedan) i spaliła 7l. shocked.gif Niestety u nas trzeba mieć coś pod nogą bo i wyprzedzać więcej trzeba. TD jednak pod tym względem jest gorszy od T benzyny.

Napisano

> To wiele wyjasnia

Oczywiście, bo nowoczesne BMW 5 albo Insignia z moca ok 200 KM w benzynie to spoko poniżej 7 litrów po mieście ... dajcie spokój bajkopisarze.

Napisano

> Oczywiście, bo nowoczesne BMW 5 albo Insignia z moca ok 200 KM w benzynie to spoko poniżej 7 litrów

> po mieście ... dajcie spokój bajkopisarze.

7l? To strasznie dużo Im pali! wink.gifhahaha.gifzlosnik.gif

Napisano

> TE SAME POJEMNOŚCI SKOKOWE !

a odkąd pojemność jest jakimkolwiek wyznacznikiem hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

porównaj te same moce cfaniaczek.gif

Napisano

> Niby 27KM więcej, ale moment w sadzomiotaczu o 200 Nm większy przy 1000 obrotów mniej

> (dla porównania 320i 170 KM ma 210Nm)

Tyle, ze nie mowimy o silniku stacjonarnym napedzjacym motopompe.

No chyba, ze jezdzisz caly czas trzymajac obroty tam gdzie masz max momentu.

Napisano

> a odkąd pojemność jest jakimkolwiek wyznacznikiem

> porównaj te same moce

Wiesz - tu bardziej chodziło o możliwości osiągnięcia pewnych osiągów w pewnej pojemności silnika. Skoro diesel ma takie genialne osiągi to czemu musi mieć np. 2.5l do 2.0 benzyny? (to taki przykład tylko wink.gif )

Napisano

> Tyle, ze nie mowimy o silniku stacjonarnym napedzjacym motopompe.

> No chyba, ze jezdzisz caly czas trzymajac obroty tam gdzie masz max momentu.

i do tego tylko na pierwszym biegu...

Napisano

> Najmocniejsza wersja 3.0D wg. BMW ma 286 KM/580NM. Najmocniejsza wersja 3.0T wg BMW ma 324 KM/502

> NM.

Coś nie na czasie jesteście tam w ameryce

Z4 2010

Engine

Power 250 kw (335 bhp / 340 ps)

Torque 450 Nm (333 lb-ft)

Displacement 3.0 liters

Engine type inline 6 24V DOHC twinturbo

Engine location front

Napisano

> Wiesz - tu bardziej chodziło o możliwości osiągnięcia pewnych osiągów w pewnej pojemności silnika.

> Skoro diesel ma takie genialne osiągi to czemu musi mieć np. 2.5l do 2.0 benzyny? (to taki

> przykład tylko )

wiem - tak z wieczora próbuję wsadzić kija w mrowisko swiety.gif

porównajmy jeszcze benzyny z motocykli i diesle ze statków bokser.gif

Napisano

> To wiele wyjasnia

nie do konca rozumiem co masz na mysli zlosnik.gif ale powiem tylko tyle ze zdarza mi sie dosc czesto pokazywac na swiatlach ze myslenie stereotypami prowadzi na manowce zlosnik.gif naturalnie zachowujac spalanie ponizej 8 litrow na setke grinser006.gif

Napisano

> wiem - tak z wieczora próbuję wsadzić kija w mrowisko

> porównajmy jeszcze benzyny z motocykli i diesle ze statków

Mam podobne zdanie - każdy wybiera co mu pasuje/jest konieczne i już. zlosnik.gif

Napisano

> Tyle, ze nie mowimy o silniku stacjonarnym napedzjacym motopompe.

> No chyba, ze jezdzisz caly czas trzymajac obroty tam gdzie masz max momentu.

Generalnie z tego co zauważyłem, to duży moment obrotowy odzwierciedla się głównie tym, że jak się zapomnisz i zdejmiesz nogę z gazu mając auto na biegu to zamiast zrobić żabkę i zgasnąć, pojedziesz do przodu zlosnik.gif Co do samych klekotów to zauważyłem, że albo nie jadą (poniżej 100KM) albo nie sprawiają frajdy z jazdy (poniżej 200KM), albo nie ma to żadnego znaczenia (powyżej 200KM) wink.gif

Napisano

bo moment bierze się z pojemności silnika, a dokładnie równania momentu, które składa się z kilku zmiennych, tj liczba cylindrów, pojemność cylindra, stopień napełnienia, stopień sprężenia oraz wydajność cieplna jednostki.

stąd diesle mające większe pojemności mają naturalnie większy moment

moc to funkcja momentu względem obrotów, czyli im wyższe obroty tym moc wyższa... stąd większa moc benzyniaka

ale podpięcie tych silników do aparatury pomiarowej da najwięcej do zrozumienia, tj silnik diesla ma nieco wyższą sprawność niż benzyna ze względu na większą kalorycznosc oleju, ale różnica się niweluje prawie do zera przy zasilaniu benzyniaka alkoholem

diesle z założenia są silnikami wolnoobrotowymi, stąd są stosowane do napędów łodzi itp, z racji specyfikacji działania trudniej je zdławić w niższych obrotach. Silniki benzynowe są zaś często (chociaż nie zawsze) silnikami wysokoobrotowymi...

ps. silnik cieplny uzyskuje najlepszą sprawność, a co za tym idzie daje najwięcej energii z jednostki paliwa przy pracy stałej nieco poniżej max momentu obrotowego

Napisano

> jak w kazdym aucie trzeba placic za serwis i wymieniac czesci, ktore sie "koncza"

tylko jakos w tych dieslach te pompy, wtryski, elektornika, itd jakos tak czesciej padaja grinser006.gif

> W rok oszczedzam tyle, ze mam na komplet oslawionych padajacych wtryskiwaczy w moim aucie. No i co?

musisz bardzo duzo jezdzic wink.gif

wsrod moich znajomoych u wielu oszczednosci z paliwa jeszcze dlugo nie pokryja koszty napraw (dla przykladu wtryskiwacze w Mondeo, wtryskiwacze + komp w Accordzie, sprzeglo z dwumasa w Subaru, itd)

> Auto mam 3 lata (jest to 5 latek) i popsuc sie nie chca.

ok.gif

> A wymiana 2masy czy sprzegla po 150 tys km tez mnie jakos specjalnie nie dziwi. Majatku tez nie

> kosztuje.

> Za to oszczedzam na wymianie rozrzadu bo producent zrobil lancuch zamiast paska

a to akurat nie ma za wiele do porowniania ON/noPb

Napisano

> Czyli dziaduję, bo ja za 1.6 NoPB (spalanie spokojnie w okolicach 9-10 po mieście) wolę swoje 1.6

> crdi spalające 6,5.

to ja to jestem panisko w takim razie bo zamiast kupić golfa z 1,9tdi co by mi palił koło 7-8l/100 to kupiłem 1,8 bez T a palące od 12 w górę sick.gif

PS nie chce ktoś kupić golfa 4-1,8 rotfl.gif

Napisano

> jechałes nowoczesną turbo benzyną??

> Kolego diesel pali w trasie 6/100 benzyna w tej samej trasie turbo spali 6.5-7/100 vw pokazuje że

> benzyna bije powoli diesla i mysle żeznowu inzynierowie popracuja nad dieslami

hmmm...ciekawe. Mam turbo benzynę 1,4, 150 KM. spokojnie jeżdżąc w mieście bez korków, spalanie mam 8,5-9,0 l/100 km. W trasie w kapeluszu poniżej 8 l da rade zejść. Ale robiąc trasę ok 700 km polskimi drogami, gdzie się dało 130-160 km/h spalanie wyszło ponad 11 l/100 km. Nie sądzę aby dizel o tej mocy i większej pojemności tyle spalił.

Stawiam, że 6-7 to max.

Napisano

> hmmm...ciekawe. Mam turbo benzynę 1,4, 150 KM. spokojnie jeżdżąc w mieście bez korków, spalanie mam

> 8,5-9,0 l/100 km. W trasie w kapeluszu poniżej 8 l da rade zejść. Ale robiąc trasę ok 700 km

> polskimi drogami, gdzie się dało 130-160 km/h spalanie wyszło ponad 11 l/100 km. Nie sądzę aby

> dizel o tej mocy i większej pojemności tyle spalił.

> Stawiam, że 6-7 to max.

kwestia jaki, mi na takiej trasie auto spalilo 7/100 ale but w podlodze caly czas

Napisano

Ja raz na trasie 300km osiagnalem srednie spalanie w 2.0TDCI 13,5 l/100 zlosnik.gif

Napisano

> kwestia jaki, mi na takiej trasie auto spalilo 7/100 ale but w podlodze caly czas

dizel? no to sam widzisz

Napisano

> kwestia jaki, mi na takiej trasie auto spalilo 7/100 ale but w podlodze caly czas

jakie auto utrzymując stałą prędkość maksymalną spala 7l ? icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

> dizel? no to sam widzisz

diesel kii

Napisano

> Ja raz na trasie 300km osiagnalem srednie spalanie w 2.0TDCI 13,5 l/100

starałem się jechać ekonomicznie, stąd tylko ponad 11 zlosnik.gif

Napisano

> Ja jechałem. Nawet mam taką. To mogę coś napisać?

> To są niesamowite historie, co wypisujesz... Powiem tak: miałem diesla VW 1.9 TDI 101KM

> zaczipowanego na 130 KM (w Fabii). Obecnie mam bezyniaka VW 1.4 TSI 160KM (w Golfie). Stylu

> jazdy raczej nie zmieniłem i spalanie z trasy mam zwykle takie: około 7 litrów/100 km w dieslu

> i ponad 10 litrów/100 km w benzynie. Jak się bardzo postarałem to miałem 5 l/100 km z diesla i

> 7,8 z benzyny. Fakt, że Golf jest cięższy i mocniejszy, ale nie o tyle, zeby aż tak wzrosło

> spalanie. Ja benzyniaka kupiłem świadomie i akceptuję takie spalanie, ale, jak na razie,

> śmiechem zabijam wszystkich upierających się że benzyniaki biją ekonomią spalania diesle, bo

> to po prostu nieprawda.

Za każdym razem kiedy czytam Twoje opisy spalania 1.4 TSI dochodzę do wniosku, że chyba masz wyjątkowo ciężką nogę. Nie wiem jak musiałbym jeździć w trasie, żeby w mojej octavii 1.8 tsi spalanie przekroczyło 10 litrów. Ostatnio wracałem z Suwałk do Warszawy, bardzo mi się spieszyło i jechałem właściwie cały czas do oporu, zwalniając tylko tam gdzie trzeba, albo gdzie zatrzymał mnie korek (co tylko zwiększało spalanie bo trzeba się znów rozpędzać). Nie będę podawał maks. prędkości jakie starałem się utrzymywać, bo zaraz będzie awantura, ale napiszę tylko że średnia prędkość z całego przejazdu znacznie przekroczyła 100km/h - czyli jak na polskie warunki baardzo szybko. Spalanie z tej trasy: komputer podał 8,8 a rzeczywiste wyszło 9,3. Tu można obejrzeć ogólnie spalanie tego auta: http://www.spritmonitor.de/en/detail/346331.html

Już kiedyś to pisałem, ale powtórzę że pod moją nogą Octavia 1.8tsi spala średnio 1-1,5 litra więcej od octavii 2.0tdi - różnica to nie więcej niż 2 litry w warszawie i nie więcej niż 1 litr w trasie.

Napisano

> Za każdym razem kiedy czytam Twoje opisy spalania 1.4 TSI dochodzę do wniosku, że chyba masz

> wyjątkowo ciężką nogę.

Mam podobne uczucia - mi mniej pali 4.6 V8...

Napisano

> Mam podobne uczucia - mi mniej pali 4.6 V8...

to ja juz sie nie wychylam z moim dieslem 1.9 ktory pali 10 litrow po Warszawie zeby.GIF

Napisano

> to ja juz sie nie wychylam z moim dieslem 1.9 ktory pali 10 litrow po Warszawie

jeśli to vw 1.9 tdi to 'nieco' za dużo grinser006.gif

Napisano

> jeśli to vw 1.9 tdi to 'nieco' za dużo

fiat

Napisano

> W dużych silnikach diesla, używanych np. w tankowcach, wciąż jest bardzo

> prymitywna, ale przez to niezawodna konstrukcja - pompa, praktycznie bez elektroniki itp. Na

> dodatek tego typu dieslowskie jednostki są w stanie spalić wszystko, nawet nieprzetworzoną

> ropę naftową, a to też jest ważne.

Jeśli nie masz o czymś pojęcia zwyczajnie nie pisz. no.gif

Napisano

> Jeśli nie masz o czymś pojęcia zwyczajnie nie pisz.

Oświeć mnie, o forumowa skarbnico wiedzy smirk.gif

Napisano

W zasadzie staram sie nie komentowac, kto ma jakie spalanie, ale normalnie nie moglem...

Vectra, jaka jest kazdy wie, 1.8 140KM, w trasie, autostrada, predkosci 140-200km/h (srednia 124km/h) - srednie spalanie 8.4l/100km. Skad Ty 10l/100km bierzesz w Polsce?

Srednia z 44k km mam 7.89l/100km - mysle, ze dosc porownywalne z Vectra 1.9CDTi 150KM.

Choc faktem jest, ze Xsara Picasso 2.0 90KM na podobnych trasach, gdzie w Viki mam 7.5l/100km, mialem ~5.7l/100km hehe.gif.

Zawalidoroga absolutnie nie jestem zlosnik.gif.

Aha, zeby nie bylo - Megane II zony, 1.4 100KM nie jestem w stanie zejsc ponizej 7.8l/100km tam, gdzie Vectra bez problemu robie 7.3-7.5l/100km icon_rolleyes.gif - niestety maly silnik do duzego auta to porazka sciana.gif

Napisano

> Oświeć mnie, o forumowa skarbnico wiedzy

Te dwusuwowe diesle w tankowcach sa wbrew pozorom calkiem skomplikowane - jako ze koszt awarii takiego silnika idzie w miliony, to jest wokol nich cala pajeczyna czujnikow mierzacych tysiace parametrow. Jeden z moich profesorow w UK zajmowal sie robieniem oprogramowania do monitorowania talich silnikow - wpadl on na ciekawy pomysl ze wiele z czujnikow mozna zastapic mikrofonem + analiza dzwieku - ns jej podstawie dawalo sie sprawdzic stopien zuzycia poszczegolnych czesci, parametry spalania i wiele innych pomiarow.

Napisano

> 7l? To strasznie dużo Im pali!

Pewnie popsute hehe.gif

Napisano

> Niby 27KM więcej, ale moment w sadzomiotaczu o 200 Nm większy przy 1000 obrotów mniej

> (dla porównania 320i 170 KM ma 210Nm)

A jak wyglada ten moment na kolach w obu przypadkach ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.