Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BENZYNA vs ON / porównanie osiągów...

Featured Replies

Napisano

To może kilka zdjęć, bo, jak wiadomo, jeden obraz moze zastąpić 1000 słów.

284175427-Zdj%EAcie046_m.jpg

284175427-Zdj%EAcie047_m.jpg

284175427-Zdj%EAcie048_m.jpg

284175427-Zdj%EAcie049_m.jpg

mar00ha

Napisano

> No tak, ale wg mnie jest delikatna roznica miedzy Twoja Mazda a Golfem 1,4T... Chociazby w mocy

> razy 2 i pojemnosci blizszej V6

> Bo jezeli ten drugi pali 10 litrow w trasie przy mocy niewiele wiekszej niz wolnossace 2 litry, to

> ja nie widze sensu dla takiego silnika

ale jak jeździ spokojnie to będzie palił mniej niż 2 litrowy wolnossak i taka jest idea turbo z bezpośrednim wtryskiem - jeździsz delikatnie pali mało, chcesz jeździć szybciej proszę bardzo ale będzie paliło tyle ile inne silniki zapewniające porównywalne osiągi, ludzie chyba nie wierzą że moc się z powietrza bierze icon_rolleyes.gifniewiem.gif

Napisano

> To może kilka zdjęć, bo, jak wiadomo, jeden obraz moze zastąpić 1000 słów.

> mar00ha

Ty jeździsz w korkach?? icon_eek.gif to niemożliwe zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> mar00ha

Ale czego to dowodzi?? Diesel 1.9 spaliłby w tych warunkach z 10l.

Zimowy przejazd Passatem TDI przez centum k-ce to 10-13l/100km podobnie w Punto 1.2 i nikt nad tym nie płacze - najwyżej właścisiele dużych wolnychssaków hehe.gif.

Napisano

> Tu pewnie się składają dwie rzeczy: moja technika jazdy i różnica w charakterystykach silników 1.4

> i 1.8.

> Ale, jak możesz przeczytać w tym wątku, Rado_d ma bardzo podobne wyniki w fiatowskim 1.4T, więc

> skłaniałbym się ku temu, że małe silniczki tak mają. Ja nigdy nie wyznawałem poglądu, ze mały

> silnik na pewno mniej spali od większego.

no własnie nie jestem pewny, czy to jest wina silnika... w fabii rs, czyli 1.4 tsi 180KM miałem średnie spalanie chyba nieco niższe niż w mojej octavii, przy podobnym stylu jazdy hmm.gif

Napisano

> mar00ha

Ale to nie jest tak, ze ja Ci nie wierze, ze mozna zrobic spalanie na trasie 10 ltr/100km albo 15 w miescie.

Jedynie uwazam, ze nie sa to przecietne wyniki dla silnika 1,4T zlosnik.gif

A jezeli faktycznie tak jest to caly sens downsizingu by sie mijal z celem zlosnik.gif

Napisano

> Ale to nie jest tak, ze ja Ci nie wierze, ze mozna zrobic spalanie na trasie 10 ltr/100km albo 15 w

> miescie.

> Jedynie uwazam, ze nie sa to przecietne wyniki dla silnika 1,4T

> A jezeli faktycznie tak jest to caly sens downsizingu by sie mijal z celem

Nie mija się, małe silniki potrafią spalić mało paliwa, ale też mogą spalić ogromne ilości paliwa (porównując moc, osiągi spalanie). Moje Punto w drodze do pracy potrafi spalić min 6.5l/100km a jak chce to pali i 14l/100km. Średnio mam 7-7.8l/100km. W trasie Wawa-Wiedeń spalanie średnie wyszło mi 7l/100km prędkość na autostradach 140-150km/h przy mojej skrzyni miałem 4500rpm przy prędkości 140km/h. I uważam takie spalanie jak najbardziej za dobry wynik.

Napisano

> ale jak jeździ spokojnie to będzie palił mniej niż 2 litrowy wolnossak i taka jest idea turbo z

> bezpośrednim wtryskiem - jeździsz delikatnie pali mało, chcesz jeździć szybciej proszę bardzo

> ale będzie paliło tyle ile inne silniki zapewniające porównywalne osiągi, ludzie chyba nie

> wierzą że moc się z powietrza bierze

mniej raczej nie.

niech pali tyle samo co wolnossak - to juz wystarczy jako argument przeciw wolnossacym, ktore "w razie czego" nie dadzą się pogonic. a turbo "w razie czego" moze jezdzic kapeluszniczo i o kropelce smile.gif

oczywiscie są odstępstwa - ja do tej pory jestem w szoku i le paliwa potrafi przepłynąć przez silnik EVO (tylko 2.0l) podczas jazdy na torze. to mi sie "ekologicznie" w glowie nie miesci smile.gif

Napisano

> Nie mija się, małe silniki potrafią spalić mało paliwa, ale też mogą spalić ogromne ilości paliwa

> (porównując moc, osiągi spalanie). Moje Punto w drodze do pracy potrafi spalić min 6.5l/100km

> a jak chce to pali i 14l/100km. Średnio mam 7-7.8l/100km. W trasie Wawa-Wiedeń spalanie

> średnie wyszło mi 7l/100km prędkość na autostradach 140-150km/h przy mojej skrzyni miałem

> 4500rpm przy prędkości 140km/h. I uważam takie spalanie jak najbardziej za dobry wynik.

Chyba nie za bardzo zrozumiales o co mi chodzi.

Chodzilo mi jedynie, ze takie 1,4T jest WG MNIE srednia alternatywa dla 2,0NA skoro spala w trasie 10ltr.

Po prostu kol. Marooha uprawia specyficzny styl jazdy bo nie chce mi sie wierzyc, ze to jest norma.

Bo jezeli to by palilo 10ltr przy normalnej jezdzie to nie mialoby to sensu ok.gif

To, ze Twoje punto spalilo 7 to pewnie norma, maly silnik + autostrada i juz zlosnik.gif

Napisano

> TE SAME POJEMNOŚCI SKOKOWE !

Nie rozumiem tego typu porównań. Inna konstrukcja silnika, inna "zasada działania" i inne pojemności. Równie dobrze można wybrać dwa silniki Banzyna vs ON o tym samym spalaniu i porównwywać ich osiągi hmm.gif

Napisano

> Nie rozumiem tego typu porównań. Inna konstrukcja silnika, inna "zasada działania" i inne

> pojemności. Równie dobrze można wybrać dwa silniki Banzyna vs ON o tym samym spalaniu i

> porównwywać ich osiągi

Znaczy Matiza 0.8 i jakiś kompakt 1.6 TD ? zlosnik.gif Mnie tak spalanie wychodzi podobnie. Do mojego klekota mogę Matiza porównać co to go kiedyś ujeżdżałem grinser006.gif

Napisano

> Nie rozumiem tego typu porównań. Inna konstrukcja silnika, inna "zasada działania" i inne

> pojemności. Równie dobrze można wybrać dwa silniki Banzyna vs ON o tym samym spalaniu i

> porównwywać ich osiągi

Prosze Cię bardzo, tylko bądźmy sprawiedliwy i nie porównujmy spalania w litrach, bo ON jako znacznie gęstszy od benzyny (i cięższy) zawiera w litrze ok 25% więcej energii.

Napisano

a moje 3 litrowe BMW pali 16,4 litra LPG - czyli tak jak 8 litrów Pb zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Prosze Cię bardzo, tylko bądźmy sprawiedliwy i nie porównujmy spalania w litrach, bo ON jako

> znacznie gęstszy od benzyny (i cięższy) zawiera w litrze ok 25% więcej energii.

Chyba załapałeś, że to był równie "bezsensowny" przykład porówania siników jak po pojemności.

Napisano

nieźle, 300KM sadzomiotacz kasuje osiągami 300KM V12 5 litrów sprzed kilku lat zlosnik.gif

Napisano

> Chyba załapałeś, że to był równie "bezsensowny" przykład porówania siników jak po pojemności.

Bo tak napürawde sens ma porownywanie tackich samych aut, o zblizonych osiagach i mocy. Przykladowo: alfa 156 2.0 ob o mocy circa 150KM i 1,9 jtd o podobnej mocy.

Porownywanie dwaoch roznych aut (rozni producenci, rozne klasy) to bezsens. na spalanie wplywa nie tylko rodzaj paliwa ale cala konstrukcja auta (przelozenia skrzyni, przenaczenie samochodu itd).

Drzga rzecz to fakt, ze ekonomia uzytkowania to nie tylko koszta na stacji benzynowej.

Czytajac ten watek mam wrazenie, ze niektorzy na sile zamakaja na fakt na te oczy. Swiadomych uzytkownikow jest zatrwazajaco malo.

Aha, i nie odnosze tego persolnalnie do Ciebie, tylko pisze ogolnie.

Napisano

> Pierwszego diesla kupiłem bo mi się opłaci. Drugiego (dla żony), bo pierwszy jest taki fajny, że

> też takiego chciała. I zwisa nam, że ten drugi się nie zwróci. Czasem ludzie kupują coś, bo im

> się podoba, nie tylko po to żeby liczyć kasę.

Swiadomy wybor takiego a nie innego silnika ze wzgledu na jego charakterystykle to calkiem inna sprawa niz wychodzenie z zalozenia "bedzie taniej. Musi byc bo to diesel".

Niestety, ale sporo osob wlasnie tak podchodzi do tematu.

Napisano

hmm moje BMW na trasie z Krakowa do Łazisk i do Krakowa przy prędkosci 110-130 spaliło przedwczoraj średnio 12 litrów LPG (silnik 3 litry i 1600kg wagi) zlosnik.gif więc troche duże to spalanie z tego turbo benzyniaka icon_eek.gif

Napisano

> hmm moje BMW na trasie z Krakowa do Łazisk i do Krakowa przy prędkosci 110-130 spaliło przedwczoraj

> średnio 12 litrów LPG (silnik 3 litry i 1600kg wagi) więc troche duże to spalanie z tego

> turbo benzyniaka

Tylko zauwaz, ze Twoje BMW to auto "na trase". Zestponiowanie skrzyni, uzyty silnik (taka a nie inna charakterystyka) temu sprzyja. Auto miejskie (jakis kompakt czy cos w ten desen) na trasie potrafi byc mniej ekonomiczne lub tak samo ekonomiczne jak w miescie.

Dwa rozne auta zbudowane do roznych celow. ich porownanie jest w zasadzie bez sensu.

Napisano

> zależy jak się zachowywałeś na drodze

płynnie, ale były i momenty że wyprzedzałem, jechałem normalnie, bez wariowania zlosnik.gif

Napisano

> Tylko zauwaz, ze Twoje BMW to auto "na trase". Zestponiowanie skrzyni, uzyty silnik (taka a nie

> inna charakterystyka) temu sprzyja. Auto miejskie (jakis kompakt czy cos w ten desen) na

> trasie potrafi byc mniej ekonomiczne lub tak samo ekonomiczne jak w miescie.

> Dwa rozne auta zbudowane do roznych celow. ich porownanie jest w zasadzie bez sensu.

może i tak bo u mnie przy 130 na piątce to jakieś niskie obroty są zlosnik.gif

jeszcze jestem ciekaw jak bedzie palić przy wyższych prędkosciach, tak powiedzmy 150-160 - potestuje to napisze zlosnik.gif

Napisano

> może i tak bo u mnie przy 130 na piątce to jakieś niskie obroty są

> jeszcze jestem ciekaw jak bedzie palić przy wyższych prędkosciach, tak powiedzmy 150-160 -

> potestuje to napisze

Obstawiam, ze niewiele wiecej. To auto bylo robione z mysla o szybkim i wygodbnym podrozowaniu.

Napisano

> płynnie, ale były i momenty że wyprzedzałem, jechałem normalnie, bez wariowania

tak to z Trójmiasta do Bieszczad z rowerami na dachu wyszło mi 8 l. Nie przekraczałem raczej 120 km/h, czasami na autostradzie 130, a od Radomia to juz się nie dało za szybko

Mówię o NB t-jet 150 KM. Przy okazji, spalanie z rowerami na dachu powyżej 110 zaczyna masakrycznie wzrastać panic.gif

Napisano

> a moje 3 litrowe BMW pali 16,4 litra LPG - czyli tak jak 8 litrów Pb

Moje 3.2 w Omedze spalało ok 17-20 ( LPG ) czyli też tragedii nie było, ale juz na NoPB tym autem jeździć raczej mi było ciężkawo (ok 14 na 100) zlosnik.gif

Napisano

> wiekszy zasieg.

Rzadsze wizyty na stacji to dla mnie coś co bardzo sobie cenię.

Osiągi - cóż, mnie moje wystarczają. Jedno co mnie właśnie wkurzało

posiadając benzyniaki czy benzyniaka zagazowanego: częste wizyty

na stacji. A tak, jadę sobie 800-1000 km i dopiero stacja. Bardzo

to lubię. O resztę kłócić się nie będę, bo nie ma o co, ilu Polaków,

tyle zdań na dany temat zlosnik.gif

Napisano

> może i tak bo u mnie przy 130 na piątce to jakieś niskie obroty są

tak z ciekawosci: jakie masz obroty?

> jeszcze jestem ciekaw jak bedzie palić przy wyższych prędkosciach, tak powiedzmy 150-160 -

> potestuje to napisze

smile.gif

Napisano

> Widzę, że dyskusja zrobiła się bardzo merytoryczna

fajnie, ze pominales pierwsze dwa podpunkty, a skupiles sie na dwoch ostatnich zlosnik.gif

ale nic to, moze lepiej opowiedz nam o swoich doswiadczeniach jako konstruktor silnikow spalinowych i wytlumacz czemu mniejszy silnik musi mniej palic

> Ja obserwuję coś dokładnie odwrotnego

> (mniejszy silnik mniejsze zużycie paliwa - generalnie, bo są wyjątki).

a ja od wielu juz osob slyszalem, ze maly silnik, jak go bedziesz meczyl to spali wiecej niz duzy przy podobnej jezdzie

> Pomiary producentów

> wskazują na dokładnie takie samo zjawisko,

no i wlasnie widac, ze te pomiary maja sie nijak do rzeczywistosci

Napisano

> fajnie, ze pominales pierwsze dwa podpunkty, a skupiles sie na dwoch ostatnich

> ale nic to, moze lepiej opowiedz nam o swoich doswiadczeniach jako konstruktor silnikow spalinowych

> i wytlumacz czemu mniejszy silnik musi mniej palic

> a ja od wielu juz osob slyszalem, ze maly silnik, jak go bedziesz meczyl to spali wiecej niz duzy

> przy podobnej jezdzie

> no i wlasnie widac, ze te pomiary maja sie nijak do rzeczywistosci

http://www.streetfire.net/video/143-top-gear-toyota-prius-bmw-m3-fuel_180378.htm

wink.gif

Napisano

> a ja od wielu juz osob slyszalem, ze maly silnik, jak go bedziesz meczyl to spali wiecej niz duzy

> przy podobnej jezdzie

Hehe, no w "TOP GEAR" kiedys zrobili porownanie Toyoty PRIUS i BMW M3. Na toze przy utrzymywaniu tempa Toyoty sporo mniej spalilo BMW.

Wiem, wiem, to jest program rozrywkowy.

Napisano

> fajnie, ze pominales pierwsze dwa podpunkty, a skupiles sie na dwoch ostatnich

> ale nic to, moze lepiej opowiedz nam o swoich doswiadczeniach jako konstruktor silnikow spalinowych

> i wytlumacz czemu mniejszy silnik musi mniej palic

Wytłumaczyłem, ale widać przerasta to Twoje możliwości i nie masz absolutnie nic do powiedzenia poza wymyślaniem bzdur.

> przy podobnej jezdzie

> no i wlasnie widac, ze te pomiary maja sie nijak do rzeczywistosci

Ja się nie opieram na zasłyszanych opiniach. Z doświadczenia wiem, że to bzdura lub problem braku umiejętności osób które tak twierdzą, ew. szczególnych okoliczności bądź też jakiejś usterki. Jak dotąd każdym autem byłem w stanie uzyskać deklarowane wartości zużycia paliwa lub nawet niższe.

Napisano

> mar00ha

Nie wiem.... to obraz z mojej Cromy 1,9 150 KM w Diselku hehe.gif bynajmniej nic nie zastepuje hehe.gifwink.gif

284177734-Croma1.jpg

Napisano

Przez 10 kilometrów to ja mogę osiągnąć wynik nawet 2 l/100 moim autem hehe.gif Jest fajna górka w Karkonoszach, gdzie masz przez 20km zerowe spalanie ok.gif

Napisano

> Przez 10 kilometrów to ja mogę osiągnąć wynik nawet 2 l/100 moim autem Jest fajna górka w

> Karkonoszach, gdzie masz przez 20km zerowe spalanie

Dlatego sam obrazek nic nie mówi hehe.gif

To jest z Gdańska....

Napisano

> Dlatego sam obrazek nic nie mówi

> To jest z Gdańska....

Chyba z obwodnicy, bo średnia prędkość wychodzi ok. 100 km/h hmm.gif Przejechany czas 6 minut, odległość 10 km.

Napisano

> Chyba z obwodnicy, bo średnia prędkość wychodzi ok. 100 km/h Przejechany czas 6 minut, odległość

> 10 km.

Dokładnie tak.... Vśred 103km/h...... ale średnie spalanie na dystanisie ostatnich 5500 km to 6,4 litra/100

Napisano

> Dokładnie tak.... Vśred 103km/h...... ale średnie spalanie na dystanisie ostatnich 5500 km to 6,4

> litra/100

No to ładnie ok.gif Benzyniakiem o podobnej mocy nie ma szans osiągnąć takiego wyniku wink.gif Przynajmniej wolnossącym.

Napisano

> No to ładnie Benzyniakiem o podobnej mocy nie ma szans osiągnąć takiego wyniku Przynajmniej

> wolnossącym.

Co nie zmienia faktu, ze da sie osiagnac wynik wiekszy o 1-1,5l/100km. A to oznacza, ze diesel juz tak nie rzuca na kolana spalaniem.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze da sie osiagnac wynik wiekszy o 1-1,5l/100km. A to oznacza, ze diesel juz

> tak nie rzuca na kolana spalaniem.

Dla mnie osobiscie tylko w pełni elektryczne auto jest suuuuper.... cos jak "Volt..." food.gif wszystkie inne to niestety sick.gif

Napisano

> Witam,

> Do porównania wybrałem 2 silniki ze stajni amerykańskiego GM.

> Silniki produkowane w Europie przez koncern "OPEL".

> TE SAME POJEMNOŚCI SKOKOWE !

> Zatem:

> 1. 2.0 (Benzyna) ECOTEC - 220 KM.

> 1.1 Moc maksymalna (KM / obr./min) 220 / 5300 obr/min.

> 1.2 Maksymalny moment obrotowy (Nm / obr./min) 350 / 2000-4000 obr/min.

> 2. 2.0 (Diesel) ECOTEC - 160 KM.

> 2.1 Moc maksymalna (KM / obr./min) 160 / 4000 obr/min.

> 2.2 Maksymalny moment obrotowy (Nm / obr./min) 350 / 1750-2500 obr/min.

> Jak widać silnik BENZYNOWY bije na głowę Diesel'a zarówno pod względem mocy 220 KM vs 160 KM oraz

> momentu obrotowego - wartość momentu obrotowego ta sama = 350 Nm, ale już przedział - dla

> silnika benzynowego od 2000 do 4000 obr.min a dla Diesel'a tylko 1750 - 2500 obr/min.

> Zużycie paliwa zbliżone, chodź porównanie dotyczy parametrów i osiągów.

> Jaką zaletę (poza mniejszym spalaniem) ma zatem silnik Diesel'a ?.

1. Co ma wspolnego OPEL i jego produkowane jednostki napedowe do Ameryki ( poza tym, ze nalezy do GM ? Widziales juz amerykanska fure z silnikiem 2 l ? Ja jak dotad NIE !

moze i w porownaniu z gowniannym OPEL'em benzyna wypada lepiej, porownaj sobie jak to wyglada na przykladzie BMW, podejrzewam, ze lekko sie zdziwisz.

P.S. szkoda, ze nie podales przy okazji spalania ( podejrzewam, ze wiem dlaczego ) grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> Jak dla mnie diesel wygrywa wyłącznie spalaniem. Jest głośniejszy, bardziej kapryśny (chociażby

> zimą), wibruje i dłuugo się grzeje. Wygrywa spalaniem i zawsze będzie wygrywał spalaniem ze

> względu na swoją konstrukcję. I w przypadku samochodów osobowych to jego jedyny plus.

Tak z ciekawosci to ile diesel'i miales i jakie ?

Glosniejszy, hmmmm, zalezy od klasy auta – jego wyciszenia, nowy diesel nie wibruje tak jak starsze konstrukcje, brak jakichkolwiek wrazen, mam na mysli, ze jezeli zostalbys wsadzony z zaslonietymi oczami to najprawdopodobniej nie wiedzialbys jadac, czy jedziesz diesel'em czy benzyna.

Spalanie zawsze bedzie mniejsze, w ktorym miejscu diesel jest bardziej kaprysny ? Swego czasu zostawilem w gorach swoja stara 190 D ( 2l ) przy -29 st podgrzalem go jedynie 2 razy, zaskoczyl momentalnie.

Dylemat sprowadza sie raczej kto ile jezdzi. Przy powiezdmy 40 000 km rocznie gwarantuje Ci, ze benzyny nie kupisz obojetnie jaka ta fura by nie byla ( oczywiscie przy sredniej krajowej placy )

wink.gif

Napisano

> Dla mnie osobiscie tylko w pełni elektryczne auto jest suuuuper.... cos jak "Volt..." wszystkie

> inne to niestety

Najpierw musza udoskonalic kontrukcje i zrodla zasialania a potem jakos rozwiazac problem ekologicznego zrodla napedu. Jak juz sie z tym uporaja to pomysle nad jakas hybryda czy innym melexem wink.gif

Napisano

> tak z ciekawosci: jakie masz obroty?

przy 100 mam chyba 1800

Napisano

>Jak juz sie z tym uporaja to pomysle nad jakas hybryda czy innym

> melexem

No przeca juz jest, nawet w naszej stajni, tylko dla Ciebie to ona bedzie za mala grinser006.gif

CR-Z

wink.gif

Napisano

> Wytłumaczyłem

pokaz palcem gdzie, bo chyba przeoczylem

> Jak dotąd każdym autem byłem w stanie uzyskać deklarowane wartości zużycia paliwa lub nawet

> niższe.

ok, fajnie, bardzo sie ciesze, tylko nie o tym jest dyskusja pad.gif

sprobuj sie cofnac o kilka postow i przeczytac je jeszcze raz ze zrozumieniem, ok?

moze wtedy obaj zaczniemy pisac na temat

Napisano

> No przeca juz jest, nawet w naszej stajni, tylko dla Ciebie to ona bedzie za mala

> CR-Z

Ona jest dla mnie po pierwsze za droga (zbyt malo samochodu za ta kase). Po drugie nie jedzie. Po trzecie mam wrazenie, ze gdyby jej wyjac balast z bagaznika to nawet bez elektrowspomagacza byla by szybsza hehe.gif

Napisano

moim zdaniem to lepiej pokazuje różnice:

grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> popatrz na osiagi 2.2 tdci w mondeo i powiedz mi czy sa dobre

Z tego co tak pobieżnie sprawdziłem to i tak jest wolniejsze o około 0.5s?

Napisano

> Z tego co tak pobieżnie sprawdziłem to i tak jest wolniejsze o około 0.5s?

Ale ja sie nie pytam czy jest wolniejsze/szybsze o 0,5 czy 0,1 sek tylko czy sa wystarczajace. Bo jak mam spalic 5-6 litrow ON czy 8-10 PB to wole to pierwsze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.