Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Światła przeciw mgłowe

Featured Replies

Napisano

O tuż że mamy już jesień użyłem moich przeciw mgłowych przednich , i moje zdziwienie że czy mam je włączone czy też nie nie widać różnicy....i stąd moje pytanie jak jest u was koledzy. Czy po prostu moje trzeba wyregulować itp

Napisano

Kiedy nie widać różnicy?

U mnie czy w nocy czy podczas mgły widać różnicę i to znacznie.

Napisano

Musisz sprawdzić pochylenie, bo pewnie świecą w niebo lub w ziemię. Pochylenie wynosi 2%, czyli linia światło-cień musi być w odległości 10m os ściany niżej o 20 cm, niż jest zamocowany reflektor (odpowiednio 5 m od ściany to 10cm). Po bokach reflektorów sa śruby regilacujne, dostęp od przodu, między kratkami.

Pozdr.

Napisano

> (...)czy mam

> je włączone czy też nie nie widać różnicy(...)

... nie jesień przesądza o używaniu tych ,,dodatkowych'' lamp ... ale jesteś instruktorem drive.gif więc milknę ... pozdro ...

PoRD art. 30/1/1/a oraz 51/5 ...

20.GIFpub2.gif

Napisano

> O tuż że mamy już jesień użyłem moich przeciw mgłowych przednich , i moje zdziwienie że czy mam

> je włączone czy też nie nie widać różnicy....i stąd moje pytanie jak jest u was koledzy. Czy

> po prostu moje trzeba wyregulować itp

trochę OT - może ja jestem dziwny ale dla mnie użyteczność lamp PM jest właściwie żadna, ot oświetlają może parę metrów przed zderzakiem i tyle,

brat

Napisano

dla mnie użyteczność lamp PM jest właściwie żadna

... to jest nas dwóch 30.GIF ... jedynie bardzo gęsta mgła - raz na trzy lata przez kilkaset metrów jest dla mnie słusznym powodem włączenia takich ,,oślepiaczy'' ... pozdro ...

pub2.gifpub2.gif

Napisano

> może ja jestem dziwny ale dla mnie użyteczność lamp PM jest właściwie żadna,

też tak uważam, to jest nas już trzech biglaugh.gif

Napisano

>> dla mnie użyteczność lamp PM jest właściwie żadna

> ... to jest nas dwóch ... jedynie bardzo gęsta mgła - raz na trzy lata przez kilkaset metrów jest

> dla mnie słusznym powodem włączenia takich ,,oślepiaczy''

no właśnie, jedynie bardzo gęsta mgła gdzie jedzie się na I lub II biegu są warunkami w których te światła cokolwiek mogą pomóc, a i w takim przypadku trzeba by wyłączyć św mijania i pozostawić PM na co przepisy nie zezwalają... więc wiązka odbitego światła ze św mijania wali po oczach a PM oświetlają 2m przed zderzakiem spineyes.gif

brat

Napisano

> O tuż że mamy już jesień użyłem moich przeciw mgłowych przednich , i moje zdziwienie że czy mam

> je włączone czy też nie nie widać różnicy....i stąd moje pytanie jak jest u was koledzy. Czy

> po prostu moje trzeba wyregulować itp

Jakiej różnicy oczekiwałeś?

Napisano

> też tak uważam, to jest nas już trzech

W eFce była spora różnica, często korzystałem jeżdżąc po różnych dziurach... Zwłaszcza że włączając drogowe gasły mijania... w G nie gasną, jasno jak w dzień.

Napisano

> W eFce była spora różnica

Ja tam w G też widzę sporą - szczególnie dobrze doświetlone jest pobocze, jakieś parę metrów z boku auta - dokładnie tyle, ile trzeba, żeby zauważyć przyczajonego lisa i ukrytą sarnę grinser006.gif

OT: nie chcę zakładać nowego topica, więc zapytam tutaj: czy dokładał ktoś niefabryczne halogeny? Jak wygląda sprawa z ich jakością?

Napisano

> trochę OT - może ja jestem dziwny ale dla mnie użyteczność lamp PM jest właściwie żadna, ot

> oświetlają może parę metrów przed zderzakiem i tyle,

> brat

Miałbyś ksenony to byś docenił. zlosnik.gif Wtedy najlepiej wyłączyć mijania i włączyć PM. ok.gifzlosnik.gif Oczywiście przy bardzo gęstej mgle dopiero, fakt że to raz na 3 lata ale... jak są to niech będą. zlosnik.gif

Napisano

wiosną tego roku zapuściłem się w okolice kamiennej góry. Mgła była jak mleko, nic nie było widać. Byłem szczęsliwy bo jazda z przeciwmgielnymi nie była już loterią. Myślę że tak do tego typu wyposażenia trzeba podchodzić. Ale rzeczywiście wymiękam jak widzę kolesia który przez miasto zasuwa na przciwmgielnych. Szkoda słów.

Napisano
  • Autor

Nie wiem kolego z jakiego rejonu Polski jesteś ale w WLKP zamglenia zdarzają się rzadko , w zasadzie jesienią ,brak u nas kotlin , spływu powierza z gór i dużych zbiorników wodnych które przyczyniają się do zamgleń,i nie jeżdżę z choinka gdy ledwo się coś pojawi a już mam angryfire.gif gdy używa ktoś przeciwmgłowych tylnie w mieście(dla zapominalskich gdy przejrzystość spada poniżej 50 m). W F miałem różnice natomiast w G marna stąd moje pytanie

Napisano

Przeciwmgłowych warto używać gdy jest śnieżyca.

Napisano
  • Autor

Zgadza się, u mnie właśnie tak jak tu jeden z kolegów pisał też więcej oświetla pobocze co też się przydaje w lesie:)

Napisano

> Nie wiem kolego z jakiego rejonu Polski jesteś ale w WLKP zamglenia zdarzają się rzadko ...

... sorry - już poprawiłem profil ... love_4.gif

... z racji rejonu - u mnie mgły i zamglenia występują w takim razie kilkanaście razy częściej niż na Wielkiej Nizinie ... a jednak po przemyśleniu(miałem zamiar dokładać PM-y) doszedłem do wniosku, że lepiej byłoby dołożyć światła dalekosiężne(soczewki lub tp.) - na razie wszystko zawieszone ...

... oczywiście nie neguję chęci montażu czy posiadania PM ale dźwiga mi się ciśnienie gdy w słoneczny dzień lub w mżawce niejeden jedzie na tych światłach ... policial.gif

... na tych co mają załączone PMT w warunkach dobrej widoczności po prostu ,,blinduję'' aż do skutku ... angryfire.gif

... wracając do Twojego tematu - obejrzyj żarówki w tych lampach - może się kończą a H3 nie są drogie i za kilkanaście pln można kupić dobrej jakości np. Tungsram +90% ... pozdro ... pub2.gif

Napisano

> wiosną tego roku zapuściłem się w okolice kamiennej góry. Mgła była jak mleko, nic nie było widać.

> Byłem szczęsliwy bo jazda z przeciwmgielnymi nie była już loterią.

Ja w ciągu 4 lat jeżdżenia Astrą tylko raz żałowałem, ze nie mam przeciwmgielnych. Ale gdybym mieszkał np. w Kotlinie Kłodzkiej, to pewnie już z salonu wyjechałbym z nimi. wink.gif

Napisano

> mieszkał np. w Kotlinie Kłodzkiej, to pewnie już z salonu wyjechałbym z nimi.

Mieszkam w górach i jazdy w nocy po górskich drogach bez świateł przeciwmgielnych to prawdziwa męczarnia ,moim jednym z pierwszych "ulepszeń" Astry był montaż tych świateł czego nie żałuję . zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.