Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Webasto z allegro

Featured Replies

Napisano

witajcie

czy ktoś z Was miał styczność z tym urządzeniem.

Link do allegro

Czy jest warte zakupu i czy się sprawdza?

Napisano

150W - możesz tym ogrzać np domek Barbie biglaugh.gif

Taką mocą ciężko było by wodę w szklance zagotować.

Napisano

> witajcie

> czy ktoś z Was miał styczność z tym urządzeniem.

> Link do allegro

> Czy jest warte zakupu i czy się sprawdza?

jak to jest niemieckie to ja jestem chińczykiem:P

Napisano
  • Autor

> jak to jest niemieckie to ja jestem chińczykiem:P

to, że nie jest to niemieckie to przypuszczam, a może ktoś by mi polecił jakąś alternatywę. Rano nie ma problemów wyjazd z ciepłego garażu ale wieczorem z pod pracy jechać w zimnym aucie to jakaś masakra grinser006.gif

Napisano

> a może ktoś by mi polecił jakąś alternatywę

No przecież dałem linkę. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> No przecież dałem linkę.

widziałem dziękuje, ale mnie interesuje w miarę możliwości rozwiązanie mobilne.

Napisano

> Link do allegro

Wszystkie produkty, które widziałem UNITEC'a były mejd in Czajna.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

Kurcze klikam i same zestawy montażowe grinser006.gif

Napisano

> witajcie

> Link do allegro

Ogrzewanie postojowe, które będzie się sprawdzało kosztuje od kilkuset zł (używka) do kilku tys zł (nówka).

Namiastką, która pomoże szybciej zagrzać płyn chłodniczy, a tym samym silnik szybciej będzie pracował w optymalnej temp, co przekłada się na wydajność fabrycznego systemu ogrzewania jest... dogrzewacz płynu - kup sobie coś TAKIEGO , do tego porządny akumulator i sprawdź stan alternatora i będziesz miał zdecydowanie szybciej ciepło w kabinie.

Napisano

> Kurcze klikam i same zestawy montażowe

Znaczy - chiałeś przenosne "webasto" podłączane do zapalniczki? hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy - chiałeś przenosne "webasto" podłączane do zapalniczki?

a najlepiej z własnym akumulatorem smile.gif

Napisano

Webasto działa zwykle na paliwo. Ma własny silnik spalinowy i wsio. Tylko takie rozwiazanie ma sens. Cena coś ok. 3-4 tys zł

Napisano

> Webasto działa zwykle na paliwo. Ma własny silnik spalinowy i wsio. Tylko takie rozwiazanie ma

> sens. Cena coś ok. 3-4 tys zł

Kupiłem już z załozonym fabrycznie webasto. Powiem jedno: ma sens. Szczególnie webasto "mokre", połączone z układem chłodzenia. 7 rano, -25C, pijesz kawę, patrzysz za okno, no nie chce się wychodzić. Bierzesz pilot i robisz klik. Wypijasz spokojnie kawę. Idziesz do samochodu. Kątem oka widzisz sąsiadów, którzy z midasową miną skrobią, psikają, trzesą się, a Ty wsiadasz do ciepłego wnętrza z rozmrożonymi szybami, silnik dogrzany, olej ciepły - jedziesz.

Napisano

> 150W - możesz tym ogrzać np domek Barbie

> Taką mocą ciężko było by wodę w szklance zagotować.

ale za to ma "mocną latarkę" brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Webasto działa zwykle na paliwo. Ma własny silnik spalinowy i wsio. Tylko takie rozwiazanie ma

> sens. Cena coś ok. 3-4 tys zł

upatrzyłem sobie pompkę z grzałką muszę sprawdzić czy średnica będzie pasowała do węży z układu chłodzenia. Gościu chce 200zł z przesyłką. Podpina się pod 220v pod pracą nie będę miał z tym problemu.

Napisano

Mam dmuchawę o podobnej mocy i też miała służyć do grzania w zimę a raczej do dogrzewania - jest g.......................oooooooooo warta.

Jedyną zaleta tego będzie to ze możesz sobie to ustawić 30 minut wcześniej zanim wsiądziesz do samochodu to ci troszkę nadmucha letniego powietrza. TYLKO JAK DŁUGO WYTRZYMA TO TWÓJ AKU ??????????? Jak bez pracy silnika przy powiedzmy - 20*C zacznie to działać - tydzień cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

> Mam dmuchawę o podobnej mocy i też miała służyć do grzania w zimę a raczej do dogrzewania - jest

> g.......................oooooooooo warta.

> Jedyną zaleta tego będzie to ze możesz sobie to ustawić 30 minut wcześniej zanim wsiądziesz do

> samochodu to ci troszkę nadmucha letniego powietrza. TYLKO JAK DŁUGO WYTRZYMA TO TWÓJ AKU

> ??????????? Jak bez pracy silnika przy powiedzmy - 20*C zacznie to działać - tydzień

150W /11,5V = 13,04A.

Pojemność akumulatora przeciętnego samochodu = 46Ah

W temperaturze -10oC - połowa pojemności = 23Ah

Wynik? Po 2 godzinach ciągłej pracy na wyłączonym silniku masz rozładowany akumulator.

Czy będzie w tych warunkach w stanie dogrzać samochód we wnętrzu? Sądzę, że nie.

Czy odpalisz w ogóle samochód po takim "podgrzewaniu wnętrza" - prawdopodobnie z trudem, jeżeli w ogóle.

Napisano

> Podpina się pod 220v pod pracą nie będę miał z tym

> problemu.

To jak chcesz samo podgrzanie wnętrza to kupić w markecie chińską farelkę za 40 zł, do tego w markecie ogrodowym z 50 m kabla nawijanego na bęben i godzinę przed odjazdem farelką nagrzać sobie wnętrze mlot.gif

A na serio, to przy niższych temperaturach pomaga osłonka na chłodnicę. Wbrew temu, co wszyscy fachowcy tutaj mówią. Przynajmniej w mojej Astrze pomaga, zawsze te kilka stopni więcej i szybciej

Napisano

> witajcie

> Link do allegro

To juz predzej takie cos ok.gif ja na dniach montuje do szewiego smile.gif

Napisano

> A na serio, to przy niższych temperaturach pomaga osłonka na chłodnicę. Wbrew temu, co wszyscy

> fachowcy tutaj mówią. Przynajmniej w mojej Astrze pomaga, zawsze te kilka stopni więcej i

> szybciej

No i mata wygłuszająco-ocieplająca pod maską - jak poczytałem rózne fora to teraz panuje jakaś dziwna moda na "oszczędzanie" i w wielu samochodach tego fabrycznie nie montują no.gif Czyżby skutki kryzysu? hmm.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

panowie kupilem i chinszcyzna nic ale to nic nie daje, cieple powietrze daje 1 min., a jak przeanalizowałem instrukcje to jak ładowarka sam. włączona to nie wolno włączyc ani ustawic na poranne wł. NIE POLECAM OSZUKALI MNIE

Napisano

> panowie kupilem i chinszcyzna nic ale to nic nie daje, cieple powietrze daje 1 min., a jak

> przeanalizowałem instrukcje to jak ładowarka sam. włączona to nie wolno włączyc ani ustawic na

> poranne wł. NIE POLECAM OSZUKALI MNIE

ale ja pisałem o macie pod maskę zlosnik.gif

Moze kolega spróbuje webasto gazowe? grinser006.gif 1 kW mocy to juz jest coś smile.gif

Napisano

> ale ja pisałem o macie pod maskę

> Moze kolega spróbuje webasto gazowe? 1 kW mocy to juz jest coś

A co z parą wodną powstałą przy spalaniu gazu?

Napisano

> ale ja pisałem o macie pod maskę

> Moze kolega spróbuje webasto gazowe? 1 kW mocy to juz jest coś

Na dogrzanie garażu fajna sprawa ale do samochodu bym tego w życiu nie włożył, nie mówiąc o odpaleniu biglaugh.gif

Napisano

z tym silnikiem spalinowym to ..... przesadziłeś icon_eek.gif

reszta to prawda ok.gif

Napisano

> z tym silnikiem spalinowym to ..... przesadziłeś

A dlaczego kolega przesadził? hmm.gif

Jak by nie patrzeć jest blisko silnika i wytwarza ciepło w trakcie spalania hehe.gif

Napisano

> 150W /11,5V = 13,04A.

dlaczego 11,5 v?

> Pojemność akumulatora przeciętnego samochodu = 46Ah

> W temperaturze -10oC - połowa pojemności = 23Ah

Skad takie info?

Napisano

> A dlaczego kolega przesadził?

> Jak by nie patrzeć jest blisko silnika i wytwarza ciepło w trakcie spalania

nie pal głupa ...... przecież wiesz jak jest zbudowane ogrzewanie postojowe

i wcale nie ma własnego silnika spalinowego tylko piec i wentylator elektryczny lub pompę płynu w wersji wodnej hehe.gif

Napisano

> nie pal głupa ...... przecież wiesz jak jest zbudowane ogrzewanie postojowe

Oj kiedyś sie ich na montowałem ( no i naprawiałem ) sick.gif ale tylko suche bo mokre to sick.gif do kwadratu.... więc coś tam wiem hehe.gifhehe.gif

Ale teraz dał bym wiele by miec takie w aucie food.gif

Więc idąc tym tropem stwierdziłem, że założe sobie dogrzewanie elektryczne płynu w aucie... daleko temu rozwiązaniu do "postojowego podgrzewania" ale leprze to niż nico hehe.gif

Napisano

> Co będziesz montował i gdzie, bo tez jestem zainteresowany

To o mocy 1 KW

Niestety Stilo miało grzałeczkę elektryczną 650 W w nagrzewnicy i było zawsze ciepło a w aucie za prawe 2 x tyle $ Fiat powycinał wszystkie grzałeczki sick.gif i teraz mi wszystko marznie spineyes.gif

Napisano

> To o mocy 1 KW

> Niestety Stilo miało grzałeczkę elektryczną 650 W w nagrzewnicy i było zawsze ciepło a w aucie za

> prawe 2 x tyle $ Fiat powycinał wszystkie grzałeczki i teraz mi wszystko marznie

hmmm chyba brata namówię i mu zamontuje bo wygląda ciekawie i banalnie prosto instalacyjnie

Napisano

"Urządzenia tego typu stosowane są w autach z silnikami Diesla oraz systemem wtrysku common rail (TDI,D4D,HDI, itp.) które cechuje wysoka sprawność mechaniczna oraz minimalne straty cieplne co naszej strefie klimatycznej stanowi poważną wadę.

W autach tego typu poprawia ona system ogrzewania oraz przyspiesza rozgrzewanie się silnika."

to u mnie chyba jest coś takiego - że też nigdzie nie ma opisu silnika CRDI zlosnik.gif Faktem jest, że ciepe powietrze nawet na tych mrozach zaczyna lecieć dośc szybko smile.gif

"dane techniczne:

napięcie 12V

prąd max. 3x30A (90A)

moc max. 1kW"

coś a'la trójfazowy grinser006.gif

Napisano

> "dane techniczne:

> napięcie 12V

> prąd max. 3x30A (90A)

> moc max. 1kW"

> coś a'la trójfazowy

Jest to układ prosty i stosowany w opcjach seryjnie w takich markach jak: VW, Forda, Francuzach hehe.gif ..... i pewnie wielu innych dla klimatu "mroźnego" wink.gif razem z dogrzewaniem paliwa itp... Niestety Polska do tego klimatu nie należy sick.gif co widać za oknem hehe.gif

Są to świece żarowe podobnie jak te w komorach spalania w silniku...

Układ seryjnie powinien właczyć się gdy:

- napięcie na aku jest ponad 13,5 V

- temperatura płynu jest mniejsza od 50/60 C

- silnik pracuje

Tak naprawdę nie jest to 1 KW a znacznie więcej "ciepła"... to znaczy i owszem z tego układu podgrzanie płynu to jest około 1 KW bezpośrednio... ale aby uzyskac 1 KW energii elektrycznej z alternatora silnik przy swojej sprawności wytworzy i tak kilka - może 2 KW ciepła które dodatkowo podgrzeją układ/silnik. Więc realnie może to być jakieś 2 KW a to już całkiem nieżle ok.gif

Aaaa i ważne jest aby sprawdzić jaki ma sie Alternator.... dla mniejszych to widziałem że sa 2 świece... ja mam... 120 A przynajmniej tak mi sie wydaje wink.gif musze to jeszcze sprawdzić

Napisano

> nie wie ktoś gdzie takie coś kupić? albo nie ma ktoś

> potrzebne do ciągnika C-360

Wpisz w szukajkę na allegro - " podgrzewacz "

Jak szukałem to natknąłem sie na wiele dziwnych wytworów grzałeczkopodobnych na 230 V do ciągników....

Napisano

> nie wie ktoś gdzie takie coś kupić? albo nie ma ktoś dostępu do takiego czegoś?

> http://archiwumallegro.pl/grzalka_do_cignika_c330_c360_i_inne-1265725940.html

> potrzebne do ciągnika C-360

To wyglada na grzałke 230V do wody na herbatę zlosnik.gif , wmontowaną do trójnika hydraulicznego. Zdjęcie też jest super profesjonalne brawo.gif

Napisano

> Wpisz w szukajkę na allegro - " podgrzewacz "

> Jak szukałem to natknąłem sie na wiele dziwnych wytworów grzałeczkopodobnych na 230 V do

> ciągników....

Niestety wpisywałem podgrzewacz, grzałka i nic sick.gif Najtańsza wyskakuje za 145 zł a potem za 190 zł ( ta sama z linku wcześniej która była za 70 - sprzedaje ją jakaś inna firma , swoją drogą niezła marżę nałożyli wink.gif ). Jeśli znalazłbyś coś w takiej cenie do 100 PLN lub znalazłeś i wpadło Ci w oczy daj znać ok.gif Kontaktowałem się z tą firmą co sprzedawała te grzałki po 70 PLN ale dopiero będą mieli je ( chyba) w styczniu icon_rolleyes.gif. Musi to byś taka grzałka z trójnikiem bo w 360 nie ma otworu technologicznego w bloku icon_rolleyes.gif. Do innych ciągników są takie które wkłada się w blok , do 360 niestety się nie da frown.gif

Napisano

> To wyglada na grzałke 230V do wody na herbatę , wmontowaną do trójnika hydraulicznego. Zdjęcie

> też jest super profesjonalne

I taką potrzebuję, chyba trochę mocniejsza jest niż grzałka do herbaty wink.gif Czy profesjonalne to mam to w d... , to ma działać nie wyglądać, masz taką na sprzedaż lub wiesz gdzie kupić taką za 70 PLN ? zlosnik.gif

Napisano

> I taką potrzebuję, chyba trochę mocniejsza jest niż grzałka do herbaty Czy profesjonalne to mam to

> w d... , to ma działać nie wyglądać, masz taką na sprzedaż lub wiesz gdzie kupić taką za 70

> PLN ?

A ten co wystawiał nie wie ?

SMSa nie ma co wysyłać zlosnik.gif bo Google działa za darmo http://www.agrohurt.eu/ 270751858-jezyk.gif

Ja tam nie mam pojęcia; moze kup grzałkę i trójnik w Castoramie i sam zmontuj? Tą grzałke chyba trzeba uszczelnić w 3-niku Poxiliną czy czyms takim

Napisano

> A ten co wystawiał nie wie ? Ja tam nie mam pojęcia; moze kup grzałkę i trójnik w Castoramie i sam

> zmontuj? Tą grzałke chyba trzeba uszczelnić w 3-niku Poxiliną czy czyms takim

Napisałem w tamtym poście, że chwilowo nie ma tamten sprzedający, będą może mieli w styczniu takie coś icon_rolleyes.gif Dlatego tutaj pytam wink.gif No chciałbym zmontować, a widziałeś takie grzałki w castoramie do kupienia?

Napisano

> Napisałem w tamtym poście, że chwilowo nie ma tamten sprzedający, będą może mieli w styczniu takie

> coś Dlatego tutaj pytam No chciałbym zmontować, a widziałeś takie grzałki w castoramie do

> kupienia?

W Castoramie akurat są m.in. części do instalacji wodnych, a czy grzałki to Ci nie powiem, może zadzwoń i spytaj. Ale zobacz Allegro albo inne markety typu Real czy Tesco. No i jeszcze pozostaje sprawa czy ta grzałka zmieści się w trójniku fi38

Napisano

> W Castoramie akurat są m.in. części do instalacji wodnych, a czy grzałki to Ci nie powiem, może

> zadzwoń i spytaj. Ale zobacz Allegro albo inne markety typu Real czy Tesco. No i jeszcze

> pozostaje sprawa czy ta grzałka zmieści się w trójniku fi38

Panie taka grzałeczka by się zdała tylko trzeba by "rozłupać" ten element grzejny i wsadzić to w trójnik i jakoś to podłączyć jeszcze. Ciekawe czy by to się w ogóle w trójnik zmieściło. JEst też inne rozwiązanie, włożyć taką grzałkę bezpośrednio przez korek w chłodnicę i czekać pół godziny, potem wyjąć zakręcić korek i odpalać hehe.gif

Napisano

> Panie taka grzałeczka by się zdała tylko trzeba by "rozłupać" ten element grzejny i wsadzić to w

> trójnik i jakoś to podłączyć jeszcze. Ciekawe czy by to się w ogóle w trójnik zmieściło.

Albo inaczej - wsadzić w jakąs większą rurkę metalową, którą przymocować (lutowanie-spawanie-klejenie) do odgałęzienia trójnika. Rozbieranie grzałki to niezbyt dobry pomysł. Jak chcesz się bawić to kup grzałkę i idź do sklepu hydraulicznego aby Ci dobrali te rurki smile.gif

Napisano

> Albo inaczej - wsadzić w jakąs większą rurkę metalową, którą przymocować

> (lutowanie-spawanie-klejenie) do odgałęzienia trójnika. Rozbieranie grzałki to niezbyt dobry

> pomysł. Jak chcesz się bawić to kup grzałkę i idź do sklepu hydraulicznego aby Ci dobrali te

> rurki

Zobaczymy, chyba odwiedze sklepy hydrauliczne i pooglądam te grzałki biglaugh.gif

Napisano

> To o mocy 1 KW

Rozmawiałem dziś z elektrykiem na temat tej konkretnej grzałki. Popukał się w głowę a potem powiedział, że bardzo chętnie założy a potem sprzeda mi nowy akumulator i alternator, które szlag trafi i wymontuje grzałkę zlosnik.gif

90A ciągłego poboru prądu. Do tego inne odbiorniki w pracującym samochodzie i mój 100A alternator pójdzie z dymem. Jak chcesz to chętnie odsprzedam tą grzałeczkę biglaugh.gif Na montaż się raczej nie zdecyduję.

Napisano

> Rozmawiałem dziś z elektrykiem na temat tej konkretnej grzałki. Popukał się w głowę a potem

> powiedział, że bardzo chętnie założy a potem sprzeda mi nowy akumulator i alternator, które

> szlag trafi i wymontuje grzałkę

> 90A ciągłego poboru prądu. Do tego inne odbiorniki w pracującym samochodzie i mój 100A alternator

> pójdzie z dymem. Jak chcesz to chętnie odsprzedam tą grzałeczkę Na montaż się raczej nie

> zdecyduję.

To zmień elektryka...

Ja juz kupiłem co prawda nie tą ale podobną od Renault ( 4 świece )

Układ ten stosują takie marki jak: Ford, Peugeot, Citroen, Nissan, VW.... i wiele innych

Elektryk powinien dostosować moc maksymalną grzałki do mocy alternatora i odbiorników.... sa układy dla małych autek ( o mocy silnika 45-55 KM ) oparte na 2 świecach .... jaki problem zamiast 3 podłączyć 2 świece ( to 60 A ... lub podłączyć je w szereg... albo każdą osobno aby sprawdzić czy "swiatła beda przygasać - spadek napięcia ładowania ) Skoro masz 100A alternator to i tak dla 2 świec zostaje jeszcze 40 A do pozostałych układów zasilania w aucie i ładowania akumulatora. W normalnie pracującym aucie najwięcej prądu pobierają:

- Rozrusznik - kilka kilowatów

- świece żarowe podczas rozruchu i jakies 30 sek po rozruchu - 1200 W

- wentylator nadmuchu.... nawet do ponad 400 W na ostatnim biegu

- podgrzewanie szyb

- oświetlenie...

Wszystkie układy podtrzymania pracy silnika, komputery i radyjko to skromne wartości....

Ważne jest aby nie włączyć układu podczas pierwszych 30-60 sekund po uruchomieniu silnika dla Diesli.... w benzynce można bez problemu po uruchomieniu. Problemem dla długiej pracy alternatora pod obciążeniem jest chłodzenie... ale w zimie nie masz tego problemu hehe.gif

Zmień elektryka hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.