Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebny interface diagnostyczny

Featured Replies

Napisano

Macie może wiedzę, jak możliwie najtaniej skompletować interface do diagnostyki NB?

U mnie niestety powrócił problem airbagów i jak przypomnę sobie działania w tym temacie serwisu z okresu gwarancji, to nie mam odawgi za to płacić własną kasą pad.gif

Napisano

Najtaniej to chyba elm ale on nie lapie airbagow frown.gif

Napisano
  • Autor

> Najtaniej to chyba elm ale on nie lapie airbagow

Podrążyłem trochę wątek na Stilo i zadałem pytania do sprzedawców.

Wydaje się, że FiatEcuScan w wersji komercyjnej obsłuży aibragi przez ELM. Na Forum FiatEcuScan piszą, że wystarczy ELM 1.3, Na Stilo piszą o ELM w wersji 1.4.

Poczekam na odpowiedź sprzedawcy, czy oferowany ELM 1.4 na opcję połączeń do pinów 1 i 9.

Jeżeli tak, to zakupię ELM plus licencję, łączny koszt to 300zł. Licencja na Allegro i interface na Allegro

284265109-EcuScan.jpg

post-57955-14352509974346_thumb.jpg

Napisano

Można nim testować podzespoły jak licznik, wycieraczki, światła, tak jak to ma miejsce np, w sofcie dla Opli?

Napisano

> Można nim testować podzespoły jak licznik, wycieraczki, światła, tak jak to ma miejsce np, w sofcie

> dla Opli?

Wszystko.... przynajmniej w mojej Cromie 150 KM... kasować inspekcje olejowe, wypalać filtry cząstek stałych i zbierać mnóstwo informacji... np faktyczny przebieg, testować licznik, pompe paliwa, wskaźnik paliwa i mnóstwo innych... wink.gif poduszkami sie nie bawiłem...

Ja ma OBD II pod to podłączone ... ale co w środku piszczy to nie wiem...

284265693-crom.JPG

post-15502-14352509977377_thumb.jpg

Napisano

To bym chyba się nad tym ustrojstwem musiał zastanowić hmm.gif

A znalazłeś jakies opcje, które mozna modyfikować, np. światła dzienne itp.?

Napisano

elm 327 wersja 1.4 obsługuje już cana, i powinien odczytać wszystkie podzespoły bez przeróbki. Ale jeżeli poduszki są wyprowadzone na innym pinie to trzeba byłoby przerobić fejsik

Napisano
  • Autor

> jeżeli poduszki są wyprowadzone na innym pinie to trzeba byłoby przerobić fejsik

W przypadku ELM-a wystarczy pomostkować piny, nie używając żadnych przełączników hmm.gif

Quote:

NOTE: You have to solder a short wire between pins 1-7-9 of your interface's OBD connector in order to connect to ABS and Power steering ECUs. Also, you need to have a connection on pin 3 of the OBD connector in order to connect to airbags.

Źródło

Napisano

> W przypadku ELM-a wystarczy pomostkować piny, nie używając żadnych przełączników

> Quote:

> NOTE: You have to solder a short wire between pins 1-7-9 of your interface's OBD connector in

> order to connect to ABS and Power steering ECUs. Also, you need to have a connection on pin 3

> of the OBD connector in order to connect to airbags.

> Źródło

co to jest ten OBDKey?

Napisano
  • Autor

> co to jest ten OBDKey?

Niby najbardziej uniwersalny interface dla pojazdów z ODB 2 i EOBD, tylko jeszcze dorgi. Kosztuje ok. 125Euro.

http://www.obdkey.com/

Napisano

> Niby najbardziej uniwersalny interface dla pojazdów z ODB 2 i EOBD, tylko jeszcze dorgi. Kosztuje

> ok. 125Euro.

> http://www.obdkey.com/

Jak już się na jakieś rozwiązanie zdecydujesz i przetestujesz daj mi znać ok.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak już się na jakieś rozwiązanie zdecydujesz i przetestujesz daj mi znać

Juz się zdecydowałem na ELM-a 1.4 z licencją FiatEcuScan-a.

Sprzedawca z Allegro elektroluna jest bezpośrednim (autoryzowanym) sprzedawcą FiatEcuScan'a Lista dystrybutorów (firma i nr konta się zgadzają). Korespondowałem z nim i odpisał, że testował łączenie się do Nuova Bravo na kilku samochodach.

Interface zapewne będę miał w przyszłym tygodniu, nie wiem tylko ile czasu zejdzie się z generacją licencji do EcuScana. Licencja jest potrzeban do komunikacji z poduszkami.

Napisano

> W przypadku ELM-a wystarczy pomostkować piny, nie używając żadnych przełączników

> Quote:

> NOTE: You have to solder a short wire between pins 1-7-9 of your interface's OBD connector in

> order to connect to ABS and Power steering ECUs. Also, you need to have a connection on pin 3

> of the OBD connector in order to connect to airbags.

> Źródło

To co zacytowałeś tyczy się VAG KKL a nie ELM'a

chociaż dla ELM'a

Quote:

NOTE: You have to solder a short wire between pins 1-7-9 of your interface's OBD connector in order to connect to ABS and Power steering ECUs. This is not required if those ECUs are on the CAN network. The EPS of Fiat Punto MK2 for example is on the can network.

A wydaje mi się, że Nuova Bravo jest już na Can'ie

Napisano
  • Autor

> A wydaje mi się, że Nuova Bravo jest już na Can'ie

Mój raczej nie, bo dzisiaj połączyłem się z silnikiem a z poduchami i wspomaganiem nie. Przerobię interfejs, dokończę sprawę z licencją i napiszę więcej.

Ps. Poniżej błedy, które się pojawiły po przeglądzie. Ponieważ we fiacie nie mieli sprawnego examinera, na moje sugestie, by coś zrobić - wymienili świece.

Co o tym sądzicie?

284280637-B%B3%B1d_1_ok.jpg

284280639-B%B3%B1d_2_ok.jpg

284280642-B%B3%B1d_3_ok.jpg

Napisano

Sądzę żeby wyczyścić błędy pojeździć i zobaczyć czy się powtórzą i dopiero działać.

edit: można wyciągnąć daty wystąpienia tych błędów?

Napisano

> Mój raczej nie, bo dzisiaj połączyłem się z silnikiem a z poduchami i wspomaganiem nie. Przerobię

> interfejs, dokończę sprawę z licencją i napiszę więcej.

> Ps. Poniżej błedy, które się pojawiły po przeglądzie. Ponieważ we fiacie nie mieli sprawnego

> examinera, na moje sugestie, by coś zrobić - wymienili świece.

> Co o tym sądzicie?

Doczytałem trochę. Co do poduch potrzebna licencja, i powinno działać bez przeróbek, a wspomaganie mostek na pin 9 i ewentualnie na 1 dla ABS'u

Sory za zamieszanie.

Sam wczoraj dostałem ELM i się próbowałem bawić. Oczywiście FES nie wspiera sterownika silnika od 1,6 MJET ale połączył się jako 1,9.

Jak będę miał chwilę to spróbuje dzisiaj z tymi mostkami powalczyć

Napisano

>U mnie niestety powrócił problem airbagów ..

A co przeskrobałeś z poduchami...?

Napisano
  • Autor

> Doczytałem trochę. Co do poduch potrzebna licencja, i powinno działać bez przeróbek, a wspomaganie

> mostek na pin 9 i ewentualnie na 1 dla ABS'u

Dokupiłem dzisiaj 3-pozycyjny przełącznik. Przymierzę go gdzie on pasuje i zrobię tak, że będzie albo sam pin 7, albo 7-1, albo 7-9. Robię to po to, by był uniwersalny do innych samochodów, a mam jeszcze golfa.

Napisano
  • Autor

> A co przeskrobałeś z poduchami...?

Własnie nic. Rok temu zaczęło mi sypać błędami airbaga pasażera, teraz airbaga (chyba kierowcy). Rok temu wymienili mi na gwarancji pas pasażera, jako że niby czujnik sie uszkodził. Teraz juz jest po gwarancji, więc na razie będę sprawdzał i kasował błędy, obserwował i zabaczymy... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jak już się na jakieś rozwiązanie zdecydujesz i przetestujesz daj mi znać

Przetestowane smile.gif

Dograłem licencję do programu i dorobiłem przełącznik.

Jeżeli ktoś się zdecyduje na przełącznik, trzeba do umieścić od góry, patrząc na wtyczkę tak jak się wpina.

Przeróbka: Przełącznik przełączna na ABS, TRW i reszta.

Ciekawostka, że przy łączeniu do ABS, na wyświetlaczu pojawia się błąd EBD. Po rozłączeniu jest wszystko ok.

Foty z przeróbki:

img5432ok.jpg

img5433ok.jpg

Połączenie do ABS, Service, TRW i Airbag.

absfz.jpg

airbago.jpg

serviceb.jpg

trww.jpg

PS. Jezyk polski jest "zabójczy" zlosnik.gif

Napisano

> Przetestowane

> Dograłem licencję do programu i dorobiłem przełącznik.

u mnie podobnie

pict8428.jpg

Napisano

> Własnie nic. Rok temu zaczęło mi sypać błędami airbaga pasażera, teraz airbaga (chyba kierowcy).

> Rok temu wymienili mi na gwarancji pas pasażera, jako że niby czujnik sie uszkodził. Teraz juz

> jest po gwarancji, więc na razie będę sprawdzał i kasował błędy, obserwował i zabaczymy...

Obawiam się, że coś nie styka w elektryce. W Brava wygenerowałem sobie błąd poduszki (lampka) przez to, ze przy wyjętych zegarach (wymiana żaróweczek podświetlających) przekręciłem kluczyk (przerwa w obwodzie tej lampki) by podnieść szybę - więc tu może coś nie kontaktuje....

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam pytanie co do tego przełącznika , czy przeróbka dotyczy interfejsu 1,3 czy 1,4 który jest już po Canie ,a może chodzi o współpracę z programem Fiat Ecu scan , pozdrawiam

Napisano

> Mam pytanie co do tego przełącznika , czy przeróbka dotyczy interfejsu 1,3 czy 1,4 który jest już

> po Canie ,a może chodzi o współpracę z programem Fiat Ecu scan , pozdrawiam

Przełącznik jest w obu wersjach i tak wymaga go program FiatEcuScan do komunikacji z ABS'em i poduszkami

Napisano

To po co jest w Bravo szyna Can , żeby ręcznie sobie piny przerzucać , viaken jakoś nie przerabia interfejsów 1,4a , chyba że wywalają rezystor, a na przełącznik tylko KKL USB pod fesa .Jak to w Bravo wreszce jest łączy się po canie czy linia k?

Napisano

> Przetestowane...

Czyli kupuję licencję FiatECUScan za 200 złotych i do tego interfejs.

Ale tych interfejsów jest kilka:

INTERFEJS fiat alfa lancia PL 97-2010 obd za 55 złotych.

ELM 327 PL ford fiat renault opel kia elm327 can za 99 złotych.

NOWOSC!! INTERFEJS fiat alfa lancia PL 97-07 +3pin za 110 złotych

Czym różnią się te interfejsy i który z nich najlepiej zakupić, żeby był najbardziej przydatny i w miarę uniwersalny (jeśli to w ogóle możliwe)? Różnice w cenie niewielkie, więc dobrze byłoby kupić taki, który obsłużyłby coś więcej niż Bravo i Pandę...

Te za 55 i 110 złotych mają już chyba przełącznik, który kolega dorabiał...

Napisano
  • Autor

> Czym różnią się te interfejsy i który z nich najlepiej zakupić, żeby był najbardziej przydatny i w

> miarę uniwersalny (jeśli to w ogóle możliwe)? Różnice w cenie niewielkie, więc dobrze byłoby

> kupić taki, który obsłużyłby coś więcej niż Bravo i Pandę...

Ten za 55zł to kkl, którym nie obsłużysz poduszek i nie skasujesz inspekcji serwisu.

Do tego musisz kupić ELM ok.gif

Napisano

> Ten za 55zł to kkl, którym nie obsłużysz poduszek i nie skasujesz inspekcji serwisu.

> Do tego musisz kupić ELM

Czyli tylko zestaw ELM plus FiatEcuSacan! Dzieki ok.gif

A ten interfejs za 55 złotych to do czego w takim razie? Tylko podgląd i kasowanie błędów?

Napisano
  • Autor

> Czyli tylko zestaw ELM plus FiatEcuSacan! Dzieki

> A ten interfejs za 55 złotych to do czego w takim razie? Tylko podgląd i kasowanie błędów?

W przypadku NB do wszystkiego oprócz serwisu i airbagów zlosnik.gif

Na poczatku wkleiłem zestawienie, która centralka czym jest obslugiwana. Niebieskie "KL" to własnie ten za 55zł.

Cyferka wskazuje, którym pinem jest obsługiwana centralka. Brak cyferki wskazuje na pin 7, bo interface komunikuje się po 7 pinie. Po to robi się mostki między 7 a 1 i 9. W przypadku fiata bezpiecznie można mostek zlutować wink.gif

284265109-EcuScan.jpg >

Napisano

Czy to dziala z innymi markami czy tylko z fiatem?

Napisano
  • Autor

> Czy to dziala z innymi markami czy tylko z fiatem?

ELM działa z innymi, jeżeli nie polutujesz mostków na stałe, chociaż nie wiem co by było z tymi mostkami. FiatEcuScan tylko Fiat/Alfa/Lancia zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

lista funkcji zostala rozszerzona:

eculist.jpg

nowa wersja programu ktora zapewne bedzie dodawala w/w nowe funkcje ma pojawic sie za jakies 3 tygodnie

Napisano

Ciekawe,czy będzie licznik confused.gifChętnie zdezaktywuje buzer pasa smile.gif

Napisano

> Ciekawe,czy będzie licznik Chętnie zdezaktywuje buzer pasa

W stilo jest... i co z tego jak na 4-ech autach na spocie ostatnio w zadnym sie nie udało - nie pozwolił / 'operacja niemozliwa'.

A testowane na 2.5 i 2.6 wersji.

Napisano

> W stilo jest... i co z tego jak na 4-ech autach na spocie ostatnio w zadnym sie nie udało - nie

> pozwolił / 'operacja niemozliwa'.

> A testowane na 2.5 i 2.6 wersji.

Wyslij raport do Yaniego.Skoro jest,to działać powinno!Niech poprawi w następnych wersjach!

Ja tego nie próbowałem.Ale robiłeś stilo?Czy programem ze stilo próbowałeś na NB?

Pytam,bo ja też sie bawiłem programem ze stilo w NB i się połączył z licznikiem,ale nic nie robiłem,bo w testach elementów robił dziwne rzeczy więc dałem sobie spokuj.Poczekam aż bedzie dostępny do NB.

Napisano

> Wyslij raport do Yaniego.Skoro jest,to działać powinno!

Nie ma lekko - jest takie info "NOTE: This function is not supported on all ECUs."

Napisano

> Ciekawe,czy będzie licznik Chętnie zdezaktywuje buzer pasa

update, 2.6.1 ma juz w/w funkcje z tabelki, licznikow nie ma

Napisano

jesli ktos nie chce sie bawic w rozdzieranie kabla po zakupie to polecam ten zestaw: kkl + elm dla fes'a

kabel kkl przelacznik w pozycji 1/9 dzialaja funkcje ktore zaznaczylem na zielono

elm dzialaja funkcje zaznaczone kreska na czerwono

eculist1.jpg

Napisano

> Nie ma lekko - jest takie info "NOTE: This function is not supported on all ECUs."

No tak ale w/g mnie ten komunikat dotyczy sytuacji w której jakieś ECU nie posiada funkcji.Np w testach lub adaptacji nie można tego zrobić bo auto jest wyposazone "biedniej"i nie posiada pewnych modułów,np klimy asr itp.Dlatego dobrze by było powiadomić Yaniego,że licznik posiada funkcje buzera,a nie można jej dezaktywować programem.A najlepiej wysłąć mu raport,wtedy bedzie mógł przynajmiej wyjaśnić o co chodz,lub poprawić program.

Napisano

> jesli ktos nie chce sie bawic w rozdzieranie kabla po zakupie to polecam ten zestaw: kkl + elm dla

> fes'a

> kabel kkl przelacznik w pozycji 1/9 dzialaja funkcje ktore zaznaczylem na zielono

> elm dzialaja funkcje zaznaczone kreska na czerwono

Z silnikiem turbo benzyna FES się nie dogada , mam nadzieję ,że niedługo się to zmieni. crazy.gif

Napisano

> Z silnikiem turbo benzyna FES się nie dogada , mam nadzieję ,że niedługo się to zmieni.

Najciekawsze jest to że w Mito z 1.4 turbo jest obsługiwane.

Pytanie które 1.4 Turbo bo były 1.4 TJ 120, 1.4 135 Turbo MultiAir, 1.4 TJ 155 i 1.4 Turbo 170 Multi Air...

ALFA MITO 1.4 TURBO 16V Bosch Motronic Me7.9.10 CF5/EOBD Injection (1.4 16V)

Napisano

> Z silnikiem turbo benzyna FES się nie dogada , mam nadzieję ,że niedługo się to zmieni.

bedzie gadal

Quote:

ME7.9.10 is already available for Grande Punto, Mito and 500.

It will be available for Bravo and Linea soon...

Napisano

> bedzie gadal

> Quote:

> ME7.9.10 is already available for Grande Punto, Mito and 500.

> It will be available for Bravo and Linea soon...

Czyli mam się łączyć przez 500-kę Abarth smile.gif

Napisano

> Czyli mam się łączyć przez 500-kę Abarth

masz poczekac na nowa wersje fes'a a mozesz zlustrowac polaczenie przez abartha, dostaniesz komunikat ze iso bledne ale powinienes jakies tam parametry uzyskac

Napisano

> masz poczekac na nowa wersje fes'a a mozesz zlustrowac polaczenie przez abartha, dostaniesz

> komunikat ze iso bledne ale powinienes jakies tam parametry uzyskac

Jeszcze nie ma interfejsu, tak że mam czas zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.