Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

korozja pdowoizia + garaż podziemny

Featured Replies

Napisano

mam zagwozdkę. od roku autko trzymam w garażu podziemnym. w zeszłym roku na 100% podwozie było czyste, sam widziałem.w tym roku na przeglądzie rejestracyjnym aż mnie zatkało. wszystko rude, jak po podwodzi. oczywiście już wyczyszczone i zakonserwowane.

i mam taką teorię. czy to może być wina ciepłego garażu?? zimą codziennie łapie sól, a w nocy odpuszcza i żre. i tak przez parę miesięcy.

co Wy na to??

Napisano

> mam zagwozdkę. od roku autko trzymam w garażu podziemnym. w zeszłym roku na 100% podwozie było

> czyste, sam widziałem.w tym roku na przeglądzie rejestracyjnym aż mnie zatkało. wszystko rude,

> jak po podwodzi. oczywiście już wyczyszczone i zakonserwowane.

> i mam taką teorię. czy to może być wina ciepłego garażu?? zimą codziennie łapie sól, a w nocy

> odpuszcza i żre. i tak przez parę miesięcy.

> co Wy na to??

To Ford?

I wszystko jasne.

Napisano
  • Autor

> To Ford?

> I wszystko jasne.

byłem na 100% pewny, ze taka będzie pierwsza odpowiedź.

auto am 8 lat, ja je mam od 3. do tej pory było czyściutko, bez garna rdzy.wszystko wyszło w tym roku. więc raczej Twoja dogłębna analiza tematu jest o kant dupy.

jeśli mogę prosić tych co mają jakąś wiedzę o odpowiedź, a tych co po prostu chcą być złośliwi, nich sobie darują.

Napisano

Ja myślę że to wina poprzedniej zimy (więcej soli niż śniegu). Garaż z tym miał niewiele wspólnego. Myłeś podwozie w zimie?

Napisano

Myślę, że masz rację. Mi swego czasu w jedną zimę mulher.gif zżarła drzwi w Uniaczu crazy.gif

Napisano

> byłem na 100% pewny, ze taka będzie pierwsza odpowiedź.

> auto am 8 lat, ja je mam od 3. do tej pory było czyściutko, bez garna rdzy.wszystko wyszło w tym

> roku. więc raczej Twoja dogłębna analiza tematu jest o kant dupy.

> jeśli mogę prosić tych co mają jakąś wiedzę o odpowiedź, a tych co po prostu chcą być złośliwi,

> nich sobie darują.

może rdzewiał pod oryginalnym zabezpieczeniem i teraz zaczęło wyłazić na zewnątrz. Miał oryginalne zabezpieczenie czy ktoś już wcześniej go zabezpieczał?

Napisano

> mam zagwozdkę. od roku autko trzymam w garażu podziemnym. w zeszłym roku na 100% podwozie było

> czyste, sam widziałem.w tym roku na przeglądzie rejestracyjnym aż mnie zatkało. wszystko rude,

> i mam taką teorię. czy to może być wina ciepłego garażu?? zimą codziennie łapie sól, a w nocy

> co Wy na to??

poprawny tok myślenia ok.gif

Jak wszystko jest zmarźnięte i jest ujemna temp. to sól jest nieaktywna wobec żelaza.Przychodzi odwilż - wjeżdzasz w ciepłe miejsce i proces nabiera tempa

Napisano

Nie moge tego potwierdzić..... mam już 3 auto i nic sie nie działo...

Natomiast ojciec ma garaż z kanałem i niestety całe podwozie sick.gif ..... jest to Ford Focus hehe.gif

Napisano
  • Autor

przy każdym myciu auta zawsze starałem się spłukać podwozie.

na 100% wcześniej nic nie było, mam fioła na tym punkcie, zauważyłbym.

i co robić w tym roku, trzymać zimą auto na dworze i drapać szyby, czy komfortowo wsiadać do ciepłego autka i na wiosnę znowu robić podwozie?? a może to zabezpieczenie co zrobiłem bardzo solidnie, uchroni mnie w tą zimę.

Napisano

i jest ona prawidłowa, niestety

> auto am 8 lat, ja je mam od 3. do tej pory było czyściutko, bez garna rdzy.wszystko wyszło w tym

> roku.

przyszedł już czas na niego.

więc raczej Twoja dogłębna analiza tematu jest o kant dupy.

Nie jest, ale dodam, że zmiana temperatury z minusowej na dodatnią sprzyja rozwijaniu się korozji, dlatego myje się spód auta po zimie, żeby w okresie letnim sól nie zniszczyła podłogi.

> jeśli mogę prosić tych co mają jakąś wiedzę o odpowiedź, a tych co po prostu chcą być złośliwi,

> nich sobie darują.

Paradoksalnie, w okresie zimowym najlepiej auto stawiać pod przewiewną wiatą. A najlepiej to nie jeździć w zimę (to jest zwykle mało realne) Korozja się pojawiła ponieważ te auta słyną za słabej blachy, dobre zabezpieczenie pewnie by sporo pomogło, ale jak to mówią z gówna bata nie ukręcisz. Jak surowiec jest do dupy nic się nie poradzi.

Napisano
  • Autor

> i jest ona prawidłowa, niestety

> przyszedł już czas na niego.

> Korozja się pojawiła ponieważ te auta słyną za słabej blachy, dobre zabezpieczenie pewnie by sporo pomogło, ale jak to mówią z gówna bata nie ukręcisz. Jak surowiec jest do dupy nic się nie poradzi.

przez 7 lat nie działo się nic, absolutnie nic. pół grama rdzy. po jednej mroźnej zimie i garażowaniu w ciepełku zrobiła się masakra. to nie jest kwestia, ze przyszła na niego pora. coś wychodziło by wcześniej.

wiem, ze fordy nie są mistrzami antykorozji, to nie jest ich mocna strona. ale zastanawia mnie czy ciepłęko w nocy nie przyspieszyło znacznie tego efektu.

Napisano

> przez 7 lat nie działo się nic, absolutnie nic. pół grama rdzy. po jednej mroźnej zimie i

> garażowaniu w ciepełku zrobiła się masakra. to nie jest kwestia, ze przyszła na niego pora.

> coś wychodziło by wcześniej.

> wiem, ze fordy nie są mistrzami antykorozji, to nie jest ich mocna strona. ale zastanawia mnie czy

> ciepłęko w nocy nie przyspieszyło znacznie tego efektu.

Ale przeciez sprzymierzencem rdzy jest czas, wiec na starszym aucie jest jej wiecej niz na mlodszym. Wiec koledzy jezeli pisza ze przyszedl czas na niego maja racje niestety. Lepiej juz nie bedzie.

A cieply garaz faktycznie przyspiesza proces.

Napisano

> to nie jest kwestia, ze przyszła na niego pora.

> coś wychodziło by wcześniej.

i wychodziło, ale nie było to aż taki widoczne, robiłeś przeglądy z endoskopem w ręku? pewnie nie, więc nie mogłeś widzieć wszystkich zniszczeń. Z wiekiem fabryczne zabezpieczenie po prostu się rozszczelnia dostaje się wilgoć i robi swoje. Dlatego napisałem, że przyszedł na niego czas. Gdybyś działał profilaktycznie to mógłbyś wydłużyć ten okres w czasie, niestety nie ma co liczyć na fabrykę, z wiekiem wszystko się niszczy tym bardziej na naszych drogach. Dlatego obowiązkowo co rok dwa trzeba dokładnie oglądać podłogę auta oraz profile zamknięte.

> wiem, ze fordy nie są mistrzami antykorozji, to nie jest ich mocna strona. ale zastanawia mnie czy

> ciepłęko w nocy nie przyspieszyło znacznie tego efektu.

w pewnym stopniu mogło.

Napisano

> przy każdym myciu auta zawsze starałem się spłukać podwozie.

powierzchowny bród zmyjesz - soli z błotem niestety tak łatwo się nie usunie

> na 100% wcześniej nic nie było, mam fioła na tym punkcie, zauważyłbym.

proces zaawansowany to utlenienie, Ci co umyli tarcze hamulcowe w pierwszej chwili też nalotu nie widzą zlosnik.gif

> i co robić w tym roku, trzymać zimą auto na dworze i drapać szyby, czy komfortowo wsiadać do

> ciepłego autka i na wiosnę znowu robić podwozie?? a może to zabezpieczenie co zrobiłem bardzo

> solidnie, uchroni mnie w tą zimę.

wszystko zależy od Twojej solidności - samochód ma służyć nam a nie my samochodowi zlosnik.gif - ciepłe wnętrze wybierz

Napisano

> co Wy na to??

Ja myślę, że ostatnia zima była dość wredna dla aut. Nie przez swoją długość ale przez sposoby walki z nią.

Ilość soli jaką aplikowano na drogi była kolosalna.

Ważne, żeby atmosfera w garażu była w miarę sucha. Niestety u mnie połoga w garażu podziemnym jest wyłożona kostką,

to daje taki efekt, że woda zamiast spływać wsiąka w kostkę, która ją potem oddaje nawet w suche dni. To jest zabójcze dla blachy.

Napisano

> i co robić w tym roku, trzymać zimą auto na dworze i drapać szyby, czy komfortowo wsiadać do

> ciepłego autka i na wiosnę znowu robić podwozie??

Jeździć normalnie i używać garażu - auto dla człowieka a nie człowiek dla auta.

Jak się będzie sypać - sprzedać lub zezłomować.

Napisano

> poprawny tok myślenia

> Jak wszystko jest zmarźnięte i jest ujemna temp. to sól jest nieaktywna wobec żelaza.Przychodzi

> odwilż - wjeżdzasz w ciepłe miejsce i proces nabiera tempa

Niekoniecznie. Moje poprzednie auto, Fabię, uzytkowałem od nowości ponad 5 lat. Przez całe swoje życie była garażowana (zarówno w domu, jak i w pracy) w ciepłych garażach. Rdzawy nalot, po 5 zimach, był tylko na układzie wydechowym. Nigdzie więcej.

EDIT: podwozie mojej Fabii nigdy nie było myte.

mar00ha

Napisano

> nich sobie darują.

To wcale nie złośliwość tylko TTTM grinser006.gif

Też mam fokę z 2002 i niestety ruda to norma. Auto kupione w PL, bezwypadkowe, poprzeni właściciel garażował w ciepłym garażu, ja przez 2 lata pod chmurką i ostatni rok w garażu podziemnym.

Jak go kupowałem było OK, w tym roku zafundowałem mu zabezpieczenie podwozia bo tez całe rude było, najbardziej pod bagażnikiem i wokół wnęki na koło zapasowe.

Napisano
  • Autor

> najbardziej pod bagażnikiem i wokół wnęki na koło zapasowe.

dokładnie tak było wink.gif

cóż, z jednej strony TTTM, ale z drugiej pewnie ciepły garaż trochę pomógł. pozostaje co roku na wiosnę zrobić konserwację i jeździć.

dzięki za pomoc

Napisano

> nich sobie darują.

Niestety na Fokę przyszedł czas.

To nie jest z łośliwość. Tak jest z tymi samochodami.

Pociesz się, że Mondeo szybciej zżera.

Napisano

> całe rude było, najbardziej pod bagażnikiem i wokół wnęki na koło zapasowe.

hmm.gif a tam jest konserwacja, czy tylko lakier ?

w astrze też rdzewiało wokół wnęki, zbiornik paliwa itp

ale sama podłoga nie miała deko rdzy ok.gif

a opel też podobno rdzewiej już w salonie grinser006.gif

Napisano

> na

> wiosnę zrobić konserwację i jeździć.

> dzięki za pomoc

trzeba polecieć piachem, potem podkład reaktywny, lakier oraz warstwa bituniczna.

Napisano

> a tam jest konserwacja, czy tylko lakier ?

> w astrze też rdzewiało wokół wnęki, zbiornik paliwa itp

> ale sama podłoga nie miała deko rdzy

> a opel też podobno rdzewiej już w salonie

stare astry F fakt ale np w astrze G nie mam żadnego problemu z korozją, opel nad tym popracował, ford jakoś nie potrafi zresztą nie on sam, w jednym worku z fordem można zamknąć fiata i wiele innych marek.

Napisano

> stare astry F fakt ale np w astrze G nie mam żadnego problemu z korozją, opel nad tym popracował,

> ford jakoś nie potrafi zresztą nie on sam, w jednym worku z fordem można zamknąć fiata i wiele

> innych marek.

widzisz moja eFka jakoś nie miała problemu z korozją, tak jak pisałem skorodowały miejsca które nie były zabezpieczone

typowe elementy jak progi czy nadkola, okolice wlewu były zdrowe, tak samo podłoga

byłem nawet u znajomego lakiernika i pytałem o konserwacje, powiedział żeby zrobić tam gdzie ubytki, bo malowanie po fabrycznej konserwacji i tak nic nie da

jak rudy się lęgnie to pod nią

ogólnie nie narzekam, jak maksiu wytrzyma tyle samo to będzie OK grinser006.gif

a astra sporo stała pod chmurką

Napisano

> widzisz moja eFka jakoś nie miała problemu z korozją,

Ty nie a 90% ludzi tak, ja także szukałem Fki z dobrym stanie jako auto do które kiedyś mi się podobało żeby sobie stało w garażu ale nie znalazłem takiego egzemplarza.

Napisano

No tez sie dziwię, moje stoi na dworze cały rok i tez tylko tłumiki maja ten rdzawy nalot. Ciekawe jak foce II jest.Chociaz to młodsze auta.

Napisano

> poprawny tok myślenia

> Jak wszystko jest zmarźnięte i jest ujemna temp. to sól jest nieaktywna wobec żelaza.Przychodzi

popieram , między innymi dlatego mój garaż mam przewiewny i nie uszczelniam go na zimę , w garażu ma być zimno wink.gif, dla mnie zaletą garażu w zimie jest brak porannego skrobania szyb

Napisano

> co Wy na to??

zmien auto grinser006.gif, albo przynajmniej je porzadnie zabezpiecz skoro tego wymaga. od lat trzymam rozna auta w garazach i nigdy nie bylo z tym problemu, nazwet z CC wink.gif

Napisano

> poprawny tok myślenia

Aha a jak bedzie taka wredna pogoda raz cieplo - raz zimno to na pogode zwali grinser006.gif

Napisano

> Nie moge tego potwierdzić..... mam już 3 auto i nic sie nie działo...

> Natomiast ojciec ma garaż z kanałem i niestety całe podwozie ..... jest to Ford Focus

Wystarczy zrobić dodatkowe zabezpieczenie podwozia.

Ford na nim oszczędza i robi je fabrycznie o ile wiem tylko na rynki skandynawskie.

Napisano

> Wystarczy zrobić dodatkowe zabezpieczenie podwozia.

> Ford na nim oszczędza i robi je fabrycznie o ile wiem tylko na rynki skandynawskie.

a niby po co miał by je robić dla "wikingów" hmm.gif Kolce możecie zarzucać na zimę - problemu solenia raczej nie ma więc IMHO taka konserwacja była by bez sensu

Napisano

> a niby po co miał by je robić dla "wikingów" Kolce możecie zarzucać na zimę - problemu solenia

> raczej nie ma więc IMHO taka konserwacja była by bez sensu

Hehe, jassssne zakrecony.gif

Oczywiście że jest sól na drogach, a dodatkowe fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne to FAKT.

I to nie tylko w Fordach.

Napisano

> Hehe, jassssne

jak moja famila z pod koła biegunowego na kolcach do Pl przyjechała to okropny dźwięk te opony na czystych drogach wydawały

> Oczywiście że jest sól na drogach, a dodatkowe fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne to FAKT.

> I to nie tylko w Fordach.

e tam zlosnik.gif to te granitowe drogi nie są podgrzewane shocked.gifzlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> jak moja famila z pod koła biegunowego na kolcach do Pl przyjechała to okropny dźwięk te opony na

> czystych drogach wydawały

Zgadza się.

Kolce wyrywają też niezłe koleiny nawet w tym wzmacnianym granitem asfalcie crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.