Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerykańskie opony całoroczne - warte coś?

Featured Replies

Napisano

Znalazłem właśnie ofertę na opony Nokian (eNTYRE), przeznaczone na rynek amerykański - są o połowę tańsze od europejskich odpowiedników - i teraz właśnie pytanie - czy opony całoroczne na tamtejszy rynek do czegos sie nadaja (sa niewiele drozsze od jakichs chinskich wynalazkow)

Napisano

> Znalazłem właśnie ofertę na opony Nokian (eNTYRE), przeznaczone na rynek amerykański - są o połowę

> tańsze od europejskich odpowiedników - i teraz właśnie pytanie - czy opony całoroczne na

> tamtejszy rynek do czegos sie nadaja (sa niewiele drozsze od jakichs chinskich wynalazkow)

a gdzie link?

Napisano
  • Autor

> a gdzie link?

Chcesz do holenderskiego sklepu? link

Napisano

> Znalazłem właśnie ofertę na opony Nokian (eNTYRE), przeznaczone na rynek amerykański - są o połowę

> tańsze od europejskich odpowiedników - i teraz właśnie pytanie - czy opony całoroczne na

> tamtejszy rynek do czegos sie nadaja (sa niewiele drozsze od jakichs chinskich wynalazkow)

Nie wiem jak ten konkretny model, ale....

Goodyear Eagle nie nadawaly sie kompletnie do niczego. W piwnicy leza mi jeszcze 2 komplety. Najgorszemu wrogowi bym nie zalozyl. Na suchym jeszcze ujda, ale gdy tylko troszke deszczyk popadal, to auto zachowywalo sie jak na lodzie. Nie chce nawet wiedziec jak zachowywaloby sie na sniegu frown.gif

Napisano

Moje auto przypłynęło ze Stanów na całorocznych Goodyearach - przekoszmarne opony...

Napisano

> Moje auto przypłynęło ze Stanów na całorocznych Goodyearach - przekoszmarne opony...

Oni to chyba daja Polakom, zeby ich wykonczyc zeby.GIF

Napisano

> Nie wiem jak ten konkretny model, ale....

> Goodyear Eagle nie nadawaly sie kompletnie do niczego. W piwnicy leza mi jeszcze 2 komplety.

> Najgorszemu wrogowi bym nie zalozyl. Na suchym jeszcze ujda, ale gdy tylko troszke deszczyk

> popadal, to auto zachowywalo sie jak na lodzie. Nie chce nawet wiedziec jak zachowywaloby sie

> na sniegu

To w hAmeryce idioci to kupują czy jak?

Napisano

> To w hAmeryce idioci to kupują czy jak?

nie wiem, MF spytaj 270751858-jezyk.gif

takie opony byly zalozone w 2 autach ktore przyjechaly ze stanow.... i niestety od razu zostaly zdjete, bo nie nadaja sie do uzytku smile.gif

Napisano

Tam mają inne drogi i jeździ się zupełnie inaczej niż w PL.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jezdzilem ostatnio w sprowadzonym ze stanow Civicu Si na podobnych oponach. Bieznik byl bardzo zblizony, tylko firma to Michelin. Na suchym jak Cie moge, ale jak popadalo to wlasciciel tego samego dnia kupil komplet nowych opon hehe.gifok.gif

Napisano

Na tej samej zasadzie samochody w wersjach USA maja najczesciej mniejsze hamulce, bardziej miekko zestrojone zawieszenia, ciensze stabilizatory, mniej sztywne elementy met-gum...bo tam sie zwyczajnie inaczej jezdzi.

Napisano

> Na tej samej zasadzie samochody w wersjach USA maja najczesciej mniejsze hamulce, bardziej miekko

> zestrojone zawieszenia, ciensze stabilizatory, mniej sztywne elementy met-gum...bo tam sie

> zwyczajnie inaczej jezdzi.

A tu to juz bajdurzysz kolego,.... zeby nie uzyc mniej cenzuralnego slowa ...

Napisano

> A tu to juz bajdurzysz kolego,.... zeby nie uzyc mniej cenzuralnego slowa ...

Taaaak?? No to bardzo ciekawe...polecam przyklady, najprostszy to Nissan 350Z. Albo najnowszy Accord 2.4, tam zwany Acura TSX. Dalej wczesne Evo 8...

Napisano

> Taaaak?? No to bardzo ciekawe...polecam przyklady, najprostszy to Nissan 350Z. Albo najnowszy

> Accord 2.4, tam zwany Acura TSX. Dalej wczesne Evo 8...

Nie rozbieralem tych modeli, wiec nie moge sie wypowiedziec ...

Jestes pewien, ze do nich sa wsadzane mniejsze tarce hamulcowe ?

W autach grupy VW jest dokladnie tak samo, podobnie w przypadku mazdy nie widzialem zadnych roznic. O chryslerze nie chce nawet wspominac, bo to kupa nie samochod, ale wersje USA od europejcow niczym sie nie roznily.

Napisano
  • Autor

To chyba mam juz jakis poglad - trza brac goodyear'y 4seasons smile.gif

Napisano

Nie wiem jak model, o którym piszesz.Ja mam na swojej Reni opony Nokian NRE.Uważam je za świetne opony, zwłaszcza w deszczowe dni.Kupiłem nowe i przejeździłem tegoroczny sezon letni.W/g mojej oceny rewelacja.

Napisano

> A tu to juz bajdurzysz kolego,.... zeby nie uzyc mniej cenzuralnego slowa ...

Potwierdzam - przykład mój bo mój samochód zlosnik.gif

Cieńsze stabilizatory, mniejsze hamulce (od EU wersji 2.0), miększe amortyzatory

Napisano

> Nie rozbieralem tych modeli, wiec nie moge sie wypowiedziec ...

> Jestes pewien, ze do nich sa wsadzane mniejsze tarce hamulcowe ?

W Evo hamulce byly takie same ale nie bylo szpery w przednim moscie, dyfer centralny byl pasywny, tak samo jak tylny. Europejskie Evo ma z przodu torsena, w srodku ACD, w tylnym aktywny AYC.

350Z w EU kazdy mial duze hamulce Brembo, w USA tylko za doplata, w serii byly zwykle, male hamulce na jednotloczkowym zacisku. Poza tym w EU byly jeszcze chocby grubsze wahacze.

Nasz Accord 2.4 ma tarcze 320mm na dwutloczkowym zacisku, Acura TSX ma 296mm na jednotloczkowym. I nie mozesz miec tych "naszych" nawet za doplata.

Duzo jest takich przykladow, Lexusy i Infiniti tez sie roznia. Subaru (jak juz koledzy wspomnieli) Impreza WRX w USA ma mieksze zawieszenie, ciensze staby, zwykle hamulce...

Napisano

> Potwierdzam - przykład mój bo mój samochód

> Cieńsze stabilizatory, mniejsze hamulce (od EU wersji 2.0), miększe amortyzatory

a na dodatek nawet mniej sztywna karoseria, bo mniej punktów spawania

(w przypadku Imprezy właśnie)

Napisano

> a na dodatek nawet mniej sztywna karoseria, bo mniej punktów spawania

> (w przypadku Imprezy właśnie)

Dlatego poprzedni właściciel włożył rozpórkę tylnych amortyzatorów (wersja kombi), podobno przy zjeżdżaniu z krawężnika po skosie można było obserwować jak się wygina tył zlosnik.gif Potwierdzone w innych imprezach kombi US-spec...

Ale po założeniu rozpórki jest idealnie...

Napisano

> Taaaak??

Tak. Corolla E12 1.8 w wersji europejskiej - tarcze hamulcowe 255mm, USA 275mm...

Napisano

> Taaaak?? No to bardzo ciekawe...polecam przyklady, najprostszy to Nissan 350Z. Albo najnowszy

> Accord 2.4, tam zwany Acura TSX. Dalej wczesne Evo 8...

forester US i EU jest identyczny (pomijam liczniki i radio)

Napisano

> forester US i EU jest identyczny (pomijam liczniki i radio)

stabilizatory tez te same? jesteś pewien?

Napisano

> stabilizatory tez te same? jesteś pewien?

identyczne jestem pewien

forek to jedno z najmniej zamerykanizowanych aut

Napisano

Osobiscie nie kupilbym nigdy opon z rynku hamerykanskiego.

Rozniuce miedzy europejskim, hmmmm, powiem tak.

na rynku hamerykanskim gwarancja przebiegu opon rzedu 100 000 mil nie jest czyms nadzwyczajnym.

Nasowa sie wiec pytanie jakie zadanie maja wogole opony ? maaja trzymac czy maja na dluuuugo staczac ? Obejrzyjcie sobie pare filmikow pokazujacych te katastrofy uliczne w zimie gdy auta slizgaja sie jak sanki ? Dlaczego ? Bo sa za twarde i nie zapewniaja podstawowej przyczepnosci.

Co do wersju USA to np. BMWma o jeden bieg mniej niu europekskie, co do czesci moga byc mniej dimansjonalne ze wzgledu na predkosci ktore dozwolone za w hameryce itd, itp.

wink.gif

Napisano

> Osobiscie nie kupilbym nigdy opon z rynku hamerykanskiego.

> Rozniuce miedzy europejskim, hmmmm, powiem tak.

> na rynku hamerykanskim gwarancja przebiegu opon rzedu 100 000 mil nie jest czyms nadzwyczajnym.

> Nasowa sie wiec pytanie jakie zadanie maja wogole opony ? maaja trzymac czy maja na dluuuugo

> staczac ? Obejrzyjcie sobie pare filmikow pokazujacych te katastrofy uliczne w zimie gdy auta

> slizgaja sie jak sanki ? Dlaczego ? Bo sa za twarde i nie zapewniaja podstawowej

> przyczepnosci.

> Co do wersju USA to np. BMWma o jeden bieg mniej niu europekskie, co do czesci moga byc mniej

> dimansjonalne ze wzgledu na predkosci ktore dozwolone za w hameryce itd, itp.

Całą tą dyskusję o kant emoticon_ass.gif można potłuc, jeżeli okaże się, że gumy US nie mają homologacji na rynek europejski. Niedawno była tu dyskusja o sprawdzaniu opon podczas likwidacji szkody. Opony bez eurohomologacji będą prezentem dla TU w razie jakiegoś nieszczęścia.

Napisano

> Tak. Corolla E12 1.8 w wersji europejskiej - tarcze hamulcowe 255mm, USA 275mm...

Jak widac sa takie i takie. Jednak wiekszosc jest raczej na minus dla USA.

Napisano

> Chcesz do holenderskiego sklepu? link

TU masz link do jego polskiego odpowiednika zlosnik.gif

Napisano

> Jak widac sa takie i takie.

No właśnie, więc po co uogólniać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.