Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zna się ktoś w miarę dobrze na francuzach?

Featured Replies

Napisano

Pytałem Francowatych ale tam śpią dlatego zapytam jeszcze tutaj.

Jak wspomniałem wcześniej chodzi o Renault Clio z 2003 roku z silnikiem 1.2 8V.

Są problemy z silnikiem.

Po uruchomieniu samochód rusza lecz podczas rozpędzania zamiast przyspieszać zwalnia, po wciśnięciu pedału gazu do podłogi znów się rozpędza.

Na każdym z biegów tak samo.

Nie ma możliwości jazdy z normalna prędkością, cały czas trzeba wciskać pedał do końca lub puszczać by utrzymać przepisową prędkość lub też wciskać sprzęgło, przegazować i dalej jechać.

Co do wolnych obrotów to są tak niskie, że silnikiem strasznie telepie, nie gaśnie ale wygląda to tak jakby zaraz miał zgasnąć.

Czasami wolne obroty utrzymują się w granicy 2000.

Uszkodzona była kostka silniczka krokowego przy przepustnicy. Ponieważ przy tej przepustnicy silniczek krokowy był zaciskany, a nie odkręcany to kupiłem inną, taką samą całą kompletna przepustnicę ale po wymianie objawy dalej są takie same.

W czym tkwi problem?

Może ktoś coś doradzić?

Napisano

sprawdzales potencjometr przy pedale gazu? jesli dobrze kojarze to w tych modelach czesty problem

Napisano

> Może ktoś coś doradzić?

Może ktos uzna to za głupią radę zlosnik.gif, ale jedź z tym do ASO icon_eek.gif. Zapłacisz stówę ale oni będą wiedzieli co to jest i jak temu zaradzić. Niedawno znajomy miał podobny problem z Thalią, miesiąc był bez samochodu, na kilku fachowców wydał prawie osiem stów bo wymieniali naprawiali cewki, kompy, instalację gazową a po prostu nawalił czujnik temperatury za 70 złotych z wymianą gratis. Przynajmniej zacznij od podłączenia auta do dedykowanego skanera.

Napisano
  • Autor

> sprawdzales potencjometr przy pedale gazu? jesli dobrze kojarze to w tych modelach czesty problem

Gaz na linkę.

Napisano
  • Autor

> Może ktos uzna to za głupią radę , ale jedź z tym do ASO . Zapłacisz stówę ale oni będą wiedzieli

> co to jest i jak temu zaradzić. Niedawno znajomy miał podobny problem z Thalią, miesiąc był

> bez samochodu, na kilku fachowców wydał prawie osiem stów bo wymieniali naprawiali cewki,

> kompy, instalację gazową a po prostu nawalił czujnik temperatury za 70 złotych z wymianą

> gratis. Przynajmniej zacznij od podłączenia auta do dedykowanego skanera.

Co do przepustnicy to i tak była do wymiany z uwagi na rozwaloną jedną z kostek.

A co samego problemu to pytam najpierw tutaj, bo może faktycznie jakiś mały problem i sam bym dał radę go usunąć.

Napisano

> Co do przepustnicy to i tak była do wymiany z uwagi na rozwaloną jedną z kostek.

> A co samego problemu to pytam najpierw tutaj, bo może faktycznie jakiś mały problem i sam bym dał

> radę go usunąć.

Pewnie, że dasz... Po wcześniejszej diagnostyce komputerowej...

Napisano

Przy podobnych objawach w moim byłym seacie, okazało się że to wina cewki. Sprawdź przy okazji kable i świece.

Napisano
  • Autor

> Pewnie, że dasz... Po wcześniejszej diagnostyce komputerowej...

Ech... Gdzie te samochody, które można była naprawić przy pomocy dwóch kluczy i młotka. oslabiony.gif

Aha, żeby nie było to samochód nie jest mój.

Napisano
  • Autor

> Przy podobnych objawach w moim byłym seacie, okazało się że to wina cewki. Sprawdź przy okazji

> kable i świece.

Kable nowe, świece też.

Napisano

> Kable nowe, świece też.

Czyli cewki, ale i nowe nie znaczy, że sprawne, niestety sick.gif

Napisano

Czy w tej przepustnicy którą kupiłeś był czujnik położenia przepustnicy (TPS), czy przekładałeś ze starej. Bo mi to wygląda na uszkodzenie tego właśnie czujnika.Ale może to być również zupełnie co innego.

Napisano

> Przy podobnych objawach w moim byłym seacie, okazało się że to wina cewki. Sprawdź przy okazji

> kable i świece.

Standardowa rada Polaka facepalm.gif z jakikolwiek autem nie miałbym jakiegokolwiek problemu z silnikiem, każdy mechanior kazał mi wymieniać układ WN (oczywiście mylnie).

Napisano

> Gaz na linkę.

Ale przy przepustnicy musi być potencjometr, to już silnik na wtrysku.

Napisano

> Standardowa rada Polaka z jakikolwiek autem nie miałbym jakiegokolwiek problemu z silnikiem, każdy

> mechanior kazał mi wymieniać układ WN (oczywiście mylnie).

Jak widać po moim przykładzie, czasami wcale nie mylna facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Czy w tej przepustnicy którą kupiłeś był czujnik położenia przepustnicy (TPS), czy przekładałeś ze

> starej. Bo mi to wygląda na uszkodzenie tego właśnie czujnika.Ale może to być również zupełnie

> co innego.

Nic nie przekładałem.

Napisano
  • Autor

> Ale przy przepustnicy musi być potencjometr, to już silnik na wtrysku.

Tam nic się nie da rozebrać ani wymienić wszystko jest powkładane w przepustnicę na wcisk i dodatkowo pozaciskane na amen.

Na poprzedniej przepustnicy było to samo na kolejnej to samo, problem się nie zmienił.

Napisano

> Jak widać po moim przykładzie, czasami wcale nie mylna

A co jeśli facet zwiedziony dobrymi radami wymieni pół auta?

Też napiszesz że "mi pomogło ale tobie nie musiało"?

Napisano

> Tam nic się nie da rozebrać ani wymienić wszystko jest powkładane w przepustnicę na wcisk i

> dodatkowo pozaciskane na amen.

> Na poprzedniej przepustnicy było to samo na kolejnej to samo, problem się nie zmienił.

Skanowanie to koszt około 100 zł, może tym sposobem uda się zdiagnozować i oszczędzić sporo kasy na niepotrzebnych wymianach które będą doradzali koledzy.

Napisano

> A co jeśli facet zwiedziony dobrymi radami wymieni pół auta?

> Też napiszesz że "mi pomogło ale tobie nie musiało"?

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem "w moim przypadku". Akurat podmiana cewki nie będzie zbyt skomplikowana, a na forum na pewno znajdzie się ktoś z jego okolicy, posiadający to samo auto i mogący pożyczyć na podmianę cewkę do sprawdzenia.

Napisano

> Tam nic się nie da rozebrać ani wymienić wszystko jest powkładane w przepustnicę na wcisk i

> dodatkowo pozaciskane na amen.

> Na poprzedniej przepustnicy było to samo na kolejnej to samo, problem się nie zmienił.

Znajdź kogoś z Clipem albo chociaż ze zwykłym ELM 327 to da się zobaczyć czy płynnie zmienia się kąt otwarcia przepustnicy, czy działa czujnik podciśnienia (MAP). Bo tak to można gdybać. Czujnik przepustnicy można jeszcze obadać omomierzem, najlepiej analogowym. Wtedy widać czy płynnie sie zmienia rezystancja przy naciskaniu gazu.

Napisano

Może faktycznie głupia rada ale tylko podłączenie do kompa może coś pokazać . Z mojego podwórka , znajoma też powozi Clio z podobnego rocznika z tym samym silnikiem . Silnik wariował , gasł , czasami trudno odpalał i w ogóle. Okazało sie walniety jakis czujnik , postaram sie dzisiaj skontaktować z Nią i dowiedzieć się więcej czegoś.

Napisano

nie wiem jak to sie poprawnie nazywa - ale czy TPS nie trzeba "nauczyc", znaczy sie wykalibrowac po instalacji. Spotkalem sie w kilku samochodach z procedurą, którą trzeba przeprowadzić po montażu czujnika położenia przepustnicy....

mam nadzieje że pomoże

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.