Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez borewicz z silnikiem fiata 131/132?

Featured Replies

Napisano

Dziś odwiedził mnie mój ojciec. Wiem, że w latach mojego dzieciństwa tata posiadał 2 szt polonezów. Pamiętam, że pierwszy, koloru kremowego z brązowymi siedzeniami to był model "borewicz". Drugi - to akwarium w kolorze szarym. Postanowiłem porozmawiać z ojcem o tych polonezach. I już na początku tata mnie zaskoczył zlosnik.gif. Twierdzi, że borewicz miał fabrycznie zamontowany silnik o pojemności 1600ccm z fiata 131 (albo 132). Rocznik tego poloneza nie jest do końca mi znany - tata zapomniał wink.gif, ale na pewno był to przedział lat 82-86. Słyszał ktoś o takiej wersji - prawdopodobnie bardzo limitowanej lub robionej na zamówienie ówczesnego komitetu wojewódzkiego zlosnik.gifzlosnik.gif. Jednego ojciec jest pewien - ten borewicz jego zdaniem zdecydowanie lepiej jeździł, mniej palił od późniejszego akwarium. I to ja też pamiętam, że tata eksploatując potem akwarium, narzekał na jego osiągi i wspominał borewicza...

To jak z taką wersją - czy ojcu coś się pomyliło, bo miał w życiu dość dużo aut i być może nie pamięta już wszystkich szczegółów... hmm.gif

Napisano

> Słyszał ktoś o takiej wersji -

> prawdopodobnie bardzo limitowanej lub robionej na zamówienie ówczesnego komitetu wojewódzkiego

> .

Była "oficjalna" wersja z silnikiem 2,0 DOHC 8V z Fiata Mirafiori i 132, 112 koni. Szły takie limitowane wersje i radiowozy dla milicji. Mam gdzieś w szpargałach fabryczną plakietke z napisem 2000 która była mocowana na spojlerze tylnej klapy za napisem Polonez. Ten silnik miał być standardem dla Poloneza, ale kryzys spowodował że montowano tylko lekko zmodyfikowany stary silnik 115c z Fiata 125. Z silnikami 1,6 i 1,8 oficjalnych seryjnych (produkcyjnych) wersji nie było.

Napisano
  • Autor

> Była "oficjalna" wersja z silnikiem 2,0 DOHC 8V z Fiata Mirafiori i 132, 112 koni. Szły takie

> limitowane wersje i radiowozy dla milicji. Mam gdzieś w szpargałach fabryczną plakietke z

> napisem 2000 która była mocowana na spojlerze tylnej klapy za napisem Polonez. Ten silnik miał

> być standardem dla Poloneza, ale kryzys spowodował że montowano tylko lekko zmodyfikowany

> stary silnik 115c z Fiata 125. Z silnikami 1,6 i 1,8 oficjalnych seryjnych (produkcyjnych)

> wersji nie było.

O polonezie 2000 wiem, jednak tutaj podobno siedział 1600. W sumie, nie musiała to być wersja oficjalna. Wtedy wiele było możliwe zlosnik.gif. Ale może ktoś się gdzieś spotkał z takim wynalazkiem? hmm.gif

Napisano

> O polonezie 2000 wiem, jednak tutaj podobno siedział 1600. W sumie, nie musiała to być wersja

> oficjalna. Wtedy wiele było możliwe . Ale może ktoś się gdzieś spotkał z takim wynalazkiem?

a moze to bylo 2000 zarejestrowane jako 1600 hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a moze to bylo 2000 zarejestrowane jako 1600

raczej nie możliwe. niestety, byłem zbyt mały, by pamiętać widok spod maski wink.gif ale nie kojarzę znaczka 2000 z tyłu. Poza tym taki numer z innych przyczyn nie wchodzi w grę. Gdyby to było 2000, to byłoby zarejestrowane zgodnie z pojemnością.

Do dziś sądziłem, że to było zwykłe 1.5, tyle, że jakościowo lepsze niż późniejsze akwarium ojca i stąd zawsze chwalił borewicza a narzekał na akwarium. Ale dziś tata powiedział o tym nietypowym napędzie hmm.gif

Napisano

Byl niedawno watek o takim polonezie na AK, lacznie z linkiem do ogloszeniaok.gif

EDIT: Nie chodzilo jednak o Borewiczaok.gif

Napisano
  • Autor

> Byl niedawno watek o takim polonezie na AK, lacznie z linkiem do ogloszenia

> EDIT: Nie chodzilo jednak o Borewicza

A no właśnie - o akwarium z takim silnikiem to coś tam słyszałem - nawet jeden jest kilka postów wyżej poddany dyskusji wink.gif

Napisano

Były takie Poldoloty - znajomy miał takiego potworka, ludzie byli zaskoczeni jak polonez bez wysiłku ciągnął 180 km/h

Napisano
  • Autor

> Były takie Poldoloty - znajomy miał takiego potworka, ludzie byli zaskoczeni jak polonez bez

> wysiłku ciągnął 180 km/h

ale mówisz o borewiczu z 1.6?? fabrycznym??

czy o akwarium albo przejściówce? hmm.gif

Napisano

Fabrycznym - co do Poloneza 2000 na bank istniały takie bbo miałem przyjemność takie Poldżera oglądać. To były bardzo rzadkie wersje dla ówczesnej milicji i wojska. Czasem gdzieś takowy znajdował się w prywatnych rękach ale ten ktoś musiał mieć niezłe wtyki żeby stać się posiadaczem tego cuda

Napisano

> Były takie Poldoloty - znajomy miał takiego potworka, ludzie byli zaskoczeni jak polonez bez

> wysiłku ciągnął 180 km/h

180 bez wysiłku osiągał dobrze wyregulowany standardowy 1,5LE zlosnik.gif, ale faktem jest, że trzeba było mu poświęcić trochę czasu grinser006.gif

Napisano

> 180 bez wysiłku osiągał dobrze wyregulowany standardowy 1,5LE , ale faktem jest, że trzeba było mu

> poświęcić trochę czasu

Tyle to porządnie wyregulowane Caro 1.6GLE z jakimiś tam modami gaźnika ojcu mojemu jeździło bez żadnego problemu, potem kupił Caro+ 1.6Gli i skończyła się sielanka i zaczęło piekło angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Fabrycznym - co do Poloneza 2000 na bank istniały takie bbo miałem przyjemność takie Poldżera

> oglądać. To były bardzo rzadkie wersje dla ówczesnej milicji i wojska. Czasem gdzieś takowy

> znajdował się w prywatnych rękach ale ten ktoś musiał mieć niezłe wtyki żeby stać się

> posiadaczem tego cuda

Ja o zupie, Ty o ... facepalm.gif

Ja o borewiczu 1.6 (jeden kropka sześć!!) a Ty mi o polonezie 2000, którego chyba każdy zna. Weż przeczytaj mój pierwszy post jeszcze ze dwa razy zlosnik.gif

Napisano

> 180 bez wysiłku osiągał dobrze wyregulowany standardowy 1,5LE , ale faktem jest, że trzeba było mu

> poświęcić trochę czasu

ta a świstak zawija w papierki, chyba, że sugerujecie się licznikiem z deski rozdzielczej biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> ta a świstak zawija w papierki, chyba, że sugerujecie się licznikiem z deski rozdzielczej

ta a miałeś zdrowego polda? grinser006.gif

Napisano

> ta a świstak zawija w papierki, chyba, że sugerujecie się licznikiem z deski rozdzielczej

Mój Leopold poszedł na autostradzie do Burgas 178 km/h (GPS pokazywał 165 km/h) palacz.gif

Napisano

Chyba nie sądzisz że wystawiali się na suszarkę z taka prędkościa?

Napisano

> Mój Leopold poszedł na autostradzie do Burgas 178 km/h (GPS pokazywał 165 km/h)

GPS zawsze pokaże mniej, bo tak podobno są ustawione liczniki. Jest błąd około 5% - po to żeby radar nie ustrzelił - ale czy stosowali to już ileś tam lat temu i to do tego w poldkach to nie wiem

Napisano

> GPS zawsze pokaże mniej, bo tak podobno są ustawione liczniki. Jest błąd około 5% - po to żeby

> radar nie ustrzelił - ale czy stosowali to już ileś tam lat temu i to do tego w poldkach to

> nie wiem

W Mondeo praktycznie w całym zakresie prędkości faktyczna prędkość (wg GPS) jest niższa o ok. 7-9 km/h

Napisano

> W Mondeo praktycznie w całym zakresie prędkości faktyczna prędkość (wg GPS) jest niższa o ok. 7-9

> km/h

W większości samochodów jest to około -10%.

Napisano

To powiem ci cos ciekawego:

Ojciec mial akwarium z seryjnym 1,6

Co ciekawe jednak, ojciec mial fiata 125 z seryjnie zamontowanym silnikiem 1,6

Byla to wersja "exportowa" na zachod.

Historia tez byla ciekawa. Samochod kupiony nowy przez wujka w Danii. Pojezdzil rok czasu i stwierdzil ze zmieni na Ascone lub Sierre. Ojciec jak pojechal w odwiedziny to malo mu oczy nie wyszly i kilka miesiecy pozniej dostalismy tego duzego Fiata od wojostwa.

Sentyment mam do auta ogromny bo wlasnie w tym samochodzie poznawalem wszystko. Przy przesiadaniu z sie z mojego 126 samochod wydawal sie jak rakieta a hamulce to ....... inna historia.

Skrzynia tez byla 5 biegowa i lewarek szedl pod katem jak w polonezie. Byl ten linijkowy predkosciomiez. Takie detale sie pamieta zlosnik2.gif szczegolnie jak sie bylo czyms zafascynowanym

W 92 roku pojechalismy nawet z zapietym campingiem do Wloch tym fiaciskiem.

Sentyment do autka mam taki ze do dzisiaj pamietem jego numer rejestracyjny KKC 6028 fly.gif

Napisano

> W Mondeo praktycznie w całym zakresie prędkości faktyczna prędkość (wg GPS) jest niższa o ok. 7-9

> km/h

Bo GPS to królem precyzji jest...I oczywiście usunięte jest celowe zmniejszenie precyzji danych :"dla cywili". rotfl.gif

Napisano

> To powiem ci cos ciekawego:

> Ojciec mial akwarium z seryjnym 1,6

> Co ciekawe jednak, ojciec mial fiata 125 z seryjnie zamontowanym silnikiem 1,6

podobno nie bylo fiatow 125 p z seryjnie montowanym 1.6,masz moze jakies fotki ok.gif

Napisano

> podobno nie bylo fiatow 125 p z seryjnie montowanym 1.6,masz moze jakies fotki

Były. Nawet w książce "Samochody osobowe - opisy techniczne i dane regulacyjne" jest waytogo.gif Poldek 2.0 też food.gif

Napisano

> podobno nie bylo fiatow 125 p z seryjnie montowanym 1.6,masz moze jakies fotki

W 125p seryjnie montowali 1.3, 1.5 oraz 1.6 OHV, 1.6 i 1.8 DOHC, a oprócz tego 1.6D grinser006.gif W Polonezie było tego znacznie więcej cool.gif Jeśli pominąłem jakiś silnik to mnie poprawcie zlosnik.gif

Napisano

> W 125p seryjnie montowali 1.3, 1.5 oraz 1.6 OHV, 1.6 i 1.8 DOHC, a oprócz tego 1.6D W Polonezie

> było tego znacznie więcej Jeśli pominąłem jakiś silnik to mnie poprawcie

2.0 dohc w Fiacie 125 gtj grinser006.gif ma ktos moze jakies fotki fiata 125 z fabrycznym 1.6 ohv

Napisano

> 2.0 dohc w Fiacie 125 gtj ma ktos moze jakies fotki fiata 125 z fabrycznym 1.6 ohv

Ja gdzieś miałem, ale nie wiem gdzie się podziały niewiem.gif Ot zwyczajny OHV z Poloneza z nowszym typem obudowy filtra powietrza z termostatem. Poza tym z tyłu napis 125p 1.6 ME (zamiast 1.5 ME). Niczym więcej się nie różnił ok.gif Choć trzeba przyznać, że to bardzo rzadki okaz waytogo.gif

EDYTA: Tak wygląda znaczek:

284345792-16me.jpg

Tylko tyle udało mi się znaleźć biglaugh.gif

post-129023-14352510309666_thumb.jpg

Napisano

> EDYTA: Tak wygląda znaczek:

> Tylko tyle udało mi się znaleźć

ok.gifalez to musiala byc fura grinser006.gifok.gif

Napisano

> Bo GPS to królem precyzji jest...I oczywiście usunięte jest celowe zmniejszenie precyzji danych

> :"dla cywili".

Dupa tam za przeproszeniem nie o precyzję chodzi, a dobre wyliczenie z średniej jak masz dobrze soft napisany w navi lub programie liczącym prędkość z pozycji GPS to np przy dwóch odczytach pozycji na sekundę wystarczy utrzymać stałą prędkość przez kilkanaście - kilkadziesiąt sekund aby mieć precyzyjnie podaną prędkość. Warunek dobrze napisany algorytm liczący średnią, wtedy rozstrzał rzędu 10m - 30m nie ma znaczzenia w ogólnym wyniku.

Napisano

No dupa, panie, dupa...Bo wystarczy, że w tym czasie zmieni się jeden satelita, z którego odbiornik dostaje dane i już cuda wychodzą - co prawda to moment jest, ale wystarczy, żeby zobaczyć prędkość chwilową np. 520km/h hehe.gif Wszystko, na co może cywil liczyć to właśnie mniej lub bardziej dokładne przybliżone wyliczenie pozycji które cywilom w zupełności wystarcza. Wojskowa "odmiana" GPS to trochę inna bajka.

Napisano

> Ja gdzieś miałem, ale nie wiem gdzie się podziały Ot zwyczajny OHV z Poloneza z nowszym typem

> obudowy filtra powietrza z termostatem. Poza tym z tyłu napis 125p 1.6 ME (zamiast 1.5 ME).

> Niczym więcej się nie różnił Choć trzeba przyznać, że to bardzo rzadki okaz

> EDYTA: Tak wygląda znaczek:

> Tylko tyle udało mi się znaleźć

Ten to dopiero rarytas:

http://allegro.pl/fso-125p-1-6-diesel-fabryczny-egzeplarz-i1298504263.html

Napisano

Co prawda bylo to jakies 20 lat temu ale jakies fotki byc moze sie znajda. Niestety cale archiwum fotografii zostalo gdzies w polsce. Jak bede nastepnym razem to wlasne chcialem sobie zabrac ten karton z fotkami. Obiecuje ze cos sie znajdzie, niestety za ile miesiecy to tego nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.