Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o olej Liqui moly czy gulf

Featured Replies

Napisano

> czyli nikt tej plukanki nie uzywal

Ja dostałem gratis do oleju ale bałem się to wlać do silnika rotfl.gif

Chciałem tego użyć poza silnikiem do czyszczenia smarów itp ale nie nadaje się 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> opinia : lepiej chyba se kupić flaszkę za te 20 zł. wady : nie zaobserwowano. zalety: nie

> zaobserwowano.

ciagle dumam czy kupic i wlac czy odpuscic zeby.GIF mzoe razna probe wezme hmm.gif gorzej jak mi zacznie wcianac olej w takich ilosciach, ze bede musial auto sprzedac zalane motodoktorem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja dostałem gratis do oleju ale bałem się to wlać do silnika

> Chciałem tego użyć poza silnikiem do czyszczenia smarów itp ale nie nadaje się

do LM dostales gratis? I co nie wlales w koncu hmm.gif

Napisano

> warto zrobic przed wymiana oleju, ktoś korzystał z tego środka?

> http://allegro.pl/liqui-moly-engine-flush-plukanka-2640-i1272944581.html

ja używałem środka Motula. Po użyciu negatywnych objawów nie zaobserwowałem (przez 10 tys km, potem sprzedalem auto), natomiast po odkręceniu korka wlewu oleju widać było różnicę w czystości elementów wewnętrznych, która utrzymała się przez w/w przebieg

Napisano

> do LM dostales gratis? I co nie wlales w koncu

Tak, jak byłem młodszy i bardziej wierzyłem w marketing to kupiłem olej LM z MoS2 biglaugh.gif gratis była ta płukanka ale dalej stoi nieruszona.

Napisano

> Nic z tych wynalazków. Jeśłi na prawdę zależy ci na silniku wlej coś z tego:

> http://www.innochem.pl/index.php?page=sh...rt&Itemid=1

> Cenowo wyjdzie praktycznie tak samo. A olej na prawdę robi robotę.

robi robote w 1.1 fire ktore pojedzie na oleju z biedronki? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> ...sa ale chyba sporo droższe od w/w

tak jak pisalem nie mam zaufania do olejow ogolno dostepnych ok.gif coraz wiecej podrobek nawet w sklepach sick.gif

Napisano

> tak jak pisalem nie mam zaufania do olejow ogolno dostepnych coraz wiecej podrobek nawet w

> sklepach

ja trafiłem na podrabianego motula passed_out.gif

Napisano

> Nic z tych wynalazków. Jeśłi na prawdę zależy ci na silniku wlej coś z tego:

> http://www.innochem.pl/index.php?page=sh...rt&Itemid=1

> Cenowo wyjdzie praktycznie tak samo. A olej na prawdę robi robotę.

Po 3 wymianach za takie pieniadze mysle, ze bedzie mogl kupic nowy silnik hehe.gif

Napisano

hmm, to może olej z lidla 5w40 smile.gif

Napewno nikt go nie będzie porabiał hehe.gif

A do zastanowienia:

silnik kosztuje używany gdzieś koło 1500zł, cały samochód za chwile też będzie wart kilka tysięcy (wiem, wiem, jeszcze dochodzi wartość sentymentalna), to po co stosować olej za około 250zł/litr + płukanki za 50zł icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja trafiłem na podrabianego motula

Jedno zasadnicze pytanie. Jak to można poznać?

Napisano

> ja trafiłem na podrabianego motula

Napisz co, gdzie i jak, co by reszta się nie nacieła.

Napisano

> hmm, to może olej z lidla 5w40

> Napewno nikt go nie będzie porabiał

Ja bym nie mial zadnych oporow zeby go wlac zlosnik.gif

Kiedys do Uno lalem co popadnie i bez problemow dobilo do 200tys...

Nadwyzke bym zainwestowal w piwo wink.gif

Napisano

> Ja bym nie mial zadnych oporow zeby go wlac

Ja go lałem zlosnik.gif

Napisano

> Ja go lałem

Tez bym lal, tylko wtedy jeszcze Lidla w PL chyba nie bylo;)

Napisano

> robi robote w 1.1 fire ktore pojedzie na oleju z biedronki?

Mhm czyli silnik i tak się zużyje nieważne co by wlać tak??? No to powiem że jesteś w wielkim błędzie.

Rozmawiam tutaj z człowiekiem który jest fanem motoryzacji a nie krawaciarzem który auto myje dwa razy do roku, na święta. A oleju nie wymienia do momentu aż nie zapali się kontrolka ciśnienia.

Chłop prosi o opinię bo troszczy się o swoje auto. Normalne i ja to rozumiem. A to że ty jeździsz na oleju z lidla to ok. Ja na takich jak ty zarabiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym nie mial zadnych oporow zeby go wlac

> Kiedys do Uno lalem co popadnie i bez problemow dobilo do 200tys...

> Nadwyzke bym zainwestowal w piwo

Panowie prosze na temat wyzej wymienionego oleju ok.gif a najlepiej na temat preparatu ENGINE FLUSH ok.gif

Napisano

> Napisz co, gdzie i jak, co by reszta się nie nacieła.

w wielkim skrócie: wymieniłem ten podrobiony motul na swieży i silnik zaczął chodzić o połowę ciszej. Dosłownie nie ten silnik. Nawet żonka to zauważyła biglaugh.gif

różnice w opakowaniu, ten (wg mnie podrabiany) tylną etykiete miał tylko w języku niemieckim, ten drugi, naklejka odklejana w wielu językach w tym po polsku. Bańka była identyczna, delikatne różnice w frontowej nalepce..

Dodam tylko, że nigdy nie katowałem swego silniczka, a olej wymieniam co 10kkm, więc będę się upierał, ze zmiana w kulturze pracy silnika nie wynikała ze zużycia oleju, a jego jakości.

Napisano

> Mhm czyli silnik i tak się zużyje nieważne co by wlać tak??? No to powiem że jesteś w wielkim

> błędzie.

> Chłop prosi o opinię bo troszczy się o swoje auto. Normalne i ja to rozumiem. A to że ty jeździsz

> na oleju z lidla to ok. Ja na takich jak ty zarabiam

I jako mechanik polecasz do seicento 1.1 olej po 49 złotych za niecałego litra? WOW...

Napisano

> Mhm czyli silnik i tak się zużyje nieważne co by wlać tak??? No to powiem że jesteś w wielkim

> błędzie.

to powiedz mi czy w połowie lat osiemdziesiątych oleje silnikowe były klasowo podobne do tych najtańszych lidlowych czy innych?

> Rozmawiam tutaj z człowiekiem który jest fanem motoryzacji a nie krawaciarzem który auto myje dwa

> razy do roku, na święta. A oleju nie wymienia do momentu aż nie zapali się kontrolka

> ciśnienia.

> Chłop prosi o opinię bo troszczy się o swoje auto. Normalne i ja to rozumiem. A to że ty jeździsz

wypraszam sobie bo nie jeżdżę na oleju z lidla

to sobie zarabiaj ale na pewno nie na tym że ktoś wleje najtańszy olej do 25 letniej konstrukcji

Napisano

> błędzie.

> Rozmawiam tutaj z człowiekiem który jest fanem motoryzacji a nie krawaciarzem który auto myje dwa

> razy do roku, na święta. A oleju nie wymienia do momentu aż nie zapali się kontrolka

> ciśnienia.

Tak, ale nie słucha innych. Chce wlać olej jak z tematu i tylko chce potwierdzenia, upewnienia się, że to co robi jest słuszne, nie interesuje go inna opinia niż opinia zgodna z jego frown.gif

Aha

na wszelki wypadek napiszę o sobie: nawet mój były maluch jeździł na mobil 1 5w50, zawsze używałem dobrych markowych olejów, nawet stosowałem płukacz (2 razy płukacz Motula)

Nie zmieniam zdania, że przepłacanie za olej nie ma sensu. Już się chyba wyleczyłem z tego.

Oczywiście nie należy popadać w przesadę, no ale...

Napisano

> to powiedz mi czy w połowie lat osiemdziesiątych oleje silnikowe były klasowo podobne do tych

> najtańszych lidlowych czy innych?

Ale co ma piernik do wiatraka??? Rozmawiamy o aucie które ma ledwo kilkadziesiąt tysięcy przebiegu wyprodukowane kilka lat temu a nie w latach osiemdziesiątych. Konstrukcja konstrukcją ale materiały użyte do budowy to inny temat.

> wypraszam sobie bo nie jeżdżę na oleju z lidla

> to sobie zarabiaj ale na pewno nie na tym że ktoś wleje najtańszy olej do 25 letniej konstrukcji

O widzisz i na tym się najlepiej wychodzi. Zużyte elementy silnika i badziewny olej. Idealna droga do remontu biglaugh.gif

Napisano

> Ale co ma piernik do wiatraka??? Rozmawiamy o aucie które ma ledwo kilkadziesiąt tysięcy przebiegu

> wyprodukowane kilka lat temu a nie w latach osiemdziesiątych. Konstrukcja konstrukcją ale

> materiały użyte do budowy to inny temat.

I jako mechanik twierdzisz, ze nagle zaczeli robic ten silnik z lepszych materialow?hehe.gif

> O widzisz i na tym się najlepiej wychodzi. Zużyte elementy silnika i badziewny olej. Idealna droga

> do remontu

Ale jakiego remontu? Przeciez to nawet na mineralnym zrobi ponad 200 tys bez zajakniecia, wiec jaki jest sens lac tak drogi olej...

Napisano
  • Autor

> Tak, ale nie słucha innych. Chce wlać olej jak z tematu i tylko chce potwierdzenia, upewnienia się,

> że to co robi jest słuszne, nie interesuje go inna opinia niż opinia zgodna z jego

> Aha

> na wszelki wypadek napiszę o sobie: nawet mój były maluch jeździł na mobil 1 5w50, zawsze używałem

> dobrych markowych olejów, nawet stosowałem płukacz (2 razy płukacz Motula)

> Nie zmieniam zdania, że przepłacanie za olej nie ma sensu. Już się chyba wyleczyłem z tego.

> Oczywiście nie należy popadać w przesadę, no ale...

no i jakie masz zdanie o tym plukaczu?

Napisano

> no i jakie masz zdanie o tym plukaczu?

W samochodzie który miałem od nowości, po przebiegu 80000km silnik wyczyściło trochę, ale silnik i przed czyszczeniem był w miarę czysty.

W drugim samochodzie gdzie silnik był brudny, po płukaniu wylał się jakiś czarny syf smile.gif ale silnik po zdjęciu pokrywy zaworów dalej był brudny frown.gif

A więc, raczej tego nie będę kupował na przyszłość. Jeśli dostałbym to za darmo oczywiście zastosowałbym. Tyle na temat.

Zawsze będę stosował dobre oleje, które same dobrze dbają o czystość silnika.

Napisano
  • Autor

> W samochodzie który miałem od nowości, po przebiegu 80000km silnik wyczyściło trochę, ale silnik i

> przed czyszczeniem był w miarę czysty.

> W drugim samochodzie gdzie silnik był brudny, po płukaniu wylał się jakiś czarny syf ale silnik po

> zdjęciu pokrywy zaworów dalej był brudny

> A więc, raczej tego nie będę kupował na przyszłość. Jeśli dostałbym to za darmo oczywiście

> zastosowałbym. Tyle na temat.

> Zawsze będę stosował dobre oleje, które same dobrze dbają o czystość silnika.

dlugo jezdziles samochodem po tym zabiegu dzialo sie cos nie pokojacego?

Napisano

> dlugo jezdziles samochodem po tym zabiegu dzialo sie cos nie pokojacego?

W samochodzie który miałem od nowości, po przebiegu 80000km silnik wyczyściło trochę, ale silnik i przed czyszczeniem był w miarę czysty. (jeździłem 40000 do sprzedaży auta)

W drugim samochodzie gdzie silnik był brudny, po płukaniu wylał się jakiś czarny syf ale silnik po zdjęciu pokrywy zaworów dalej był brudny (w tym samochodzie płukanie było 10000km temu i ciągle jeżdżę)

A więc, raczej tego nie będę kupował na przyszłość. Jeśli dostałbym to za darmo oczywiście zastosowałbym. Tyle na temat.

Zawsze będę stosował dobre oleje, które same dobrze dbają o czystość silnika.

Napisano
  • Autor

> W samochodzie który miałem od nowości, po przebiegu 80000km silnik wyczyściło trochę, ale silnik i

> przed czyszczeniem był w miarę czysty. (jeździłem 40000 do sprzedaży auta)

> W drugim samochodzie gdzie silnik był brudny, po płukaniu wylał się jakiś czarny syf ale silnik po

> zdjęciu pokrywy zaworów dalej był brudny (w tym samochodzie płukanie było 10000km temu i

> ciągle jeżdżę)

> A więc, raczej tego nie będę kupował na przyszłość. Jeśli dostałbym to za darmo oczywiście

> zastosowałbym. Tyle na temat.

> Zawsze będę stosował dobre oleje, które same dobrze dbają o czystość silnika.

nie zauwazyles zeby silnik zaczal brac olej lub cos podobnego hmm.gif ?

Napisano

> nie zauwazyles zeby silnik zaczal brac olej lub cos podobnego ?

nic złego nie zauważyłem smile.gif

Ale to niby dlaczego silnik miałby brać olej? preparat przecież nie zniszczy metalu smile.gif

A żeby były tak duże szlamy w silniku które miały by mieć znaczenie to trzeba albo duuuużego przebiegu, albo wyjątkowo słabego oleju

Napisano
  • Autor

> nic złego nie zauważyłem

> Ale to niby dlaczego silnik miałby brać olej? preparat przecież nie zniszczy metalu

> A żeby były tak duże szlamy w silniku które miały by mieć znaczenie to trzeba albo duuuużego

> przebiegu, albo wyjątkowo słabego oleju

nie wiem co moglo by zrobic zlego gdzies tam czytalem, ze niby cyrki sie robia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.