Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o olej Liqui moly czy gulf

Featured Replies

Napisano

no wlasnie, ktory z tych dwoch wybrac hmm.gif

na dniach planuje zmiane i nie wiem smile.gif

Napisano

> no wlasnie, ktory z tych dwoch wybrac

> na dniach planuje zmiane i nie wiem

Do sc-jaki był poprzednio,jaki styl jazdy?

Seria-dłubany?

Napisano
  • Autor

> Do sc-jaki był poprzednio,jaki styl jazdy?

> Seria-dłubany?

pelny syntetyk castrola ok.gif

auto ma 47tys przebiegu seria 1,1 MPI styl jazdy raczej spokojny czasami wyzsze obroty ok.gif

Napisano

> pelny syntetyk castrola

> auto ma 47tys przebiegu seria 1,1 MPI styl jazdy raczej spokojny czasami wyzsze obroty

chodzi taka pogloska ze jak byl Castrol to juz musi zostac...

ja mam w CC LM 10w60 lub 5w40 w zaleznosci od pory roku. jestem zadowolony smile.gif - dostepny w IC

Napisano

To Twój wybór-ja bym sobie nalał LM 5W40 do fajerki o takim przebiegu.Swoją dłubaną ~70km zaleję 10W40 Motula.

Gulf też jest dobrym olejem. ok.gif-nie ma tylko dźwigni handlu ok.gif

Napisano

ja przez 5 lat lałem liqui moly, półsyntetyk MoS2 - do przebiegu 165kkm żadnych problemów z silnikiem nie zaobserwowałem - zimny rozruch też gładko....

Napisano

Ja bym lal Lotosa bo najtanszy zlosnik.gif

Ten silnik nawet na mineralnym zrobi z 200-300 tys, wiec po co przeplacacok.gif

Napisano
  • Autor

> chodzi taka pogloska ze jak byl Castrol to juz musi zostac...

> ja mam w CC LM 10w60 lub 5w40 w zaleznosci od pory roku. jestem zadowolony - dostepny w IC

ale to tylko pogloska ok.gif nie chce castrola bo to jeden z najgorszych olei

Napisano

jezdzilem na LM teraz smigam na Gulfie zmienielem tylko dlatego ze ten drugi tanszy (olej w tej samej klasie)

oba sa bardzo dobre i nie mama zdanych uwag

Napisano

Liqui Moly

wink.gif

Napisano

> ale to tylko pogloska nie chce castrola bo to jeden z najgorszych olei

czego byś nie zalał to i tak nie poczujesz róznicy, a castrol jest najgorszy tak samo jak każdy inny rotfl.gif

Napisano

Ale po co tak kombinować z olejem?

Jest tyle "normalnych olejów na rynku, które są pewnie tańsze niż to co chcesz wlać.

Jeśli miałbyś dłubnięty samochód, albo zawsze jeździł do odcięcia, to tak można by szukać czegoś innego. Ale do spokojnej jazdy nie warto. Na zwykłym półsyntetyku na pewno dojedziesz bez problemu do sprzedaży auta. A co dopiero na syntetyku smile.gif

Różnicy nie zobaczysz pomiędzy olejami, no chyba że porównywać będziesz dwa samochody na dystansie 100kkm smile.gif

Mówię z własnego doświadczenia. Ja do swoich samochodów na przestrzeni ostatnich 10 lat używałem:

elf evolution 5W30 i Excellium/synthese 5W40

Mobil 1 5w50

Castrol 10W60

Motul 5W40

a teraz nawet GM 5W30 smile.gif

i wiesz co? przy normalnej jeździe naprawdę nie widać różnicy. Jedyne co zaobserwowałem to przy zmianie na 10W60 - zimą rozrusznik trochę wolniej kręcił, oleju w ogóle nie ubywało i silnik był cichszy. Jak miałem pierwszy samochód dto też kombinowałem smile.gif i do nowego malucha lałem Mobila 5W50, ale chyba mi przeszło. A samochody zawsze wcześniej sprzedasz niż silnik się zużyje wink.gif

kup po prostu syntetyk Castrola/Mobila/Elfa/Valvoline itp i tez będziesz zadowolony (Twój silnik też)

Napisano
  • Autor

> ja przez 5 lat lałem liqui moly, półsyntetyk MoS2 - do przebiegu 165kkm żadnych problemów z

> silnikiem nie zaobserwowałem - zimny rozruch też gładko....

czy to prawda, ze LM ma jakies dodatki wyciszajace prace silnika?

Napisano
  • Autor

> Ja bym lal Lotosa bo najtanszy

> Ten silnik nawet na mineralnym zrobi z 200-300 tys, wiec po co przeplacac

lalem do poprzedniego seja lotosa, kiedys padla uszczelka pod pokrywa zaworow mechanik mi to robil i stwierdzil, ze jest przegrzany silnik. Mogla to byc wina oleju hmm.gif?

Napisano
  • Autor

> czego byś nie zalał to i tak nie poczujesz róznicy, a castrol jest najgorszy tak samo jak każdy

> inny

ja tam jestem innego zdania ok.gif

Napisano

> czy to prawda, ze LM ma jakies dodatki wyciszajace prace silnika?

A jak sobie wyobrażasz takie dodatki? hmm.gif

Niektóre LM mają MoS2 (miniaturowe cząstki stałe) i to tak jakby zagęszcza olej i przez to może być minimalnie ciszej. Każdy gęściejszy olej (o większej lepkości) będzie troszkę wyciszał (wiem to z autopsji + wiedza "książkowa" smile.gif )

Napisano

> lalem do poprzedniego seja lotosa, kiedys padla uszczelka pod pokrywa zaworow mechanik mi to robil

> i stwierdzil, ze jest przegrzany silnik. Mogla to byc wina oleju ?

Raczej nie możliwe, na pewno musiał być inny problem. Gdyby to było od oleju i jego niskich właściwości, to każdy duży fiat, maluch, skoda 105 musiałyby mieć przegrzane silniki - wtedy oleje w Polsce były na pewno gorsze niż Lotos, nawet mineralny icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja tam jestem innego zdania

To jest Twoje zdanie, Twój silnik i Twoje pieniądze. Ale prawdą jest, że Castrol miał trochę dziwnych, niewyjaśnionych wpadek smile.gif

Jak nie wierzysz poczytaj w necie, na pewno znajdziesz smile.gif

Napisano

> lalem do poprzedniego seja lotosa, kiedys padla uszczelka pod pokrywa zaworow mechanik mi to robil

Hmmm raczej jest to niemozliweok.gif

Jakie byly niby objawy tego przegrzania w normalnej jezdzie?

Bo IMHO to raczej mechanik z gatunku gawedziarz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jak sobie wyobrażasz takie dodatki?

> Niektóre LM mają MoS2 (miniaturowe cząstki stałe) i to tak jakby zagęszcza olej i przez to może być

> minimalnie ciszej. Każdy gęściejszy olej (o większej lepkości) będzie troszkę wyciszał (wiem

> to z autopsji + wiedza "książkowa" )

nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ale podobno sa jakies w ofercie oleje LM z takowym dodatkiem

Napisano
  • Autor

> To jest Twoje zdanie, Twój silnik i Twoje pieniądze. Ale prawdą jest, że Castrol miał trochę

> dziwnych, niewyjaśnionych wpadek

> Jak nie wierzysz poczytaj w necie, na pewno znajdziesz

castrola na pewno nie wleje na wlasnej skorze przekonalem sie, ze jest bardzo duzo podrobek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm raczej jest to niemozliwe

> Jakie byly niby objawy tego przegrzania w normalnej jezdzie?

> Bo IMHO to raczej mechanik z gatunku gawedziarz

wiesz co nie wiem nie widzialem. Takie cos uslyszalem, po odbiorze samochodu ok.gif

Napisano

> nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ale podobno sa jakies w ofercie oleje LM z takowym dodatkiem

No jest LM z MoS2 10W40-półsyntetyk z dwusiarczkiem molibdenu,jest dokładnie ten sam olej bez dodatku MoS2 i dodatek osobno do kupienia.

Tylko po co Ci olej ze szprycerem w ledwo co dotartym silniku? rotfl.gif

A uszczelka pod pokrywą rorządu w każdym seju jeżeli tego nie uszczelnisz silikone albo nie spiłujesz nóżek puszcza po niewielkim przebiegu.

Napisano

A czemu akurat te dwa?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> czy to prawda, ze LM ma jakies dodatki wyciszajace prace silnika?

Tak. Wate szklaną, trociny i korek - taki z drzewa hehe.gif.

Zalej syntetycznym lotosem lub orlenem - wesprzyj polskie firmy ok.gif.

Napisano

> ktos mi jeszcze powie, ktory lepiej:

> Top Tec 4100

> czy

> High Tech 5 W-40

się uparłeś... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> się uparłeś...

na temat prosze i najlepiej kogos kto zalewal takowy olej ok.gif

Napisano

> ktos mi jeszcze powie, ktory lepiej:

> Top Tec 4100

> czy

> High Tech 5 W-40

Pierwszy to syntetyk hydrokrakowany, a drugi to nie wiem czy w Polsce dostępny, ale też chyba hydrokrak. A jakiej opinii oczekujesz ? Jak się na tym jeździ ?

Napisano

A widziałeś kiedyś SC 1.1, w którym nie ciekło spod pokrywy zaworów?

Ludzie doktoryzowali się z różnych kombinacji z tą uszczelką a i tak ciekło wcześniej czy późnej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pierwszy to syntetyk hydrokrakowany, a drugi to nie wiem czy w Polsce dostępny, ale też chyba

> hydrokrak. A jakiej opinii oczekujesz ? Jak się na tym jeździ ?

Dokładnie,

claps.gif

Poczytałem karty katalogowe na niemieckiej stronie. Ani jeden, ani drugi nie jest typowym syntetykiem.

A swoją drogą, co to za syntetyk co "zamarza" przy -33st icon_rolleyes.gif (Hight Tec)

Napisano

> High Tech 5 W-40

ja kiedys zalewalem auta tym olejem, i imho był ok. tylko wtedy był wyraźnie tańszy od konkurencji typu castrol i mobil, a teraz widze, ze komus w Liqui Moly odwaliło przy ustalaniu ceny.

Teraz do cytryny używam Totala 5W40 i też jest ok. A kosztuje połowę tego co TopTec

Napisano

> ja kiedys zalewalem auta tym olejem, i imho był ok. tylko wtedy był wyraźnie tańszy od konkurencji

> typu castrol i mobil, a teraz widze, ze komus w Liqui Moly odwaliło przy ustalaniu ceny.

> Teraz do cytryny używam Totala 5W40 i też jest ok. A kosztuje połowę tego co TopTec

Z cenami to faktycznie coś przegięli, 5W40 pełny syntetyk to bez mała 250 zł za 5l, sporo.

Napisano

> Z cenami to faktycznie coś przegięli, 5W40 pełny syntetyk to bez mała 250 zł za 5l, sporo.

popatrzylem na allegro i można LM kupić w okolicach 160 pln za 5 litrów, ale........na naklejce jest informacja, że LM sponsoruje team JORDAN w F1, który w F1 nie jeździ już od baaardzo dawna hahaha.gif

Ja bym czegoś takiego nie wlał. Wolę kupić LOTOSA i mieć przynajmniej pewność, co wlewam.

Napisano

> popatrzylem na allegro i można LM kupić w okolicach 160 pln za 5 litrów, ale........na naklejce

> jest informacja, że LM sponsoruje team JORDAN w F1, który w F1 nie jeździ już od baaardzo

> dawna

> Ja bym czegoś takiego nie wlał. Wolę kupić LOTOSA i mieć przynajmniej pewność, co wlewam.

Na stronie LM też sponsorują Jordana zlosnik.gif

http://www.liquimoly-sklep.pl/product-po...05L-.html#title

Napisano

> warto zrobic przed wymiana oleju, ktoś korzystał z tego środka?

> http://allegro.pl/liqui-moly-engine-flush-plukanka-2640-i1272944581.html

Ale po co? Za duzo kasy masz? Czy zeby sie lepiej poczuc...

Czy chcesz tym SC jeszcze 300tys km zrobic? zlosnik.gif

Jak dla mnie to juz z tym olejem kombinujesz bo ja bym lal najtanszy i sie nie przejmowalok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale po co? Za duzo kasy masz? Czy zeby sie lepiej poczuc...

> Czy chcesz tym SC jeszcze 300tys km zrobic?

> Jak dla mnie to juz z tym olejem kombinujesz bo ja bym lal najtanszy i sie nie przejmowal

chce zeby bylo dobrze i lepiej sie czuc zeby.GIF

wiem, ze motor zdrowy i chce aby tak bylo jak najdluzej wink.gif

Napisano

> czyli nikt tej plukanki nie uzywal

Ja używałem - w 2 silnikach :

1. 1,6 TS w alfie 156, którą mam od nowości i która od nowości miała co 10tys zmieniany olej (selenia 20K forAlfa Romeo) - półsyntetyk 10W40.

Zdecydowałem się jej po 90tys dać syntetyk prawdziwy Liquiy Molly 5W40 i przed tym właśnie ten Engine Flusch.

Oczywiście nic się nie rozszczelniło itd (mity).

Wypłynęło pod koniec spuszczania oleju conieci szlamu - są 2 możliwości - albo to szlam rozpuszczony przez ten engine flusch, dryga - nie zawsze przy poprzednich wymianach mechanicy spuszczali olej do końca, nie przyszło mi do głowy ich przy tak prostej czynności pilnować..

2. też w 156tce ale 2,5V6 też z 2004 i z podobnym przebiegiem trochę ponad 100tys - z tym że to używana, poprzednik zapewniał że zmieniał co 10tys Mobil 1 5W50 , no ale na wszelki wypadek płukanie też zrobiłem, tym razem szlamów nie było, oczywiście również nic się nie rozszczelniło itd. Zalałem później również Mobil1 5W50.

Ogólnie - nie ma się co bać, kosztuje grosze i 10min dodatkowego czasu przy wymianie oleju, uważam że warto,a na pewno nie zaszkodzi.

Tu można trochę ciekawych rzeczy o olejach poczytać:

http://dray.pl/bmw/oleje.pdf

Napisano
  • Autor

> Ja używałem - w 2 silnikach :

> 1. 1,6 TS w alfie 156, którą mam od nowości i która od nowości miała co 10tys zmieniany olej

> (selenia 20K forAlfa Romeo) - półsyntetyk 10W40.

> Zdecydowałem się jej po 90tys dać syntetyk prawdziwy Liquiy Molly 5W40 i przed tym właśnie ten

> Engine Flusch.

> Oczywiście nic się nie rozszczelniło itd (mity).

> Wypłynęło pod koniec spuszczania oleju conieci szlamu - są 2 możliwości - albo to szlam

> rozpuszczony przez ten engine flusch, dryga - nie zawsze przy poprzednich wymianach mechanicy

> spuszczali olej do końca, nie przyszło mi do głowy ich przy tak prostej czynności pilnować..

> 2. też w 156tce ale 2,5V6 też z 2004 i z podobnym przebiegiem trochę ponad 100tys - z tym że to

> używana, poprzednik zapewniał że zmieniał co 10tys Mobil 1 5W50 , no ale na wszelki wypadek

> płukanie też zrobiłem, tym razem szlamów nie było, oczywiście również nic się nie

> rozszczelniło itd. Zalałem później również Mobil1 5W50.

> Ogólnie - nie ma się co bać, kosztuje grosze i 10min dodatkowego czasu przy wymianie oleju, uważam

> że warto,a na pewno nie zaszkodzi.

> Tu można trochę ciekawych rzeczy o olejach poczytać:

> http://dray.pl/bmw/oleje.pdf

a jak dlugo uzytkowales samchody po tych plukankach?

Napisano

> a jak dlugo uzytkowales samchody po tych plukankach?

Niewiele jeszcze - TwinSparka gdzieś ze 3 tys km temu (wiosną), Vkę 1-2 tysiące (latem) . Jakby coś się miało stać (choć nie bardzo wiem co) to od razu , tak sądzę przynajmniej.

Zależy mi na tych autach, bo mam zamiar je jeszcze dłuugo użytkować, więc to nie eksperymenty żadne przed pozbyciem się tylko świadome działanie.

Napisano
  • Autor

> Niewiele jeszcze - TwinSparka gdzieś ze 3 tys km temu (wiosną), Vkę 1-2 tysiące (latem) . Jakby coś

> się miało stać (choć nie bardzo wiem co) to od razu , tak sądzę przynajmniej.

> Zależy mi na tych autach, bo mam zamiar je jeszcze dłuugo użytkować, więc to nie eksperymenty żadne

> przed pozbyciem się tylko świadome działanie.

wlasnie mysle czy jest sens lania do auta z przebiegiem niecalych 50tys hmm.gif

Tez zamierzam uzytkowac go przez pare lat jeszcze i chce zeby bylo dobrze zeby.GIF

najbardziej sie boje, ze rozszczelni silnik smile.gif

Napisano

> wlasnie mysle czy jest sens lania do auta z przebiegiem niecalych 50tys

> Tez zamierzam uzytkowac go przez pare lat jeszcze i chce zeby bylo dobrze

> najbardziej sie boje, ze rozszczelni silnik

Niczego nie rozszczelni! uważam, że to bzdury!

A czy potrzeba czy nie to nie wiem, sam zdecyduj, ten sam efekt ponoć da ale w dużo dłuższym czasie stosowanie syntetyków z dodatkami czyszczącymi (a każdy takie ma) .

Poczytaj tego pdf'a którego podałem, poczytaj w materiałach Mobil'a o mitach olejowych, weź pod uwagę kto i na jakiej podstawie opowiada o rozszczelnieniach., rozważ i zdecyduj.

Ja mam krtyczny stosunek do opinii zasłyszanch - gdybym się nimi przejmował nie miałbym 3 Alf smile.gif

Napisano

...ja bym zalal jakims markowym o przystepnej cenie, Lotos, Mobil itp, dzis zmienialem u siebie i za olej z wymiana i filtrem zapłaciłem 84 zł...olej to Mobil 10w40 oczywiście z bańki ok.gif

Napisano
  • Autor

> ...ja bym zalal jakims markowym o przystepnej cenie, Lotos, Mobil itp, dzis zmienialem u siebie i

> za olej z wymiana i filtrem zapłaciłem 84 zł...olej to Mobil 10w40 oczywiście z bańki

Liqui moly i gulf nie sa markowymi olejami hmm.gif

Napisano

> czyli nikt tej plukanki nie uzywal

Ja używałem.

Napisano

> i jakie opinie? Wady, zalety?

opinia : lepiej chyba se kupić flaszkę za te 20 zł. wady : nie zaobserwowano. zalety: nie zaobserwowano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.