Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okres życia akumulatorów...

Featured Replies

Napisano

eksploatowanych w miejskich i nie tylko warunkach

w dieslu który często jeździ...

gdzieś obiło mi się o uszy, że 4 lata to średni okres zachowania dobrych parametrów przez akumulator w samochodach, ale czy to prawda hmm.gif

Napisano

> eksploatowanych w miejskich i nie tylko warunkach

> w dieslu który często jeździ...

> gdzieś obiło mi się o uszy, że 4 lata to średni okres zachowania dobrych parametrów przez

> akumulator w samochodach, ale czy to prawda

Dodaj, że okres 4 lat tyczy się kupnych akumulatorów bosha czy centry. Seryjne aku są o wiele lepszej kondycji. Mój fabryczny ma już 10 lat i póki co daje jeszcze rade bez najmniejszych problemów.

Napisano

> gdzieś obiło mi się o uszy, że 4 lata to średni okres zachowania dobrych parametrów przez

co prawda niw w dieslu a benzynie, jada miejska 70% 30% poza akumulator wytrzymal 8lat (osiem zim) nigdy nie doladowywany porstownikiem, auto stoi "pod chmurka"

akumulator fabryczny (jaliej marki konkretnie nie wiem) SEAT

Napisano

Zależy od szczęścia i od tego jak o niego dbasz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

mój DELKOR w Nubirze wytrzymał 9,5 roku smile.gif

Napisano

> Dodaj, że okres 4 lat tyczy się kupnych akumulatorów bosha czy centry. Seryjne aku są o wiele

> lepszej kondycji. Mój fabryczny ma już 10 lat i póki co daje jeszcze rade bez najmniejszych

> problemów.

Oryginalny w Astrze F dał radę nie całe 4 lata, kupiony był biały Bosch Silver i jak sprzedawałem to auto w wieku ponad 10 lat to akumulator działał wciąż jak nowy bez żadnych śladów zużycia.

Napisano

> Zależy od szczęścia i od tego jak o niego dbasz.

chyba bardziej od szczescia. padl mi aku w aucie ktore mialo 3 lata i 3 miechy, z dnia na dzien. Auto mialem od nowosci i dbalem (acz bez przegiec, na noc do domu nei zabieralem zlosnik.gif). Padl mi tez 4 letni aku w aucie 14 letnim - tez dbalem, wszystko z elektryka bylo ok. Po prostu sie obrazil ze na 2 tygodniowe wakacje pojechalem innym autem hehe.gif

Napisano

od 2-3 do 6-7 lat. zależy od farta.

A to, że komuś aq wytrzymało 9 czy 10 lat - to już nie te czasy i nie ta technologia co kiedyś.

(Ps mi aq wytrzymał 16 lat blush.gificon_eek.gificon_eek.gif. Był wyprodukowany w 1994 roku w Danii i dopiero minionego lata go wyrzuciłem. Po obecnym zakupie nie spodziewam się nawet połowy tej trwałosci

Napisano

> Dodaj, że okres 4 lat tyczy się kupnych akumulatorów bosha czy centry. Seryjne aku są o wiele

> lepszej kondycji. Mój fabryczny ma już 10 lat i póki co daje jeszcze rade bez najmniejszych

> problemów.

Jeszcze zależy jaki fabryczny akumulator... icon_rolleyes.gif Znam z autopsji przypadek, że fabryczny Magneti Marelli był dużo gorszy niż np. Centra. Nie dał rady odpalić auta w zimie już pół roku po zakupie crazy.gif

Napisano

w fiatach zazwyczaj dają beznadziejne aku na pierwszy , takie typowo na włoskie klimaty , czyli w polandii do pierwszych mrozów

w alfie też miałem ori firmy MM i poleciał w trakcie 1 zimy hehe.gif , pominę fakt iż jego parametry były śmieszne jak na rozruch diesla

Napisano

> w fiatach zazwyczaj dają beznadziejne aku na pierwszy , takie typowo na włoskie klimaty , czyli w

> polandii do pierwszych mrozów

> w alfie też miałem ori firmy MM i poleciał w trakcie 1 zimy

Ja miałem Exide w 2 Fiatach. Oba po 3 lata wytrzymały, poźniej poszły do ludzi.

Napisano

> w fiatach zazwyczaj dają beznadziejne aku na pierwszy , takie typowo na włoskie klimaty , czyli w

> polandii do pierwszych mrozów

> w alfie też miałem ori firmy MM i poleciał w trakcie 1 zimy , pominę fakt iż jego parametry

> były śmieszne jak na rozruch diesla

A o dziwo w innym Fiacie dali na pierwszy montaż Centrę i dawała rady bez zająknięcia przez trzy lata (później auto zostało sprzedane) grinser006.gif Ogólnie mam już do czynienia z trzecią Centrą i jakoś do tej pory dawały radę bez problemów, doładowywania itp. hmm.gif A przeważnie są używane raczej na krótkich trasach ok.gif

Napisano

> A o dziwo w innym Fiacie dali na pierwszy montaż Centrę i dawała rady bez zająknięcia przez trzy

> lata

nie wiem , może to zależy gdzie auto zostało wyprodukowane , alfa była składana we Włoszech więc kiepawy aku , a te Fiaty może były ''z Polski'' hmm.gif

Napisano

czas zycia prawidłowo ekspolatowanego i konserwowanego akumulatora liczony jest ilością cykli rozładowań. (w uproszczeniu cykli rozruchu silnika)

Napisano

> czas zycia prawidłowo ekspolatowanego i konserwowanego akumulatora liczony jest ilością cykli

> rozładowań. (w uproszczeniu cykli rozruchu silnika)

chyba nie tak do końca. (co nie znaczy, że powyższy czynnik wcale nie ma wpływu idea.gif)

Wg tej teorii aq w autach używanych od święta (tylko w niedziele do kościoła etc) powinny wytrzymywać po 20 lat....

Napisano

Mam Matiza, więc benzyniak, a nie diesel, ale oryginalny ZAP wytrzymał 9 lat. Kupiłem nowego ZAP'a i wątpię, by tyle wytrzymał.

Napisano

TUDOR fabryczny Seata pracowal znosnie przez 6 lat, ale auto miało przebieg 35kkm zlosnik.gif

Exide jakis dobry, w Punto chyba z 8 lat dawał radę

potem się przekręcił z dnia na dzień nie mial sily obrocic wałem... frown.gif

Napisano

Ja mam akumulator, który przez 4-ry wcześniejsze lata siedział od nowości w samochodzie ojca. Alternator daje radę go ładować (60 Ah) i jakoś jak na razie nie mam problemów z rozruchem silnika zeby.GIF W aucie ojca silnika (1.3 CDTI) z jakiegoś powodu już tym akumulatorem nie dawało się uruchomić icon_rolleyes.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

Podepne się pod temat żeby nie zakładać nowego, czy do akumulatora da się nalać zbyt dużo wody i czy jest to szkodliwe ?

Napisano

> Podepne się pod temat żeby nie zakładać nowego, czy do akumulatora da się nalać zbyt dużo wody i

> czy jest to szkodliwe ?

Da sie zlosnik.gif Ja tak zrobilem kiedys zlosnik.gif Po prostu nie moglem znalezc sprytnie schowanych znacznikoe MIN i MAX i nalalem prawie pod korek, podladowalem prostownikiem, zanioslem do auta. I potem jak auto stalo na pochylosci i to zaczelo ladnei wyciekac. Oczywiscie zawadzilo po drodze pare metalowych elementow, ktore trzeba bylo dobrze oczyscic i zabezpieczyc w tych miejscach antykorozyjnie, bo farba zeszla z nich prawie natychmiast.

Jedynm slowem, nie polecam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> co prawda niw w dieslu a benzynie, jada miejska 70% 30% poza akumulator wytrzymal 8lat (osiem zim)

> nigdy nie doladowywany porstownikiem, auto stoi "pod chmurka"

> akumulator fabryczny (jaliej marki konkretnie nie wiem) SEAT

8 to ładny wynik...

mój na 5 i pół roku i jeszcze "zipie" choć zastanawiam się nad zmianą przed zimą (ma być sroższa niż poprzednia), a mój diesel potrzebuje więcej kopa na rozruch

Napisano
  • Autor

> Da sie Ja tak zrobilem kiedys Po prostu nie moglem znalezc sprytnie schowanych znacznikoe MIN i

> MAX i nalalem prawie pod korek, podladowalem prostownikiem, zanioslem do auta. I potem jak

> auto stalo na pochylosci i to zaczelo ladnei wyciekac. Oczywiscie zawadzilo po drodze pare

> metalowych elementow, ktore trzeba bylo dobrze oczyscic i zabezpieczyc w tych miejscach

> antykorozyjnie, bo farba zeszla z nich prawie natychmiast.

> Jedynm slowem, nie polecam

słusznie, ja też uważałbym aby przypadkiem nie przelać...

Napisano
  • Autor

a ktoś słyszał o takim aku jak BERGEN ??

Napisano

w lanosie exide od nowosci czyli od wrzesnia 99 daje sobie nadal bardzo dobrze rade. Jedynie rok temu w zime zostal rozladowany lampka wewnetrzna, po podladowaniu dziala jak nalezy ok.gif

Napisano

wg tego co powiedział mi przedstawiciel polskiej firmy AkuBat produkującej akku dla supermarketów (Galaxy, Black Storm itp) to ich żywotność obliczana jest na 5 lat statystycznego użycia...

Napisano

> w fiatach zazwyczaj dają beznadziejne aku na pierwszy , takie typowo na włoskie klimaty

U mnie jest MM/Fiamm i minęło mu 6 lat, jest już słabawy ale działa, więc nie jest tak źle.

Napisano

wszystkie aqu. z pierwszego montażu te co widziałem żyły po 7/8 lat, a już kupowane 4/5lat nawet makowa centra plus nie przeżyła 5 sezonu, ja wyzionęła ducha od tamtej pory przestałem kupować markowe aqu. Stwierdziłem że jest to ekonomicznie nieuzasadnione.

Napisano

> a ktoś słyszał o takim aku jak BERGEN ??

Miałem w Leganzie niecałe 3 lata - zdechł nagle, zwarta jedna cela.

Napisano

> słusznie, ja też uważałbym aby przypadkiem nie przelać...

i nie miec samej wody bo zamarznie... zlosnik.gif

Napisano

> wszystkie aqu. z pierwszego montażu te co widziałem żyły po 7/8 lat, a już kupowane 4/5lat nawet

> makowa centra plus nie przeżyła 5 sezonu, ja

Marka marce nierówna. Używam niebieską Varte już 6 lat i jeszcze z rok pociagnie. Skoro jest tak dobra a jej cena do mojego auta jest o 20 zł większa od takiej niepewnej Centry ( i innym marek) to dla mnie wybór jest prosty. I nie musze sobie głowy zawracać dolewaniem wody do cel.

Napisano

mie fabryczny akumulator zdechl po 4 latach, samochod jezdzony w wiekszosci w trasie, malo po miescie (diesel).

Napisano

> a ktoś słyszał o takim aku jak BERGEN ??

slyszal, nawet mam takowy, od 1,5 roku. Raz juz go musialem podladowac, samochod nie chcial odpalic przy temperaturze wynoszacej ok. 0 st. Wiecej nie kupie aku tej firmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.