Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czemu skutery nie są tak prędkie jak ścigacze?

Featured Replies

Napisano

Zastanawia mnie to bo przecież mogli by wypuścić skutery z bardziej podrasowanymi silnikami a tu np mamy jakąś 250 i aż 20KM podczas gdy w jakimś tam motocyklu z manualem z tej samej pojemności wyduszą z 50KM i więcej?

Czy wypuszczanie takich turystyków z takimi słabymi silnikami ma na celu ich większą bezawaryjność czy to taka cecha, że jak turystyczny i poskręcany plastikiem to jednocześnie wolny i bez "kopyta"?

Przecież to żaden problem żeby producent zaadoptował mocniejsze silniki tym bardziej, że przy automacie można by je tak zestroić by wykorzystywane były obroty w momencie gdy silnik ma najlepszy ciąg?

Mam dylemat bo nie wiem czy warto brać jakiś skuter 250-400ccm czy lepiej kupić jakiegoś crossa albo sporotwy?

Skutery mi się podobają tylko szkoda, że są jednak dużo słabsze i wolniejsze od braci z manualami?

Napisano

> Skutery mi się podobają tylko szkoda, że są jednak dużo słabsze i wolniejsze od braci z manualami?

skuter z założenia jest miejskim jednośladem i do takiego naprawdę nie potrzeba 100KM

mi 22KM wystarczają aby zawsze wystartować jako pierwszy na zielonym i jednocześnie bezproblemowo jechać 100km/h w sznurze samochodów

jest gilera 800, ma coś koło 70koni z tego co pamiętam, najszybszy skuter

Napisano

> Zastanawia mnie to bo przecież mogli by wypuścić skutery z bardziej podrasowanymi silnikami a tu np

> mamy jakąś 250 i aż 20KM podczas gdy w jakimś tam motocyklu z manualem z tej samej pojemności

> wyduszą z 50KM i więcej?

> Czy wypuszczanie takich turystyków z takimi słabymi silnikami ma na celu ich większą bezawaryjność

> czy to taka cecha, że jak turystyczny i poskręcany plastikiem to jednocześnie wolny i bez

> "kopyta"?

> Przecież to żaden problem żeby producent zaadoptował mocniejsze silniki tym bardziej, że przy

> automacie można by je tak zestroić by wykorzystywane były obroty w momencie gdy silnik ma

> najlepszy ciąg?

> Mam dylemat bo nie wiem czy warto brać jakiś skuter 250-400ccm czy lepiej kupić jakiegoś crossa

> albo sporotwy?

> Skutery mi się podobają tylko szkoda, że są jednak dużo słabsze i wolniejsze od braci z manualami?

Podstawowe pytanie brzmi : po co? Założenia dla skutera są zdecydowanie odmienne od tych dla ścigacza. Zdecyduj się może czy potrzebujesz maksimum praktyczności czy osiągów

Napisano

OK, nadal otwarte pozostaje pytanie dlaczego skutery mają niższą efektywność z pojemności niż tradycyjne motory - czy to kwestia strat na przeniesieniu napędu etc ?

Napisano

> OK, nadal otwarte pozostaje pytanie dlaczego skutery mają niższą efektywność z pojemności niż

> tradycyjne motory - czy to kwestia strat na przeniesieniu napędu etc ?

o jakich pojemnościach piszecie?

moce w pojemnościach 125 czy 250 są podobne i w moto i skuterze

Napisano

jezeli wezmiemy pod uwage jakiej srednicy sa kola skootera to wlasciwie wszystko zostaje wyjasnione, to raz. Dwa naped przy tylnym kole nie sprzyja ani duzemu silnikowi ani duzej mocy.

Tak jak wspomnieli przedmowcy, do miasta wystarczy poj 125 ccm i adekwatna moc. W/g mnie skooter o wiekszej pojemnosci niz 250 ccm to juz przerost formy nad trescia.

wink.gif

Napisano

> OK, nadal otwarte pozostaje pytanie dlaczego skutery mają niższą efektywność z pojemności niż

Ja to widzę inaczej- skutery mają normalną moc z pojemności, w przeciwieństwie do bardzo wysilonych silników ścigaczy. Skuter to małe zużycie paliwa, tanie przeglądy, długa eksploatacja bez remontu a w jego przypadku umiarkowane ceny części.

Napisano

Nie uważam aby skutery miały mniejszą moc z tej samej pojemności niż motocykle. Oczywiście należy porównywać skutery z motocyklami tzw. miejskimi z niewyżyłowanymi silnikami a nie ze sportami!

Nikomu do niczego nie jest potrzebny skuter z silnikiem o parametrach GSXR czy Hayabuzy. Pewnie dałoby się taki bez trudu wyprodukować tylko kto to by kupił? Byłoby to połączenie bezsensowne i niebezpieczne!

Jednak gdy komuś moc popularnego skutera nie wystarcza zawsze może sobie kupić jakiegoś maxi skutera, tam mocy jest pod dostatkiem!

Napisano
rozklad masy i wytrzymalosc przeniesienia napedu
Napisano
  • Autor

> rozklad masy i wytrzymalosc przeniesienia napedu

No właśnie mnie to zastanawia co w tym napędzie jest najsłabsze? Pasek?

Napisano
  • Autor

> mi 22KM wystarczają aby zawsze wystartować jako pierwszy na zielonym i jednocześnie bezproblemowo

> jechać 100km/h w sznurze samochodów

No właśnie do startu może i wystarczy te 22KM ale już przy 100km/h mocy brakuje? hmm.gif . Nie noi spoko napewno się rozbuja z 130-145km/h?

> jest gilera 800, ma coś koło 70koni z tego co pamiętam, najszybszy skuter

No właśnie producent nie postarał się bo mozna by spokojnie wypuścić wersję przynajmniej 100KM? Co w tym złego miec turystyka z mocnym silnikiem? Albo pytanie czemu producenci nie wypuszczają mocnych turystyków ? Czy to aby napewno chodzi o rozkład masy i niezbyt wytrzymały napęd? Czy o koszta? : mocny silnik = mocniejsza konstrukcja, napęd itp?

Napisano

> jezeli wezmiemy pod uwage jakiej srednicy sa kola skootera to wlasciwie wszystko zostaje

> wyjasnione, to raz. Dwa naped przy tylnym kole nie sprzyja ani duzemu silnikowi ani duzej

> mocy.

> Tak jak wspomnieli przedmowcy, do miasta wystarczy poj 125 ccm i adekwatna moc. W/g mnie skooter o

> wiekszej pojemnosci niz 250 ccm to juz przerost formy nad trescia.

No niestety nie zgodze sie z Toba. Mam gilere Nexus 500 i nie wyobrazam sobie zmienic na cos mniejszego - o pojemnosc chodzi. 2 sprawa w zupelnosci mi wystarcza to co ten skuter moze smile.gif widok kierowcow starujacych na swiatlach w lusterku - bezcenny zlosnik.gif no i wtrasie rowniez mozna pojezdzic mysle ze jest to duzy plus tej pojemnosci.

Napisano

> No właśnie do startu może i wystarczy te 22KM ale już przy 100km/h mocy brakuje? . Nie noi spoko

> napewno się rozbuja z 130-145km/h?

140 to max... ale gdzie w mieście możesz tyle jechać, ogólnie jazda z taką prędkością na 12calowych kołach to średnia frajda... nie po to ten sprzęcik został stworzony

> No właśnie producent nie postarał się bo mozna by spokojnie wypuścić wersję przynajmniej 100KM? Co

> w tym złego miec turystyka z mocnym silnikiem? Albo pytanie czemu producenci nie wypuszczają

> mocnych turystyków ? Czy to aby napewno chodzi o rozkład masy i niezbyt wytrzymały napęd? Czy

> o koszta? : mocny silnik = mocniejsza konstrukcja, napęd itp?

ale po co??? to tak samo jak zastanawiać się dlaczego nie ma samochodów dostawczych z 300konnymi silnikami i napędem na 4 koła...

w turyście potrzebujesz łagodny, elastyczny, oszczędny i trwały silnik

w ścigaczu wiertarka i machanie biegami to jego sens

skuter - skrzynia automat i trwały silnik, zwrotność, zwinność i ekonomia

po co łączyć tak skrajne zastosowania sprzęta?

Napisano

Poleca skuter Suzuki Burgman 650 ma 60 kucy a moj Transalp z tej samej pojemnosci ma 53.

Napisano

> Poleca skuter Suzuki Burgman 650 ma 60 kucy a moj Transalp z tej samej pojemnosci ma 53.

Dokładnie, można też porównac kruizery z silnikami 1300 - 1800 a mające "tylko" ok. 70KM lub choppera 650ccm/30KM

Z drugiej strony postawić 2 suwową krosówkę o pojemności 125ccm i mocy 40KM!

Więc teza, że skutery mają znacznie mniejszą moc niż motocykle o tej samej pojemności jest całkowicie błędna! Po prostu mają moc odpowiednią do tego typu pojazdu.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, można też porównac kruizery z silnikami 1300 - 1800 a mające "tylko" ok. 70KM lub

> choppera 650ccm/30KM

> Z drugiej strony postawić 2 suwową krosówkę o pojemności 125ccm i mocy 40KM!

> Więc teza, że skutery mają znacznie mniejszą moc niż motocykle o tej samej pojemności jest

> całkowicie błędna! Po prostu mają moc odpowiednią do tego typu pojazdu.

Ok pomińmy temat mocy grinser006.gif

Ale jak to jest, że taki 60 konny potwór Suzuki Burgman leci tylko w dobrym porywie 185-190km/h podczas gdy typowym motocyklem z tą samą mocą da się pojechać jeszcze szybciej? Zastanawia mnie to, że np automaty są zawsze wolniejsze i słabiej się rozpędzają? Wina przełożeń czy to już tak jest?

A może większa waga skutera? Ale czy to aż tak osłabia Vmax?

Napisano

> Zastanawia mnie to bo przecież mogli by wypuścić skutery z bardziej podrasowanymi silnikami a tu np

> mamy jakąś 250 i aż 20KM podczas gdy w jakimś tam motocyklu z manualem z tej samej pojemności

> wyduszą z 50KM i więcej?

Brak zapotrzebowania rynkowego.

Chcesz łoić, to kupujesz erłanę, chcesz się turlać po mieście - kupujesz skuter.

Fakt "tóninkowania" 50-tek przez napaloną młodzież nic tu nie zmienia.

Napisano

> Ok pomińmy temat mocy

> Ale jak to jest, że taki 60 konny potwór Suzuki Burgman leci tylko w dobrym porywie 185-190km/h

> podczas gdy typowym motocyklem z tą samą mocą da się pojechać jeszcze szybciej? Zastanawia

> mnie to, że np automaty są zawsze wolniejsze i słabiej się rozpędzają? Wina przełożeń czy to

> już tak jest?

> A może większa waga skutera? Ale czy to aż tak osłabia Vmax?

Pewnie wszystko po troszkę, szersza obudowa, wyprostowana sylwetka kierowcy, sposób przeniesienia napędu mają wpływ na inne własności.

Z drugiej strony porównując Burgmana z np. XJ 600 (61KM) to stwierdzam, że prędkość mają zbliżoną. smile.gif

Nie wiem jak Burgman ale XJ600 udało mi się dobić tylko do 180km/h a z kuframi ciężko było uzyskać 170 więc jednak nie ma co się doszukiwać jakiś ograniczeń w skuterach w porównaniu do motocykli o podobnym zastosowaniu.

Napisano

> No niestety nie zgodze sie z Toba. Mam gilere Nexus 500 i nie wyobrazam sobie zmienic na cos

> mniejszego - o pojemnosc chodzi.

Kolego, przeciez ja nie wymagam od Ciebie abys zmienial na mniejsza pojemnosc. Kazdy musi zyc z tym co sobie wybral. Tobie pasuje to, komus innemu zupelnie co innego. yrazilem jedynie moj poglad na sprawe skooterow.

> pojezdzic mysle ze jest to duzy plus tej pojemnosci.

Pojemnosc nie jest niczym do zastapienia, chyba, ze jeszce wieksza pojemnoscia grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> Ale jak to jest, że taki 60 konny potwór Suzuki Burgman leci tylko w dobrym porywie 185-190km/h

Najszybszym jest Gilera 800ccm rozwija 188 km/h, Burgman 650 rozwija 160 km/h. taki maly szczegol, pytanie tylko jak bardzo jest przy tej predkosci stabilny, nie wpada w wezykowanie i wachadlowanie ? Zwlaszcza gdy porowna sie go do motocykla.

Co do malych kol ( ich srednicy ) to ich predkosc zalezy wlasnie od srednicy, po osiagnieciu danej predkosci ( z tego co pamietam ) to ca. 160 km/h. Nie pytajcie dlaczego Gilera 800 rozwija wiecej - nie wiem jakiej srednicy sa jaj kola.

wink.gif

Napisano

Gilera 800 - w ostatnim motocyklu podają że z przodu ma 16', tył 15'. A więc blisko zwykłych motocykli. napęd łańcuchem i silnik montowany jak zwykły motocykl, byłaby niezła jazda gdyby miał go "przyklejonego" do tylnego wahacza :-)

Napisano

> No właśnie producent nie postarał się bo mozna by spokojnie wypuścić wersję przynajmniej 100KM? Co

> w tym złego miec turystyka z mocnym silnikiem? Albo pytanie czemu producenci nie wypuszczają

> mocnych turystyków ?

Jak to nie wypuszczają mocnych turystyków, a chociażby Yamaha FJR 1300, Kawasaki GTR, Triumph Sprint GT, BMW RT... zlosnik.gif to są prawdziwe turystyki, które można obładować kuframi i lecieć pewnie z większymi prędkościami i też mają "automatyczne" wynalazki typu hand shift. Skuter z definicji nie może być tym samym co tradycyjny motocykl.

Co do osiągów to 60konny motocykl też "pójdzie" maksymalnie ~190

Napisano

> Jak to nie wypuszczają mocnych turystyków, a chociażby Yamaha FJR 1300, Kawasaki GTR, Triumph

> Sprint GT, BMW RT... to są prawdziwe turystyki, które można obładować kuframi i lecieć pewnie

RT na pewno nie jest mocnym turystykiem, Triumph jest raczej srednio mocnym, FJR tez raczej moca nie grzeszy.

Pozatym pozostaje tez kwestia co dla kogo jest turystykiem, bo jest jeszcze cos takiego jak klasa sportowej turystyki ( speed bikes )

1. BMW K 1200 / 1300 S

2. CBR 1100 XX

3. Hayabusa

4. ZZR 1400

5. VFR 1200 ( niestety wykartrowana do 250 km/h )

i pare innych

wink.gif

Napisano
  • Autor

Ok. Trochę na inny temat zaczyna mnie interesować Suzuki Burgman 650 i nie umiem się doszukać i zobaczyć jak mniej więcej chodzi to zmienianie biegów za pomocą przycisków na kierownicy(hand shift?). Czy faktycznie można to nazwać biegami czy to tylko ogranicznik położenia pasa napędowego(zmiany położenia, nie mylić z przełożeniem).

Olać ten sprzęt czy warte to coś uwagi? Czy może coś z klasy 250-500ccm typu Tmax, Kymco?

Podejrzewam, że te 60KM szybko mi się znudzi, budżet do 10 000zł

Za dużo mi się podoba i sam nie wiem czy corss, sportowy czy skuter czy może supermoto spineyes.gif

Napisano

> Ok. Trochę na inny temat zaczyna mnie interesować Suzuki Burgman 650 i nie umiem się doszukać i

> zobaczyć jak mniej więcej chodzi to zmienianie biegów za pomocą przycisków na kierownicy(hand

> shift?). Czy faktycznie można to nazwać biegami czy to tylko ogranicznik położenia pasa

> napędowego(zmiany położenia, nie mylić z przełożeniem).

Tutaj poczytaj

Napisano

Przepraszam, że nie czytam całego wątku i na pewno po kimś się powtórzę ale... skutery i ścigacze mają ze sobą tyle wspólnego... że mają po 2 koła, nic więcej.

Taki burgman 400 prowadzi się jak... łyżka do opon sciana.gif i włos się jeży na łysinie, żeby tym szybciej pomykać...

Napisano

> Taki burgman 400 prowadzi się jak... łyżka do opon i włos się jeży na łysinie, żeby tym szybciej

> pomykać...

Niby tak , ale właśnie takimi sprzętami ostro szaleją w "ciepłych krajach" jeżdżąc w krótkich spodenkach i klapkach zlosnik.gif

Napisano

> Niby tak , ale właśnie takimi sprzętami ostro szaleją w "ciepłych krajach" jeżdżąc w krótkich

> spodenkach i klapkach

Zgadza się bo wygodniej się siedzi, wsiada itp ale prowadzić to się one nie prowadzą i już... grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.