Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ 4 Mar00ha] VW do serwisu ....

Featured Replies

Napisano

> i to nadal jest 1,4???

tak ok.gif

Napisano

> mniej powietrza = mniejsza moc

Tu, zdaje się, chodzi o niskie obroty, czyli zakres pracy (głównie) kompresora.

Ja przynajmniej nigdy nie doświadczyłem silnika przed kastracją, więc nie mam czego żałować (mój ma 1,5 tygodnia) grinser006.gif

Napisano

> mniej powietrza = mniejsza moc

Oczywiście. Z tego co czytałem, to obcięli na niskich obrotach. Ale u siebie, przy pomocy dupohamowni nie stwierdziłem żadnych zmian po zmianie programu.

mar00ha

Napisano

> W VW nie ma z tym problemu.

Badania z autopsji, czy "sprzedawca powiedział" ?

Napisano

> Nawet rozwlekle

> Link

> mar00ha

Ups...

Mareczku, to my mówimy o TYM SAMYM ubezpieczeniu...

Nie jest tak pięknie jednak.

Znaczy inaczej - jest, ale potężne schody robią się, gdy serwis stwierdza, że trzeba "grubo pierdzieć".

Napisano

> Znaczy inaczej - jest, ale potężne schody robią się, gdy serwis stwierdza, że trzeba "grubo

> pierdzieć".

może zamiast pisać o schodach i pierdzeniu, to napisz coś konkretnego ok.gif

bo ja znam kilka przypadków, gdy takie ubezpieczenie o którym pisze Marooha pokryło bardzo drogie naprawy.

Napisano

> może zamiast pisać o schodach i pierdzeniu, to napisz coś konkretnego

> bo ja znam kilka przypadków, gdy takie ubezpieczenie o którym pisze Marooha pokryło bardzo drogie

> naprawy.

Samochód zjeżdża na lawecie, diesel. Objaw - brak mocy, tryb gówniany.

Serwis diagnozuje zabity EGR, do wymiany, 1500 zeta (na okrągło powiedzmy). W przypadku gwarancji fabrycznej taka właśnie wymiana następuje.

Przyjeżdża pan rzeczoznawca z Aliansa, stwierdza to co widać gołym okiem, po czym poleca wypalić EGR i DPF w trybie serwisowym, co przywraca "pełną sprawność" układu bez konieczności wymiany. Rzeczoznawca stwierdza brak podstaw do uznania roszczeń.

Klient wyjeżdża, przejeżdża ok 100 km, po czym wraca z powrotem na lawecie z tym samym objawem.

Serwis diagnozuje zabity EGR do wymiany, 1500 zeta, w przypadku gwarancji fabrycznej byłby już dawno wymieniony.

Przyjeżdża ponownie pan rzeczoznawca z Aliansa, stwierdza to co widać gołym okiem, po czym PONOWNIE poleca wypalić EGR i DPF w trybie serwisowym, co ponownie przywraca "pełną sprawność" układu bez konieczności wymiany. Rzeczoznawca ponownie stwierdza brak podstaw do uznania roszczeń.

Klient wyjeżdża, przejeżdża ok 100 km, po czym wraca z powrotem na lawecie...

I tak dalej i tak dalej.

"No przecież NIE ma problemu, skoro silnik ma pełną moc po wypaleniu EGR, prawda?"

Aha, za lawetę i wypalenie w trybie serwisowym klient oczywiście płaci, bo to czynności serwisowe (czyszczenie).

Sytuacje, gdzie słyszysz o pojęciach "niewłaściwa eksploatacja", "wyeksploatowanie" i inne też się zdarzają.

Jarek, no NIE JEST tak różowo i nie jest to tak fajna sprawa, jak gwarancja producencka...

Napisano

> Kurde, mimo że sam jeżdżę Fiatem, to jak czytam podobne teksty jak ten, do którego się odniosłeś,

> to nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Odnoszę wrażenie, że po wciśnięciu guzika "send" przedpiszca poczuł ulgę, ciepło i mokro w majtach oraz chęć zajarania fajka...

Czasem dziwi mnie, z jaką zawziętością ludzie bronią tego, co kupili.

Baaa, jak wysoko/nisko oceniają ludzi po tym, czym jeżdżą.

Napisano

> Badania z autopsji, czy "sprzedawca powiedział" ?

Nie sprzedawca. Znajomy z serwisu. Nie mam powodu, aby mu nie wierzyć.

mar00ha

Napisano

> bo ja znam kilka przypadków, gdy takie ubezpieczenie o którym pisze Marooha pokryło bardzo drogie naprawy.

Ja znam na przykład wymianę silnika. Znam także wymianę DSG. To nie są tanie rzeczy. Bezkosztowo dla posiadacza ubezpieczenia. "Grubego pierdzenia" nie było.

mar00ha

Napisano

> Mareczku, to my mówimy o TYM SAMYM ubezpieczeniu...

W VW chyba inne tego typu nie jest oferowane.

mar00ha

Napisano

> Aha, za lawetę i wypalenie w trybie serwisowym klient oczywiście płaci, bo to czynności serwisowe (czyszczenie).

Za lawetę u mnie płaci VW, z tytułu GDM.

> Jarek, no NIE JEST tak różowo i nie jest to tak fajna sprawa, jak gwarancja producencka...

Nikt nie mówi, że jest lepiej jak w przypadku gwarancji producenta.

mar00ha

Napisano

> Logika nie jest najmocniejszą stroną fiacikarskiego dżihadowca, jak widać.

> mar00ha

dodam od siebie, że ostatnio kupiłem VAG'a ( nie golfa 270751858-jezyk.gif ) i przy okazji otwierania maski wpadł mi w oko komp z napisem Magetti Marelli hehe.gif. To tak w ramach niechęci fanatyków od poszczególnych marek hehe.gif

p.s. miałem kiedyś fiata skromny.gif

Napisano

> różnych, z tego co naliczyłem). Nie to co Fiat, który ma jeden silnik benzynowy 1.4 i tylko

> montuje do niego różne turbinki.

kłamstwo, jest jeszcze wersja bez turbo hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> W VW chyba inne tego typu nie jest oferowane.

Ale to ubezpieczenie jest oferowane także w innych_markach :-)

Napisano

> Za lawetę u mnie płaci VW, z tytułu GDM.

Pytanie w jakich sytuacjach, bo to też nie jest oczywiste.

Czasem jest tak idiotycznie, że masz np franszyzę kilometrową

> Nikt nie mówi, że jest lepiej jak w przypadku gwarancji producenta.

Ale wielu tak myśli, bo WYDAJE im się, że to taka "gwarancja, ino dłuższa".

Przedłużyć to się nawet (wiadomo czego) tak prosto nie da...

Napisano

> Ale to ubezpieczenie jest oferowane także w innych_markach :-)

Ale zdajesz sobie sprawę jak załatwiane są szkody z ubezpieczeń w Allianz w serwisach VW i Skody? Miałeś jakieś doświadczenie? Bo ja akurat tak (ze Skodą, ale w VW wygląda to tak samo).

mar00ha

Napisano

> Pytanie w jakich sytuacjach, bo to też nie jest oczywiste.

> Czasem jest tak idiotycznie, że masz np franszyzę kilometrową

GDM działa od bramy serwisu.

> Ale wielu tak myśli, bo WYDAJE im się, że to taka "gwarancja, ino dłuższa".

> Przedłużyć to się nawet (wiadomo czego) tak prosto nie da...

A przypadku pakietu pełnego w VW jest to bardzo zbliżone do warunków gwarancji. W innych markach - nie wiem jak jest. Być może gorzej.

mar00ha

Napisano

> ... zaprasza uzyszkodnikow silnikow 1,4 TSI ... info zaslyszanie w Raport Turbo

> jak widac - dopada kazdego

dopada od lat , praktycznie wszystkie marki samochodów zlosnik.gif

i nie tylko dla przykładu podam jak to wygląda w Jueseju 893goodvibes.gifhttp://www.recalls.gov/

lub http://www.safercar.gov/

sensacje robią "pismaki" ,bo nie mają o czym pisać 270751858-jezyk.gif

HanYs

Napisano

> kilkunastoletnich fiatów już nie ma, przerdzewiały

Bujdy wink.gif Mam kilkunastoletniego i nie przerdzewiał...

...ale minione zimy oglądał i przyszłe też będzie oglądał jedynie przez okno w garażu hehe.gif

Napisano

> Ale zdajesz sobie sprawę jak załatwiane są szkody z ubezpieczeń w Allianz w serwisach VW i Skody?

> Miałeś jakieś doświadczenie? Bo ja akurat tak (ze Skodą, ale w VW wygląda to tak samo).

Mareczku, mam doświadczenie z Allianzem, a to Allianz likwiduje takie szkody, a nie serwis.

Serwis może "usilnie działać na korzyść klienta", ale jak ubezpieczyciel powie nie, to nie...

Napisano

> Golf VI 1.4TSI 160KM.

Dzwoniłem do ASO i 140 konny też się łapie na zmianę oprogramowania, ale nie każdy.Mamy dwa z takimi samymi motorami.Jeden się załapał,drugi nie.

Napisano

> Mareczku, mam doświadczenie z Allianzem, a to Allianz likwiduje takie szkody, a nie serwis.

> Serwis może "usilnie działać na korzyść klienta", ale jak ubezpieczyciel powie nie, to nie...

Ale likwidowałeś w Skodzie lub VW z Allianza, czy nie?

mar00ha

Napisano

> Ale zdajesz sobie sprawę jak załatwiane są szkody z ubezpieczeń w Allianz w serwisach VW i Skody?

> Miałeś jakieś doświadczenie? Bo ja akurat tak (ze Skodą, ale w VW wygląda to tak samo).

> mar00ha

Zwykła szkoda ? Mogę ja napisać ?

Wchodzi się i wychodzi, po sprawie - tak wygląda załatwianie sprawy z Allianz w Skodzie.

Napisano

> Zwykła szkoda ? Mogę ja napisać ?

No dobrze. skromny.gif

> Wchodzi się i wychodzi, po sprawie - tak wygląda załatwianie sprawy z Allianz w Skodzie.

Ja przerabiałem to inaczej (szkoda z AC): wchodzi się, bierze się samochód zastępczy, wychodzi się, wraca się po naprawione auto. I robi się ro samo z tytułu reklamacji. zlosnik.gif Ale to już tylko jak serwis coś schrzani. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ale likwidowałeś w Skodzie lub VW z Allianza, czy nie?

> mar00ha

Nie napisałem wyraźnie ?

Likwidowałem w Allianzie.

Jeżeli chcesz wierzyć, że Allianz ma specjalne procedury dla VW/Skody/Mar00hi_ to masz do tego pełne prawo :-)

Napisano

> Jeżeli chcesz wierzyć, że Allianz ma specjalne procedury dla VW/Skody/Mar00hi_ to masz do tego pełne prawo :-)

Mój drogi - to nie jest kwestia wiary.

mar00ha

Napisano

> Mój drogi - to nie jest kwestia wiary.

> mar00ha

A mogę na powyższą kwestię zachować zdanie odrębne ?

Napisano

> dodajesz gazu - samochód zwalnia, puszczasz pedał - przyspiesza

To podobno było tylko na rynku amerykańskim, a Auto Świat na to "Jak widać dla niektórych dwa pedały to jednak i tak za dużo" hehe

Napisano

> Ponoć (w moim serwisie nie mieli takiego przypadku) zdarzało się, że tłok w pierwszym cylindrze się

> stopił.

> Too much power.

> mar00ha

raczej too much oxygen wink.gif

Napisano

> Nie wiem tego. Można się jednak spodziewać, że wtryskiwacze w mocniejszej wersji sa inne niż w

> słabszej, więc problem niekoniecznie musi wystepować.

> mar00ha

O ile problemem sa wtryski a nie np ksztalt kolektora.

Napisano

> i zmiana programu ma temu zapobiec? tylko tyle

A dlaczego nie? Jesli problemem jest A/R Ratio to cezsto programem da sie zrobic duzo.

Napisano

> A dlaczego nie? Jesli problemem jest A/R Ratio to cezsto programem da sie zrobic duzo.

A jak z chiptuningiem wtedy? Marooha założyłeś chipa u mastersa w końcu?

Napisano

> A jak z chiptuningiem wtedy?

A jak ma byc? O ile tuner jest tunerem nie tylko z nazwy i wlasnej ambicji to pisze program tak zeby problemow nie bylo.

>Marooha założyłeś chipa u mastersa w końcu?

A ja myslalem ze czasy "zakladanych gotowcow" dawno minely...

Napisano

> A jak z chiptuningiem wtedy? Marooha założyłeś chipa u mastersa w końcu?

W końcu nie. Stwierdziłem, że jak auto będzie za słabe to zmienię auto, nie program. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> A ja myslalem ze czasy "zakladanych gotowcow" dawno minely...

Akurat Masters chyba nadal stroi indywidualnie. Przynajmniej tak mi robił w 2004 roku w mojej Fabii.

mar00ha

Napisano

> A jak ma byc? O ile tuner jest tunerem nie tylko z nazwy i wlasnej ambicji to pisze program tak

> zeby problemow nie bylo.

Właśnie to mnie zastanawia, jak w fabryce nie przewidzieli, to tym bardziej tuner może nie wiedzieć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.