Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ 4 Mar00ha] VW do serwisu ....

Featured Replies

Napisano

... zaprasza uzyszkodnikow silnikow 1,4 TSI ... info zaslyszanie w Raport Turbo zlosnik.gifok.gif

jak widac - dopada kazdego crazy.gif

Napisano

> ... zaprasza uzyszkodnikow silnikow 1,4 TSI ... info zaslyszanie w Raport Turbo

> jak widac - dopada kazdego

a wiadomo w jakiej sprawie bo na stronie UOKiKu nic nie ma?

BTW jeden tez na gieldzie na sprzedaz jest wink.gif

za to sporo lexow do serwisu

http://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=2321

Napisano

Przynajmniej nie z hamulcami, zawieszeniem czy układem kierowniczym ok.gifhehe.giffacepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej nie z hamulcami, zawieszeniem czy układem kierowniczym

ani z zacinajacym sie pedauem gazu, choc chodzi o oprogramowanie sterowania silnikiem, wiec roznie moze byc clown.gifzlosnik.gif

Napisano

> ani z zacinajacym sie pedauem gazu, choc chodzi o oprogramowanie sterowania silnikiem, wiec roznie

> moze byc

dodajesz gazu - samochód zwalnia, puszczasz pedał - przyspiesza hehe.gif

Napisano

> Nie e!

> Dodajesz gazu - wypala tłok, puszczasz - przestaje

tez slyszalem, ze te 1,4 TSI z kompresorem tak maja...

ale chodzi to pieknie...

Napisano

> tez slyszalem, ze te 1,4 TSI z kompresorem tak maja...

> ale chodzi to pieknie...

że jak kolejny bubel VW, silniki coś im już nie wychodzą?

Napisano

> że jak kolejny bubel VW, silniki coś im już nie wychodzą?

No właśnie ten 1.4TSI o mocy 160KM coś im nie wyszedł. Ten sam motor z Golfa V o mocy 140KM ponoć nie generuje takich problemów i jest dalece bardziej niezawodny. Może zaczęli ciąć koszty i stąd te problemy...?

Napisano

> No właśnie ten 1.4TSI o mocy 160KM coś im nie wyszedł. Ten sam motor z Golfa V o mocy 140KM ponoć

> nie generuje takich problemów i jest dalece bardziej niezawodny. Może zaczęli ciąć koszty i

> stąd te problemy...?

A wiadomo o co konkretnie chodzi? Odmian silników 1.4 TSI jest już kilka.........

122,125 - turbo

140,150,160 turbo+ kompressor .

Golfy V? Golfy VI? Które serie? Bo z tego co tu czytam to takie dmuchanie balonów.

Żadnych konkretów.

Na uokik -u też nie ma informacji.........

Napisano

> oprogramowanie sterowania silnikiem

byle nie zrobili tak jak kia.. downgrade na mocy na nowym sofcie i baa zeby.GIF

Napisano

> byle nie zrobili tak jak kia.. downgrade na mocy na nowym sofcie i baa

Niestety dokładnie na tym to polega- czytałem na jednym z forów VW. Nowy soft obcina nieco moc w zakresie do 4500 rpm, ustawiając w nim maksymalne otwarcie przepustnicy na 70% (czy to w 100% potwierdzony news- nie wiem). Fabryczne parametry pozostają bez zmian, bo moc max osiągana jest wyżej. Za to likwidowane są gifty od fabryki- w praktyce mamy jakieś 7-10KM mniej. Widziałem wykresy przed fabrycznym upgradem i po- niestety różnica na niekorzyść tego drugiego jest widoczna. Zainteresowanych odsyłam tutaj , czytać ostatnie posty z wątku o MK6.

Napisano

> A wiadomo o co konkretnie chodzi? Odmian silników 1.4 TSI jest już kilka.........

> 122,125 - turbo

> 140,150,160 turbo+ kompressor .

> Golfy V? Golfy VI? Które serie? Bo z tego co tu czytam to takie dmuchanie balonów.

> Żadnych konkretów.

> Na uokik -u też nie ma informacji.........

Na forum Golfa Mk6 jak i Scirocco narzekania są na 1.4 TSI 160KM. O które serie dokładnie chodzi- nie wiem.

Napisano

Więc kupujcie nadal VW, przeświadczeni nadal o jego boskości, prestiżu i i niezawodności. Dodam do tego zestawienia słynny z zawodności i pierwszy w historii WV silnik CR 2.0. Moim skromnym zdaniem trzeba być mocno ograniczonym umysłowo, żeby kupić auto tej marki. Co do prestiżu, to pozostał tylko na wioskach - tam wszyscy jeżdżą VW, Audi i BMW, w ostateczności Opel - takie motoryzacyjne średniowiecze. Średnia wieku auta oscyluje w okolicach kilkunastu lat.

Napisano

> Więc kupujcie nadal VW, przeświadczeni nadal o jego boskości, prestiżu i i niezawodności. Dodam do

> tego zestawienia słynny z zawodności i pierwszy w historii WV silnik CR 2.0. Moim skromnym

> zdaniem trzeba być mocno ograniczonym umysłowo, żeby kupić auto tej marki. Co do prestiżu, to

> pozostał tylko na wioskach - tam wszyscy jeżdżą VW, Audi i BMW, w ostateczności Opel - takie

> motoryzacyjne średniowiecze. Średnia wieku auta oscyluje w okolicach kilkunastu lat.

.....co chyba świadczy dobrze o jakości tych samochodówzlosnik.gif.

Napisano

> Więc kupujcie nadal VW, przeświadczeni nadal o jego boskości, prestiżu i i niezawodności. Moim skromnym

> zdaniem trzeba być mocno ograniczonym umysłowo, żeby kupić auto tej marki.

A tam gadasz, auta są dobre, tylko trzeba wiedzieć czego NIE kupić zlosnik.gif

>Co do prestiżu, to

> pozostał tylko na wioskach - tam wszyscy jeżdżą VW, Audi i BMW, w ostateczności Opel - takie

> motoryzacyjne średniowiecze. Średnia wieku auta oscyluje w okolicach kilkunastu lat.

A tu byś sie zdziwił- Golf (jakiś nowszy, powiedzmy V już jest OK) zawsze wywołuje reakcję "oooo, ten to ma kapusty, Golfem jeździ..." I wcale nie zdarzyło mi się to na wiosce, a wśród ludzi miastowych, wykształconych i z porządną pracą. Pomyśleć jakie reakcje może wywołać Passat rotfl.gif Czyżby stereotyp był az tak silny?

Napisano

> ... zaprasza uzyszkodnikow silnikow 1,4 TSI ... info zaslyszanie w Raport Turbo

Byłem prawie 2 tygodnie temu na pzreglądzie 30k. Przy tej okazji wgrano mi nowy program, o którym mowa.

Generalnie mam spokojny sen - 5 lat gwarancji.

mar00ha

Napisano

> a wiadomo w jakiej sprawie bo na stronie UOKiKu nic nie ma?

Zmiana oprogramowania sterownika silnika.

mar00ha

Napisano

> że jak kolejny bubel VW, silniki coś im już nie wychodzą?

Ponoć (w moim serwisie nie mieli takiego przypadku) zdarzało się, że tłok w pierwszym cylindrze się stopił. zlosnik.gif

Too much power. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> No właśnie ten 1.4TSI o mocy 160KM coś im nie wyszedł. Ten sam motor z Golfa V o mocy 140KM ponoć

> nie generuje takich problemów i jest dalece bardziej niezawodny. Może zaczęli ciąć koszty i stąd te problemy...?

Chyba wtryski są inne i stąd problem.

mar00ha

Napisano

> A wiadomo o co konkretnie chodzi? Odmian silników 1.4 TSI jest już kilka.........

> 122,125 - turbo

> 140,150,160 turbo+ kompressor .

> Golfy V? Golfy VI? Które serie? Bo z tego co tu czytam to takie dmuchanie balonów.

> Żadnych konkretów.

> Na uokik -u też nie ma informacji.........

Golf VI 1.4TSI 160KM.

mar00ha

Napisano

Właśnie chyba coś podobnego robią. Śledzę wątek na innym forum na ten temat - mają się pojawić wyniki z tej samej hamowni sprzed i po zmianie związanej z akcją serwisową.

mar00ha

Napisano

> .....co chyba świadczy dobrze o jakości tych samochodów.

Logika nie jest najmocniejszą stroną fiacikarskiego dżihadowca, jak widać. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Generalnie mam spokojny sen - 5 lat gwarancji.

2 lata gwarancji, 3 lata UBEZPIECZENIA.

Nie przereklamowywałbym tego...

Napisano

> 2 lata gwarancji, 3 lata UBEZPIECZENIA.

> Nie przereklamowywałbym tego...

Zgadza się. Zapoznaj się jednak z OWU dla ubezpieczenia w wariancie "pełny". Obejmuje całe mięcho. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Więc kupujcie nadal VW, przeświadczeni nadal o jego boskości, prestiżu i i niezawodności. Dodam do

> tego zestawienia słynny z zawodności i pierwszy w historii WV silnik CR 2.0. Moim skromnym

> zdaniem trzeba być mocno ograniczonym umysłowo, żeby kupić auto tej marki. Co do prestiżu, to

Kurczę...

Zniechęciłeś mnie tym tekstem strasznie...

To co w takim razie kupić ?

Napisano

> Zgadza się. Zapoznaj się jednak z OWU dla ubezpieczenia w wariancie "pełny". Obejmuje całe mięcho.

Zapoznaj się z praktyką serwisową korzystania z takich ubezpieczeń.

Dlatego ja takich cudaków nie wykupuję...

Napisano

> To co w takim razie kupić ?

Jak to co, Fiata zlosnik.gif

VW, jest taki be, bo bywają problemy z jednym silnikiem (a silników do samego Golfa montują 11 różnych, z tego co naliczyłem). Nie to co Fiat, który ma jeden silnik benzynowy 1.4 i tylko montuje do niego różne turbinki. Szczyt technologii, w ogóle luksusu i prestiżu.

Kurde, mimo że sam jeżdżę Fiatem, to jak czytam podobne teksty jak ten, do którego się odniosłeś, to nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Napisano

Szkoda że nie ma aut do samodzielnego montażu grinser006.gif Kupowałoby

się budę np. VW, wkładało tam silnik Fiata, komputer i pozostałą

elektronikę z Toyoty, i problem by się skończył smile.gif

Napisano

> .....co chyba świadczy dobrze o jakości tych samochodów.

kilkunastoletnich fiatów już nie ma, przerdzewiały hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Szkoda że nie ma aut do samodzielnego montażu Kupowałoby

> się budę np. VW, wkładało tam silnik Fiata, komputer i pozostałą

> elektronikę z Toyoty, i problem by się skończył

A efekt mógł by być taki, że odwiedzał byś trzy serwisy a nie jeden hehe.gif Wszystkie te samochodziki jak widać ładne są w salonach no.gif

Napisano

Problem juz rozwiazany skromny.gif

Napisano

> Zapoznaj się z praktyką serwisową korzystania z takich ubezpieczeń.

W VW nie ma z tym problemu. ok.gif

> Dlatego ja takich cudaków nie wykupuję...

Przymusu nie ma. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ponoć (w moim serwisie nie mieli takiego przypadku) zdarzało się, że tłok w pierwszym cylindrze się

> stopił.

> Too much power.

Słabo widzę zatem 180KM w Fabii RS/Polo GTI zlosnik.gif

Czy te silniki sa jakieś inne ? Wzmocnione względem wersji 160KM ?

Napisano

> Golf VI 1.4TSI 160KM.

> mar00ha

W Golfie V był silnik 1.4 170KM. Jego to nie dotyczy ?

Napisano

> Słabo widzę zatem 180KM w Fabii RS/Polo GTI

> Czy te silniki sa jakieś inne ? Wzmocnione względem wersji 160KM ?

Nie wiem tego. Można się jednak spodziewać, że wtryskiwacze w mocniejszej wersji sa inne niż w słabszej, więc problem niekoniecznie musi wystepować.

mar00ha

Napisano

> W Golfie V był silnik 1.4 170KM. Jego to nie dotyczy ?

Nie.

mar00ha

Napisano

> Byłem prawie 2 tygodnie temu na pzreglądzie 30k. Przy tej okazji wgrano mi nowy program, o którym

> mowa.

i jak odczucia po zmianie?

> Generalnie mam spokojny sen - 5 lat gwarancji.

> mar00ha

prawie jak Kia zlosnik.gif, no to fajnie masz ok.gif

Napisano

> Ponoć (w moim serwisie nie mieli takiego przypadku) zdarzało się, że tłok w pierwszym cylindrze się

> stopił.

> Too much power.

> mar00ha

i zmiana programu ma temu zapobiec? tylko tyle niewiem.gif

Napisano

> Kurczę...

> Zniechęciłeś mnie tym tekstem strasznie...

> To co w takim razie kupić ?

Kolega może przekoloryzował. Ale przyznam że mnie też zaskakuje ta renoma VW - szczególnie TDI... To się chyba zostało w społeczeństwie z czasów PRL.

Tyle poważnych wtop (poważne wady silników) ile zaliczali w ostatnich latach to się w pale nie mieści.

Mam znajomego członka miłośników marki Audi. Mają taki dowcip że jak chcesz sobie kupić trwałe Audi czy coś innego spod znaczka VW to najlepiej wolnossącą benzynę.

Może "nie jeździ" ale za to toczy się w miarę bezproblemowo i poza FSI gazuje się bez problemów.........

Napisano

;> ... zaprasza uzyszkodnikow silnikow 1,4 TSI ... info zaslyszanie w Raport Turbo

W takim razie muszę przyznać, że moja żona ma kobiecą intuicję. Rozważaliśmy takiego Golfa 1,4 160 KM, ale małżonka trochę marudziła, że silnik strasznie skomplikowany i wysilony jak na 1,4 i na pewno będzie się psuł zlosnik.gif

(Żeby nie było wątpliwości - o tym że nie kupiliśmy ostatecznie przesądził 6-miesięczny okres oczekiwania wink.gif).

Napisano

> a konkretnie na czym to polega, tak w skrócie?

Nawet rozwlekle zlosnik.gif

Link

mar00ha

Napisano

> i zmiana programu ma temu zapobiec? tylko tyle

Mniej powietrza=mniejsza temperatura.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.