Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze o zimowych zamiennikach opon lacetti kombi

Featured Replies

Napisano

I kupiłem opony zamiennikowe zimowe - po waszych poradach, po wypytywaniu w portalach oponiarskich, po pomiarach szerokości felg, wyliczaniu zamienników itd.

Nieważna marka (nie o reklamę tu chodzi), ale w końcu i w efekcie kupiłem opony zimowe o rozmiarze 185/60 r15 (o 7 mm większa niż obecnie średnica koła, czyli o 1,24 proc. - przy dopuszczalnej róznicy 2 proc.)

Przypomnę - fabrycznie lacetti kombi ma 195/55/r15

I szlag mnie nagły trafił. Bo kiedy z oponami poszedłem na montaż do norauto, facet popatrzył w spis i powiedział - lacetti ma homologację TYLKO na 155/55 r15! Więc innych rozmiarów - choćby zamiennikowo były idealne, chocby wszyscy stosowali z sukcesem i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa - nie mamy prawa montować.

Słuchajcie - nożżżżż absurd jakiś. Opona idealnie trzyma się parametrów zamiennika, tolerancji rozmiarowej, nośności, indeksu prędkości itd - a te palanty montować nie chcą - bo producent życzy sobie tylko 195 55 r15 i już.

(prywatnie pracownik norauto od opon powiedział - no pewnie, że idealnie dobrany, ale... oficjalnie nie wolno)

I dodał - ale my mamy świetne opony zimowe o rozmiarze 195 55 r15. Ja mu na to - no tak ale 100 zł za sztukę droższe od tego mojego idealnego zamiennika - i pewnie tylko o to producentowi auta chodziło.

trudno -pójdę do jakiegoś prywatnego warsztatu i zamontuję. Co za isiotyzm z tymi producentami. angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Oczywiście - lacetti ma homologację tylko na 195 55 r15 - powiedział ten gość z norauto - z wściekłości się machnąłem

> I kupiłem opony zamiennikowe zimowe - po waszych poradach, po wypytywaniu w portalach oponiarskich,

> po pomiarach szerokości felg, wyliczaniu zamienników itd.

> Nieważna marka (nie o reklamę tu chodzi), ale w końcu i w efekcie kupiłem opony zimowe o rozmiarze

> 185/60 r15 (o 7 mm większa niż obecnie średnica koła, czyli o 1,24 proc. - przy dopuszczalnej

> róznicy 2 proc.)

> Przypomnę - fabrycznie lacetti kombi ma 195/55/r15

> I szlag mnie nagły trafił. Bo kiedy z oponami poszedłem na montaż do norauto, facet popatrzył w

> spis i powiedział - lacetti ma homologację TYLKO na 155/55 r15! Więc innych rozmiarów - choćby

> zamiennikowo były idealne, chocby wszyscy stosowali z sukcesem i z zachowaniem zasad

> bezpieczeństwa - nie mamy prawa montować.

> Słuchajcie - nożżżżż absurd jakiś. Opona idealnie trzyma się parametrów zamiennika, tolerancji

> rozmiarowej, nośności, indeksu prędkości itd - a te palanty montować nie chcą - bo producent

> życzy sobie tylko 195 55 r15 i już.

> (prywatnie pracownik norauto od opon powiedział - no pewnie, że idealnie dobrany, ale... oficjalnie

> nie wolno)

> I dodał - ale my mamy świetne opony zimowe o rozmiarze 195 55 r15. Ja mu na to - no tak ale 100 zł

> za sztukę droższe od tego mojego idealnego zamiennika - i pewnie tylko o to producentowi auta

> chodziło.

> trudno -pójdę do jakiegoś prywatnego warsztatu i zamontuję. Co za isiotyzm z tymi producentami.

Napisano

> (...) lacetti ma homologację TYLKO na 155/55 r15! Więc innych rozmiarów - choćby

> zamiennikowo były idealne, chocby wszyscy stosowali z sukcesem i z zachowaniem zasad

> bezpieczeństwa - nie mamy prawa montować.

> (...)

Co nie jest prawdą. Na rynku niemieckim dostępne były Chevrolety Lacetti z kołami 16, a nawet 17 cali i odpowiednio dobranymi oponami. Skoro na niemieckim rynku auta te były w sprzedaży to homologacja obejmuje wszystkie kraje UE, w tym Polskę.

Napisano

Patrz, a mi sprzedali i bez marudzenia zamontowali w FeuVercie opony 185/60R15...

Napisano

> Co nie jest prawdą. Na rynku niemieckim dostępne były Chevrolety Lacetti z kołami 16, a nawet 17

> cali i odpowiednio dobranymi oponami. Skoro na niemieckim rynku auta te były w sprzedaży to

> homologacja obejmuje wszystkie kraje UE, w tym Polskę.

A czy w Pl nie trzeba miec dodtkowych? Chevrolet HHR nie przeszedl polskiej homologacji i wycofali go ze sprzedazy. Swiatla symetryczne go pograzyly.

Napisano

nawet podczas wypadku nikt nie patrzy na homologację opon tylko na stan opon

takie szukanie dziury w całym

ja rozumiem, że ktoś zmienia rozmiar na taki, który nie odpowiada zamiennikowi

a wulikanizacje trafiają na frajerów, pewnie nie jeden tak miał, sprzedał swoje i kupił u nich

moja wulkanizacja od aut firmowych (Auto-Fix Warszawa, ul.Romera) wciska każdemu kit o wymianie wentyli, wymieniają je przy każdej wymianie opon czyli co pół roku grinser006.gif i tak z każdej wymiany 16zł netto więcej w kasie...

w lanosie mam jeszcze dwa wentyle fabryczne od 98roku i nic nie puszczają, przecież zaworek w środku i tak zawsze daje się nowy

ostatnio wymieniałem tam opony w dwu miesięcznej octavii z przebiegiem 6kkm i powiedziałem "bez wentyli" to już się krzywili

Napisano

A ja miałem luks zimówki po nubirze 185/65 R14, więc kupiłem tylko felgi do laczka w rozmiarze R14 i śmigam :-), kiedyś jak będę wymieniał zimówki na nowe kupie w tym rozmiarze taniej niż 15, a poza tym mam wiece prześwitu (miedzy oponą a błotnikiem) na ewentualnie montaż łańcuchów

Napisano

> A ja miałem luks zimówki po nubirze 185/65 R14, więc kupiłem tylko felgi do laczka w rozmiarze R14

> i śmigam :-), kiedyś jak będę wymieniał zimówki na nowe kupie w tym rozmiarze taniej niż 15, a

> poza tym mam wiece prześwitu (miedzy oponą a błotnikiem) na ewentualnie montaż łańcuchów

Ale w lacettim zawsze jest duży prześwit smile.gif jakby za małe koła dali.

opona 185/65R14 to jest dokładnie zamiennik 195/55R15

Napisano

> A ja zastanawiam się na lato nad 195/60R15

Natomiast ja bardziej chce go "zglebowac" 195/50R15 zlosnik.gif

Napisano

> A ja zastanawiam się na lato nad 195/60R15

Jak skończę obecnie posiadane letnie opony, to też tak chyba zrobię. Takie opony są na prawdę sporo tańsze. Nie wiem, co za palant wymyślił, żeby do budżetowego auta dawać najdroższy rozmiar w tej szerokości.

Napisano

> Jak skończę obecnie posiadane letnie opony, to też tak chyba zrobię. Takie opony są na prawdę sporo

> tańsze. Nie wiem, co za palant wymyślił, żeby do budżetowego auta dawać najdroższy rozmiar w

> tej szerokości.

Ale to też chyba chodzi o indeks prędkości. Zazwyczaj ten standardowy rozmiar na zimówkach ma do 210, a inne do 190km/h.

Oryginalne letnie 195/55 w naszych autkach ma nawet do 240 cool.gif

Napisano

> Natomiast ja bardziej chce go "zglebowac" 195/50R15

Ja tak mam i srednio mi sie to podoba, ze wzgledu na dziurawe drogi wolalbym isc w 195/60/15 i jak tylko zajdzie potrzeba zmiany opon to albo 195/60/15 albo 185/60/15 zaloze (przez moment switalo mi nawet 195/65/15 ale raczej odpuszcze se ta opcje).

Napisano

> Ja tak mam i srednio mi sie to podoba, ze wzgledu na dziurawe drogi wolalbym isc w 195/60/15 i jak

> tylko zajdzie potrzeba zmiany opon to albo 195/60/15 albo 185/60/15 zaloze (przez moment

> switalo mi nawet 195/65/15 ale raczej odpuszcze se ta opcje).

Na wiosnę będę kupował letnie opony i wstępnie będzie to 205/60/R15. I szerzej, przez co auto będzie bardziej przyklejone i wyżej, przez co będzie lepsza amortyzacja nierówności.

Napisano

> Ja tak mam i srednio mi sie to podoba, ze wzgledu na dziurawe drogi wolalbym isc w 195/60/15 i jak

> tylko zajdzie potrzeba zmiany opon to albo 195/60/15 albo 185/60/15 zaloze (przez moment

> switalo mi nawet 195/65/15 ale raczej odpuszcze se ta opcje).

Profil 195/65 to już zbyt duży balon i zbyt duże przekłamanie licznika.

Najlepszym rozwiązaniem jest 185/60 - średnica niewiele większa od 195/55.

A IMO optymalnym rozwiązaniem pod względem trakcji, komfortu jest właśnie 195/60, ale wtedy mamy +3% w średnicy koła.

284422746-Zamienniki.PNG

post-11224-14352510579754_thumb.png

Napisano
  • Autor

I zmieniłem - akurat na dwa dni przed atakiem zimy w Łodzi:)

185/60 r15

fulda kristall montero3

Myślałem nad winterhawkami ale znacznie droższe w rozmiarze banrycznym (195/55 r15), a zamiennika jakoś nie znalazłem

Wrażenia? Gra i buczy:)

Inni się slizgali, grzęźli, a je jak traktorem:) a ja pod domem na parkingu półmetrowe zaspy spokojnie pod siebie - opony bardziej trzymały się podłoża niż ta masa śniegu hamowała przód auta:)

Jak pługiem śnieżnym czyli.

A przy większej prędkości - tak 60 km/godzinę - po wąskich miejskich uliczkach z 20 cm pokrywą sniegu - normalnie jak po suchym

> Profil 195/65 to już zbyt duży balon i zbyt duże przekłamanie licznika.

> Najlepszym rozwiązaniem jest 185/60 - średnica niewiele większa od 195/55.

> A IMO optymalnym rozwiązaniem pod względem trakcji, komfortu jest właśnie 195/60, ale wtedy mamy

> +3% w średnicy koła.

Napisano

> fulda kristall montero3

Mój teść Fuldy sobie zapodał i też chwali ok.gif

Ja miałem przyzwoite Nokiany (poprzedni model), ale jedną przebiłem i teraz mam na przodzie Barum Polaris II - średnio kiepskie. Kiedyś w Astrze miałem I model Polarisów i o wiele lepiej sprawowały się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.