Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octavia 1.4 T

Featured Replies

Napisano

Wczoraj jeździłem takim autkiem moc 120 PS i powiesz szczerze , że nawet fajnie to się odpychało ( w mojej ocenie lepiej od Bravo 1.4T 120 ps ) Pewnie silnik w skodzie 1.8 T 160 Ps chodziłby o niebo lepiej.

Ale teraz meritum... Skoda przebieg 8 tyś i już wyczuwalne było szarpanie koło 2 tyś obrotów czyli osławiony przepływomierz albo egr....no chyba , że turbo oink.gif .............i teraz podsumowanie kurcze nowe auto i już problem czy dzisiaj jest naprawdę tak trudno zrobić auto bez wad??....turbo to zło ??

Sam mam auto uturbione od 1997 roku ale kiedyś nawet nie wiedziałem, że mam turbinę..w przeciwieństwie do teraźniejszości zawsze coś jest no.gif

Napisano

we wspomnianym fiacie 2,5 roku, 34 tys, wszystko śmiga

Napisano

wyżyłowane do granic rozsądku 1.4 i czego sie spodziewałeś? Przecież przy takiej masie auta to jest silnik jednorazowy który padnie zapewne 2 miesiące po przejechaniu 200kkm zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wczoraj jeździłem takim autkiem moc 120 PS i powiesz szczerze , że nawet fajnie to się odpychało (

> w mojej ocenie lepiej od Bravo 1.4T 120 ps ) Pewnie silnik w skodzie 1.8 T 160 Ps chodziłby o

> niebo lepiej.

> Ale teraz meritum... Skoda przebieg 8 tyś i już wyczuwalne było szarpanie koło 2 tyś obrotów czyli

> osławiony przepływomierz albo egr....no chyba , że turbo .............i teraz podsumowanie

> kurcze nowe auto i już problem czy dzisiaj jest naprawdę tak trudno zrobić auto bez

> wad??....turbo to zło ??

> Sam mam auto uturbione od 1997 roku ale kiedyś nawet nie wiedziałem, że mam turbinę..w

> przeciwieństwie do teraźniejszości zawsze coś jest

niewiarygodne, jeździłem kilkoma 1.4 tsi, znam z relacji moich dobrych znajomych którzy mają najeżdżone w octavii 1.4 tsi kilkadziesiąt kkm dobre opinie o tych silnikach, chyba nikomu "wyczuwalnie" nie szarpie przy 2 tys. obrotów, nikt nie ma problemów z "osławionym" według Ciebie przepływomierzem albo EGR...

ale Ty jakimś cudem trafiłeś na taki egzemplarz, do tego niemal nowy i napisałeś nam o tym na AK

Kocham to forum rotfl.gif

Napisano

> wyżyłowane do granic rozsądku 1.4

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

> i czego sie spodziewałeś? Przecież przy takiej masie auta to jest

> silnik jednorazowy który padnie zapewne 2 miesiące po przejechaniu 200kkm

o to to! przecież to silnik VW więc na pewno gówno! rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifbeksa.gif

Napisano

> we wspomnianym fiacie 2,5 roku, 34 tys, wszystko śmiga

no bo to fiat! skromny.gif

Napisano

> o to to! przecież to silnik VW więc na pewno gówno!

jasne że tak, sam jeżdżę O2 TDI - wyje jak traktor i to BXE więc czekam na korby w misce zlosnik.gif

Napisano

> jasne że tak, sam jeżdżę O2 TDI - wyje jak traktor i to BXE więc czekam na korby w misce

ja bym już dziś zepchnął do rzeki, będzie jeden kłopot mniej ok.gif

Napisano

moja ma 3000km , musze sprzedać za 4000km bo jeszcze silnik padnie grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

trafiles na felerny egezmplarz a może dziwne twoje złudzenie... a może jeżdzić to trza umic grinser006.gif

Napisano

> ja bym już dziś zepchnął do rzeki, będzie jeden kłopot mniej

to po gwarancji zlosnik.gif zepchne ją temu co powymienia wszystko w następnym roku eksploatacji. Ja jak narazie walnąłem 140kkm w 1,5 roku, więc jeszcze 60kkm i papa i potem 4 sztuka octavii bedzie z kolei hehe.gif

Napisano

> wyżyłowane do granic rozsądku 1.4 i czego sie spodziewałeś? Przecież przy takiej masie auta to jest

1.4T 122 konie wyżyłowane do granic możliwości ?? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif just shoot me rotfl.gif

Napisano

> 1.4T 122 konie wyżyłowane do granic możliwości ?? just shoot me

ok, może źle się wyraziłem, 122Km z 1.4 w aucie co wazy prawie 1,5T to w sam raz moc żeby silnik rozwalił się po 200kkm zlosnik.gif

Napisano

> ok, może źle się wyraziłem, 122Km z 1.4 w aucie co wazy prawie 1,5T to w sam raz moc żeby silnik

> rozwalił się po 200kkm

Służbowa Jetta po 90kkm jeszcze daje rade biglaugh.gif

Napisano

> ok, może źle się wyraziłem, 122Km z 1.4 w aucie co wazy prawie 1,5T to w sam raz moc żeby silnik

> rozwalił się po 200kkm

1310 kg to prawie 1,5t... trzeba było od razu do 2t zaokrąglić - brzmiałoby bardziej dramatycznie clown.gif

Napisano

> 1310 kg to prawie 1,5t... trzeba było od razu do 2t zaokrąglić - brzmiałoby bardziej dramatycznie

mówię o kombi bo taką mam, generalnie waży dużo, czuć to gdy przód wyjeżdża na śliskim jak w wozie drabiniastym zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> mówię o kombi bo taką mam, generalnie waży dużo,

octavia kombi 1.8 tsi z automatem wazy 1330, wiec 1.4 pewnie troche mniej waytogo.gif

Napisano

> octavia kombi 1.8 tsi z automatem wazy 1330, wiec 1.4 pewnie troche mniej

ważona na wadze czy podałeś wagę katalogu?

bo ja samochód ważyłem i ważył o 140kg więcej niż producent podał hehe.gif

Napisano

> octavia kombi 1.8 tsi z automatem wazy 1330, wiec 1.4 pewnie troche mniej

no to już bliżej 1,5t grinser006.gif

ale wracając do tematu zdecydowanie wolałbym Octavię z silnikiem 1.8 wolnossącym 125KM niż takim 1.4T 122KM (oczywiście gdyby był produkowany). Myślę że awaryjności tych dwóch silników nie ma nawet co porównywać zlosnik.gif

Napisano

> ważona na wadze czy podałeś wagę katalogu?

> bo ja samochód ważyłem i ważył o 140kg więcej niż producent podał

bo to trzeba ziemniaki wyładować przed ważeniem grinser006.gif

Napisano

> no to już bliżej 1,5t

200kg w tą, 200kg w tamtą... co za różnica waytogo.gif

> ale wracając do tematu zdecydowanie wolałbym Octavię z silnikiem 1.8 wolnossącym 125KM niż takim

> 1.4T 122KM (oczywiście gdyby był produkowany). Myślę że awaryjności tych dwóch silników nie ma

> nawet co porównywać

widzę, że masz jakąś większą wiedzę w temacie awaryjności 1.4 tsi 122KM - dawaj, podziel się, ja chętnie poczytam ok.gif

Napisano

> rozwalił się po 200kkm

1.8tsi - waga 1275kg grinser006.gif

Napisano

> 200kg w tą, 200kg w tamtą... co za różnica

wiesz jakby ten silnik był w aucie co wazy 900kg możnaby się zachwycać hehe.gif

> widzę, że masz jakąś większą wiedzę w temacie awaryjności 1.4 tsi 122KM - dawaj, podziel się, ja

> chętnie poczytam

nie mam, ale potrafię przewidywać i nie wierzę w cuda, szczególnie w dzisiejszych czasach, pogadamy o tym silniku za 2-3 lata hehe.gif

da sie w tym silniku w ogóle zrobić generalkę dołu czy producent nie przewidział? zlosnik.gif

Napisano

> wyżyłowane do granic rozsądku 1.4

takie rzeczy z 1.3 robił już fiat 20 lat temu

i do dziś na sam silnik nikt nie narzeka - mocna konstrukcja

Napisano

> takie rzeczy z 1.3 robił już fiat 20 lat temu

> i do dziś na sam silnik nikt nie narzeka - mocna konstrukcja

właśnie, wszystko się zmienia

np. "mechanik przy remoncie silnika ścigacz z lat 80 mówi że nie ma z tym problemu mu on ma lepsze narzędzia do tego niż japończyki w tamtym okresie w fabrykach"

to co kiedyś robiło wielkie WOW 1.4 120KM, dziś jest normalką, a nawet bym powiedział że to słaba moc na turbo, szczególnie że nowy multi air z 1.4 ma 170KM

Napisano

> 200kg w tą, 200kg w tamtą... co za różnica

> widzę, że masz jakąś większą wiedzę w temacie awaryjności 1.4 tsi 122KM - dawaj, podziel się, ja

> chętnie poczytam

Mimo, że posiadam to podejrzewam że żywotność tych silników będzie względnie niska. Ciężko to jeszcze oceniać bo są stosunkowo za krótko, zobaczymy jak im stuknie po 10 lat na karku i będzie sporo egzemplarzy z przebiegami 500kkm i więcej. Bo na jednym się opierać to też ciężko. zlosnik.gif

Napisano

> niewiarygodne, jeździłem kilkoma 1.4 tsi, znam z relacji moich dobrych znajomych którzy mają

> najeżdżone w octavii 1.4 tsi kilkadziesiąt kkm dobre opinie o tych silnikach, chyba nikomu

> "wyczuwalnie" nie szarpie przy 2 tys. obrotów, nikt nie ma problemów z "osławionym" według

> Ciebie przepływomierzem albo EGR...

> ale Ty jakimś cudem trafiłeś na taki egzemplarz, do tego niemal nowy i napisałeś nam o tym na AK

> Kocham to forum

A być może trafił się felerny egzemplarz? Umówmy się, że takich niestety nie brakuje. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to co kiedyś robiło wielkie WOW 1.4 120KM, dziś jest normalką, a nawet bym powiedział że to słaba

> moc na turbo, szczególnie że nowy multi air z 1.4 ma 170KM

to co kiedyś robiło wow, robi także na seryjnym dole 280KM zlosnik.gif

tylko to granice możliwości głowicy 8V jak tam była

kiedyś myślę liczono na zapas silniki a teraz... hmm że tak powiem liczą księgowi zlosnik.gif

Napisano

> Ale teraz meritum... Skoda przebieg 8 tyś i już wyczuwalne było szarpanie koło 2 tyś obrotów czyli

> osławiony przepływomierz albo egr....no chyba , że turbo .............i teraz podsumowanie

> kurcze nowe auto i już problem czy dzisiaj jest naprawdę tak trudno zrobić auto bez

> wad??....turbo to zło ??

Możliwości jest wiele.

Samochód w 8kkm da się zarżnąć bez problemu.

Może być też jakaś wada wrodzona.

Bez diagnostyki mądrego nic się nie wymyśli.

Natomiast istotne jest jeszcze jedno. Niegdyś każdy zmontowany silnik był uruchamiany na stanowisku testowym i tam badany.

ALEEEEE - ktoś uznał, że skoro "odpadów" praktycznie nie ma, to po co testować ? Można zrobić tylko "zimny" test (sprawdzić, czy silnik w ogóle się obraca, bez jego uruchamiania) i heja, do pudełka i w drogę na taśmę montażową.

I skutek tego mamy taki, że silnik swój pierwszy odpał przeżywa w momencie gdy jest już zamontowany w docelowym samochodzie.

Na tym etapie niestety ciężko już jest wychwycić problem. Niby współczesna technologia, dzięki potężnej powtarzalności i testach na etapie cząstkowym (poszczególnych podzespołów) pozwala zminimalizować do praktycznie zera prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego silnika, to jednak takie prawdopodobieństwo jednak istnieje, a brak testów "całościowych" nie eliminuje go.

Napisano

Disle są doładowne od wielu lat i jakoś problemów nie ma, więc czemu mają być z benzyna.

Po co sobie strzelać w stopę i robić auto wieczne, ma przejechac koło 300tyś i na złom, a klient kupi nowe. Skończyły się dobre czasy dla miłośników aut w wieku 10+.

Napisano

> jasne że tak, sam jeżdżę O2 TDI - wyje jak traktor i to BXE więc czekam na korby w misce

"Tato czy ten samochod jest zepsuty ???

Nie synku.... to Diesel..... "

co do 1,4 tsi w octavii to narazie 15000 km w tatowozie zrobione i jeszcze się nie rozpadło yikes.gif

Napisano

Może z tym silnikiem było to co u mnie- kiedy był zimny pulsacyjnie oddawał moc, dało się to wyraźnie wyczuć. Update softu w ASO rozwiązał problem. Silnik ten sam- 1.4 TSI 122KM.

Napisano

> takie rzeczy z 1.3 robił już fiat 20 lat temu

> i do dziś na sam silnik nikt nie narzeka - mocna konstrukcja

wiesz w ECV2 robił nawet lepsze rzeczy, iiii ???

Napisano

> to co kiedyś robiło wielkie WOW 1.4 120KM, dziś jest normalką, a nawet bym powiedział że to słaba

> moc na turbo, szczególnie że nowy multi air z 1.4 ma 170KM

ok jest to normalne z punktu widzenia osoby kupującej auto na okres gwarancji i sprzedającej zaraz po skończeniu ale z punktu widzenia osoby kupującej "2 latka z salonu od dziadka z niemiec po 80kkm (czytaj skręconych o 100kkm -> 180kkm) to nie za ciekawa perspektywa hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Disle są doładowne od wielu lat i jakoś problemów nie ma, więc czemu mają być z benzyna.

nie ma ? mam w firmie Xsarę 1.4 HDI w kombi, jeśli wymianę wtryskiwaczy po 90kkm spokojnej jazdy nazywasz brakiem problemów to ja dziękuję hehe.gifclown.gif

> Po co sobie strzelać w stopę i robić auto wieczne, ma przejechac koło 300tyś i na złom, a klient

> kupi nowe. Skończyły się dobre czasy dla miłośników aut w wieku 10+.

skończyły się dobre czasy dla miłośników aut o przebiegu 200kkm+ niezależnie od wieku zlosnik.gif

Napisano

> wyżyłowane do granic rozsądku 1.4 i czego sie spodziewałeś? Przecież przy takiej masie auta to jest

chłopie 120km i wyżołowane do tego z turbo

ojciec w 1994 roku w polonezie z 1.4 silnika bez T miał 103km hehe.gif

Napisano

> chłopie 120km i wyżołowane do tego z turbo

> ojciec w 1994 roku w polonezie z 1.4 silnika bez T miał 103km

noooo i to był w budzie polda mega trwały silnik bow.gifrotfl.gif

Napisano

> noooo i to był w budzie polda mega trwały silnik

300kkm zrobione bez defektu silnika o czymś świadczy, pomijając pęknięty resor i wyjący most hehe.gif

Napisano

> 300kkm zrobione bez defektu silnika o czymś świadczy, pomijając pęknięty resor i wyjący most

wierzę - jak się dba tak się ma - ale większości tyle ten silnik nie przeżywał smirk.gif. Poza tym dodaj sobie do tych 103KM 20 kolejnych i zobaczymy ile z tych 300kkm zostanie zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> nie ma ? mam w firmie Xsarę 1.4 HDI w kombi, jeśli wymianę wtryskiwaczy po 90kkm spokojnej jazdy

> nazywasz brakiem problemów to ja dziękuję

> skończyły się dobre czasy dla miłośników aut o przebiegu 200kkm+ niezależnie od wieku

Coś nie tak to jest z polskim paliwem. Stary TDI VW jakoś się kula. 20KM więcej przy doładowaniu to jest nic.

Napisano

> 300kkm zrobione bez defektu silnika o czymś świadczy, pomijając pęknięty resor i wyjący most

mosty to tam lecialy na potege

Napisano

> wierzę - jak się dba tak się ma - ale większości tyle ten silnik nie przeżywał . Poza tym dodaj

> sobie do tych 103KM 20 kolejnych i zobaczymy ile z tych 300kkm zostanie

Niestety ludzie nie umieli dbać o ten silnik. A że most i skrzynia nie wytrzymywały tak potężnej rotfl.gif mocy to sypały się jak domki w Etiopii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.