Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda 99r , padł katalizator, co robić?

Featured Replies

Napisano

Mam Honde Civic 3 drzwi 99 r. Niestety po sprawdzeniu w serwisie na komputerze (paliła się 'check engine') okazało się że padł katalizator.

Auto ma przejechane 225 tys km, mimo to chodzi dobrze i na razie nic wielkiego się nie działo.

Co z tym fantem teraz zrobić? Oryginalnego katalizatora raczej nie kupie bo nie ma sensu (samo auto warte 8-10 tyś) wink.gif Może jakiś zamiennik? ile to może kosztować?

a może w ogóle darować sobie kupno katalizatora?

Możecie coś poradzić?

Auto zamierzam sprzedać za kilka miesięcy.

I jeszcze jedno - czy mogę na razie jeździć z tym zużytym katalizatorem bez większych kłopotów?

EDIT: silnik to 1,4 90km

Z góry dzieki za odp.

Napisano

> Mam Honde Civic 3 drzwi 99 r. Niestety po sprawdzeniu w serwisie na komputerze (paliła się 'check

> engine') okazało się że padł katalizator.

> Auto ma przejechane 225 tys km, mimo to chodzi dobrze i na razie nic wielkiego się nie działo.

> Co z tym fantem teraz zrobić? Oryginalnego katalizatora raczej nie kupie bo nie ma sensu (samo auto

> warte 8-10 tyś) Może jakiś zamiennik? ile to może kosztować?

> a może w ogóle darować sobie kupno katalizatora?

> Możecie coś poradzić?

> Auto zamierzam sprzedać za kilka miesięcy.

> I jeszcze jedno - czy mogę na razie jeździć z tym zużytym katalizatorem bez większych kłopotów?

> Z góry dzieki za odp.

Co to za bzdura ? Check po padnietym katalizatorze ?

Mozna go w cholere wyciac i nic sie nie powinno dziac.

Napisano
  • Autor

> Co to za bzdura ? Check po padnietym katalizatorze ?

> Mozna go w cholere wyciac i nic sie nie powinno dziac.

No nie wiem czy taka bzdura. Byłem z tym 'check engine' w dwóch serwisach (dla sprawdzenia) i niestety wnioski takie same były :/

Napisano

> Może jakiś zamiennik?

np Magnaflow

> ile to może kosztować?

ok 400 pln

> a może w ogóle darować sobie kupno katalizatora?

można. tylko przeglądy będziesz załatwiał na lewo. jeśli ci to nie przeszkadza to luzik. Mi by przeszkadzało.

Napisano

jesli ma obd2 jest to mozliwe ale jest sposob zeby to obejsc , a swoja droga jakos mi tez dziwnie to wyglada ze check sie od zapchanego kata zapalil

Napisano

Całkiem możliwe jeśli są 2 sondy lambda wink.gif

Napisano

a co w tym dziwnego? szczególnie w autach z dwiema sondami?

Napisano

> a co w tym dziwnego? szczególnie w autach z dwiema sondami?

Honda z 99 roku z dwoma sondami ?

Napisano

> Honda z 99 roku z dwoma sondami ?

tez mi sie nie wydaje. moze kolega doda w jakim silniku

Napisano

domyślam się że wiesz o tym że tam są dwie sondy, jedna przed a druga za katalizatorem ??

Napisano

akurat nie odnosiłem się w tym do cifa rocznik 99.

ale przytkaj sobie wydech szmatą w aucie z obd 1. check engine gwarantowany.sprawdzone na żywym organiźmie

edit - w necie wyczytałem, że ej9 ma dwie sondy. jedna w kolektorze, druga dalej

Napisano

> jesli ma obd2 jest to mozliwe ale jest sposob zeby to obejsc , a swoja droga jakos mi tez dziwnie

> to wyglada ze check sie od zapchanego kata zapalil

ależ oczywiscie ze się zapala np. w skodzie

Napisano

CRV z 97 roku juz ma 2 sondy

Napisano

>czy mogę na razie jeździć z tym zużytym katalizatorem bez większych kłopotów?

przez jakiś czas tak. ale zwykle jazda z czymś takim kończy siępo pewnym czasie pełnym zatkaniem i koniec jazdy bo nie odpalisz...

Napisano

> jesli ma obd2 jest to mozliwe ale jest sposob zeby to obejsc , a swoja droga jakos mi tez dziwnie

> to wyglada ze check sie od zapchanego kata zapalil

Wlasnie po to jest 2ga sonda by kontrolować m in katalizator

Napisano

> Wlasnie po to jest 2ga sonda by kontrolować m in katalizator

no to zostaja dwie opcje. albo inny kat albo wstawic rurke , ale honda bez kata bedzie sie darła strasznie zlosnik.gif

Napisano

> domyślam się że wiesz o tym że tam są dwie sondy, jedna przed a druga za katalizatorem ??

Nie nie wiedzialem

Napisano

> akurat nie odnosiłem się w tym do cifa rocznik 99.

> ale przytkaj sobie wydech szmatą w aucie z obd 1. check engine gwarantowany.sprawdzone na żywym

> organiźmie

> edit - w necie wyczytałem, że ej9 ma dwie sondy. jedna w kolektorze, druga dalej

Tak czy inaczej Honda z dwoma sondami brzmi smutnie.

Gdzie te czasy kiedy wywalalo sie z nich katalizatory i jezdzily po miescie takie 1.6 115 BHP ryczac conajmniej jak GT3 RS icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tak czy inaczej Honda z dwoma sondami brzmi smutnie.

taki lajf zlosnik.gif

> Gdzie te czasy kiedy wywalalo sie z nich katalizatory i jezdzily po miescie takie 1.6 115 BHP

> ryczac conajmniej jak GT3 RS

to se ne vrati zlosnik.gif

Napisano

> no to zostaja dwie opcje. albo inny kat albo wstawic rurke , ale honda bez kata bedzie sie darła

> strasznie

Jesli reszta wydechu pozostanie seryjna to nic sie nie bedzie darlo. Bedzie troche metalicznie i wszystko.

Napisano

> Co z tym fantem teraz zrobić? Oryginalnego katalizatora raczej nie kupie bo nie ma sensu (samo auto

> warte 8-10 tyś) Może jakiś zamiennik? ile to może kosztować?

Zamontuj albo prosta rure albo tlumik przelotowy (taki jak srodkowy) takich wymiarow jak byl kat. Do tego tulejka dystansowa pod druga sonde zeby nie wywalal checka i po temacie.

Napisano

> Zamontuj albo prosta rure albo tlumik przelotowy (taki jak srodkowy) takich wymiarow jak byl kat.

> Do tego tulejka dystansowa pod druga sonde zeby nie wywalal checka i po temacie.

w koncu ktos z dobrym pomyslem

teraz bedziesz jeszcze musial wyjasnic jaka tulejk, jak zamontowac i gdzie kupic ok.gif hehe

grinser006.gif

Napisano

> Za duza srednica ale pomysl

Gość pisze ,że można zamówić do konkretnego modelu.

Napisano

> np Magnaflow

> ok 400 pln

> można. tylko przeglądy będziesz załatwiał na lewo. jeśli ci to nie przeszkadza to luzik. Mi by

> przeszkadzało.

Nie przypominam sobie kiedy na przeglądzie mi to sprawdzali.

Napisano

Kup jakis zamiennik i wspawaj.

Nie wiem jaka norme EURO Twoj wydech (auto) mial spelniac jako nowy, ale zamienniki do popularnych aut EURO 3 kosztuja ok 500-800zl (skoro miala 2 sondy to pewnie taki spelniala i tylko taki nie bedzie powodowal swiecenia checka bez lutowania oszukujacych rezystorkow).

Nizsze normy EURO spelniaja zamienniki o polowe tansze.

Napisano

> Kup jakis zamiennik i wspawaj.

> Nie wiem jaka norme EURO Twoj wydech (auto) mial spelniac jako nowy, ale zamienniki do popularnych

> aut EURO 3 kosztuja ok 500-800zl (skoro miala 2 sondy to pewnie taki spelniala i tylko taki

> nie bedzie powodowal swiecenia checka bez lutowania oszukujacych rezystorkow).

> Nizsze normy EURO spelniaja zamienniki o polowe tansze.

Ten samochod jesli jest w dobrym stanie to na przegladzie spelni norme dla swojego rocznika i bez kata.

Napisano

> Ten samochod jesli jest w dobrym stanie to na przegladzie spelni norme dla swojego rocznika i bez

> kata.

Mnie za to check by denerwowal, a oszukiwanie go rezystorkiem tez nie lezy w mojej naturze.

Wspawalem zamiennik EURO 3 do swojej Fabii i check zapalal sie jeszcze kilka razy w ciagu pol roku po tej operacji.

Teraz bledow nie wyrzuca, "przedmuchal" sie chyba hmm.gif

Napisano

> Nie przypominam sobie kiedy na przeglądzie mi to sprawdzali.

ale skład spalin sprawdzali

Napisano

> ale skład spalin sprawdzali

Sprawdzaja Ci sklad spalin na zwyklym przegladzie?

Mi sie nigdy nie zdarzylo jeszcze...

Napisano

> Nie przypominam sobie kiedy na przeglądzie mi to sprawdzali.

Mi ostatnio w lipcu tego roku, jak zawsze zszedl gostek do kanalu sprawdzac zawieche i zuwazyl swiezo wspawany kat.

Napisano

> Mnie za to check by denerwowal, a oszukiwanie go rezystorkiem tez nie lezy w mojej naturze.

Nie no, tez by mnie denerwowal. Dlatego tulejka dystansowa i zalatwione. W najnowszych autach czesto nie dziala ale w tych Euro2/Euro3 to 99% skutecznosci.

Napisano

> ale skład spalin sprawdzali

może 7 czy 8 lat temu ostatnio

Napisano

> Lepiej coś lepszego (i droższego), bo te tanie przelotówki z allegro są z cienkiej blaszki bez

> żadnego wyciszenia i są bardzo głośne.

Przeciez to i tak zamiast kata. Masz wiec dalej normalny srodkowy i koncowy. Takze nie bedzie glosno.

Napisano

> Przeciez to i tak zamiast kata. Masz wiec dalej normalny srodkowy i koncowy. Takze nie bedzie

> glosno.

Tu nie chodzi o dźwięk wydobywający się z rury wydechowej, tylko o ten z samej puszki tłumika.

Napisano

> Sprawdzaja Ci sklad spalin na zwyklym przegladzie?

> Mi sie nigdy nie zdarzylo jeszcze...

mi - zawsze. dlatego jeżdze na tą samą stację. Tam nie ma, że boli.

Napisano

> Jesli reszta wydechu pozostanie seryjna to nic sie nie bedzie darlo. Bedzie troche metalicznie i

> wszystko.

wydaje mi sie ze bedzie glosniej

Napisano

> wydaje mi sie ze bedzie glosniej

Akras ma racje , głosniej nie będzie ale będzie metaliczny dżwięk rodem z poloneza .Jak ja wywalałem u siebie seryjnego kata to dwa dni tak jeżdziłem potem wleciał zwykły waytogo.gif

Napisano

> Akras ma racje , głosniej nie będzie ale będzie metaliczny dżwięk rodem z poloneza .Jak ja

> wywalałem u siebie seryjnego kata to dwa dni tak jeżdziłem potem wleciał zwykły

Otoz to. Ja przerobilem taka zmiane w dokladnie takim Civicu EJ9, baaardzo dawno temu. I tak mnie wkurzal ten metaliczny dzwiek ze po prostu zrobilem tez reszte wydechu grinser006.gif

Napisano

> Otoz to. Ja przerobilem taka zmiane w dokladnie takim Civicu EJ9, baaardzo dawno temu. I tak mnie

> wkurzal ten metaliczny dzwiek ze po prostu zrobilem tez reszte wydechu

W EG6 pomimo tego ze caly wydech (i nie tylko grinser006.gif) byl zrobiony metaliczny dzwiek pojawial sie po czym znikal w okolicach 4,000 rpm. Dodatkowo braku kata ujawnial sie tym, że po pałowaniu było mocno czuć zapach spalin tongue.gif

Z drugiej strony moze to jakis jednostkowy przypadek: w EK4 tez mialem zrobiony wydech i brak katalizatora - metaliczny dzwiek nie występowal, rowniez jakos specjalnie nie bylo czuc zapachu spalin.

PS. dla zainteresowanych - w obu autach pelen uklad wydechowy od kolektora wydechowego w dół zrobiony przez EL-TEC; kolektor wydechowy Supersprint 4-2-1 w EG6, DC Sports 4-1 2.5" 'JDM' w EK4.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.