Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel - płyny do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie o płynach do oczyszczania wtrysków paliwa?

Chodzi mi takie dolewane do paliwa. Czy możecie ewentualnie coś polecić?

Dziś rano 4 razy musiałem kręcić, żeby odpalić. A co to będzie w styczniu i lutym. Może oczyszczenie wtrysków coś by dało.

Napisano

Nic nie dają, zmień końcówki wtrysków to odczujesz różnicę.

Napisano

> Co sądzicie o płynach do oczyszczania wtrysków paliwa?

> Chodzi mi takie dolewane do paliwa. Czy możecie ewentualnie coś polecić?

> Dziś rano 4 razy musiałem kręcić, żeby odpalić. A co to będzie w styczniu i lutym. Może

> oczyszczenie wtrysków coś by dało.

Problem pewnie leży po stronie akumulatora i świec żarowych.

A do czyszczenia można użyć STP - czarne do wtryskiwaczy silników diesla. Wlewany do baku tuż przed zatankowaniem.

Napisano
  • Autor

> Nic nie dają, zmień końcówki wtrysków to odczujesz różnicę.

Końcówek już bym nie chciał zmieniać. Planuję zakup nowego samochodu w tym lub na początku przyszłego roku. Nie chciałbym więc już ładować w mojego staruszka kolejnych pieniędzy.

Napisano
  • Autor

> Problem pewnie leży po stronie akumulatora i świec żarowych.

Akumulator dość dobrze chodzi, bo rozrusznik kręci bez problemów.

Co do świec to już pewności nie mam.

> A do czyszczenia można użyć STP - czarne do wtryskiwaczy silników diesla. Wlewany do baku tuż przed

> zatankowaniem.

Pytanie tylko, czy to coś w ogóle daje.

Napisano

Na pewno nie zaszkodzi. Kiedyś to to wlałem i żadnych zmian nie zaobserwowałem, a krzywdy nie wyrządziło.

Napisano

> Końcówek już bym nie chciał zmieniać. Planuję zakup nowego samochodu w tym lub na początku

> przyszłego roku. Nie chciałbym więc już ładować w mojego staruszka kolejnych pieniędzy.

Ja kupiłem 2 środki STP do diesla

wlałem jeden, drugi na drugi bak i wyskakujący błąd zawore regulacji kąta wtrysku znikł. Obawiałem się że będę musiał pompę rozkręcać a tu smile.gif ...

Polecam

Napisano

> Akumulator dość dobrze chodzi, bo rozrusznik kręci bez problemów.

> Co do świec to już pewności nie mam.

> Pytanie tylko, czy to coś w ogóle daje.

Czarny STP naprawdę działa.

Są do diesla i benzyny.

Napisano

> Akumulator dość dobrze chodzi, bo rozrusznik kręci bez problemów.

no to dwie opcje albo silnik nie ma juz kompresji takiej jaka powinna byc albo swiece nie wszystkie działaja

> Co do świec to już pewności nie mam.

odkręć szynę i sprawdż kazda swiece z osobna- czy wogole działaja wszystkie..

Napisano

ja używam takiego o:

RDX11.jpg

tyle, że do benzyny i moim zdaniem pomaga. Są też do diesla i na pewno nie zaszkodzi ok.gif

Napisano

> Ja kupiłem 2 środki STP do diesla

> wlałem jeden, drugi na drugi bak i wyskakujący błąd zawore regulacji kąta wtrysku znikł. Obawiałem

> się że będę musiał pompę rozkręcać a tu ...

> Polecam

Jeżeli był to błąd chwilowy, to uległ samokasacji po (zazwyczaj) 12 kolejnych uruchomieniach silnika.

Napisano

> Pytanie tylko, czy to coś w ogóle daje.

Ależ oczywiście.

Szczegóły tutaj

Napisano

> Dziś rano 4 razy musiałem kręcić, żeby odpalić. A co to będzie w styczniu i lutym. Może

Sprobowac nie zaszkodzi, do tego cena cos kolo 15 zl nie jest zbyt wygorowana wiec lej i bedziesz wiedzial czy pomoglo zlosnik2.gif

Napisano

> Ależ oczywiście.

> Szczegóły tutaj

linka nie działa....

Napisano

Kumpel mieszkający w uk wlewał to coś do Mazdy 6 1.8 benzyna `04 rok po miesiącu zatarła się mu pompa paliwa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to dwie opcje albo silnik nie ma juz kompresji takiej jaka powinna byc albo swiece nie wszystkie

> działaja

Co do kompresji, to chyba jest ok, bo jak już się rozkręci, to chodzi elegancko.

Pozdrawiam kolegę Przemty z astrokącika smile.gif

Napisano

Stosowałem intensywnie przy zapieczonym wtrysku (benzyna) - pomogły 2 wlane do baku.

Napisano

witam. Mam przejścia z wtryskiwaczami też. Wykryłem dopiero po Hamowni. Polecam wychodzi prawie wszystko. Wtryski wyczyścić da się tylko po wyjęciu. Pomaga było trenowane.

Napisano

Specyfik do czyszczenia "wnętrzności" silnika nazywa się FORTE. Nie jest tani ale dobry. Jest podział na diesla i benzynę.

Napisano

Jakies 5 lat temu jak kupilem mk4, zakupilem i wlalem ze 2 razy STP czarne, auto jeździ do dzisiaj wiec nie zaszkodzilo, a jesli chodzi o pozytywne dzialanie to napiszę iż nie pamiętam żebym wpadł w Euforie a to znaczy że nic ciekawego (godnego zapamietania) sie nie wydarzylo smile.gif.

Napisano

Na pewno przed zimą należy zadbać o "czystość" wtrysków zwłaszcza w dieslu jeśli już teraz są problemy. zlosnik2.gif

Napisano

> Specyfik do czyszczenia "wnętrzności" silnika nazywa się FORTE. Nie jest tani ale dobry. Jest

> podział na diesla i benzynę.

pamiętam, że jak maiłem mnazdę i siedziałem na mazdaspeed to polecany był właśnie ten specyfik. Pan, który prowadzi warsztat specjalizujący się w mazdach (warsztat na wyjeździe z W-wy w stronę Poznania-polecam) pisał, że miał na warsztacie auta, które nie mogły przejść kalibracji wtrysków, a po kuracji tym Forte dało radę. Jest to też jedyny specyfik polecany przez denso.

Napisano

o stp różnych opini wysłuchałem i raczej mnie nie przekonuje chociaz nie uzywałem

prędzej skłaniałbym się ku produktom liqui moly

używał ktoś tych dodatków ? dodatki do diesla

Napisano

> używał ktoś tych dodatków ? dodatki do diesla

Dodatek jak dodatek. Na tej stronie masz karty charakterystyki do ściągnięcia. Porównaj sobie z dużo tańszym środkiem - skład ten sam, więc po co płacić 3 x tyle za naklejkę liqui moly?

Wszystkie te środki w zasadzie mają podobny skład, nikt nic rewolucyjnego w kwestii dodatków do paliw ostatnio nie wymyślił, a soku z gumijagód żadna firma doń nie dolewa.

Napisano
  • Autor

> A do czyszczenia można użyć STP - czarne do wtryskiwaczy silników diesla. Wlewany do baku tuż przed

> zatankowaniem.

Czyli generalnie na prawie pusty bak to lać i zaraz tankować?

Mi jeszcze zostało z ok 40 litrów ale jak tak będzie zapalał, to do wiosny tego nie wyjeżdżę smile.gif

Dziś przy -7 zapalił za 5-tym razem. Z wduszonym lekko gazem, bo bez to by w tym roku już chyba nie odpalił smile.gif

Napisano

bezedura, powiedz koledze, żeby następnym razem nie jeździł zbyt często na rezerwie ok.gif

Lałem to i leję do moich aut, jedno przejechało w moich rękach ponad 50 kkm i wszystko gra ok.gif

Napisano

na nalepce masz info jak stosować, w produktach, które ja stosuję zalecana mixtura to pół butelki na 50 litrów paliwa. Podjeżdżam na stację wlewam cudo do baku zalewam benzynkę i tyle...

Pozdrawiam

Napisano

> Czyli generalnie na prawie pusty bak to lać i zaraz tankować?

> Mi jeszcze zostało z ok 40 litrów ale jak tak będzie zapalał, to do wiosny tego nie wyjeżdżę

> Dziś przy -7 zapalił za 5-tym razem. Z wduszonym lekko gazem, bo bez to by w tym roku już chyba nie

> odpalił

Może paliwo masz jeszcze letnie?

Z tym STP głównie chodzi o to, by rozmieszać z paliwem, więc trzeba po wlaniu trochę dotankować, by zamieszać w baku.

Napisano
  • Autor

> Może paliwo masz jeszcze letnie?

Tankowałem Shella Diesel Extra na 1 listopada z poprawką 15 listopada, więc powinno być już chyba zimowe. Jednak znając polskie stacje, to wszystko możliwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.