Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tą ropą na zimę ?

Featured Replies

Napisano

> No i ? co to jest 20zł ? jak zalejesz cos najtanszego z najtanszej stacji to Ci zamarznie i te 20zł

> wydasz na taxi

> To ja juz wole przeplacac i lac najdrozszą ropę za 5zł

20PLN masz różnicy na tej samej stacji. Po co szukać najtańszej ?

Napisano

> No i ? co to jest 20zł ? jak zalejesz cos najtanszego z najtanszej stacji to Ci zamarznie i te 20zł

> wydasz na taxi

> To ja juz wole przeplacac i lac najdrozszą ropę za 5zł

Tyle że ta najtańsza najlepiej schodzi i będąc w ciągłym obrocie spełnia bieżące wymagania temperaturowe. Za to że Twój siakiś wipałer nie leżakuje od września nie masz pewności.

Zresztą zapytaj przywołanych przez Ciebie taksówkarzy co leją że ciągle jeżdżą i wożą do pracy tych co woleli tankować za 5 zł bo "lepszejsze".

Napisano

> Tyle że ta najtańsza najlepiej schodzi i będąc w ciągłym obrocie spełnia bieżące wymagania

> temperaturowe. Za to że Twój siakiś wipałer nie leżakuje od września nie masz pewności.

> Zresztą zapytaj przywołanych przez Ciebie taksówkarzy co leją że ciągle jeżdżą i wożą do pracy tych

> co woleli tankować za 5 zł bo "lepszejsze".

EE taksiarze sobie zawsze poradza, bo muszą.

I nie sądze żeby sie tam zastanawiali co tam do baku wleciało, zawsze mają kolegę "Cześka" do pomocy w rozruchu smile.gif

Napisano

> EE taksiarze sobie zawsze poradza, bo muszą.

> I nie sądze żeby sie tam zastanawiali co tam do baku wleciało, zawsze mają kolegę "Cześka" do

> pomocy w rozruchu

Twierdzę tylko że napewno nie leją za 5zł/litr bo im się nie opłaca. Poza tym znając ich mentalność to sikali by do baku, byle taniej było. Więc nie leją wipałerów i jakoś jeżdzą.

Napisano

Olej letni stosowany jest od 1 maja do 15 września przy dodatniej temperaturze powietrza. W takim oleju parafina może się wytrącać już w temperaturze 0 st. C.

Olej przejściowy stosowany jest późną jesienią od 16 września do 15 listopada i wczesną wiosną od 16 marca do 30 kwietnia. Olej ten krzepnie w temperaturze -10 st. C.

Olej zimowy stosowany jest zimą od 16 listopada do 15 marca; teoretycznie pozwala jeździć przy mrozach dochodzących do -20 st. C. Na stacjach paliwowych ostatnio bywa oferowany olej krzepnący w temperaturze - 27 st. C.

Napisano

> 20PLN masz różnicy na tej samej stacji. Po co szukać najtańszej ?

Jasne. Ale dla mnie 20zl to zadna roznica wiec wybieram lepsze paliwo.

Napisano

> Tyle że ta najtańsza najlepiej schodzi i będąc w ciągłym obrocie spełnia bieżące wymagania

> temperaturowe. Za to że Twój siakiś wipałer nie leżakuje od września nie masz pewności.

> Zresztą zapytaj przywołanych przez Ciebie taksówkarzy co leją że ciągle jeżdżą i wożą do pracy tych

> co woleli tankować za 5 zł bo "lepszejsze".

Taksowkarze najrzadziej co pare godzin uruchamiaja i rozgrzewaja silnik. Moj diesel stoi najczesciej nieodpalany przez 3-4 dni i tak przez cala zime, wole miec w baku cos lepszego co byc moze nie zamarznie. Pisze "byc moze" bo pewnosci nie ma, ale sa wieksze szanse.

Napisano

> Jasne. Ale dla mnie 20zl to zadna roznica wiec wybieram lepsze paliwo.

ale w smaku lepsze? Ja od paru lat tankuje na neste auto uznawane ze wybitnie marudne jesli chodzi o uklad wtryskowy i jakos jezdzi zlosnik.gif A jest to jedno z tanszych paliw w okolicy

A z roznicy na paliwie pewnie zebrala sie juz niezla sumka

Napisano

> ale w smaku lepsze? Ja od paru lat tankuje na neste auto uznawane ze wybitnie marudne jesli chodzi

> o uklad wtryskowy i jakos jezdzi A jest to jedno z tanszych paliw w okolicy

> A z roznicy na paliwie pewnie zebrala sie juz niezla sumka

Ja na neste tankuje od 5 lat benzyne i diesla i nigdy nie mialem problemow. Ale w czasie mrozów wole tankowac wlasnie najdrozszy ON z super-hiper-dodatkami. W czym jest lepszy? Nie wiem, samopoczucie mam lepsze.

A co do zebrania niezlej sumki na oszczedzaniu na paliwie - wkladales to do skarbonki? bo podejrzewam ze te 20zł roznicy zawsze na cos wydawales, tak ze nie uzbierala Ci sie zadna sumka, wiec o czym tu mowic niewiem.gif

Ja moze teraz przeplacam 20zł na baku, ale jakbym nie przeplacal to i tak bym zaraz to wydal na kebab na miescie czy na pizze, wiec i tak bym tego nie mial, to zaden pieniądz.

Napisano

> Ja moze teraz przeplacam 20zł na baku, ale jakbym nie przeplacal to i tak bym zaraz to wydal na

> kebab na miescie czy na pizze, wiec i tak bym tego nie mial, to zaden pieniądz.

genialna logika... ale kto bogatemu zabroni. Mnie za to z tych pozornych oszczednosci stac na rozne rzeczy bo nie wydaje iks razy 20zl na pierdoły. Wiec bez problemu z tych koncowek starcza na cos, czego pewnie bym nie kupil jakbym robil tak jak Ty.

Jesli 20zl na baku dla Ciebie to nie pieniadz do zazdroszcze dochodow albo malych przebiegow ok.gif

Napisano

> genialna logika... ale kto bogatemu zabroni. Mnie za to z tych pozornych oszczednosci stac na rozne

> rzeczy bo nie wydaje iks razy 20zl na pierdoły. Wiec bez problemu z tych koncowek starcza na

> cos, czego pewnie bym nie kupil jakbym robil tak jak Ty.

> Jesli 20zl na baku dla Ciebie to nie pieniadz do zazdroszcze dochodow albo malych przebiegow

Dochody ponizej sredniej, przebiegi faktycznie male bo prywatnie ok.2kkm miesiecznie (+ sluzbowo 5kkm ale tutaj koszty paliwa mnie nie interesuja). Nie ma czego zazdroscic, a 20zł to faktycznie zaden pieniadz bo jak juz mowilem to koszt jednej pizzy czy jednej wizyty w mcdonaldzie, moge sobie to odpuscic.

Napisano

Witam kolegów i koleżanki na forum. Podczepię sie wypowiedzi kolegi Kamila o paliwie w Legionowie. Wymieniałem w dn. 01.12.2010 r. filtr paliwa w Focusie 1,8 TDDi, potrzebowałem trochę paliwa, po to, by zalać wymieniany filtr paliwa przed założeniem. Pojechałem do Orlenu na ul. Sobieskiego, kupiłem chyba ze 4 litry ON Eko. Wlewając do bańki 5L widziałem, ze było strasznie mętne. Wymieniłem filtr paliwa, zalewając filtr kupionym owym paliwem, a część paliwa z banki wlałem do czystego słoika, resztę paliwa z banki zostawiłem na dworze. To co zobaczyłem, potwierdziło kur.....wa moje przypuszczenia. Paliwo mętne, jakby ktoś dolał szklankę mleka (chrzczone-woda). Pojechałem i pokazałem obsłudze na stacji. Mówią, ze powinno być wszystko w porządku i takie tam….. Ja obsłudze, że 1000 km na takim paliwie w zimie i stoi filtr, gość tylko bąkał cos pod nosem. Przyjechałem za 15 min do domu, chciałem wlać te 3,5 L paliwa, które zostało w bance na dworzu. Wlałem z 1,5 L przez lejek i koniec, w lejku pełno. Myślę, kur.....wa, co jest?? Patrzę, a w lejku na dnie lód, jakby ktoś wsypał garść lodu. Więc tak zachowuje sie paliwo z tej stacji. Wytrąciła sie woda z paliwa po 20 min paliwa na mrozie w temp. ok -12oC. Ludzie, czy można to puszczać płazem????Nic dziwnego, że potem, kolejnego dnia po zatankowaniu takiego paliwa, nie można odpalić rano samochodu, ,bo zablokowany filtr paliwa jest lodem, albo staną wtryski, pompa, a mamy XXI wiek. Omijać ta stacje z daleka. Pozdrawiam

Napisano

Dlatego ja wolę zalewać na stacjach, gdzie jest "okienko" na dystrybutorze - widać czy paliwo nie jest mętne, jaki ma kolor itp. Na BP w al. Krakowskiej są takie dystrybutory i mam wrażenie, że ultimate jest jaśniejsze od zwykłego ON - chyba że inny kolor ma to szkiełko zlosnik.gif

Napisano

> ale w smaku lepsze? Ja od paru lat tankuje na neste auto uznawane ze wybitnie marudne jesli chodzi

> o uklad wtryskowy i jakos jezdzi A jest to jedno z tanszych paliw w okolicy

> A z roznicy na paliwie pewnie zebrala sie juz niezla sumka

a tankowałeś kiedyś zima jakiegoś diesla premium??

Napisano

a czy ta stacja Orlenu to stacja firmowa czy franczyza Orlenu???

Napisano

> a tankowałeś kiedyś zima jakiegoś diesla premium??

nie, skoro przez 3 lata sie nic nie rozpadlo to nie widze sensu. Auto ma juz >5 lat i w ukladzie wtryskowym nic do tej pory nie bylo robione. Watpie zeby poprzedni wlasciciel lal "plynne zloto" wink.gif

Napisano

> nie, skoro przez 3 lata sie nic nie rozpadlo to nie widze sensu. Auto ma juz >5 lat i w ukladzie

> wtryskowym nic do tej pory nie bylo robione. Watpie zeby poprzedni wlasciciel lal "plynne

> zloto"

nie mam więcej pytań zlosnik.gif

Napisano

> nie mam więcej pytań

i slusznie. Dodam, ze do stacji z paliwem premium przy mojej codzienniej drodze dom praca dom musze odbic w bok. Roznica cenie jest przynajmniej 15 groszy na litrze (neste vs np shell).

To na zwyklym paliwie. Ile wiecej kosztuje premium nie wiem ale pewnie nastepne 10gr? Tankuje raz w tygodniu jakies 57l ON. Nie che mi sie liczyc ale pewnie wyszloby ze 900 pln roznicy rocznie. Po 3 latach mam na komplet wtryskow spineyes.gif

Dla mnie sie nie oplaca. Nizszego spalania na premium nie zrobie bo w moje obecne i tak nikt nie wierzy hehe.gif

Napisano

> i slusznie. Dodam, ze do stacji z paliwem premium przy mojej codzienniej drodze dom praca dom musze

> odbic w bok. Roznica cenie jest przynajmniej 15 groszy na litrze (neste vs np shell).

> To na zwyklym paliwie. Ile wiecej kosztuje premium nie wiem ale pewnie nastepne 10gr? Tankuje raz w

> tygodniu jakies 57l ON. Nie che mi sie liczyc ale pewnie wyszloby ze 900 pln roznicy rocznie.

> Po 3 latach mam na komplet wtryskow

> Dla mnie sie nie oplaca. Nizszego spalania na premium nie zrobie bo w moje obecne i tak nikt nie

> wierzy

ale mnie nie musisz sie spowiadać i przekonywać biglaugh.gif

swoje wiem grinser006.gif

a pytałem z ciekawości tongue.gif

Napisano

Hm, uważam, że to stacja Orelnu, nie franczyza, z tego co wiem, i po logo, spisie stacji Orlenów. A Ty masz diesla, a jeśli tak to jakie paliwo tankujesz, by nie przepłacać i nie mieć problemów? Tankowałem w sobotę tj. 04.12.2010 r ma stacji Fenix w Chotomowie, wziąłem sobie probkę do czystego słoika (tak dla siebie by sprwdzić). Wyszlo: dzien do nocy, na korzyść stacji Fenix. Paliwo czyste, przeźroczyste, jednorodne. ok.gif

Napisano

> zamarza już pozostawiony w butelce

> w aucie

> nie ma to jak ON +BP w stosunku 10;1

Hmmm....

Troszeczkę mylisz koncepcje.

Analogicznie jak z np koncentratem płynu chłodzącego, który nierozcieńczony zamarza w temp nawet minus 5 st C tego typu środek ujawnia swoje właściwości dopiero w odpowiednim ROZCIEŃCZENIU.

To raz.

Poza tym istotą działania depresatora NIE jest "zapobieganie zamarzaniu", bo ON z natury rzeczy nie zamarza (w temperaturach wyższych niż okołobiegunowe), tylko zapobieżenie KRYSTALIZACJI PARAFINY, którą ON defaultowo zawiera.

Napisano

> Taksowkarze najrzadziej co pare godzin uruchamiaja i rozgrzewaja silnik.

Wyjaśnij mi, tępemu ignorantowi co ma rozgrzanie silnika z temp krzepnięcia ON ?

Bo ja mogę Ci wskazać duuużo przypadków (w tym jeden w ubiegły czwartek, przy raptem minus 5-minus 10 st C na terenie mojej firmy), gdzie samochód odpala jak malina, jeździ aż STAJE W DRODZE, bo paliwo się skrystalizowało i zabiło fitlr(y) na amen.

Napisano

> EE taksiarze sobie zawsze poradza, bo muszą.

> I nie sądze żeby sie tam zastanawiali co tam do baku wleciało, zawsze mają kolegę "Cześka" do

> pomocy w rozruchu

Jak sie napęd dobrze zwarzy to choćbyś miał akumulator o mocy 1000 MAh i spalił nim rozrusznik to i tak nie zapalisz.

A jeśli zapalisz to daleko nie pojedziesz.

A wtedy masz koszt dodatkowy - spuszczenie paliwa, wymiana filtrów, postój w serwisie.

A tu czas to pieniądz.

Napisano

> jeździ aż STAJE W DRODZE,

> bo paliwo się skrystalizowało i zabiło fitlr(y) na amen.

Wlasnie w takiej sytulacji pomaga? cieply garaz?polanie filtra paliwa ciepla woda?podgrzanie go suszarka/opalarka?

Napisano

> Wlasnie w takiej sytulacji pomaga? cieply garaz?polanie filtra paliwa ciepla woda?podgrzanie go

> suszarka/opalarka?

Najtwardsi zawodnicy rozpalają ognisko pod zbiornikiem paliwa (dosłownie!).

Ci z gatunku myślących -> do grzanego pomieszczenia, tam po odtajaniu instalacji wymiana filtra paliwa, spuszczenie - najlepiej całości - dziwnego paliwa, zalanie paliwem PRAWDZIWIE zimowym (czyli żadne "wipałery" itp wynalazki, tylko prosta ropa z renomowanej stacji z dużą rotacją) i ognia-naprzód.

Napisano

> Jasne. Ale dla mnie 20zl to zadna roznica wiec wybieram lepsze paliwo.

Mówisz, że lepsze samopoczucie nie ma ceny ? ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.