Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Vectra GTS IRMSCHER 2.2 DTi - opinie

Featured Replies

Napisano

> a co do gwarancji pompy to nie będe dywagował i się droczył - oryginalna

> pompa wytrzymała coś ok 90 tyś km ... a gwarancja była ale co z tym

> jak auto trzeba odstawić - inna bajka - nieważne

> pozdrawiam

Ty, bardziej mi coś nie pasuje - skoro po pierwszej wymianie pompy przejechał 90 tys. km, miał jeszcze 2 wymiany, auto po ojcu - to ile ma przejechane ?

Bo jak 300-400 tys. km to wiele wyjaśnia, a ze coś się psuje przy takim przebiegu to nie jest chyba dziwne.

Dlatego własnie pisze, żeby nie pisać o przypadku kolegi, kolego wujka, bo skoro nie znamy szczegółów to jesteśmy daleko od prawdy.

Napisano

> kolega, kolegi , kolegi

> Skoro wymieniał to na wymienianą cześć miał 1 rok gwarancji - ile ma już to auto ?? 6 lat ?

> Z tego wywnioskować mogę, że nie jest awaryjne auto - tylko jedna rzecz w nim.

> A przy okazji mówmy raczej o swoim doświadczeniu z danym autem, a nie zasłyszane opowieści od

> kolegi, kolegi, wujka.

> Moja Viki miała wymieniane turbo. I co ma twierdzić, że ropniaki to zło, że nigdy więcej Opla ? -

> jak na razie przejechałem autem 80 000 km i jestem zadowolony. komfort - super, silnik

> oszczędny (2.2 DTI - spalanie 6-6,5) , co mi więcej do szczęścia trzeba

i po co zaśmiecasz temat i dyskutować o tym od kogo to opinia , piszę co wiem i tyle.

nie ty tworzyłeś temat więc to nie do Ciebie należy decyzja

a czytając temat cały to 90% to o dupie marynie...

Jeśli nie chcę to spoko ,jakby co to zapytam się kolegi czy mogę

przekazać koledze formatowi namiar to kolega mu wszystko powie o

swoim przypadku - KONIEC KROPKA

Szczegóły naprawy egzemplarza kolegi podam na priv'a bo nie znam

całej historii serwisowej auta smile.gif

edit

przebieg auta to poniżej 200 tyś

Napisano

> i po co zaśmiecasz temat i dyskutować o tym od kogo to opinia , piszę co wiem i tyle.

> nie ty tworzyłeś temat więc to nie do Ciebie należy decyzja

> a czytając temat cały to 90% to o dupie marynie...

> Jeśli nie chcę to spoko ,jakby co to zapytam się kolegi czy mogę

> przekazać koledze formatowi namiar to kolega mu wszystko powie o

> swoim przypadku - KONIEC KROPKA

Tez proponuje zakończyć tą dyskusje.

Odradzasz Vectre C, ale jej nie masz, ani nie miałeś. Nie wiem czy wogóle jechałeś tym autem, ale odradzasz bo coś słyszałeś od kolegi.

Ja to auto mam od 4 lat, jeżdżę i nim nadal, ma silnik DTI 2.2. Naprawiałem to auto, w tym turbinę, więc trochę wiem co się psuje, co może się psuć.

Mogę coś powiedzieć jak się nim jeździ, czyli doradzić przed zakupem.

Zastanów się wiec kto bardziej zaśmieca wątek ?

p.s.

Auto ma poniżej 200 tys, km, pierwsza pompa wytrzymała 90 tys. km - ile wytrzymały pozostałe dwie ? jak długo jeździł tym autem wcześniej ojciec kolegi ??

Nie - nie bawię się w detektywa, ale jak ktoś opowiada o aucie kolegi, przy czym parę grubych faktów się na oko kupy nie trzyma to cala ta opowieść o koledze tez mi się przestaje kupy trzymać.

Napisano
  • Autor

> dla porównania wrzuć ile wytrzymuje dwumasa w innych silnikach u innych producentów - bo tam jest czasami znacznie gorzej.

Nie wiem czy gorzej, wszystko zależy od tego czy masz na myśli przelot rzeczywisty czy licznikowy...

Napisano

EDIT: Nieważne, można usunąć, odpowiedział zanim przeczytałem cały wątek.

Napisano

Jaki silnik jest przez Ciebie polecany jesli chodzi o vectre C przedliftową?

Przebiegi roczne delikatnie powyzej 10kkm, głównie jazda po mieście.

Planuje na wiosne kupić samochód i Vectra C bardzo mi sie podoba, wersja liftback. Do wydania 30 tys. zl byc moze z małym hakiem.

Napisano

> Jaki silnik jest przez Ciebie polecany jesli chodzi o vectre C przedliftową?

> Przebiegi roczne delikatnie powyzej 10kkm, głównie jazda po mieście.

Napiszę, że oczywiście 1.9 CDTI. Choć pewnie są zwolennicy 2.0 i 2.2 starszej generacji na ON. Szczerze to Vectra jest średnim autem na miasto, jeśli jeździ sie nią codzienine. Auto "męczy" sie w ruchu typowo miejskim. Swoje zalety pokazuje głównie w trasie i mowa tu zarówno o komforcie podróżowania, jaki i silniku wraz z jego spalaniem

Napisano

> Jaki silnik jest przez Ciebie polecany jesli chodzi o vectre C przedliftową?

> Przebiegi roczne delikatnie powyzej 10kkm, głównie jazda po mieście.

> Planuje na wiosne kupić samochód i Vectra C bardzo mi sie podoba, wersja liftback. Do wydania 30

> tys. zl byc moze z małym hakiem.

przy takich przebiegach i jesli chodzi o miasto to rozejrzyj sie na benzyna a nie dieslem.

Napisano

> dwumasa wytrzymujaca kolo 150-200 kkm, delikatne wtryski, wadliwy kolektor ssacy do 97r, padajace

> egr'y filtr paliwa UFI - kolo 100 pln wymienny co 10000,

dwumasa to standard w każdym nowoczesnym dieslu, to ile wytrzyma to zależy od wielu czynników - od techniki jazdy począwszy na farcie skończywszy. Z wtryskami nie ma większych problemów, to nie HDI (chociaż jak wszędzie pewnie się trafiają usterki), problem z kolektorem występuje, ale został definitywnie rozwiązany po lifcie, podobnie EGR, filtra paliwa się nie wymienia w takich interwałach jak napisałeś - lipa.

Napisano

> No proszę, czyli teraz Panowie co to po zdjęciach widzieli będą przepraszać za głupoty które pisali

> Ostatnio sprzedałem 4 samochody i jak słyszę tych wszystkich znawców, zdjęciowych oglądaczy to mnie

rotfl.gif

Ze 3tyg. temu wrzuciłem na AK Astrę H z pytaniem, czy na zdjęciach nie widać"niefabrycznych" rozwiązań/szczegółów wyposażenia/albo braków w wyposażeniu.

Pytałem tylko o to i nic więcej, gdyż dzień wcześniej przebadałem auto od A-Z, włącznie z czujnikiem (lakierowany błotnik tylny).

Za 3h miałem pełną "historię" wypadkowości auta, łącznie z informacjami których nie da się odczytać na podstawie zdjęć rotfl.gif. To czego mi naprawdę zabrakło - widać jeszcze szpece muszą się dokształcić - to dane nt. częstotliwości zmiany oleju i tem. zamarzania płynu chłodzącego, ale naród jest pojętny i garnie się do nauki, więc już niedługo i takie informację będą możliwe do podania na podstawie zdjęć hehe.gifok.gif

Napisano

> w 2.2 dwumasa

> jest pancerna

Czy dot. to też 2.0 DTI? (po 2003 roku)

Napisano

> dwumasa to standard w każdym nowoczesnym dieslu, to ile wytrzyma to zależy od wielu czynników - od

> techniki jazdy począwszy na farcie skończywszy. Z wtryskami nie ma większych problemów, to nie

> HDI (chociaż jak wszędzie pewnie się trafiają usterki), problem z kolektorem występuje, ale

> został definitywnie rozwiązany po lifcie, podobnie EGR, filtra paliwa się nie wymienia w

> takich interwałach jak napisałeś - lipa.

opel zaleca wymiane co 25 000 ale gdzies w dokumentacji UFI doczytalem ze powinno sie wymieniac co 10000 jesli chodzi o nasze warunki. tak samo opel wymiane oleju proponuje po 30 000 km sick.gif

Napisano

> opel zaleca wymiane co 25 000 ale gdzies w dokumentacji UFI doczytalem ze powinno sie wymieniac co

> 10000 jesli chodzi o nasze warunki. tak samo opel wymiane oleju proponuje po 30 000 km

nie chce mi się iść do auta, żeby sprawdzić w instrukcji, ale nie przypominam sobie, żebym miał wymieniany filtr paliwa. Olej oczywiście, co 30 tys km.

Napisano

> tak samo opel wymiane oleju proponuje po 30 000 km

Ale co Cie niesmaczy? Wiekszosc producentow zaleca teraz wymiane oleju co 30k km, wiec trudno, zeby Opel pdstawal. Dla mnie akurat ma to znaczenie, ze nie wymieniam oleju co 15 czy 20k km, a wlasnie 30k km - obniza to moje koszty, a dla fanow ksiazek gwarancyjnych wszystkie wpisy sa zgodnie z zaleceniami.

Tak przy okazji, w UK VX dopuszczal wymiane oleju co 2 lata i 30k mil (~48k km) w zastosowanach uzytkowych - to byla dopiero kaszana, zwlaszcza w przypadku diesela, bo benzyna powiedzmy, ze da rade, jak sie normalne przebiegi dzienne robi biglaugh.gif.

Napisano

> P.s - TOMALA - gts w 1.9 cdti 150 km nie kupsiz w tych pieniadzach - no chyba ze takie w ktore 6000

> dolozysz na starcie. no i niestety utrzymanie 1.9 jest "troche" drozsze ale fakt faktem

> silniczek fajny

Ależ ja nie twierdzę że nie, pytanie tylko czy warto kupować GTS które w sumie ma inne sprężyny i zderzaki niewiem.gif

Napisano

> Ależ ja nie twierdzę że nie, pytanie tylko czy warto kupować GTS które w sumie ma inne sprężyny i

> zderzaki

patrzac na to z tej strony to przeciez mozna caly czas jezdzic maluchem - tez ma kierownice silnik i 4 kola. - wiec po co przeplacac

?

Napisano

> patrzac na to z tej strony to przeciez mozna caly czas jezdzic maluchem - tez ma kierownice silnik

> i 4 kola. - wiec po co przeplacac

> ?

Chyba się nie zrozumieliśmy...

Czym powala GTS w stosunku do dobrej wersji "cywilnej" ??

Bo jeżeli tylko znaczkiem, sprężynami, spoilerami i kolorem lamp to sorry ale nie powala mnie to wcale. Z wymiany zdań w tym wątku wyszło że wersje cywilne są tak samo dobrze wyposażone albo i lepiej, a nie podejrzewam żeby silnik DTI był jakoś specjalnie podkręcony.

W skrócie: dobrze wyposażoną wersję (słabą też) również możemy "zrobić" na GTS-a

Napisano
  • Autor

> Chyba się nie zrozumieliśmy...

> Czym powala GTS w stosunku do dobrej wersji "cywilnej" ??

> Bo jeżeli tylko znaczkiem, sprężynami, spoilerami i kolorem lamp to sorry ale nie powala mnie to

> wcale. Z wymiany zdań w tym wątku wyszło że wersje cywilne są tak samo dobrze wyposażone albo

> i lepiej, a nie podejrzewam żeby silnik DTI był jakoś specjalnie podkręcony.

> W skrócie: dobrze wyposażoną wersję (słabą też) również możemy "zrobić" na GTS-a

No nie odkryłeś nic nowego, w zasadzie każdy samochód można zamienić na wersję "sport-look" ponosząc odpowiednie koszty.

Napisano

> Czym powala GTS w stosunku do dobrej wersji "cywilnej" ??

no ale kupi liftback-a w wersji cywilnej?

o ile dobrze kojarze to tylko GTS jest w liftback-u hmm.gif

Napisano

> no ale kupi liftback-a w wersji cywilnej?

> o ile dobrze kojarze to tylko GTS jest w liftback-u

Kupi. Sam kupilem. Poliftowy GTS (angielskie SRi) ma wyposazenie tak nedzne, ze sporo osob kupowalo ful wypas, a potem wstawialo zawias odpowiedni. Wydchodzilo to znacznie taniej, niz starajac sie wstawic wszystkie 'bajery' z dobrze wyposazonych wersji ok.gif

Napisano

miałem taką identyczną wersje ok.gif

+ bardzo dobre zawieszenie

+ bardzo wygodne fotele

+ ekonomiczna

+ zbytnio nic się nie psuło od fabryki ( tuning spowodował 1 awarię i centralka alarmu )

- turbo dziura

- kierunkowskazy angryfire.gif

- mała moc żeby się pościągać

Napisano

> Kupi. Sam kupilem. Poliftowy GTS (angielskie SRi) ma wyposazenie tak nedzne, ze sporo osob kupowalo

> ful wypas, a potem wstawialo zawias odpowiedni. Wydchodzilo to znacznie taniej, niz starajac

> sie wstawic wszystkie 'bajery' z dobrze wyposazonych wersji

No i właśnie o tym piszę ok.gif że w przypadku Vectry lepiej wybrać sobie bogatszą wersję z lepszym silnikiem i doposażyć w oryginalne zderzaki, progi, atrapę, itp... z wersji GTS jeżeli komuś zależy na "innym" wyglądzie, bo taniej to wyjdzie

Napisano

> No nie odkryłeś nic nowego, w zasadzie każdy samochód można zamienić na wersję "sport-look"

> ponosząc odpowiednie koszty.

No zgadza się, gdyby wersja GTS była naprawdę taka niepowtarzalna "och-ach" to OK ale jako że IMO jakoś nie jest to wolałbym wybrać wersję lepiej wyposażoną i ewentualnie coś dorzucić

Napisano
  • Autor

> No zgadza się, gdyby wersja GTS była naprawdę taka niepowtarzalna "och-ach" to OK ale jako że IMO

> jakoś nie jest to wolałbym wybrać wersję lepiej wyposażoną i ewentualnie coś dorzucić

No spoko, kup sedana, weź kątówkę i zrób z niego liftbacka...

Napisano

> No spoko, kup sedana, weź kątówkę i zrób z niego liftbacka...

przecież Łukaszeczek napisał że są lifbacki cywilne

Napisano
  • Autor

> przecież Łukaszeczek napisał że są lifbacki cywilne

Nie wiem prawdę mówiąc, wikipedia (zarówno pl jak i en) mówi, że vectrowe liftbacki zwą się gts.

Napisano

> Nie wiem prawdę mówiąc, wikipedia (zarówno pl jak i en) mówi, że vectrowe liftbacki zwą się gts.

gts to wersja wyposażenia , wcześniejsze opc line

Napisano

> gts to wersja wyposażenia , wcześniejsze opc line

Jak koleś kupował w salonie polifta to właśnie była ze znaczkami OPC Line. Więc co było pierwsze???? GTS czy OPC, bo mam teraz mętlik...

Napisano

> Jak koleś kupował w salonie polifta to właśnie była ze znaczkami OPC Line. Więc co było

> pierwsze???? GTS czy OPC, bo mam teraz mętlik...

w tym modelu gts był 1 na 1000%

Napisano

> gts to wersja wyposażenia , wcześniejsze opc line

to proste - liftback (czy hatchback) to GTS.

OPC Line to wersja wyposażenia. Czyli można kupić GTS nie będące OPC.

Napisano

> to proste - liftback (czy hatchback) to GTS.

> OPC Line to wersja wyposażenia. Czyli można kupić GTS nie będące OPC.

nie , mozna kupic hatchbacka bez wersji GTS .....GTS to wersja wyposażenia albo 3.0 benzyna . OPC to nowa nazwa GTS

Napisano

> nie , mozna kupic hatchbacka bez wersji GTS .....GTS to wersja wyposażenia albo 3.0 benzyna . OPC

> to nowa nazwa GTS

W sumie to GTS powinien mieć poważny motor i tak samo OPC. A wychodzi na to, że do Vectry C po i przed liftem mozna zakupić pakiet stylistyczny. Przed liftem znany jako GTS a po lifcie OPC Line, dobrze kumam clown.gif

Napisano

> W sumie to GTS powinien mieć poważny motor i tak samo OPC. A wychodzi na to, że do Vectry C po i

> przed liftem mozna zakupić pakiet stylistyczny. Przed liftem znany jako GTS a po lifcie OPC

> Line, dobrze kumam

ok.gif

Napisano

> Nie wiem prawdę mówiąc, wikipedia (zarówno pl jak i en) mówi, że vectrowe liftbacki zwą się gts.

284435794-P6119874a.jpg

Moj sie nie nazywa GTS/SRi a DESIGN i jest sprzedawany jako hatchback, bo saloon sie ani w GB ani w DE nie przyjal

Napisano

> Jest sobie autko i szukam opinii.

> Mogę poprosić o wyprodukowanie kilku? O pompach się naczytałem już trochę, ale może coś jeszcze

> jest na rzeczy.

> Z góry dziękuję.

> Aha, przebieg prawdziwy.

Mały przebieg, brać i jeździć hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Mały przebieg, brać i jeździć

Coś w tym śmiesznego, bo chyba nie zrozumiałem niewiem.gif

Napisano

> Coś w tym śmiesznego, bo chyba nie zrozumiałem

Śmieszy mnie ten przebieg w 7 letnim dieslu. Wierzysz w to że jest prawdziwy?

Napisano

> nie , mozna kupic hatchbacka bez wersji GTS .....GTS to wersja wyposażenia albo 3.0 benzyna . OPC

> to nowa nazwa GTS

okay, to może wg mojej wiedzy:

jak kupowałem Vectrę w 2008 roku to wersja htb była równoznaczna z GTS. Nie można było kupić (zresztą nie byłem zainteresowany) "zwykłym htb - przynajmniej wg wersji mojego dealera.

Za to OPC Line to już była opcja.

Napisano

> W sumie to GTS powinien mieć poważny motor i tak samo OPC.

co innego wersja OPC, a co innego OPC Line. Podobnie jak w Audi S i SLine.

Te drugie to głównie zbajerzenie optyczne i lekko komfortowe.

Napisano

> Śmieszy mnie ten przebieg w 7 letnim dieslu. Wierzysz w to że jest prawdziwy?

Zarzucasz kłamstwo forumowiczowi? A ty nie wierzysz, że nie jest prawdziwy? Masz jakieś podstawy, żeby tak sądzić?

Napisano

Sorry ale tylko Ty jesteś tutaj śmieszny smirk.gif

Napisano

a uwierzysz w auto 11letnie z przebiegiem mniejszym jak 60kkm hmm.gif

Napisano
  • Autor

Wierzę, a co?

Napisano
  • Autor

> Zarzucasz kłamstwo forumowiczowi? A ty nie wierzysz, że nie jest prawdziwy? Masz jakieś podstawy, żeby tak sądzić?

Przecież beast tego auta w salonie nie kupił. Mógł się więc pojazd "przekręcić" zdecydowanie wcześniej o czym sprzedawca może nie wiedzieć.

Temat się jednak rozwiązał poprzez zasięgnięcie języka w General Motors, gdzie pracuje bardzo dobry znajomy. Po vinie udało się wyciągnąć całą historię przeglądową z systemów GM. Ostatni przegląd wrzesień 2009 ze stanem 105kkm, przebieg rósł systematycznie od początku. Tyle na temat.

Napisano

> W sumie to GTS powinien mieć poważny motor i tak samo OPC. A wychodzi na to, że do Vectry C po i

> przed liftem mozna zakupić pakiet stylistyczny. Przed liftem znany jako GTS a po lifcie OPC

> Line, dobrze kumam

Ziomal ma gts i 1.8 pod maska.

Czy to jest powazny motor?

Napisano

> Ziomal ma gts i 1.8 pod maska.

> Czy to jest powazny motor?

1,8 125 KM czy 1,8 140 KM? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Moj sie nie nazywa GTS/SRi a DESIGN i jest sprzedawany jako hatchback, bo saloon sie ani w GB ani w DE nie przyjal

Nie jestem znawcą marki, chcę tylko kupić auto grinser006.gif

Nie mniej jednak fakty są takie, że na allegro nie znalazłem liftbacka, który nie jest gtsem, en.wikipedia mówi, że vectra c w lifbacku zwie się gts, pl.wikipedia podobnie. A jak jest z vauxami to nie wiem zupełnie...

Napisano

To sie nie zastanawiaj tylko bierz. Ja mam Viki C GTS w benie 1,8. Bardzo fajne autko. Nawet mam taki sam kolor.

Boa

Napisano

> - kierunkowskazy

Co ci się w nich nie podoba icon_eek.gif

Boa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.