Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poprosze o opinie nt. Yarisa 1,33

Featured Replies

Napisano

Co to w ogole jest za silnik i czyw arto to kupic? 6 biegowa manualna skrzynia i troche wyposazenia jest, ale Toyota ma to w ofercie specjalnej 2010 to znaczy, ze zostalo im tej wersji troche. Cos z nimi nie tak? A moze ktos uzytkuje taka yariske i moglby podzielic sie uwagami? Warto ja kupic czy trzymac sie z daleka?

Napisano

> Co to w ogole jest za silnik i czyw arto to kupic? 6 biegowa manualna skrzynia i troche wyposazenia

> jest, ale Toyota ma to w ofercie specjalnej 2010 to znaczy, ze zostalo im tej wersji troche.

> Cos z nimi nie tak? A moze ktos uzytkuje taka yariske i moglby podzielic sie uwagami? Warto ja

> kupic czy trzymac sie z daleka?

chętnie poczytam

wczoraj oglądałem jednego z 2007 r.

80 tyś.

tarcze ham do wymiany

sprzęgło zdechnięte

poza tym oK

Napisano

> A moze ktos uzytkuje taka yariske i moglby podzielic sie uwagami? Warto ja

Ja ujeżdżam 1.0 z 2008 i szczerze jej nienawidzę sick.gif

Napisano

jest to nowy silnik wyposażony w dual vvti, zmienną długość dolotu etc - silnik bardzo skomplikowany, ewentualne gazowanie bardzo wątpliwe.

Silnik bardzo cichy, ekonomiczny - spokojnie można tym palić poniżej 6. Niby ma 101 kuni, ale... to nie ma kompletnie mocy! 101 ekologicznych, zduszonych koni - to auto wcale nie jedzie no.gif

Skrzynia biegów - tragedia. tyle moge o niej powiedzieć. zapięcie szybko jedynki udaje się może raz na pięć prób, biegi wchodzą nieprecyzyjnie i trzeba je ciągle zmieniać. wrzucenie wstecznego to też nie lada wyczyn, który nie powinien tak wyglądać w drogim aucie w 21 wieku...

Hamulce - OK - znaczy hamuje wink.gif

Ogólnie co do auta - jest to maksymalnie bezjajeczny samochód... jadąc nim człowiek dostaje jakiegoś takiego doła, jazda nie dostarcza absolutnie żadnych emocji, a jesli juz jakieś to te negatywne np. przy próbie wrzucenia jedynki na światłach wink.gif silnik bzyczy monotonnie, zawieszenie bardzo buja, wnętrze jest tak straszliwie plastikowe, że matiz jest wzorem jakości i stylizacji. schowków w środku masa - zamykają się z klagiem plastikowych, zabawkowych skrzynek dla małych dziewczynek. Siedzenia bardzo wygodne, tylne można przesuwać - można zrobić albo masę miejsca dla pasażerów z tyłu, albo duży bagażnik - świetny patent ok.gif

Poza tym wkurza to, że samochód ten mimo zaawansowania silnika i niektórych elementów jest prosty jak konstrukcja cepa - kluczyk wygląda jak od Cariny z 1992 roku, o 3 mignięciach kierunkowskazów możesz zapomnieć.

Wersja o której mówisz to pewni 2010 - czyli ta z zegarami zamiast wyświetlacza pośrodku - skóra na kierze i manetce od biegów jest gorsza niż niejeden plastik, klamki niby malowane na srebrno wyglądają jakbyś je na szrocie dobrał zlosnik.gif

ogólnie nie lubię tego auta - właśnie przez jego nijakość. pewnie będzie bardzo bezawaryjny, ale jeśli masz choćby szczyptę zapotrzebowania na "driving pleasure" to lepiej omijaj to auto z daleka bo zatrzymasz się na poboczu i powiesisz nieopodal na pierwszej pochyłej gałęzi na lince holowniczej.

Napisano

> Ja ujeżdżam 1.0 z 2008 i szczerze jej nienawidzę

bo sie przezwyczailes do jakis wypasow...

poza tym nikt nie zmusza zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Ten samochod nie splenia ani jednego kryterium jakie stawiam samochodowi dla siebie, ale uparla sie na niego moja mama. I czytajac pod jej katem to, co napisales wychodzi, ze jej wlasnie taki bezjajeczny sie spodoba facepalm.gif Serwisy zapewne drogie, czesci zamiennych nieduzo... Do tej porty jezdzila lanosem 86KM, po czym przesiadla sie na punto 60KM, wiec jak wsiadzie do 100 konnej yariski to odleci... Samochodem i z zachwytu, a niestety to ja bede mial na glowie samochod kiedy sie gwarancja skonczy icon_rolleyes.gif

Napisano

nigdzie nie odleci - mułowatość tego auta jest taka, że grande punto 1.4 77KM na gazie jeździ przy tym jak marzenie.

Proponuję mocno zakup 1.0 - biegi w tym chodzą ładnie, silnik jest zadziwiająco żywy jak na niby taką pojemność, nawet klima go nie muli zbytnio. Poza tym nie mają vvtiów/srajów, tylko jest ot zwykły mały silniczek o klangu matiza smile.gif

codo serwisów to owszem drogie, ale można sobie zapłacic chbya 1500zł i masz gwarancję na 5 lat lub 500kkm smile.gif jeździsz na przeglądy i spokój.

Napisano

bo sie przezwyczailes do jakis wypasow...

shhh.gif

> poza tym nikt nie zmusza

Czekam na zmianę auta grinser006.gif

A w temacie: dla mnie najgorsze jest wyprofilowanie fotela kierowcy. Nie sposób ustawić go tak aby plecy później nie bolały no.gif Jakość wykonania jest, jak już wspomniano, poniżej poziomu Matiza, a dźwięk zamykania drzwi... sick.gif

I poniżej -2st. nie działa centralny z pilota ale TTTM {opinia ASO}

Napisano

wg mnie silnik 1.1 nie jedzie w tym aucie, może te 101 kobyłek jakoś by się ruszyło. ogólnie yarisy mają strasznie długie skrzynie co zabija jakąkolwiek dynamikę

Napisano

> Proponuję mocno zakup 1.0 - biegi w tym chodzą ładnie, silnik jest zadziwiająco żywy jak na niby

> taką pojemność, nawet klima go nie muli zbytnio. Poza tym nie mają vvtiów/srajów, tylko jest

> ot zwykły mały silniczek o klangu matiza

1.0 także ma VVTi (tylko na zawory ssące),

1.33 ma Dual-VVTi (na ssące i wydechowe).

jakiś tekst

Napisano

Co prawda nie jeździłem 1.3 ale 1.0 trochę kilometrów zrobiłem...

Dla mnie Yaris to "zwyklak" nie wzbudza żadnych emocji, no parę razy wzbudził - jak wyprzedzałem... frown.gif

Pozycja za kierownicą mi nie odpowiada, nie mogę ułożyć wygodnie prawej nogi.

1.0 - nie jedzie, ale nie ma co oczekiwać wyścigowych właściwości, przecież nie do tego ten silnik został stworzony.

W lato dobrze chłodzi klima i nawet jakoś strasznie nie obciąża silnika.

skromny.gif

Napisano

Od początku tego roku jest taki w mojej rodzinie. Plusy to dynamiczny silnik, rozsądne spalanie przy normalnej jeździe. Nic się nie psuje ale przebieg ma jak na razie śmieszny. Z minusów, to wg mnie uderzająco plastikowe wnętrze. Przed zakupem była debata i sam wolałbym w tamtym czasie kupić sporo większego w środku ceeda, niż wydać zbliżoną kwotę na auto segmentu B.

Napisano

> Proponuję mocno zakup 1.0 - biegi w tym chodzą ładnie, silnik jest zadziwiająco żywy jak na niby

> taką pojemność,

Do czego porównujesz? Do CC 700???

> nawet klima go nie muli zbytnio.

No już przesadziłeś facepalm.gif

> Poza tym nie mają vvtiów/srajów

Taaa....

>, tylko jest

> ot zwykły mały silniczek o klangu matiza

Akurat Matiz ma ładny dźwięk a Yarek 1.0 to masakra pierdząca

Napisano

> Akurat Matiz ma ładny dźwięk

ulllalaaaaaaaa....

No tego to jeszcze nie grali...

Napisano

> Akurat Matiz ma ładny dźwięk a Yarek 1.0 to masakra pierdząca

Nie wiem jak Yarek 3cyl, ale jedynka z silnikiem 4 cyl brzmi o niebo lepiej niż Matiz (tak, miałem Matiza, mam Yarisa 1gen 1.0), o komforcie jazdy nawet nie wspominam, niby jedno i drugie, to drezyna, ale Yaris jest jednak bardziej cywilizowany.

Napisano

> ulllalaaaaaaaa....

> No tego to jeszcze nie grali...

Przejedź się Yarkiem to pogadamy

Napisano

> ulllalaaaaaaaa....

> No tego to jeszcze nie grali...

widzisz czego to się można dowiedzieć na AK. Mój matiz też ładnie brzmi. Po odpaleniu na wolnych obrotach robi takie trrr trrr trrr trrr, a jak się go kręci wysoko to bzzzzzzzzz. Nawet radia nie ma, bo po co zagłuszać taki ładny dźwięk silnika

hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Co prawda nie jeździłem 1.3 ale 1.0 trochę kilometrów zrobiłem...

> Dla mnie Yaris to "zwyklak"

Zgadzam się, charakterystyka układu jezdnego i silnika jest do bólu nudna.

Kompletny brak emocji w czasie jazdy, ale przez to samochód jest prawidłowo wygodny.

Napisano

> Co to w ogole jest za silnik i czyw arto to kupic? 6 biegowa manualna skrzynia i troche wyposazenia

> jest, ale Toyota ma to w ofercie specjalnej 2010 to znaczy, ze zostalo im tej wersji troche.

> Cos z nimi nie tak? A moze ktos uzytkuje taka yariske i moglby podzielic sie uwagami? Warto ja

odradzam. wolałbym kupić 2latka 1,3 przed liftingu. niby 10 koni wiecej a jedzie gorzej i spala prawie litr wiecej. ojciec miałzmieniac i kupił inne autko a to były jego 3 yaris

Napisano

> odradzam. wolałbym kupić 2latka 1,3 przed liftingu. niby 10 koni wiecej a jedzie gorzej i spala

> prawie litr wiecej. ojciec miałzmieniac i kupił inne autko a to były jego 3 yaris

Od osób prowadzących naukę jazdy na Yarisach wiem, że w nowy 1.33/100 jest w praktyce wyraźnie oszczędniejszy od starego silnika 1.3/87.

Napisano

> Przejedź się Yarkiem to pogadamy

jeździłełem.

Gadajmy.

Majonez brzmi jak trambija.

Napisano

> Od osób prowadzących naukę jazdy na Yarisach wiem, że w nowy 1.33/100 jest w praktyce wyraźnie

> oszczędniejszy od starego silnika 1.3/87.

widocznie jechałem jakimś felernym yarisem przebiegu miał 4 tys może dlatego

Napisano

> Co to w ogole jest za silnik i czyw arto to kupic

Pomijając wypowiedzi miszczufff z cyklu "mój matiz lepszy" (bo MÓJ) to...

To jest samobieżny wózek na zakupy.

Silnikiem 1,33 nie jeździłem, miałem okazję zrobić trasę 100+ km w 4 dużych chłopa 1,4 D4-D 90 KM i samochód był pod tym obciążeniem powiedzmy akceptowalnie dynamiczny - bez szału w żadną ze stron.

Czy brałbym ?

Moja matka z dużym prawdopodobieństwem w przyszłym roku przesiądzie się do takiego wozidła - jako auto miejskie sprawi się bez zarzutu. W trasę typu "raz do roku do Ciachcinka", gdzie jeździec nie musi udowadniać wszystkim że ma dłuższego też.

I jeżeli tego dokładnie oczekujesz od auta, to brać i tyle.

To po prostu zwykłe, przeciętne auto klasy subcompact.

Napisano

> jeździłełem.

Gratki

> Majonez brzmi jak trambija.

Yarek pierdzi za to jak po grochówce grinser006.gif

Napisano

> Gratki

> Yarek pierdzi za to jak po grochówce

Jak rozumiem TWÓJ majonez brzmi(ał) jak symfonia Beethovena w znakomitym wykonaniu :->

Widzisz, problem jest taki, że KAŻDY 3 cylindrowy samochód brzmi jak trambija.

A mówienie przez ludzi o wysoce dobrym samopoczuciu per "piekny dźwięk" itp to...

Rozumiemy się ?

Wszystko poniżej 5 cylindrów nie gada.

Wsiądź do V8 czy fajnego R6 i zrozumiesz...

R5 też gada fajnie, ale (na boga) nie w dieslu.

Napisano
  • Autor

Klamka zapadla, zaliczka wplacona. Mielismy dzisiaj pojezdzic troche po salonach - Yaris, Ceed, Jazz, ix20. Skoncylo sie na salonie Tyoty - dali nieosiagalna przez innych dealerow cene, a bylo tojedno z kryteriow branych pod wuage zaraz obok wyposazenia. Samochod ma przyjsc pod koniec roku, ale odbieramy go pod koniec marca, chyba, ze punto sprzeda sie wczesniej.

Przy okazji - do sprzedanai jest Punto 1.2 60KM, 3d pomaranczowe, bezwypadkowe, nielakierowane, elektryczne szyby, o dzziwo niezawodne. Cena? Ja wiem - 7kzl? W komplecie zimowki.

Napisano

> Widzisz, problem jest taki, że KAŻDY 3 cylindrowy samochód brzmi jak trambija.

> A mówienie przez ludzi o wysoce dobrym samopoczuciu per "piekny dźwięk" itp to...

> Rozumiemy się ?

> Wszystko poniżej 5 cylindrów nie gada.

Nie popadajmy w skrajnosci. Jest troche czterocylidnrowych silnikow brzymiachyc calkiem przyzwoicie. Chocby Fiatowski Twin Cam wink.gif O silnikach w ukladzie innym niz R4 juz nawet nie wspominam wink.gif

> Wsiądź do V8 czy fajnego R6 i zrozumiesz...

Moim zdaniem bardziej idzie tu o kulture pracy, ktora MUSI przewyzszac silnik majacy tylko 4 garczki.

> R5 też gada fajnie, ale (na boga) nie w dieslu.

Amen ok.gif

Napisano

VW VR6 rzuca się bardziej niż typowy R4 = wiecej nie znaczy lepiej.

Napisano

> VW VR6 rzuca się bardziej niż typowy R4 = wiecej nie znaczy lepiej.

Ogolne wywazenie jednotski to tez inna sprawa. W r4 wystarcza walki balansujace i silnik pracuje niemal bezwibracyjnie. Idzie o czestotliwosc zaplonow w stosunku do obrotow walu korobowego wink.gif

Napisano
  • Autor

Lato8 - oczysc skrzynke, bo nei mozna ci odpowiedziec. To jest Punto II.

Napisano

> Moim zdaniem bardziej idzie tu o kulture pracy, ktora MUSI przewyzszac silnik majacy tylko 4

> garczki.

Ależ oczywiście, że nie "poszukiwanie dźwięku" jest motorem instalacji drogich i nieekonomicznych jednostek wielocylindrowych.

Analogicznie - brak "super sałnda" nie dyskwalifikuje silników 3 i 2 cyl - one zostały pomyślane przede wszystkim przez pryzmat ekonomii konstrukcji/budowy/eksploatacji, a nie wrażeń estetycznych.

Napisano

> Jak rozumiem TWÓJ majonez brzmi(ał) jak symfonia Beethovena w znakomitym wykonaniu :-

Majonez bardziej bzyczy niż pierdzi i w tym sęk

> Widzisz, problem jest taki, że KAŻDY 3 cylindrowy samochód brzmi jak trambija.

> A mówienie przez ludzi o wysoce dobrym samopoczuciu per "piekny dźwięk" itp to...

> Rozumiemy się ?

Czy twój sposób wypowiedzi ma rekompensować jakieś kompleksy?

> Wszystko poniżej 5 cylindrów nie gada.

> Wsiądź do V8 czy fajnego R6 i zrozumiesz...

Dzięki za podpowiedź grinser006.gif Tak się składa, że mam obecnie zarówno R6 jak i uturbione V6 oraz jeżdżę Yarkiem 1.0 hehe.gif

> R5 też gada fajnie, ale (na boga) nie w dieslu.

A to do czego ma być odpowiedź?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.