Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rondo bez oznaczeń

Featured Replies

Napisano

witam,

jest sobie nowo powstałe rondo, aktualnie funkcjonuje jak rondo, czyli wjeżdżający ustępują pierwszeństwa tym co są na rondzie, ale drogowcy nie ustawili (zapomnieli hmm.gif) znaków.

Pytanie zlosnik.gif

Czy jeżeli nie ma znaków należy stosować zasadę prawej ręki czy koło w środku skrzyżowania traktujemy jak rondo?

Napisano

jeżeli przed rondem nie ma znaku "rondo" to jest to zwykłe skrzyżowanie.

Napisano

> Czy jeżeli nie ma znaków należy stosować zasadę prawej ręki czy koło w środku skrzyżowania

> traktujemy jak rondo?

Jak nie ma znaków, to nie jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym - tylko seria skrzyżowań równorzędnych.

Czyli wjeżdżający na każdym skrzyżowaniu z prawej strony ma pierwszeństwo = szybka droga do zakorkowania skrzyżowania.

Napisano

> witam,

> jest sobie nowo powstałe rondo, aktualnie funkcjonuje jak rondo, czyli wjeżdżający ustępują

> pierwszeństwa tym co są na rondzie, ale drogowcy nie ustawili (zapomnieli ) znaków.

> Pytanie

> Czy jeżeli nie ma znaków należy stosować zasadę prawej ręki czy koło w środku skrzyżowania

> traktujemy jak rondo?

jeśli nie ma żadnych oznaczeń to jest to skrzyżowanie równorzędne, kształt nie ma znaczenia

Napisano

jeżeli nie ma znaków poziomych, pionowych, sygnalizacji i policjanta to stosujemy PoRD, czyli regułę prawej ręki smile.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli przed rondem nie ma znaku "rondo" to jest to zwykłe skrzyżowanie.

no właśnie, a wszyscy na omawianym "rondzie" jeżdżą jak po rondzie zlosnik.gif

Czyli jak ktoś ma prawy bok do roboty to nic tylko sruuu smile.gif

Napisano

> Czyli jak ktoś ma prawy bok do roboty to nic tylko sruuu

Chyba lewy grinser006.gif

Napisano

dokładnie tak zeby.GIF:D jeno sruu jak masz lewy do zrobienia, bo Ci w lewa walną CI na "rondzie"

Napisano
  • Autor

> Chyba lewy

3 piwko robi swoje hehe.gif20.GIF

Napisano

> no właśnie, a wszyscy na omawianym "rondzie" jeżdżą jak po rondzie

> Czyli jak ktoś ma prawy bok do roboty to nic tylko sruuu

raczej lewy, pierwszeństwo ma wjeżdżający

Napisano
  • Autor

> raczej lewy, pierwszeństwo ma wjeżdżający

wiem juz wiem zlosnik.gif myslalem o czyms i tak napisalem zlosnik.gif

Napisano

> raczej lewy, pierwszeństwo ma wjeżdżający

Chyba,ze to rondo w Londynie zlosnik.gif

Napisano

We Francji takich rond jest zatrzęsienie, trzeba uważać.

Napisano

A po znaku "rondo" jest dalej zwykłym skrzyżowaniem zlosnik.gif. Dopiero kielnia powoduje całą magię tongue.gif.

Napisano

> A po znaku "rondo" jest dalej zwykłym skrzyżowaniem . Dopiero kielnia powoduje całą magię .

Nie. Bo po kielni (tak jak i bez żadnych znaków) możesz skręcić w lewo - i dopiero zaczną się jazdy jak ktoś ma przód do klepania wink.gif

"Panie władzo - jakie pod prąd? Normalnie na skrzyżowaniu skręciłem w lewo - nie było zakazu ani nakazu jazdy w prawo ani skrzyżowania okrężnego. To co, niby nie mogłem tu skręcić w lewo? Na jakiej podstawie?"

Napisano

> Nie. Bo po kielni (tak jak i bez żadnych znaków) możesz skręcić w lewo - i dopiero zaczną się jazdy

> jak ktoś ma przód do klepania

> "Panie władzo - jakie pod prąd? Normalnie na skrzyżowaniu skręciłem w lewo - nie było zakazu ani

> nakazu jazdy w prawo ani skrzyżowania okrężnego. To co, niby nie mogłem tu skręcić w lewo? Na

> jakiej podstawie?"

Z tego to się może wywiązać nawet ciekawa dyskusja smile.gif

Od teraz jadąc poza miasto chyba bardziej zacznę się przyglądać tym małym rondkom 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego to się może wywiązać nawet ciekawa dyskusja

> Od teraz jadąc poza miasto chyba bardziej zacznę się przyglądać tym małym rondkom

przyglądać się można, ja zauważyłem, że kierowcy i tak traktują takie kółka jak rondo smile.gif

chodzi tylko o zasady, że bez znaków to w sumie można trafić na kogoś kto ma do robienia blacharkę zlosnik.gif

trzeba uważać skromny.gif zresztą jak wszędzie hehe.gif

Napisano

> Nie. Bo po kielni (tak jak i bez żadnych znaków) możesz skręcić w lewo -

po kielni w towarzystwie znaku "rondo",

bo ztcw to bez tego trójkącika, samo koło i tak jest traktowane z zasadą prawej ręki

Napisano

> Nie. Bo po kielni (tak jak i bez żadnych znaków) możesz skręcić w lewo - i dopiero zaczną się jazdy

> jak ktoś ma przód do klepania

Miałem na myśli pierwszeństwo przejazdu a nie kierunek poruszania się wink.gif

Napisano

> po kielni w towarzystwie znaku "rondo",

> bo ztcw to bez tego trójkącika, samo koło i tak jest traktowane z zasadą prawej ręki

Zgadza się, samo kółko jak i pozostałe z tej samej grupy znaków (np.: nakaz skrętu przed czy po znaku w prawo czy lewo) nie określają w żadan sposób pierwszeństwa przejazdu a jedynie kierunek poruszania się.

Napisano

> Zgadza się, samo kółko jak i pozostałe z tej samej grupy znaków (np.: nakaz skrętu przed czy po

> znaku w prawo czy lewo) nie określają w żadan sposób pierwszeństwa przejazdu a jedynie

> kierunek poruszania się.

ok, czyli sama kielnia = można jechać i w lewo i w prawo od środka "kółka"

sam znak ronda = ustąp tym co są z prawej

"kółko" plus "kielnia" = rondo klasyczne gdzie zjeżdżający ma pierwszeństwo

w ogóle to się zastanawiam co mi grozi za przejazd po prostu przez środek ronda (czyli w teorii po wysepce) albo totalnie pod prąd ...

u mnie jest wrednie wąskie rondo i zawsze albo je ścinam pod prąd albo pomykam po nim ...

Napisano

> witam,

> jest sobie nowo powstałe rondo, aktualnie funkcjonuje jak rondo, czyli wjeżdżający ustępują

> pierwszeństwa tym co są na rondzie, ale drogowcy nie ustawili (zapomnieli ) znaków.

> Pytanie

> traktujemy jak rondo?

Podaj gdzie ono jest, obecnie na gwalt chce pozbyc sie jednego auta biglaugh.gif

Takie zachowanie swiadczy tylko i wylacznei o bezmyslnosci oraz totalnej nieznajomosci przepisow ruchu drogowego.

Kto powiedzial, ze pojazdy znajdujace sie w ruchu okreznym maja pierdzenstwo ?

Sa dwa rodzaje ale te zaleza wlasnie od oznakowania znakami drogowymi !

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.