Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luźne rozmyślanie na temat następcy Omegi 2.5TD

Featured Replies

Napisano

Pomykam obecnie Omegą 2.5 TD po virusie i nie mogę na nia jakos specjanie narzekać bo nic się z nią nie dzieje. jednakże ponieważ mam obecnie spory kawałek do pracy (90km dziennie) to zastanawiam się co kupic dajej i już sam nie wiem co było by najlepsze.

Jesli chodzi o naped to w rozważam tylko RWD i AWD.

Moje propozycje są następujace:

1. BMW e46 330d

2. BMW e39 530d

3. Audi A6 C5 quattro (nie wiem jaki silnik by był najlepszy)

4. Audi S6 C4 2.2T lub 4.2 V8 PB+LPG

5. Audi A8 4.2 PB+LPG

Lpg było by chyba najtańszym rozwiązaniem ale obawiam się problemów związanych z instalacją. Dodatkowo chciałbym aby koszta eksploatacji byly podobne od obecnych czyli spalanie miasto 10l/100km, trasa 7l/100km.

Chyba, że sobie odpuszczę zakup auta i nadal będe pomykał kluską aż się rozpadnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pomykam obecnie Omegą 2.5 TD po virusie i nie mogę na nia jakos specjanie narzekać bo nic się z nią

> nie dzieje. jednakże ponieważ mam obecnie spory kawałek do pracy (90km dziennie) to

> zastanawiam się co kupic dajej i już sam nie wiem co było by najlepsze.

> Jesli chodzi o naped to w rozważam tylko RWD i AWD.

> Moje propozycje są następujace:

> 1. BMW e46 330d

> 2. BMW e39 530d

> 3. Audi A6 C5 quattro (nie wiem jaki silnik by był najlepszy)

> 4. Audi S6 C4 2.2T lub 4.2 V8 PB+LPG

> 5. Audi A8 4.2 PB+LPG

> Lpg było by chyba najtańszym rozwiązaniem ale obawiam się problemów związanych z instalacją.

> Dodatkowo chciałbym aby koszta eksploatacji byly podobne od obecnych czyli spalanie miasto

> 10l/100km, trasa 7l/100km.

> Chyba, że sobie odpuszczę zakup auta i nadal będe pomykał kluską aż się rozpadnie

sory za OT ale masz 2.5 TDS? ciekawi mnie bezawaryjność bo miałem możliwość kupna e36 z końca produkcji z tym silnikiem ale ogólna opinia jest b. niekorzystna więc odpuściłem.

a co do Twoich typów to w tym spalaniu to raczej mało się załapie w tym przedziale a koszty utrzymania takiego 3.0d nie są zbyt małe ok.gif

A6 c5 1.9 TDi bym brał ewentualnie 2.4 w lpg

Napisano

> Pomykam obecnie Omegą 2.5 TD po virusie i nie mogę na nia jakos specjanie narzekać bo nic się z nią

> nie dzieje. jednakże ponieważ mam obecnie spory kawałek do pracy (90km dziennie) to

> zastanawiam się co kupic dajej i już sam nie wiem co było by najlepsze.

> Jesli chodzi o naped to w rozważam tylko RWD i AWD.

> 1. BMW e46 330d

> 2. BMW e39 530d

> 5. Audi A8 4.2 PB+LPG

> Lpg było by chyba najtańszym rozwiązaniem ale obawiam się problemów związanych z instalacją.

> Dodatkowo chciałbym aby koszta eksploatacji byly podobne od obecnych czyli spalanie miasto

> 10l/100km, trasa 7l/100km.

> Chyba, że sobie odpuszczę zakup auta i nadal będe pomykał kluską aż się rozpadnie

Ja Omegi przesiadłem sie na do A8. Ale do niczego nie namawiam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sory za OT ale masz 2.5 TDS? ciekawi mnie bezawaryjność bo miałem możliwość kupna e36 z końca

> produkcji z tym silnikiem ale ogólna opinia jest b. niekorzystna więc odpuściłem.

Tak to ten sam silnik. Silnik ma nalatane obecnie 220tys ale czy to jego oryginalny przebieg to nie mam zielonego pojęcia, dodatkowo od 6 lat śmiga na virusie (130KM, 250Nm --> 148KM, 320Nm). Ja mam ją od roku a poprzednim łascicielem był szwagier mulher.gif który jeździł ją 5 lat. Co do silnika to dowiedziałem się tylko tyle, że jest to dobra konstrukcja jednakże, wrażliwa na przegrzanie, które zazwyczaj kończy się pokrzywieniem głowicy. Jak Trafisz na zadbany egzemplarz to nie powinienes miec problemów.

> a co do Twoich typów to w tym spalaniu to raczej mało się załapie w tym przedziale a koszty

> utrzymania takiego 3.0d nie są zbyt małe

Dość poważnie myslę właśnie na tym 3.0d, spalanie powinno być podobne jak w klusce no i 6 cylindrów.

> A6 c5 1.9 TDi bym brał ewentualnie 2.4 w lpg

1.9 odpada bo to nie jedzie, jeśli już to 2.8+lpg

Co do spalania to Omega w miescie potrafi spalić nawe 12l/100km ale podczas normalnej jazdy pali te 10 a zawsze jest jakiś zapas mocy

Napisano

> Ja Omegi przesiadłem sie na do A8. Ale do niczego nie namawiam

..ja też, ale nie z omegi ..złego słowa nie powiem zlosnik.gif

...a na powaznie do autora wątku ...poniżej 15 litrów gazu nie zejdziesz, instalacja u mnie jest 2 latka bez problemów jak narazie (STAG 300 i dwa parowniki) ..reszta to kwestia czy kupisz umęczony egzemplaż czy nie.

Napisano
  • Autor

Mógł byś napisać coś więcej, jaki silnik itp.

Jak wyglądają koszta eksploatacji, ceny części zamiennych, spalanie itd.

Napisano

> Mógł byś napisać coś więcej, jaki silnik itp.

Jedyny słuszny 4.2

> Jak wyglądają koszta eksploatacji, ceny części zamiennych, spalanie itd.

Spalanie, miasto 13-15 jak masz korki to i 20:-)

Co do części, są takie w normalnych cenach i są specyficzne elementy w cenie złota :-)

Jeśli liczysz na druciarstwo, odpuść sobie to auto :-)

Napisano

> KLIK

> pozostałby w "rodzinie"

"Sprzedam AUDI S6 4.2"

tylko że to nie jest Audi S6 icon_rolleyes.gif

Napisano

Z tych wszystkich chyba tylko A8 jest właśnie w środku większe od Omegi. Nie mam do końca pewności jak jest z A6, ale E39 na pewno ciaśniejsze.

Napisano

> nie znam się aż tak bardzo na AUDI , ale kopa powinno mieć

To sprawdź, bo jak ma, to może napisać że to RS6 hmm.gif

Napisano

3 - Silnik 2.8. LPG znosi dobrze, ale nie lubi najtańszych opcji, a dobre wtryskiwacze to podstawa. Spalanie w trasie od 10-11 (bardzo delikatnie) do 14-15 (pałowanie). W mieście od 14-15 do 18. Oczywiście mowa o LPG. Mocy jakoś tak nie za wiele, ale jest w porządku. Świetny komfort jazdy, dobrze zabezpieczone nadwozie, choć zdarzają się niegroźne, nie prowadzące do perforacji burchelki w kilku standardowych miejscach, mnóstwo miejsca wewnątrz i napęd na 4 koła. Wielowahacz jest wbrew pozorom solidny, o ile nie kupujesz taniochy i nie śmigasz non-stop po dziurach. Jest lista standardowych usterek tego modelu, m.in. cieknąca góra silnika, padające napinacze/regulatory zmiennych faz (choć często przez niskie ciśnienie oleju), uszczelniacze zaworowe i zużycie oleju, odmy, ezektory, maglownice, fis i jeszcze trochę innych (nie wszystkie pamiętam). Oczywiście rzadko kiedy te usterki występują wszystkie naraz, ale najważniejsze to kupić zadbany egzemplarz.

4- Tutaj powiem tylko tyle - bardzo trudno o niezajeżdżony egzemplarz. Z racji wieku te auta w większości mają bardzo wysokie przebiegi, choć 300000km nie robi na nich jakiegoś większego wrażenia (o ile nie były katowane). Świetnie zabezpieczone antykorozyjnie. Napęd znakomity i w zasadzie bezawaryjny (podobnie jak w C5).

Napisano
  • Autor

> Jedyny słuszny 4.2

> Spalanie, miasto 13-15 jak masz korki to i 20:-)

> Co do części, są takie w normalnych cenach i są specyficzne elementy w cenie złota :-)

> Jeśli liczysz na druciarstwo, odpuść sobie to auto :-)

Co do spalania to ja sobie przyjmowałem, że takie a8 spali w mieście te 20 minimum, w trasie tak średnio ile to pali.

Jest tylko problem z automatem do którego nie jestem jakoś przekonany i wolał bym manual.

Co do napraw to nikt nie mówi o druciarni ale nie chciał bym płacić za wahacz 1000zł itp

Napisano

> Co do spalania to ja sobie przyjmowałem, że takie a8 spali w mieście te 20 minimum, w trasie tak

> średnio ile to pali.

> Jest tylko problem z automatem do którego nie jestem jakoś przekonany i wolał bym manual.

> Co do napraw to nikt nie mówi o druciarni ale nie chciał bym płacić za wahacz 1000zł itp

To może zejdź na ziemię i kup coś mniej ekskluzywnego (kosztownego także w serwisie).

Napisano

> Co do spalania to ja sobie przyjmowałem, że takie a8 spali w mieście te 20 minimum, w trasie tak

> średnio ile to pali.

W trasie przy szybkościa 100-120 spalanie faktyczne na poziomie 10l

> Jest tylko problem z automatem do którego nie jestem jakoś przekonany i wolał bym manual.

Automat bardzo fajna sprawa, sam mam i na manuala już nie zamierzam sie przesiadać, fakt że akurat w Audi ten element jest dość delikatny i wymaga bacznej uwagi przy zakupie. Jeśli jezdzisz spokojnie, nie zamierzasz kręcić bączków lub w jakikolwiek inny sposób katoać skrzyni, oraz trafisz na auto od właściciela który o nie dbał, nie powinieneś mieć z nim problemu

> Co do napraw to nikt nie mówi o druciarni ale nie chciał bym płacić za wahacz 1000zł itp

Kurcze, co ja mam Ci napisać, oleju wchodzi prawei 8 litrów, wymiana co 15kkm, filtr oleju i powietrza to razem 100zł

Świece niestety tylko jeden rodzaj, dwóch producentów, cena w IC bez zniżek 46zł/szt

Tarcze brembo 190zł/sztuka, klocki 200zł komplet przód

Wachacze od 230 do 280zł

Podaj mi co Cię konkretnie interesuje, to postaram sie pomóc.

Poza tym zapraszam na www.a8team.pl tam się dużo dowiesz :-)

Napisano

> 5. Audi A8 4.2 PB+LPG

A8ką D2 jeździ cały czas mój wujek, kiedyś przejechałem się tym autem parę razy.

Problemy miał tylko z przełożeniem napędu (quattro nie domagało), automat pracuje nieźle,

fakt, że najszybszy nie jest, ale bardzo komfortowy, a silnik ma i tak spory zapas mocy. waytogo.gif

Paliło to przy solidnym bucie w trasie (wujek lubił bić rekordy czasu przejazdu ze Szczecina do Wrocławia) 16l/100km gazu.

Napisano

> KLIK

> pozostałby w "rodzinie"

Nie pytam złośliwie czy wrednie.

Niczego nie insynuuję.

Dlaczego to auto ma zmieniony przód na poliftowy?

Napisano

> Dlaczego to auto ma zmieniony przód na poliftowy?

Pytaj sprzedającego zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> 4- Tutaj powiem tylko tyle - bardzo trudno o niezajeżdżony egzemplarz. Z racji wieku te auta w

> większości mają bardzo wysokie przebiegi, choć 300000km nie robi na nich jakiegoś większego

> wrażenia (o ile nie były katowane). Świetnie zabezpieczone antykorozyjnie. Napęd znakomity i w

> zasadzie bezawaryjny (podobnie jak w C5).

Cholernie podoba mi się linia klasycznego sedana która występuje właśnie w C4. Poza tym wychodzę z założenia, że te starsze auta są chyba bardziej trwałe.

Tutaj przykładowe S4 czyli 2.2T

Co do A8 to zawsze cholernie podobał mi się ten model. Aluminiową karoserię odbieram na +, przynajmniej nie ma problemu z rdzą.

Co do kosztów utrzymania to omega potrzebuje 6.5l oleju i 10l płynu chłodniczego więc to mnie jakoś nie przeraża.

Napisano

Moja kuzynka ma A6 c5 1.9Tdi i bardzo sobie chwalą, bardzo oszczędnie i bezawaryjnie ale to nie jedzie 110KM to za mało. Zanajomy ojca miał 2.5Tdi automata i to już jechało, ale w aucie popsuło się z wiekiem czasem wszystko co mogło kosztować. Wałki rozrządu się starły czyli standard i tiptronic 2 razy się wysrał więc nie polecam jest bardzo dużo opini na ten temat. Z teście natomiast miałem okazje się przejechać taką 1.8T 150KM quattro przyjemnie wystarczająca moc ale dupy nie urywa. Co do A8 to kumpla brat ma S8 4,2 nie narzeka tylko dużo pali.

Napisano
  • Autor

> Moja kuzynka ma A6 c5 1.9Tdi i bardzo sobie chwalą, bardzo oszczędnie i bezawaryjnie ale to nie

> jedzie 110KM to za mało. Zanajomy ojca miał 2.5Tdi automata i to już jechało, ale w aucie

> popsuło się z wiekiem czasem wszystko co mogło kosztować. Wałki rozrządu się starły czyli

> standard i tiptronic 2 razy się wysrał więc nie polecam jest bardzo dużo opini na ten temat. Z

> teście natomiast miałem okazje się przejechać taką 1.8T 150KM quattro przyjemnie wystarczająca

> moc ale dupy nie urywa. Co do A8 to kumpla brat ma S8 4,2 nie narzeka tylko dużo pali.

Duże spalanie pojęcie względne, dla przykładu podam Ci koszt jazdy moją kluską przy średniej cenie ON 4,51:

10-12 miasto czyli 45,20zł - 54,24zł

6-8 trasa czyli 27,12zł - 36,16zł

jak by to przeliczył na LPG to średnio wyjdzie nam ok 20l LPG w mieście i 12l w trasie. A w takim spalaniu powinno zmieścić się takie 2.2T czy 4.2 v8. Cholernie korci mnie ten napęd quattro. c4 bardziej podoba mi się od a8 ale mam wrażenie, że łatwiej będzie znaleźć zdrowe a8 niż c4

Napisano
  • Autor

> Do ilu pieniędzy?

Przyjmijmy dwa warianty 15 i 20 tys zł

Napisano

> Przyjmijmy dwa warianty 15 i 20 tys zł

a takie coś

klik

lub

klik

chodzi o modele a nie konkretne egzemplarze

Napisano
  • Autor

> a takie coś

> klik

> lub

> klik

> chodzi o modele a nie konkretne egzemplarze

Myślałem o pasku ale te auta mają spory popyt u złodziei.

Zapomniałem wspomnieć o tym, że nie chce kombi.

Napisano

..odpuść ..przynajmniej A8. W tych pieniądzach dobrej nie dostaniesz.

Napisano

20kpln starczy na zadbane C4 2.8 30V quattro

w takiej kwocie nie szukalbym nic innego z Twoich zalozen

Napisano

> Pytaj sprzedającego

to dlaczego polecasz auto, w którym coś jest nie teges ?

Napisano

Jak bedziesz miał z 35kzł możesz rozejrzeć sie za A8 z przed liftu

30 tyś na auto +5 na bierzące naprawy palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Jak bedziesz miał z 35kzł możesz rozejrzeć sie za A8 z przed liftu

> 30 tyś na auto +5 na bierzące naprawy

Właśnie tego się obawiałem, że w takich pieniążkach nie da się znaleźć nic w dobrym stanie. Już raz w życiu kupiłem zaniedbane auto i wiem ile kosztuje doprowadzenie go do dobrego stanu.

Napisano
  • Autor

> A moze sprofanowaną legende?

> http://otomoto.pl/subaru-impreza-2-0-turbo-gaz-zarejestrowany-C15535028.html

Subaru zawsze mi się cholernie podobało ale jakoś nie widzę gazu w tym samochodzie 270751858-jezyk.gif Chociaż sam już nie wiem. Kumpel ma w astrze coupe 2.0 tubo wsadzone lpg i śmiga mu to bez zarzutów

Napisano

> Właśnie tego się obawiałem, że w takich pieniążkach nie da się znaleźć nic w dobrym stanie. Już raz

> w życiu kupiłem zaniedbane auto i wiem ile kosztuje doprowadzenie go do dobrego stanu.

Stare A8 to wg mnie pomyłka. Koszta utrzymania sa dość wysokie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.