Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2011: jak Euro5 wpłynie na rynek nowych aut?

Featured Replies

Napisano

Wydaje się, że przejście z Euro4 na Euro5 jest większym wyzwaniem dla silników Diesla (w praktyce oznacza konieczność zastosowania filtra cząstek stałych) niż dla silników benzynowych.

1. Czy znaczna większość silników benzynowych zdoła zostać przystosowana przez producentów do Euro5 i zostanie na rynku? Czy z rynku znikną jakieś popularne silniki benzynowe? Bo już wiadomo że np. z Pandy znikną silniki 1.1/54 i 1.2/60 zastąpione przez 1.2/69.

2. Czy spadnie popyt na wersje z silnikami Diesla (zwłaszcza wśród klientów indywidualnych którzy robią mniejsze przebiegi)? A może odwrotnie: wzrośnie tylko popyt na usługi demontażu filtra cząstek stałych (co wymaga jednoczesnego przeprogramowania komputera sterującego silnikiem, w dodatku grozi utratą gwarancji)? Znając miłość (czasem ślepą) Polaków do Diesli (nawet jeśli robią rocznie 5 tys. km na 4-kilometrowych odcinkach na dystansie dom - praca - dom), ja obstawiam raczej to drugie.

Skoro od rocznika 2011 DPF będzie praktycznie obowiązkowy, nasuwa się pytanie: czy usunięcie DPF będzie legalne w autach z rocznika 2011 i późniejszych? A może zacznie być traktowane na równi z usunięciem katalizatora?

Inne pytanie dotyczy tego jak zachowają się producenci najtańszych i najmniejszych aut (w których diesle już teraz są najmniej popularne), bo już wiadomo że np. w fabryce produkującej trojaczki Aygo / C1 / 107 niedawno zaprzestano produkcji wersji z silnikiem Diesla.

Napisano

No bez przesady, problemy z DPF to raczej grożą po gwarancji - filtr powinien wytrzymać te 100 - 200 tys, no chyba, że ktoś będzie non stop po mieście jeździł. Imho powinno to być jednak załatwione w ramach gwarancji jeśli są problemy z np. przybywaniem "oleju".

Ja się ciągle zastanawiam nad wycięciem DPF. Z jednej strony wkurza mnie to, że czasem olej mi rozrzedza i auto więcej pali, ale z drugiej nowoczesne auto które zostawia za sobą zasłonę dymną to jest jednak wstyd przed Ryśkiem. No i jednak nie mam sumienia ludziom smrodzić dla mojej przyjemności. Raczej więc się na to nie zdecyduję - po prostu będę zmieniał olej jak zobaczę, że przybyło. Póki zdarza się to raz na pół roku nie jest to dramat. Mam też cichą nadzieję, że przy automacie problem zniknie (komputer dobierze optymalne obroty do oczyszczania filtra).

Napisano

Może być też tak, że zwyczajnie nie będzie popytu na takie dizle i producenci będąm usieli wykombinować coś innego.

Napisano
  • Autor

> Może być też tak, że zwyczajnie nie będzie popytu na takie dizle i producenci będąm usieli

> wykombinować coś innego.

Producenci aut cały czasu udoskonalają DPFy, a kierowcy powoli przyzwyczajają się do ich obecności, więc wydaje mi się że za parę lat nikt nie będzie robił "wielkiego halo" z powodu istnienia DPFu.

Napisano

> Producenci aut cały czasu udoskonalają DPFy, a kierowcy powoli przyzwyczajają się do ich obecności,

> więc wydaje mi się że za parę lat nikt nie będzie robił "wielkiego halo" z powodu istnienia

> DPFu.

Poza tym za kilka lat taki dpf będzie można spokojnie wymienić na nowy tak jak dzisiaj katalizator w benzyniaku. Pamiętam jakie halo było kilkanaście lat temu że katalizatory kosztują po kilka tysięcy i kogo będzie na to stać hehe.gif

Napisano

> a kierowcy powoli przyzwyczajają się do ich obecności

no chyba jacyś "nieświadomi"...

Napisano

> Mam też cichą

> nadzieję, że przy automacie problem zniknie (komputer dobierze optymalne obroty do

> oczyszczania filtra).

Nie zniknie.

Napisano

> Wydaje się, że przejście z Euro4 na Euro5 jest większym wyzwaniem dla silników Diesla (w praktyce

> oznacza konieczność zastosowania filtra cząstek stałych) niż dla silników benzynowych.

> 1. Czy znaczna większość silników benzynowych zdoła zostać przystosowana przez producentów do Euro5

> i zostanie na rynku? Czy z rynku znikną jakieś popularne silniki benzynowe? Bo już wiadomo że

> np. z Pandy znikną silniki 1.1/54 i 1.2/60 zastąpione przez 1.2/69.

Przystosowanie silnika benzynowego do normy Eur5 nie stanowi większego problemu.

Nawet nieśmiertelne kible jak VW 1,6 105 KM są reanimowane do tego celu, więc... Se da :-) I to nawet niezbyt drogo.

> 2. Czy spadnie popyt na wersje z silnikami Diesla (zwłaszcza wśród klientów indywidualnych którzy

> robią mniejsze przebiegi)? A może odwrotnie: wzrośnie tylko popyt na usługi demontażu filtra

> cząstek stałych (co wymaga jednoczesnego przeprogramowania komputera sterującego silnikiem, w

> dodatku grozi utratą gwarancji)? Znając miłość (czasem ślepą) Polaków do Diesli (nawet jeśli

> robią rocznie 5 tys. km na 4-kilometrowych odcinkach na dystansie dom - praca - dom), ja

> obstawiam raczej to drugie.

Z wiekiem ludzie zmądrzeją.

Kiedyś było wielkie "łał" na elpidżi, dziś odchodzi toto pomału do lamusa.

> Skoro od rocznika 2011 DPF będzie praktycznie obowiązkowy, nasuwa się pytanie: czy usunięcie DPF

> będzie legalne w autach z rocznika 2011 i późniejszych? A może zacznie być traktowane na równi

> z usunięciem katalizatora?

Jeżeli DPF będzie wymagany do spełnienia określonej normy czystości spalin i norma ta będzie wpisana w homologację, to ruszenie DPF skutkuje nie spełnianiem tej normy emisji - samochód nie ma prawa przejść legalnie przeglądu rejestracyjnego.

> Inne pytanie dotyczy tego jak zachowają się producenci najtańszych i najmniejszych aut (w których

> diesle już teraz są najmniej popularne), bo już wiadomo że np. w fabryce produkującej

> trojaczki Aygo / C1 / 107 niedawno zaprzestano produkcji wersji z silnikiem Diesla.

Diesel w małych autach jest dedykowany do flot. A flota stoi dieslem i jeszcze dość długo stać będzie. Aygo do floty jest trochę za mały, więc i popyt nie był jakiś wielki.

Zresztą z dużym prawdopodobieństwem silnik ten poległ na ołtarzu EUR5 - mała produkcja = nieopłacalna adaptacja.

Napisano

> Z wiekiem ludzie zmądrzeją.

Kupię benzyniaka, jak będą wkładać do aut kompaktowych klasy B/C

baki o pojemności potrzebnej na przejechanie ok. 1000-1200 km.

Póki co, posiadając diesla w lecie jestem w stanie wykręcić u mnie do 1100 km

na jednym baku, a ja sobie bardzo cenię taką wygodę. Benzyny spala

się więcej, bo fizyki się nie oszuka. Zatem podstawowym kryterium

gdy kupowałem diesla było to, żeby rzadziej odwiedzać stację paliw.

Napisano

> Kupię benzyniaka, jak będą wkładać do aut kompaktowych klasy B/C

> baki o pojemności potrzebnej na przejechanie ok. 1000-1200 km.

> Póki co, posiadając diesla w lecie jestem w stanie wykręcić u mnie do 1100 km

> na jednym baku, a ja sobie bardzo cenię taką wygodę. Benzyny spala

> się więcej, bo fizyki się nie oszuka. Zatem podstawowym kryterium

> gdy kupowałem diesla było to, żeby rzadziej odwiedzać stację paliw.

przejeżdżam benzynowym autem klasy b ponad 1000km na zbiorniku cool.gif

Napisano

> Kupię benzyniaka, jak będą wkładać do aut kompaktowych klasy B/C

> baki o pojemności potrzebnej na przejechanie ok. 1000-1200 km.

Pytanie - po co ci to? Zwykła zachcianka, czy rzeczywista potrzeba? Bo rozumiałbym jakbyś robił te 1200km dziennie i tankowanie 3 razy na dzień auta byłoby wkurzające i wolałbyś raz. Ale pewnie nie robisz tylu km na dzień.

Napisano

te cale normy i ta ekologia to robienie ludziom wody z mozgu.

przez to oszolomstwo z listy modeli Subaru znika model Forester z 2,5 litrowym doladowanym silnikiem facepalm.gif

Napisano

Nie rób scen - jadąc w trasę i tak musisz robić przystanki, choćby ze względu na siku :-).

Zazwyczaj i tak staje się na stacji benzynowej, bo tam jest szczalnia, więc...

Napisano

> te cale normy i ta ekologia to robienie ludziom wody z mozgu.

> przez to oszolomstwo z listy modeli Subaru znika model Forester z 2,5 litrowym doladowanym

> silnikiem

Etam znika.

Gdyby importer chciał, to da się to łatwo obejść.

Napisano

> Etam znika.

> Gdyby importer chciał, to da się to łatwo obejść.

mam nadzieje, przynajmniej na razie nie bedzie go w ofercie na przyszly rok.

ech, to cale ekopaplanie pad.gif

Napisano

> Pytanie - po co ci to? Zwykła zachcianka

No ale świat oparty jest na zachciankach smile.gif Ja mam prawo do wygody,

lub też postrzegania rzadkiego tankowania jako wygody. Zgodzisz się

ze mną? smile.gif

Napisano

> Poza tym za kilka lat taki dpf będzie można spokojnie wymienić na nowy tak jak dzisiaj katalizator

> w benzyniaku. Pamiętam jakie halo było kilkanaście lat temu że katalizatory kosztują po kilka

> tysięcy i kogo będzie na to stać

ok.gif

a pewnie i same filtry udoskonalą, dawniej trzeba było dolewać płyn, dzisiaj stosuje się już wtrysk ON, przez co filtr staje się bezobsługowy

Napisano

> Etam znika.

> Gdyby importer chciał, to da się to łatwo obejść.

jak?

justy 1.0 juz ma w ofercie....

Napisano

> jak?

> justy 1.0 juz ma w ofercie....

Euro5 nie dotyczy lekkich samochodów dostawczych -> wystarczy sprzedać takie auto z homologacją N1 (czyli jako tzw "kratkę") i jest lala.

ALE - należy pamiętać, że producentowi może się nie opłacać utrzymywanie takiego wybryku pod tak mały rynek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.