Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarznięty diesel

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pacjent Peugeot 406 1.9 TD '96.

W zbiorniku ponad 3/4 objętości paliwa z BP, tankowane w sobotę więc pewnie zimowe, dolane około 100 ml depresatora Skydd. Wczoraj po odpaleniu zgasł po przejechaniu ok. 1 km, odpalił po chwili z wielkim trudem lecz po przejechaniu 300 metrów zgasł ponownie.

Zajrzałem do filtra paliwa, był czyściutki, zero jakichkolwiek śladów parafiny czy innych syfów. W tym modelu jest także ręczna pompka przed filtrem paliwa i po jej wyglądzie (jest "zassana") domniemam, że paliwo zamarzło na odcinku zbiornik-pompka.

Dziś mam zamiar zaciągnąć francuskie padło do ogrzewanej hali i przedmuchać układ w kierunku zbiornika paliwa.

Czy ma ktoś może jakiś inne rozwiązanie na odmrożenie układu paliwowego?

Dodam, że próbowałem jeszcze wczoraj ogrzać przewody pod podwoziem opalarką elektryczną i jednocześnie obserwując ręczną pompkę pod maską, niestety cały czas jest zassana.

Napisano

> Czy ma ktoś może jakiś inne rozwiązanie na odmrożenie układu paliwowego?

> Dodam, że próbowałem jeszcze wczoraj ogrzać przewody pod podwoziem opalarką elektryczną i

> jednocześnie obserwując ręczną pompkę pod maską, niestety cały czas jest zassana.

Bo oblepiło ci smoka w zbiorniku. Miałem kiedyś takie auto które notorycznie waliło takiego focha (Fiorino).

Odpalało w najwiekszy mróz a ujeżdzałem ok 1km. Potem odpalałem "fakla" i pod zbiornik (aluminiowy) mina przechodniów bezcenna biglaugh.gif Po mniej wiecej trzech takich podgrzaniach ciepłe paliwo z powrotu rozgrzewało całość.

Sposobów jest wiele: dolać ciepłego paliwa, garaż z dmuchawą itd ,itp.

Napisano

> Witam,

> Pacjent Peugeot 406 1.9 TD '96.

hej, doczytałem do tego miejsca - proponuję go bbq.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> hej, doczytałem do tego miejsca - proponuję go

Szkoda by go było schajcować, to dobry wózek jest ok.gif

Napisano

Też leje ten dodatek.... Ale kupuje Lotos Dynamic ... w przeciwieństwie do zwykłego oleju napędowego ma kolor bardziej przypominający PB... wink.gif Widać to ładnie w "szklanych wizjerach" na dystrybutorze...

Z tego co pisał i pokazywał inny kolega kilka wątków niżej to wosk wytrącony do postaci parafiny nie zamieni się w ciecz i nie "roztopi" w temperaturze pokojowej...

Może w garażu postawić nagrzewnice i dmuchać ciepłym powietrzem na zbiornik.... o ile to wina parafiny...

Napisano

rozpuści się w temp powyżej zera jak bedzie zatopiony w ropie waytogo.gif

Napisano

> Też leje ten dodatek.... Ale kupuje Lotos Dynamic ... w przeciwieństwie do zwykłego oleju

> napędowego ma kolor bardziej przypominający PB... Widać to ładnie w "szklanych wizjerach" na

> dystrybutorze...

> Z tego co pisał i pokazywał inny kolega kilka wątków niżej to wosk wytrącony do postaci parafiny

> nie zamieni się w ciecz i nie "roztopi" w temperaturze pokojowej...

> Może w garażu postawić nagrzewnice i dmuchać ciepłym powietrzem na zbiornik.... o ile to wina

> parafiny...

Widze, że kolega ogarnie temat smile.gif to może jakiś pomysł co mogło sie stać mojemu stilo frown.gif

odpalił dzisiaj normalnie przy -14, potem ok 5 minut skrobanie szyb, ruszyłem ujechałem 10 metrów i zgasł... i po zabawie, nie odpala już, rozrusznik kręcił super ale nie zaskakiwał, prawie zapalał ale czegoś brakowało, paliwo?

w poniedziałek ma być powyżej zera... wtedy spróbuje go odpalić, dzisiaj juz nie próbowałem bo zajechałbym całkiem aku

kwestia paliwa? w baku 3/4 zbiornika z zeszłej środy

Napisano

> Widze, że kolega ogarnie temat to może jakiś pomysł co mogło sie stać mojemu stilo

> odpalił dzisiaj normalnie przy -14, potem ok 5 minut skrobanie szyb, ruszyłem ujechałem 10 metrów i

> zgasł... i po zabawie, nie odpala już, rozrusznik kręcił super ale nie zaskakiwał, prawie

> zapalał ale czegoś brakowało, paliwo?

> w poniedziałek ma być powyżej zera... wtedy spróbuje go odpalić, dzisiaj juz nie próbowałem bo

> zajechałbym całkiem aku

> kwestia paliwa? w baku 3/4 zbiornika z zeszłej środy

Spróbuj jeszcze przy odpalaniu dać gaz do dechy, a jak zaskoczy to tak żeby utrzymał powyżej 3.000 obrotów. Na 99% problem paliwa - filtr paliwa.

Napisano

> Spróbuj jeszcze przy odpalaniu dać gaz do dechy, a jak zaskoczy to tak żeby utrzymał powyżej 3.000

> obrotów. Na 99% problem paliwa - filtr paliwa.

wciskałem gaz ale prawie zero reakcji, troche jakby bardziej zaskakiwał, ale nie dał rady

teraz poczekam aż sie ociepli bo przy -12 aku nie zakręci już zbyt żywiołowo

do wczoraj odpalał na dotyk dosłownie i też przy dużych mrozach

Napisano

> Podładować aku,

> Dolać TEGO i kręcić z gazem w podłodze powinien zaskoczyć. Ewentualnie podgrzać filtr paliwa i

> musi zaskoczyć.

> Kiedy był wymieniany filtr paliwa?

Będe walczył z nim w niedziele.

Filtr paliwa zmieniany w maju, jakieś 10kkm temu.

dzisiaj 200km przejechałem jutro też mniej wiecej tyle i trzeba benzynowym smokiem jeździć zlosnik.gif

Napisano

> Będe walczył z nim w niedziele.

> Filtr paliwa zmieniany w maju, jakieś 10kkm temu.

> dzisiaj 200km przejechałem jutro też mniej wiecej tyle i trzeba benzynowym smokiem jeździć

Jak masz możliwość to podgrzej filtr, dolej separator i w drogę. A jak nie to czekaj do wiosny oink.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

> Jak masz możliwość to podgrzej filtr, dolej separator i w drogę. A jak nie to czekaj do wiosny

właśnie nie mam takiej możliwości za bardzo, najlepiej by było go wstawić do ciepłego garażu...

Napisano

Temat jest odpowiedni to się podkleję zlosnik.gif

Pacjent stoi nieruszany jakieś dwa tygodnie przez te wszystkie mrozy. Nadeszła potrzeba żeby go odpalić i przewieźć parę gratów. Czy jest jakaś procedura, która da mi większe szanse powodzenia tej operacji?

Coś dodać, potrząsnąć, popukać zanim odpalę? Aku zdechł był dość szybko (dużo prądu ta moja astra musi zużywać jak nie działa hmm.gif) ale przyniosłem do domku, dałem pić i jeść i powinien kręcić (zakup nowego musi poczekać do następnej zimy beksa.gif). Może zagrzać w kanisterku z 5 litrów ropy i dolać do zbiornika? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Może zagrzać w kanisterku z 5 litrów ropy i

> dolać do zbiornika?

Nie zaszkodzi. Poza tym można zamiast raz, można ze dwa razy podgrzać świece.

Peugeot, z którym miałem problem odpalił już po godzinie przebywania w komorze o temp. 55 stopni C.

Zostawiłem go jednak wczoraj na noc, pobyt w cieple na pewno mu nie zaszkodził.

Dziś po wyjeździe z komory od razu kurs na stację, tym razem Orlenu, wlałem 3 litry noPB, do tego reszta ON i zobaczymy czy jutro będzie miał chęć odpalić.

Napisano
  • Autor

> Przypomnij mi krótko co to na na celu?

Przeciw wytrącaniu parafiny.

Napisano

> Przypomnij mi krótko co to na na celu?

W niektórych autach nawet w instrukcji jest napisane że można dodać odpowiednią ilość PB do ON celem łatwiejszego rozruchu. ( starsze diesle)

Napisano

> Nie zaszkodzi. Poza tym można zamiast raz, można ze dwa razy podgrzać świece.

ok.gif Spróbowałem bez niczego (tzn. świeczki grzeję w zimie zawsze ale nic oprócz). Poszło. Szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio tak ładnie asterka zapaliła, zawsze choć raz wałkiem musiała jojknąć zlosnik.gif

Testowo zrobiłem 50 km na przepłukanie układów i wymianę płynów w rurkach i filtrach, potem świeża Supra do pełna i powinno chyba jeździć.

Przy okazji...

panic.gif

kiedy ON tak podrożał? Ostatnie tankowanie miałem po 4.29zł/l a dziś 4.50 i to w weekend kiedy jest trochę taniej na moim Statoilu.

Napisano

> Jak masz możliwość to podgrzej filtr

Stilo, przynajmniej mój ma podgrzewany filtr paliwa ok.gif

Napisano

> właśnie nie mam takiej możliwości za bardzo, najlepiej by było go wstawić do ciepłego garażu...

No niestety trudno powiedzieć jednoznacznie....

Moje Stilo JTD miało grzałkę elektryczną na filtrze paliwa.... ale wiem, ze nie wszystkie to miały....

Jeśli to parafina / paliwo to możesz polać goracą wodą - wrzątkiem po filtrze paliwa.... ale zanim to zrobisz proponuje zdjąć szybkozłączkę idącą do filtra z baku i wsadzić do jakiegoś zbiornika a następnie przekręcić kluczyk.... powinna sie uruchomić pompka elektryczna i paliwo powinno dosłownie siknąc... najlepiej robić to w 2 osoby.... to samo można zrobić za filtrem i mieć odpowiedź czy paliwo jest pompowane do pompy mechanicznej.... jesli tak to nie bedzię to wina paliwa.... jeśli nie to albo pompa elektryczna albo parafina.... nasłuchuj pracy pompki ...

Gorąca woda jest jakimś rozwiązaniem ale baku nią nie ogrzejesz wink.gif .

Napisano

> No niestety trudno powiedzieć jednoznacznie....

> Moje Stilo JTD miało grzałkę elektryczną na filtrze paliwa.... ale wiem, ze nie wszystkie to

> miały....

> Jeśli to parafina / paliwo to możesz polać goracą wodą - wrzątkiem po filtrze paliwa.... ale zanim

> to zrobisz proponuje zdjąć szybkozłączkę idącą do filtra z baku i wsadzić do jakiegoś

> zbiornika a następnie przekręcić kluczyk.... powinna sie uruchomić pompka elektryczna i

> paliwo powinno dosłownie siknąc... najlepiej robić to w 2 osoby.... to samo można zrobić za

> filtrem i mieć odpowiedź czy paliwo jest pompowane do pompy mechanicznej.... jesli tak to nie

> bedzię to wina paliwa.... jeśli nie to albo pompa elektryczna albo parafina.... nasłuchuj

> pracy pompki ...

> Gorąca woda jest jakimś rozwiązaniem ale baku nią nie ogrzejesz .

Dzięki za wskazówki ok.gif jutro będe próbował uruchomić auto

Napisano

Powodem według mechaników był zawieszony/zabrudzony EGR... auto przy dodatniej temperaturze nadal nie paliło.

Skończyło się na lawecie do serwisu.

Czyszczenie egr i auto póki co jeździ.

Napisano

ogrzewany bądź tez i nieogrzewany garaż wystarczy aby auto odtajało.

100ml siuwaksu to wg mnie nieco malo(tobie starczy setka aby sie napic??), skombinuj sobie nafty i wpakuj z 0,5litra albo i litra, mozesz tez siknac nieco PB95(to opcja na wieksze mrozy)

Napisano

> Bo oblepiło ci smoka w zbiorniku. Miałem kiedyś takie auto które notorycznie waliło takiego focha

> (Fiorino).

> Odpalało w najwiekszy mróz a ujeżdzałem ok 1km. Potem odpalałem "fakla" i pod zbiornik (aluminiowy)

> mina przechodniów bezcenna Po mniej wiecej trzech takich podgrzaniach ciepłe paliwo z powrotu

> rozgrzewało całość.

> Sposobów jest wiele: dolać ciepłego paliwa, garaż z dmuchawą itd ,itp.

A najlepie diesla trzymac w pokoju koło łóżka smile.gif

Napisano

> A najlepie diesla trzymac w pokoju koło łóżka

Pytanie retoryczne: chciałbyś utracić możliwość pisania na Autokąciku za pisanie pierdół na MK? zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Pytanie retoryczne: chciałbyś utracić możliwość pisania na Autokąciku za pisanie pierdół na MK?

> mar00ha

To ni epierdoła bo sam tez mam drugie auto diesel i wiem co piszę, problemy z rozruchem przy mrozie to masakra. Auto to mercedes S400 rok 2005 ktoś by pomyślałem że Mesiu dobre auto, a tu takie jaja z odpalaniem że szok, problemy ustepua przy temperaturze około zera, auto stoi pod wiatą niestety frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.