Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Policja + skrzyżowanie = kontrola trzeźwości

Featured Replies

Napisano

Nie neguje sposobu oraz zasadności ,interesuje mnie inny fakt.

Dziś rano jadąc do pracy zastałem blokadę na skrzyżowaniu i panowie policjanci z tym zbliżeniowym alkomatem przeprowadzali kontrole trzeźwości kierowców czekających na zmianę świateł. Jest godzina 5:20rano i jakieś minus 15 stopni .

I tu zasadnicze pytanie :

Czy taki alkomat nie będzie przekłamywał przy takiej temperaturze ?

Napisano

A jakie to ma znaczenie? To ustrojstwo ma wyłapywać pijanych kierowców na odległość, a jak już wyłapie, to wówczas cały cyrk dopiero się zaczyna. Swoją drogą można przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że urządzenie jest skalibrowane do pracy w jakimś przedziale temperatur, a policja trzyma się sztywno instrukcji obsługi, bo to w końcu dowód dla Sądu ma w razie czego być. A poza tym jakiż to nagle blady strach na kierowcę musiał paść, że zadaje takie pytanie?? Gość na podwójnym gazie, to zagrożenie dla mnie i dla mojej rodziny, więc nie widzę przeciwwskazań, żeby wytykać takiego paluchem.

Napisano
  • Autor

Ja nie neguje zasadności kontroli interesuje mnie fakt czy przy minusowej temperaturze to urządzenie może przekłamywać

Wiem ze jak coś ten zbliżeniowy wykaże to się idzie na zasadnicze dmuchanie - i tu się okazuje ze człowiek jest "czysty "

Napisano

> czy przy minusowej temperaturze to

> urządzenie może przekłamywać

podejrzewam, że skoro to ma być wykorzystywane do wstepnego okreslenia stanu kierowcy na drodze to producent uwzglenił to, że urządzenie może być używane w zimie przy mrozie... wink.gif

Napisano

Ba skoro jest to wstępny test to podejrzewam że nawet nie musi mieć kalibracji i kontroli poprawności wskazań bo dowodem w ewentualnej sprawie jest dopiero wynik badania klasycznym alkotestem.

Krawiec

Napisano

> Ja nie neguje zasadności kontroli interesuje mnie fakt czy przy minusowej temperaturze to

> Wiem ze jak coś ten zbliżeniowy wykaże to się idzie na zasadnicze dmuchanie - i tu się okazuje ze

> człowiek jest "czysty "

To w czy problem?? Na alkomat mogą Cię zawieźć w przypadku samego podejrzenia, że piłeś i jedziesz. A osobiście podejrzewałbym o to każdego w dniu, lub bezpośrednio po dniu jego imienin na przykład. zlosnik.gifpub2.gif

Napisano

i co z tego ze przekłamie? mozesz zawsze domagac sie badania krwi które jest precyzyjne. albo opcja mniej czasochlonna czyli dodatkowe badanie klasycznym alkometrem

Napisano

Nie powinni przeprowadzać nim pomiarów przy takiej temperaturze.

Jeśli to taki:

37_150x150_20100409121646.jpg

To tu masz krótki opis wraz z temp pracy:

Dane techniczne:

Typ czujnika: elektrochemiczny

Czas przygotowania do pracy: ok. 5 s.

Czas pomiaru: ok. 5 s.

Temperatura pracy: od -5 do 40 stopni Celsjusza

Wymiary: 265mm x 48mm

Waga: 300g (z bateriami)

Ilość przeprowadzonych pomiarów na jednym komplecie baterii: ok. 5000

Zasilanie: baterie alkaliczne "AA" 1.5V 4 sztuki.

My stosujemy je w pomieszczeniach.

Napisano

> Nie powinni przeprowadzać nim pomiarów przy takiej temperaturze.

Pytanie brzmi dlaczego nie powinni. Jeśli to szkodzi urządzeniu to wyłącznie kontrolujących problem. Jeśli powoduje przekłamywanie wyników to wystarczy, że, jak ktoś wspomniał, posłuży jedynie jako sugestia do skierowania kontrolowanego na drugie, już prawidłowe, badanie.

Moc dowodowa nie ma tu znaczenia.

Napisano

> Pytanie brzmi dlaczego nie powinni.

Dlatego, że urządzenie nie jest przeznaczone do pracy w takich warunkach. Specyfikacja techniczna urządzenia tak mówi.

A z prawnego punktu widzenia to wiadomo, że lepszy jest wydruk z prawdziwego alkotestu.

Napisano

> Nie powinni przeprowadzać nim pomiarów przy takiej temperaturze.

> Jeśli to taki:

> To tu masz krótki opis wraz z temp pracy:

> Dane techniczne:

> Typ czujnika: elektrochemiczny

> Czas przygotowania do pracy: ok. 5 s.

> Czas pomiaru: ok. 5 s.

> Temperatura pracy: od -5 do 40 stopni Celsjusza

> Wymiary: 265mm x 48mm

> Waga: 300g (z bateriami)

> Ilość przeprowadzonych pomiarów na jednym komplecie baterii: ok. 5000

> Zasilanie: baterie alkaliczne "AA" 1.5V 4 sztuki.

> My stosujemy je w pomieszczeniach.

To może wiesz jak się zachowuje po użyci spryskiwacza do szyb ew. po obfitym zlaniu ruskimi perfumami (dużo alkoholu i substancji zapachowej)

Napisano

> Dlatego, że urządzenie nie jest przeznaczone do pracy w takich warunkach. Specyfikacja techniczna

> urządzenia tak mówi.

Toteż jak napisałem jedyną konsekwencją może być awaria urządzenia.

Tak naprawdę funkcjonariusze równie dobrze mogą prosić kontrolowanych o chuchanie. zlosnik.gif

Napisano

> To może wiesz jak się zachowuje po użyci spryskiwacza do szyb ew. po obfitym zlaniu ruskimi

> perfumami (dużo alkoholu i substancji zapachowej)

Wiem jak się zachowuje po zjedzeniu batonika typu IKAR, czy cukierka typu Kukułka biglaugh.gif Wykazuje alkohol. Co do spryskiwaczy i perfum to moze wykazać jak jest ustawiony w trybie biernym - czyli bez dmuchania. Z tym, że nie testowaliśmy tego.

Napisano

> A jakie to ma znaczenie?

> urządzenie jest skalibrowane do pracy w jakimś przedziale temperatur, a

> policja trzyma się sztywno instrukcji obsługi, bo to w końcu dowód dla Sądu ma w razie czego

> być.

Badanie takim "alkometrem" nie jest żadnym dowodem w sądzie.

tego typu akcja ma za zadanie "odsiać" tych co pochlali ale już spalili, od tych co chlali za długo.

Pozytywny wynik badania tym urządzeniem skutkuje "zaproszeniem" do badania klasycznym alkomatem, a w przypadku drugiej próby pozytywnej badaniem na w pełni homologowanym urządzniu "stacjonarnym" na najbliższej komendzie.

Dopiero to trzecie badanie potwierdzone wydrukiem jest dowodem w sprawie...

Napisano

Dzisiaj widziałem pogoń policial.gif za jakimś autem - Biały dostawczak.... mało mnie nie staranowali sick.gif pewnie gość był w trabkę pijany bo co rusz środkiem walił a policial.gif nie mogli go wyprzedzić.... faint.gif

Napisano

> Pozytywny wynik badania tym urządzeniem skutkuje "zaproszeniem" do badania klasycznym alkomatem, a

> w przypadku drugiej próby pozytywnej badaniem na w pełni homologowanym urządzniu

> "stacjonarnym" na najbliższej komendzie.

> Dopiero to trzecie badanie potwierdzone wydrukiem jest dowodem w sprawie...

I to wszystko wyjaśnia.

Napisano

> Pozytywny wynik badania tym urządzeniem skutkuje "zaproszeniem" do badania klasycznym alkomatem, a

> w przypadku drugiej próby pozytywnej badaniem na w pełni homologowanym urządzniu > "stacjonarnym" na najbliższej komendzie.

> Dopiero to trzecie badanie potwierdzone wydrukiem jest dowodem w sprawie...

Rozumiem, że przenosny alkotest w Twojej ocenie nie jest w pełni homologowanym urzadzeniem...

A dlaczego? Na czym polega ta "niepełna homologacja"?

Napisano

> Rozumiem, że przenosny alkotest w Twojej ocenie nie jest w pełni homologowanym urzadzeniem...

Nie jest chociażby ze względu na zmienność warunków badania (temperatura, wilgotność powietrza, jego zanieczyszczenie).

> A dlaczego? Na czym polega ta "niepełna homologacja"?

Do badania zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu homologacje ma, jednak nie jest urządzeniem na tyle dokładnym, żeby być dowodem w sprawie.

Za każdym razem, gdy pacjent jest podejżewany o prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu musi przejść badanie na komendzie lub w przypadku niezdolności takiego badania, podlega badaniu krwi...

Napisano

> Ja nie neguje zasadności kontroli interesuje mnie fakt czy przy minusowej temperaturze to

> Wiem ze jak coś ten zbliżeniowy wykaże to się idzie na zasadnicze dmuchanie - i tu się okazuje ze

> człowiek jest "czysty "

ten zbliżeniowy ma tylko odsiać tych którzy są na bank trzeźwi od tych co coś z nimi nie halo.

Ostatnio żułem gumę i kazali mi dmuchnąć i wyszło "nieprawidłowy" - wzięli mnie na stronę, kazali dmuchnąć w "zwykły" alkomat - wyszło 0.0 i pojechałem dalej smile.gif

Napisano

> Nie jest chociażby ze względu na zmienność warunków badania (temperatura, wilgotność powietrza,

> jego zanieczyszczenie).

Odnosiłem się do "drugiego kroku", jaki opisywaałeś w swoim poście, czyli do alkotestu "dmuchanego". Więc ma, czy nie ma, Twoim zdaniem homologację?

> Do badania zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu homologacje ma,

Czyli ma... wink.gif

jednak nie jest urządzeniem

> na tyle dokładnym, żeby być dowodem w sprawie.

Wydaje mi się, że to sąd o tym decyduje - sąd dopuszcza lub oddala dowody. Świadek/świadkowie/urzędnicy państwowi nie zawsze są wink.gif "homologowani", a jednak ich zeznania mogą stanowić dowód w sprawach

> Za każdym razem, gdy pacjent jest podejżewany o prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu musi

> przejść badanie na komendzie lub w przypadku niezdolności takiego badania, podlega badaniu

> krwi...

Badanie na komendzie daje wydruk, w przeciwieństwie do alkotestu przenośnego (przynajmniej ja się z takowym nie spotkałem). To dodatkowy dowód w prawie, oprócz notatek policjantów z wartościami z testów na drodze.

Skąd to "musi"?

Quote:

Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:

żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;

Napisano
dmuchałeś na drodze 94 przy zjezdzie na Siemianowice? grinser006.gif
Napisano
  • Autor

Nie

Przenieśli się na Karb/Miechowice a dokładnie skrzyżowanie Dolnośląskiej Miechowickiej i Ferenzla

Napisano

> Czy taki alkomat nie będzie przekłamywał przy takiej temperaturze ?

bedzie zanizal. takze nie ma powodu do zmartwien clown.gif

M.

Napisano

> Nie jest chociażby ze względu na zmienność warunków badania (temperatura, wilgotność powietrza,

> jego zanieczyszczenie).

> Do badania zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu homologacje ma, jednak nie jest urządzeniem

> na tyle dokładnym, żeby być dowodem w sprawie.

> Za każdym razem, gdy pacjent jest podejżewany o prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu musi

> przejść badanie na komendzie lub w przypadku niezdolności takiego badania, podlega badaniu

> krwi...

Sorki ale to bzdura. Miałem w reku wyrok z sądu wystawiony na podstawie trzech pomiarów przenośnym alkomatem (taki szary zwykły policyjny).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.