Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

blachy Pl w UK

Featured Replies

Napisano

Witam mam za niedługo wyjechać do brata do Anglii w październiku kupiłam w Polsce auto i chciała bym nim jechać bo żal go sprzedawać dopiero w sumie co z nim zrobiłam, zastanawiam się jak to wygląda czy jak przyjadę nim to tam muszę go przerejestrować? czy ile można jeździć nim na polskich blachach tam? bo słyszałam że pół roku można spokojnie śmigać na polskich blachach, bardzo proszę o konkretną odpowiedź:)

Napisano

swobodnie możesz poruszać się po UK przez okres 6 miesięcy.

Tutaj jest wszystko opisane: klik.

Jeśli wybierasz się wkrótce na Wyspy to zaopatrz się w dobre zimowe opony bo w Niemczech było ciężko na autostradzie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

czytałam tamto forum tylko nie było tam konkretnych odpowiedzi ale dzięki:)

Napisano

> czytałam tamto forum tylko nie było tam konkretnych odpowiedzi ale dzięki:)

konkretne z pewnością były, tylko pewnie nie takie, które by Ciebie satysfakcjonowały, prawda? zlosnik.gif

Napisano

Po 6 miesiącach trzeba przerejestrować. Ale jest sposób na ominięcie - co pół roku robisz wycieczkę do Francji i zachowujesz bilet z promu. To jest dowód, że przebywasz krócej, niż 6 miesięcy wink.gif Jeździłem 2 lata w UK na polskich blachach i nigdy nikt się nie czepiał ok.gif

Napisano

> Po 6 miesiącach trzeba przerejestrować. Ale jest sposób na ominięcie - co pół roku robisz wycieczkę

> do Francji i zachowujesz bilet z promu. To jest dowód, że przebywasz krócej, niż 6 miesięcy

> Jeździłem 2 lata w UK na polskich blachach i nigdy nikt się nie czepiał

O, Polak potrafi zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Po 6 miesiącach trzeba przerejestrować. Ale jest sposób na ominięcie - co pół roku robisz wycieczkę

> do Francji i zachowujesz bilet z promu. To jest dowód, że przebywasz krócej, niż 6 miesięcy

> Jeździłem 2 lata w UK na polskich blachach i nigdy nikt się nie czepiał

moze nie dawaj takich nadziei zlosnik.gif

moj kolega zaplacil 300 funtow mandatu i cudem wyrwal auto z parkingu policyjnego myslac podobnie.

lepiej sprzedac to auto,kupic takie samo w UK i zostanie jeszcze kasa na zabawe zlosnik.gif

Napisano

> moze nie dawaj takich nadziei

> moj kolega zaplacil 300 funtow mandatu i cudem wyrwal auto z parkingu policyjnego myslac podobnie.

> lepiej sprzedac to auto,kupic takie samo w UK i zostanie jeszcze kasa na zabawe

Mnie policjant powiedział, że dowodem na to, że auto jest krócej niż pół roku, jest np. bilet z promu zlosnik.gif Tak robiłem i przez dwa lata nie miałem żadnych nieprzyjemności z tego tytułu (pomimo kontroli). Na dodatek nie należy przyznawać, ze tu się mieszka i pracuje, turystów się nie czepiają wink.gif

Napisano
  • Autor

ok, czyli wycieczki co pół roku i zostawić bilet z promu, żal mi auto sprzedawać bo w listopadzie go kupiłam i nie nacieszyłam się nim jeszcze

Napisano

> ok, czyli wycieczki co pół roku i zostawić bilet z promu, żal mi auto sprzedawać bo w listopadzie

> go kupiłam i nie nacieszyłam się nim jeszcze

w nastepnym wpisie bedzie to z pewnoscia styczen hehe.gif

tak z ciekawosci-czym w/g ciebie rozni sie np.ford focus kupiony w polsce od takiego samego kupionego w anglii?bo w/g mnie niczym nono.gif

Napisano

> w nastepnym wpisie bedzie to z pewnoscia styczen

> tak z ciekawosci-czym w/g ciebie rozni sie np.ford focus kupiony w polsce od takiego samego

> kupionego w anglii?bo w/g mnie niczym

zapewne tym, ze skoro kupila go w listopadzie to wlozyla juz w niego kase na ubezpieczenie i wymiane płynów/części eksploatacyjnych i szkoda go sprzedawac i kupowac kolejne auto w ktore znowu trzeba wlozyc kase...

Napisano

> Teoria. Ja wiem jak jest w praktyce, jestem przykładem tego, że można bezkarnie przez dwa lata

> jeździć na polskich blachach

ludzie jezdza cale zycie bez prawa jazdy hehe.gif

ja znam 2 przypadki gdy jednak sie nie udalo w UK-jeden opisalem wyzej.

Napisano

> zapewne tym, ze skoro kupila go w listopadzie to wlozyla juz w niego kase na ubezpieczenie i

> wymiane płynów/części eksploatacyjnych i szkoda go sprzedawac i kupowac kolejne auto w ktore

> znowu trzeba wlozyc kase...

ale za kase ktora bedzie miala po sprzedazy auta w polsce bedzie mogla kupic lepiej wyposazony/mlodszy i w lepszym stanie taki sam model auta i jeszcze jej zostanie troche kasy. a po co zyc w stresie-zlapia mnie czy nie?

chyba ze zagadnieniem jest-jak nie placic podatku drogowego/ubezpieczenia/mandatow w UK...bo tak to wyglada zlosnik.gif

Napisano

wszyscy macie racje,

jednemu sie uda a innemu nie

zalezy od miasta, gdzie jezdzisz, gdzie parkujesz, czy odwalasz cos na drodze, masz w zyciu pecha smile.gif, czy podpadles/as

imo nie ma 100% jasnej odpowiedzi co sie stanie

z doswiadczenia: jednemu koledze kazali sie wynosic/przerejestrowac auto - pojechal do pl, zmienil tab. rej i tym samym autem wrocil / innemu zabrali auto z ulicy (btw bylo zepsute i nie jezdzilo), jeszcze inny jezdzi juz 3 lata

Napisano

> Teoria. Ja wiem jak jest w praktyce, jestem przykładem tego, że można bezkarnie przez dwa lata

> jeździć na polskich blachach

w praktyce to jest tak, że ja jeździłem 26 miesięcy i opuściłem UK tylko raz w tym czasie, nigdy nie mając żadnych kontroli skromny.gif, natomiast inni mieli kłopoty, bo sobie powymieniali prawa jazdy na GB i potwierdzali, że pracują w UK... zlosnik.gif

Napisano

> tak z ciekawosci-czym w/g ciebie rozni sie np.ford focus kupiony w polsce od takiego samego

> kupionego w anglii?bo w/g mnie niczym

Kierownicą po drugiej stronie ?

Napisano

> wszyscy macie racje,

> jednemu sie uda a innemu nie

> zalezy od miasta, gdzie jezdzisz, gdzie parkujesz , czy odwalasz cos na drodze, masz w zyciu pecha

> , czy podpadles/as

ano właśnie, w dzielnicach "dobrych inaczej" (ulubione przez Polaków, bo TAAANIO hehe.gif) w ruch idą kubły na śmieci wrzucane do samochodów, wybijane szyby i sprejowanie samochodów z "PL" na tablicy... zlosnik.gif

Napisano

> ano właśnie, w dzielnicach "dobrych inaczej" (ulubione przez Polaków, bo TAAANIO ) w ruch idą kubły

> na śmieci wrzucane do samochodów, wybijane szyby i sprejowanie samochodów z "PL" na tablicy...

a to swoja droga, ale nikt o to nie pytal grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> a to swoja droga, ale nikt o to nie pytal

a jest to wart wspomnienia inny aspekt sprawy zlosnik.gif

Napisano

> Kierownicą po drugiej stronie ?

a w czym ta kierownica umniejsza cieszenie sie z forda focusa[bo takie bylo pytanie]?

Napisano

Ale głupoty opowiadasz, bo angole to taki głupi naród jak polacy. Kiedyś znajomy z pracy tez tak myslał; zdziiwił się jak pewnego dnia zobaczył samochód oklejony policyjnymi taśmami i z naklejkami zeby wlasciciel zglosil sie na policję. Dali mu 14 dni na zarejestrowanie, wyjazd lub wyzlomowanie pojazdu.

Napisano

> Ale głupoty opowiadasz, bo angole to taki głupi naród jak polacy. Kiedyś znajomy z pracy tez tak

> myslał; zdziiwił się jak pewnego dnia zobaczył samochód oklejony policyjnymi taśmami i z

> naklejkami zeby wlasciciel zglosil sie na policję. Dali mu 14 dni na zarejestrowanie, wyjazd

> lub wyzlomowanie pojazdu.

Powtarzam dla szczególnie uzdolnionych - jeździłem dwa lata i nikt się nie czepiał, więc takimi bajkami mnie nie przekonasz.

Napisano

> w praktyce to jest tak, że ja jeździłem 26 miesięcy i opuściłem UK tylko raz w tym czasie, nigdy

> nie mając żadnych kontroli , natomiast inni mieli kłopoty, bo sobie powymieniali prawa jazdy

> na GB i potwierdzali, że pracują w UK...

Tu masz rację - jeżeli ktoś wymienił PJ na brytyjskie, to sam sobie jest winien. Ja zawsze miałem "aktualny" bilet z promu i "jestem turystą" - nie ma żadnego problemu.

Napisano

Wiesz.

Ja przyjechalem 6 latkiem, gdzie dopiero rok wczesniej splacilem kredyt za niego. Jezdzilem rok z malymi przygodami.

Niestety po 6 miesiacach, jak pourywali mi lusterka i zlamali spojler (bo parkowalem w samym centrum miasta) to POLSKIE tablice rejestracyjne odkrecilem i wyrobilem sobie ANGIELSKIE TABLICE Z POLSKIM NUMEREM. Przod biale bez zadnych znaczkow, tyl zolte tez bez zadnych znaczkow. I tak jezdzilem przez kolejne pol roku. Raz jechala za mna policja i zatrzymali mnie - powod to ze jechali za mna i nie moga znalesc mojego samochodu w rejestrze. Wytlumaczylem im co sie stalo i powiedzieli ze calkiem to jest pomyslowe. Podziekowali za mila rozmowe i zyczyli milego dnia.

Po roku Astre sprzedalem, tutaj na wyspie francuzowi, za cene znacznie wieksza niz dostalbym w polsce (a prawie dwukrotnie wiecej niz identyczne samochody RHD tutaj staly w ogloszeniach).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.