Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo zamarzło, bzyczy przekaźnik

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Stilo 1.2 16V (2002r). Auto stało tydzień na mrozie i nie chce odpalić. Akumulator jest sprawny, kontrolki się palą .. no własnie ... pali się dodatkowo "czerwona kierownica", "zółty wykrzyknik w trójkacie" i "czerwony kółko z takimi jakby zaciskami". Po przekreceniu kluczyka do startu - zero reakcji, kontrolki az przygasają, ale rozrusznik nie kreci)

Dodatkowo coś bzyczało przy bezpiecznikach - okazało sie, że bzyczy czerwony przekaźnik (ten na dole pod dwoma czerwonymi obok siebie). Zamieniłem go wiec z jednym z tych górnych - ale ten nowy także bzyczy w dolnym gnieździe. Od czego on jest?

skrzynka%20bezpiecznik%f3w.JPG

Podpowiedzcie co może być przyczyną bo jutro mam wyjazd.

Napisano

> Pacjent to Stilo 1.2 16V (2002r). Auto stało tydzień na mrozie i nie chce odpalić. Akumulator jest

> sprawny, kontrolki się palą .. no własnie ... pali się dodatkowo "czerwona kierownica", "zółty

> wykrzyknik w trójkacie" i "czerwony kółko z takimi jakby zaciskami". Po przekreceniu kluczyka

> do startu - zero reakcji, kontrolki az przygasają, ale rozrusznik nie kreci)

> Dodatkowo coś bzyczało przy bezpiecznikach - okazało sie, że bzyczy czerwony przekaźnik (ten na

> dole pod dwoma czerwonymi obok siebie). Zamieniłem go wiec z jednym z tych górnych - ale ten

> nowy także bzyczy w dolnym gnieździe. Od czego on jest?

> Podpowiedzcie co może być przyczyną bo jutro mam wyjazd.

Przekaźnik masz od świateł mijania.

Kontrolka - kółko z zaciskiem - starte klocki hamulcowe.

Najprawdopodobniej masz gdzieś zwarcie, lub coś nie łączy!

Masz osłonę na aku założoną?

A odłączyłeś na chwile baterie "reset" i ponownie sprawdziłeś jak sie zachowuje?

Napisano
  • Autor

> Przekaźnik masz od świateł mijania.

> Kontrolka - kółko z zaciskiem - starte klocki hamulcowe.

> Najprawdopodobniej masz gdzieś zwarcie, lub coś nie łączy!

> Masz osłonę na aku założoną?

Osłona na aku jest

klocki - niemozliwe żeby były starte bo sa praktycznie nowe, a do tego klocki raczej nie są z czujnikami, wiec pewnie tylko jaki błąd/zwarcie

Światła mijania - kurcze, chyba odpalałem na właczonych, bo zawsze mam włączone.

Może jakaś masa nie łączy? w którym miejscu to sprawdzić?

Napisano

Akumulator naładowany?

Co to za miejscowość "E"?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Osłona na aku jest

> klocki - niemozliwe żeby były starte bo sa praktycznie nowe, a do tego klocki raczej nie są z

> czujnikami, wiec pewnie tylko jaki błąd/zwarcie

> Światła mijania - kurcze, chyba odpalałem na właczonych, bo zawsze mam włączone.

> Może jakaś masa nie łączy? w którym miejscu to sprawdzić?

Kolego mi wychodzi na padniętą baterię- akumulator - jeśli go tydzień nie odpalałeś, trzymałeś go dod. na mrozie i nie podładowałeś aku to może Ci wszystko zaświecić.

Napisano
  • Autor

> Akumulator naładowany?

> Co to za miejscowość "E"?

> Pozdrawiam BAS

E=Łódź, ale niestety już nieaktualne bo się wyprowadziłem. Obecnie samochód padł mi jak byłem na święta u rodziców w Bełchatowie.

Akumulator powinien być naładowany - jest zresztą kupiony w ubiegłym roku. Jak załatwie transport to wezme samochód na hol i pojedziemy do garazu - na wszelki wypadek podłacze go pod prostownik.

Napisano
  • Autor

> Kolego mi wychodzi na padniętą baterię- akumulator - jeśli go tydzień nie odpalałeś, trzymałeś go

> dod. na mrozie i nie podładowałeś aku to może Ci wszystko zaświecić.

hmm ... to pierwsze co zrobie to może wstawie auto do garażu i podłącze prostownik

Napisano

Jeśli po przekręceniu kluczyka przygasają kontrolki to obstawiam pad akumulatora.

Napisano

> hmm ... to pierwsze co zrobie to może wstawie auto do garażu i podłącze prostownik

1. Akumulator ładujemy wymontowany z samochodu i z otwartymi celami.

2. Przed ładowaniem akumulator musi rozmarznąć bo jak zamarzł to go uszkodzisz podczas ładowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Zmierzyłem aku - niecałe 8V ... poszedł pod prostownik do garażu. Raczej nie zamarzł, bo chlupie.

Dodam tylko, że to Cenra Futura kupiona poprzedniej zimy. Nie wytrzymała 6 dni na mrozie.

Dzieki wielkie za błyskawiczne podpowiedzi - mam nadzieje że to przez ten akumulator wszystko zeswirowało. Zdam relacje po naładowaniu.

Szczególne podziękowania dla kolego BASa za propozycje pomocy i podjechania na miejsce. 20.GIF

Napisano

> Dodam tylko, że to Cenra Futura kupiona poprzedniej zimy. Nie wytrzymała 6 dni na mrozie.

Gdyby padł inny akumulator to byłbym zdziwiony.

Centra od kilku lat ma problemy z jakością i lepiej unikać jej produktów a zwłaszcza serii futura(temat wałkowany wiele razy na MK).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Centra od kilku lat ma problemy z jakością i lepiej unikać jej produktów a zwłaszcza serii

> futura(temat wałkowany wiele razy na MK).

Szkoda, że opinie zmieniły się PO tym jak kupiłem. Przed zakupem czytałem jedynie achy i ochy smile.gif

Z drugiej strony - przez cała poprzednią zimę nie miałem problemów (temp -15 ... -25), a akumulator nie był nigdy doładowywany.

Napisano

> 1. Akumulator ładujemy wymontowany z samochodu i z otwartymi celami.

sa jeszcze takie akumulatory ? icon_eek.gif Btw dlaczego wyciagac z samochodu ?

Napisano

> ...Szczególne podziękowania dla kolego BASa za propozycje pomocy i podjechania na miejsce. <

Witam,

Brawa dla Kolegi za chęci niesienia pomocy innym ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> sa jeszcze takie akumulatory ? ... <

Pewnie, że są np. faworyzowana przeze mnie Topla.

Napisano

> sa jeszcze takie akumulatory ?

Są.

> Btw dlaczego wyciagac z samochodu ?

Bo jak strzeli(a to się niestety zdarza) to później trudno usunąć H2SO4 spod maski a jak wiesz H2SO4 nie jest najzdrowsze dla blachy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

8V to skandal.

> Dzieki wielkie za błyskawiczne podpowiedzi - mam nadzieje że to przez ten akumulator wszystko

> zeswirowało.

"choinka" zwana tez "dyskoteka" na kokpicie to przyczyna pradu... a wlasciwie jego braku. Nie miej nadziei bo nie trzeba jej miec. To na bank bateria wink.gif Dostaniesz pradu to truchlo ozyje ok.gif20.GIF

Napisano

> Są.

to jakies archaiczne cos byc musi hmm.gif Nie widzialem , nie wiem nie spieram sie wink.gif

> Bo jak strzeli(a to się niestety zdarza) to później trudno usunąć H2SO4 spod maski a jak wiesz

> H2SO4 nie jest najzdrowsze dla blachy.

> Pozdrawiam BAS

Ilekroc cos niedolega moim klekotom to przedluzacz sruuu z okna z 2 pietra, maska w gore, prostowniczek , potem umiejetne upchanie zeby mozna bylo maske zamknac i jest git wink.gif Kiedys nawet nie zamykalem ale ze wzlgedu na wszedobylskie dzieciaki ciekawskie swiata domykam maske jesli mam taka potrzebe ok.gif

Napisano

> Gorzej, jak prąd jest jedzony gdzieś po drodze...

no to tyle to sobie chyba tam poradzi bo z watku wynika o jakies jednorazowe przemieszczenie sie ( altek urobi w trasie ), ale fakt obciazenie w spoczynku warto sprawdzic wink.gif

Napisano
  • Autor

po doładowaniu strzelił za pierwszym razem - oczywiście wszystkie failury wypluło. Kolejne odpalenie już czyste - autko chodzi bez problemu. Aku dalej się łąduje w garazu.

Na szczęście to tylko akumulator, bo już się przestraszyłem tego bzyczacego przekaźnika i dziwnych kontrolek.

Napisano

> Gdyby padł inny akumulator to byłbym zdziwiony.

> Centra od kilku lat ma problemy z jakością i lepiej unikać jej produktów a zwłaszcza serii

> futura(temat wałkowany wiele razy na MK).

> Pozdrawiam BAS

A ja bym tak nie psioczył na Centrę, bo może winna jest instalacja samochodu. Jeśli nie sprawdzi się w samochodzie prądu pobieranego w stanie "spoczynku" oraz napięcia ładowania nie ma co wieszać psów na Centrze. Ja mam całkowicie odmienne doświadczenia z Centrą - w F125p wytrzymała 7 lat i z samochodem poszła do następnego właściciela.... druga Centra jest obecnie w Sienie - ma już 5 lat i daje radę w obecnych warunkach. Dodam tylko, że staram się dbać o akumulator - kontroluję 2x w roku poziom elektrolitu i częściej stan naładowania... bezobsługowość dzisiejszch akumulatorów kwasowych to tylko chwyt marketingowy producentów...

Napisano

Kolego proponowałbym posprawdzać jaki jest pobór prądu podczas postoju. Nie możliwe aby w 6 dni roczna centra rozładowała się do 8 v. Przyznam że ździwiony jestem opiniami o futurze, w poprzednim aucie- fiat bravo 1.4 z lpg wsadzona i nigdy nie zawiodła a mrozy były duże i auto czasem stało i 2 tygodnie bez ruszania w zimę. Teraz miałem do wyboru albo centre futurę albo tople i jednak wybrałem centrę, do tej pory żadnych problemów.

Pozdrawiam

Napisano

> Centrą - w F125p

> wytrzymała 7 lat i z samochodem poszła do następnego właściciela.... druga Centra jest obecnie

> w Sienie - ma już 5 lat i daje radę w obecnych warunkach.

Bo z CF sprzed 5 lat nie było problemów, z CF sprzed 2-3 lat(dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o te akumulatory CF, których producent zabrania otwierać) są już problemy.

Pozdrawiam BAS

ps. Też mam CF w podobnym wieku i też śmiga bez problemów.

Napisano

> Z drugiej strony - przez cała poprzednią zimę nie miałem problemów (temp -15 ... -25), a akumulator

> nie był nigdy doładowywany.

a może alarm albo radio wyjada akumulator?...

Napisano
  • Autor

> a może alarm albo radio wyjada akumulator?...

własnie musze sprawdzić radio ...

Napisano

> Bo z CF sprzed 5 lat nie było problemów, z CF sprzed 2-3 lat(dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o

> te akumulatory CF, których producent zabrania otwierać) są już problemy.

> Pozdrawiam BAS

> ps. Też mam CF w podobnym wieku i też śmiga bez problemów.

Ostatnio CF 75Ah własnie z przed 2,5 roku zaliczyła zgon z dnia na dzień, fakt auto dość mało jeżdżone ale aku doładowywane na bierząco itd. O dziwo mimo tego co przeczytałem w sieci, producent uznał gware i dał nowy egzemplarz nawet 77Ah zlosnik.gif

Zauważyłem jeszcze jedną prawidlowość, mianowicie futury w dieslu mają krótsze życie z wiadomych powodów. Skrzynka standardowej wielkości, olbrzymi prąd rozruchowy, a to raczej nie może pozostać bez odbicia na trwałości.

Napisano
  • Autor

akumulator naładowany, wydaje się że wszystko wróciło do normy ... teraz pytanie:

jakie powinno być napięcie na klemach akumulatora podczas pracy silnika? Obecnie wygląda to u mnie tak:

- wolne obroty - 14,00V

- ok 3000 rpm - 14,10V

Czy to nie za mało?

Napisano

Obecnie wygląda to u mnie

> tak:

> - wolne obroty - 14,00V

> - ok 3000 rpm - 14,10V

> Czy to nie za mało?

W normie, norma mówi 13,8-14,4V, jeśli przy minimalnym obciążeniu i przy maksymalnym obciążeniu nie spada poniżej 13,8V to jest OK.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jakie powinno być napięcie na klemach akumulatora podczas pracy silnika? Obecnie wygląda to u mnie

> tak:

> - ok 3000 rpm - 14,10V

> Czy to nie za mało?

IMHO troche za mało.

Najlepiej byłoby gdyby na wolnych obrotach,bez świateł, dmuchawy itp było w granicach 14,3-14,4. hmm.gif

Napisano

> - ok 3000 rpm - 14,10V

> Czy to nie za mało?

Jest ok. Na wolnych z wyłączonymi światłami mam 14,1V.

Światła, radio, dmuchawa na 1,2bieg, CB etc = 14,0V pod czas jazdy.

Napisano

> IMHO troche za mało.

> Najlepiej byłoby gdyby na wolnych obrotach,bez świateł, dmuchawy itp było w granicach 14,3-14,4.

z naszych alternatorów więcej nie wyciśniesz jak 14,2V old.gifopisany jest na 14V, kolega ładowanie ma w normie waytogo.gif

Napisano

ja tam mam 14.4 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.