Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[auto usera] koNikowa Łada :P

Featured Replies

Napisano

O mojej Ładzie 2103 też jeszcze na forum PRL nie pisałem (na innych owszem ale już jakiś czas temu więc może nic się

nie stanie biglaugh.gif ), a tak sobie pomyślałem że wypadałoby bo chyba jestem jedynym posiadaczem tego modelu na całym AK

;-).

Krótki zarys modelu - Łada 2103 była przez CCCP produkowana jak na nich dośc krótko bo od 1973 roku do 1984, a tak

naprawdę jej produkcja została znacznie ograniczona już w 1975 roku po wprowadzeniu na rynek "unowocześnionej

wersji" czyli Łady 2106 (która niestety została pozbawiona wdzięku uboższej siostrzyczki). To własnie z tego powodu

Ład 2103 w Polsce praktycznie nie ma, a i można zauważyc tendencje wzrostową ich cen ostatnimi czasy ;-). A i żeby

nie było, bo czesto jest to mylone nawet przez ładziarzy - VAZ 2103 to "Łada 1500" a VAZ 2106 to "Łada 1500s"

krótkie porównanie obu aut:

2103:

Lada%202103%20201004%20073.jpg

Lada%202103%20201004%20074.jpg

więcej zdjęć: http://picasaweb.google.com/nagymacs/VAZLADA21032010Aprilis#

2106:

19.jpg

15.jpg

widać więc że 2106 jest brzydsza, mimo że prawie to samo, jest tak "bardziej ruska", 2103 ma sporo z Włocha ;-)

Teraz o mojej :-)

Auto kupił mi ojciec z tego co pamietam na raczkujacym jeszcze Allegro na moje "życzenie" świeżo upieczonego

kierowcy w okolicach 2000 roku zeby.GIF Pojechaliśmy po nią z Krakowa aż do Mińska Mazowieckiego, kosztowała szalone

pieniądze, całe 1150zł za auto z 1976 roku z fakturą zakupu z Pewexu za ponad 230 tys biglaugh.gif !!!!

Pamiętam że wracając przez Sandomierz auto spalało (gaźnik mechaniczny na 2 dużych przelotach starego typu) ok

13l/100km zeby.GIF, dobrze że benzyna była tańsza niż teraz... po powrocie moja mama nie była specjalnie zadowolona z tego

co stanęło pod blokiem no ale cóż.. w takich sytuacjach liczy się zaskoczenie zeby.GIF

Pamiętam ze na początku auto mocno mnie wystraszyło, ciężko się jednak wsiada do czegoś takiego jeżdżąc przedtem

jedynie Nissanem Micrą...

Łada na początku wyglądała tak:

9.jpg

więc nie tak cakiem tragicznie, ważne że podłoga była w miarę, po paru miesiącach zabrałem się z kumplem

młodzieńczymi siłami w domku na wsi za "tjuning z epoki" mojego maleństwa po którym to prezentowała się tak:

1.jpg

6.jpg

4.jpg

Mlodzieńcze lata mijały a Łada dzielnie towarzyszyła mi w wojażach wakacyjnych, uczelnianych oraz wzbogacała mój

wdzięk przy podrywaniu koleżanek ;-))) Psuć psuła się mało, więc ją polubiłem (nigdy nic sie nie popsuło w trasie!),

niestety studencki budżet powodował że często świeciła się rezerwa, a czasami trzeba było iść z kanistrem na

stację... biglaugh.gif W międzyczasie rozwijał się klub Łady, jeździłem na zloty w PL i na Węgry, poznałem wielu bardz fajnych

ludzi i tak już zostało... ;-)

29.jpg

kiedyś na jednym rondzie tył łady chciała zniszczyć jedna Pani w Golfie III, niestety nie udało się, Ładzie zbiła

klosz a sobie skasowała chłodnice i belke pod silnikiem, biedna odjechała lawetą... ;P

103.jpg

203.jpg

294.jpg

niestety lata mijały, ja piękniałem ale Łada niebardzo, zaczynała mieć dość, staruszka takiego eksploatowania, było

to widać przede wszystkim na lakierze który zmatowiał oraz po dziurach w podłodze pod pedałami biglaugh.gif

powoli nadchodził czas podjęcia męskiej decyzji... złom albo odbudowa ;-)

jednak zanim zdecydowałem się na to że Łada nie pójdzie na złom, wybebeszyłem z niej środek i wrzuciłem 2.0 DOHCa

wraz ze skrzynią, to było szaleństwo! Mocny jak na masę silnik, tylny napęd i buda o którą nie trzeba było się bać,

dobrze że się przez ten krótki okres czasu nie zabiłem.... biglaugh.gif

9.jpg

7.jpg

w międzyczasie zacząłem pracować więc budżet się zwiększył, po kilku dniach myslenia znalazłem dobrego blacharza:

12.jpg

15.jpg

28.jpg

sporo blachy trzeba było wymienić, potem szlifowanko, podkładzik i ryzykowny lakier, który wielu osobom nie przypadł

do gustu... tak czy siak pochodzi z palety Porsche 911 z lat 60 ;-)

13.jpg

4.jpg

fotele - alfa GTV (wiem wiem, wieś ale jakoś pewniej sie jeździ)

zawieszenie - bilstein B46 na grubym tłoczysku, spręzyny z Nivy 270751858-jezyk.gif

8.jpg

2.jpg

6.jpg

00000000.jpg

00000025.jpg

00000024.jpg

Do tego doszedł całkowity remont hamulców, zawieszenia, przelotowy wydech, spawanie kolektora.

Później silnik dostał wtrysk.

Obecnie kompletuje do niego dwa podwójne pionowe Webery IDF ;-) bo jednak stare auto powinno porządnie brzmieć spod

maski zeby.GIF

00000026.jpg

00000067.jpg

a całą historię można też zobaczyć na FILMIKU tu:

http://static.ak.fbcdn.net/rsrc.php/v1/yg/r/_g3DSzyCT-K.swf?v=1108258318907&ev=0

tyle biglaugh.gif

Napisano

Szacun za całokształ...

Auto świetne! claps.gifclaps.gifclaps.gif

Dobrze żeś zrrobił, że nie zezłomowałeś!

Napisano

Bogate FotoStory ok.gif

Bardzo dobra męska decyzja ok.gifok.gif

Gratki ok.gifok.gifok.gif20.GIF

zlosnik.gif

Napisano

Twoja Lada to model 2103... dlaczego ma z tyłu znaczek 1500s ?? hmm.gif

A historia przednia - auto od dawna mi się podoba (zarówno model jak i Twój egzemplarz zlosnik.gif)

Napisano

Jest piękna serduszka.gif Zawsze mi się Ładzianki bardziej od DF-ów podobały. Lakier na niej wygląda pięknie i cała prezentuje się super.

Napisano

Konik - ty wiesz, ze twoja ladzianka zawsze mi sie podobala. Wiele razy o niej rozmawialismy i o roznicach miedzy 2103, 21033 i 2106. Natomiast widze, ze twoja w momencie zakupu byla chba albo po dzwonku, albo miala wymieniony przedni prawy blotnik, albo przynajmniej kierunkowskaz (nie pamietam czy otwory byly w tych samych miejscach). Widze ze masz 2103, a kierunkowskaz boczny z 2106. Co tam sie podzialo? Czy to moze kreatywnosc poprzedniego wlasciciela ze na sile chcial ja zrobic na 1500s, oo czym swiadczy rowniez znaczek na tylnej klapie?

No i ostatnie pytanie - czy ty wciaz ja posiadasz czy przypadkiem w miedzyczasie ja sprzedales?

Napisano
  • Autor

> Natomiast widze, ze twoja w momencie zakupu byla chba

> albo po dzwonku, albo miala wymieniony przedni prawy blotnik, albo przynajmniej kierunkowskaz

> (nie pamietam czy otwory byly w tych samych miejscach). Widze ze masz 2103, a kierunkowskaz

> boczny z 2106. Co tam sie podzialo? Czy to moze kreatywnosc poprzedniego wlasciciela ze na

> sile chcial ja zrobic na 1500s, oo czym swiadczy rowniez znaczek na tylnej klapie?

auto prawdopodobnie miało zgnite przednie błotniki i poprzedni właściciel wymienił je na z 2106 wraz z migaczami. Mogło to wynikać z tego że znalezienie błotników do 2103 graniczy z cudem, ja się sporo naszukałem zarówno błotników jak i migaczy z listewkami smile.gif Otwory są w innym miejscu!

> No i ostatnie pytanie - czy ty wciaz ja posiadasz czy przypadkiem w miedzyczasie ja sprzedales?

jasne że wciąż ją mam, ona jest niesprzedawalna i nie do sprzedania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Twoja Lada to model 2103... dlaczego ma z tyłu znaczek 1500s ??

obecnie mam znaczek Lada 1600 ;-) Lada 1500 nie udało mi się dostać nigdy frown.gif

Napisano

jakoś nigdy nie byłęm fanem cccp...ale szacun za tak piękny samochód!! gratyyyy wielkie!!

Napisano

Piękna Łada. Dużo pracy włożone, ale nie na marne. zlosnik.gif

Napisano

> Obecnie kompletuje do niego dwa podwójne pionowe Webery IDF ;-) bo jednak stare auto powinno

> porządnie brzmieć spod maski

Gaźniki obowiązkowo, może i więcej z tym kłopotu (chociaż patrząc na ilość pracy włożonej w to auto, to nie będzie miało znaczenia grinser006.gif), ale efekt absolutnie warty zachodu ok.gif

serduszka.gif

Zaś jeśli chodzi o auto to dla mnie rewelacja smile.gifok.gif Mam tylko parę pytań:

1. Co to za felgi?

2. Jak ma się sprawa "podłączenia" silnika DOHC Fiata do Łady? Dużo z tym rzeźby?

3. Jak z wytrzymałością mostu Łady? Bo zapewne seryjny bez problemu powinien dawać radę zwiększonej mocy i momentowi, nie to co w Polonezie/125p hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Gaźniki obowiązkowo, efekt absolutnie warty zachodu

własnie dlatego chcę je wsadzić, tylko DCOE mi nie wejdą przez serwo, muszą być pionowe i to na skośnym kolektorze bo mam aparat w bloku...

wiem co to są webery bo kumpel z liceum miał w ładzie 1.6 na ostrym wałku 2x40DCOE już laaaata temu, jak jeszcze się nie dało ściągać części do tego z UK ;-)

> 1. Co to za felgi?

ATS Classic 13x7 ET20

> 2. Jak ma się sprawa "podłączenia" silnika DOHC Fiata do Łady? Dużo z tym rzeźby?

sa dwie opcje:

1) na skrzynie łady po zmainie zamachu, sprzęgła, dzwonu skrzyni na ładowskie - pasuje plug&play w zasadzie

2) ze skrzynią fiata - ja tak zrobiłem, musiałem przerobić tunel i skrócić, wyważyć wał.

> 3. Jak z wytrzymałością mostu Łady? Bo zapewne seryjny bez problemu powinien dawać radę zwiększonej

> mocy i momentowi, nie to co w Polonezie/125p

most łady jest OK, spokojnie wytrzymuje nawet ostre traktowanie, a jak komu mało za 1500zł na allegro są profi szpery od ruskich (zawita tez do mojej łady gdzies w okolicach lata) ;-)

Napisano

Gratki. Włożyłeś w nią dużo serca i funduszy, i to widać. ok.gif

Napisano

wielki szacun za wlozona prace...

kolor zajedwabisty...

ale ja bym zostawil serie...

Napisano
  • Autor

> ale ja bym zostawil serie...

ja mam taki plan żeby jeszcze kiedyś zrobić czerwoną serie z innej, zobaczymy jak to będzie grinser006.gif

ewentualnie marzy mi się też 2102

Lada_Riva_estate_Cambridge.jpg

tego w całej PL jest może kilkanaście-kilkadziesiąt sztuk frown.gif

w KRK jest moze jedna na chodzie a 2 gniją wiem gdzie grinser006.gif

Napisano

> ja mam taki plan żeby jeszcze kiedyś zrobić czerwoną serie z innej, zobaczymy jak to będzie

> ewentualnie marzy mi się też 2102

> tego w całej PL jest może kilkanaście-kilkadziesiąt sztuk

> w KRK jest moze jedna na chodzie a 2 gniją wiem gdzie

Po Ładę to chyba lepiej na wschód się wybrać hmm.gif Może taką w przyzwoitym stanie ciężko będzie znaleźć, ale na pewno i ceny nie takie jak u nas biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Po Ładę to chyba lepiej na wschód się wybrać

właśnie niebardzo, najlepiej po Ładę jechać na Słowację i do Czechów. Na wschodzie zostały takie strucle dojeżdżone że masakra... jak sie wjeżdża ładną Ładą na głupią ukraine to sie nie można opędzić tak chcą kupić i to za niezłe pieniądze! Generalnie propozycje składają już celnicy ;-) facepalm.gif

Napisano

> właśnie niebardzo, najlepiej po Ładę jechać na Słowację i do Czechów. Na wschodzie zostały takie

> strucle dojeżdżone że masakra... jak sie wjeżdża ładną Ładą na głupią ukraine to sie nie można

> opędzić tak chcą kupić i to za niezłe pieniądze! Generalnie propozycje składają już celnicy

> ;-)

Na Wegrzech, a szczegolnie w Budapeszcie jezdzi tego masa w roznym stanie technicznym. Widzialem kilka ladnych sztuk wartych zachodu, ale jako e nei moj temat to jedynie wspominam.

Napisano
  • Autor

> Kolektorek gdzie dłubałeś ??

u takiego kolesia w Krakowie, ale nie polecę Ci go bo koleś sobie troche w kulki poleciał.

Napisano

Zdjęcia archiwane, od dawna nie widziałem tak pustego parkingu zeby.GIFzeby.GIF

A ostatnio coś jej nie widać, jest tylko ta "nowsza"

Napisano
  • Autor

> Zdjęcia archiwane, od dawna nie widziałem tak pustego parkingu

> A ostatnio coś jej nie widać, jest tylko ta "nowsza"

a bo nie przyjeżdżam pod blok od kiedy ktoś uprzejmy mi zostawił 20cm "znak przyjaźni" na masce wołgi.... A za młodszą się muszę wziąć i do żyda na wiosnę wink.gif a jak nie to na złom 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.