Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parujące tylne lampy w półrocznym aucie?

Featured Replies

Napisano

witam,

zaobserwowałem że tylnie lampy w mojej asterce parują od środka :/ W związku z tym że auto jest na gwarancji, jestem ciekaw czy takie objawy można reklamować, czy dać sobie spokój?

Przy reklamacji - w jaki sposób sprzedawca może sprawdzić czy parują, wierzą na słowo? Przerabiał ktoś taki temat?

Pozdrawiam

Tomasz

Napisano

Załącz może dokumentację zdjęciową jeśli zdecydujesz się reklamować taką wadę.

Napisano

> Załącz może dokumentację zdjęciową jeśli zdecydujesz się reklamować taką wadę.

Reklamowac prawa fizyki? To tak jak by reklamował też parowanie szyb, roszenie się lakieru czy parę z układu wydechowego zlosnik.gif.

Napisano

> Reklamowac prawa fizyki? To tak jak by reklamował też parowanie szyb, roszenie się lakieru czy parę

> z układu wydechowego .

a powiedz czemu ma parować, jakoś nigdy mi nie parowały, nawet w poldżerze zlosnik.gif

Napisano

> Szczelna lampa powinna parować od środka? Nissan swego czasu naprawiał taką usterkę w ramach

> gwarancji.

niby tak ale to częsta sprawa - Fiat to zna na pamięć zlosnik.gif

Napisano

> Szczelna lampa powinna parować od środka? Nissan swego czasu naprawiał taką usterkę w ramach

> gwarancji.

Lampa nie powinna być szczelna, bo szczelna właśnie będzie parować. Producenci robia w tym celu w obudowie lampy specjalne napowietrzacze, ale też nikt ich do tego nie zmusza, a zaparowana lampa nikomu nie powinna przeszkadzać. Lampy w niekorzystnych warunkach parowały zawsze, tylko widać to dopiero dzisiaj przez modne przezroczyste klosze grinser006.gif

Napisano

zależy jak parują - jeśli tak że ciągle w lampie jest wilgoć, albo zbiera sie w niej wręcz woda - to ci uznają - oczywiście nie bez bojów zlosnik.gif

jesli natomiast lampa paruje, ale nie jest stale zaparowana - czyli np. myjesz na myjni bezdotykowej - lampa zaparuje, ale za pare godzin to ustępuje to zapomnij.

Stały numer serwisów - wstawiają auto do ciepłej hali, ciebie wysyłają na darmową kawę, a za pół godziny serwisant każe ci iść pokazać gdzie ta lampa niby paruje bo nic nie widać (wstawienie do hali powoduje najczęściej odparowanie lampy) - i robią z ciebie idiotę, sami dobrze wiedząc o co biega...

Napisano

> Lampy w niekorzystnych warunkach parowały zawsze, tylko

> widać to dopiero dzisiaj przez modne przezroczyste klosze

Tylko dlaczgo w jednym aucie z przezroczystymi kloszami tego zupełnie nie widać, a w innym para potrafi nawet zamarznąć na wewnętrznej powierzchni klosza?

Napisano

> Dla Fiata wiele usterek to codzienność. Rozmawiamy o poważnej marce.

obraziłeś mnie ? cfaniaczek.gifzlosnik.gif chcesz zobaczyć zdjęcia lamp rocznej Mazdy 6 ? zlosnik.gif

Napisano

> obraziłeś mnie ? chcesz zobaczyć zdjęcia lamp rocznej Mazdy 6 ?

z tym, że to niczego nie udowodni - bo to że znalazłeś jakiś egzemplarz z wadliwymi lampami wcale nie ustanowi nowej opinii o danej marce. z kolei fiatowych lamp wcale nie trzeba pokazywać - każdy wie jak z fiatami bywa.

Napisano

Mam roczne kombi i w części na błotniku, w sensie tej nie świecącej, w wilgotne dni i przy niskiej temperaturze zewnętrznej zdarza się takie coś, ale nigdy na elemencie który świeci. (uprzedzając, nawet rano jeśli lampa nie świeciła i się nie wygrzała to nie zdarza się coś takiego.)

Napisano

Przerabiałem w nowej ibizie i jest to ich wada. Na szczęście w mojej wersji dotyczy narazie tyłu. Pojechałem reklamować, serwis powiedział, że wysuszą i przeczyszcza odpowietrzniki. Jesli problem powróci wymienią na nowe. Oczywiście problem powrócił. Wymienili na nowe, podobno wersje od inne producenta które nie parują. Po pól roku problem w lewej powrócił. Serwis porobił fotki i czekam obecnie na telefon od 2 tygodni. Aha z forum Seata wiem, że niekiedy nie cha wymieniac, zalezy od serwisu. Nawet tam gdzie mi wymieniali ostatnio komuś nie chcieli. Także nie jest to niekiedy prosta sprawa.

nc0fpw.jpg

Napisano

> z tym, że to niczego nie udowodni - bo to że znalazłeś jakiś egzemplarz z wadliwymi lampami wcale

> nie ustanowi nowej opinii o danej marce. z kolei fiatowych lamp wcale nie trzeba pokazywać -

> każdy wie jak z fiatami bywa.

Z drugiej strony takie przypadki to albo wada lamp, albo fizyka. Tak bywa. zlosnik.gif

Napisano

To u mnie jest efekt bez wody... tylko delikatna para.

Napisano

> Z drugiej strony takie przypadki to albo wada lamp, albo fizyka. Tak bywa.

ja przerabiałem wadę lamp we fiacie i fizykę w fordzie zlosnik.gif

grande punto ma teraz chyba czwarte albo piąte lampy z tyłu - albo parowały tak że woda w nich pływała i nadawały sie do zarybienia, albo wypalały sie kostki z tyłu smile.gif

Z kolei we Fordzie ksenony z przodu mi parowały, ale same odparowywały jak auto postało trochę, albo jak słonko w nie zaświeciło - tak czy inaczej strasznie mnie to wkurzało.

Napisano

> z tym, że to niczego nie udowodni - bo to że znalazłeś jakiś egzemplarz z wadliwymi lampami wcale

> nie ustanowi nowej opinii o danej marce. z kolei fiatowych lamp wcale nie trzeba pokazywać -

> każdy wie jak z fiatami bywa.

ale co to znaczy znalazłeś ? czy mam rozumieć, że uważasz. że szukałem mazdy z parującymi lampami na potrzeby

tego wątku ? facepalm.gif

Napisano

> Wypadek przy pracy?

być może zlosnik.gif jednak faktu wystąpienia nie zmienisz skromny.gif

z tego co widzę Honda też choruje skromny.gif

Napisano

> Z kolei we Fordzie ksenony z przodu mi parowały, ale same odparowywały jak auto postało trochę,

U mnie w C-maxie było to samo parowały xenony (i też z przodu grinser006.gif)

W Jeepie dla odmiany parują mi lampy z tyłu i tak samo jak Ciebie mnie to mocno wkurza

Ps. W matizie mi nie parowały 20.GIF

Napisano

> ale co to znaczy znalazłeś ? czy mam rozumieć, że uważasz. że szukałem mazdy z parującymi lampami

> na potrzeby

> tego wątku ?

na pewno nie tylko szukałeś, ale sam nalałeś tej wody w te lampy. Popsułeś niezawodną skośnooką technikę zlosnik.gif

Napisano

> jestem ciekaw czy takie objawy można reklamować, czy dać sobie spokój?

Oczywiście że można reklamować, bo lampy nie powinny parować. Nie zmienia to faktu, że często serwisy takiej reklamacji nie uwzględniają, tłumacząc że to norma, co z kolei łykają użytkownicy, i zadowoleni jeżdżą nowymi autami z paskudnie zaparowanymi lampami i cieszą się że "spoko, nic złego sie nie dzieje" zlosnik.gif

Fakt jest taki, że jak lampa jest fabrycznie nieszczelna, to często wymiana na nowa nic nie zmieni.

BTW. Jak kupiłem Astrę G to miałem jeden przedni reflektor zaparowany. Wystarczyło że wyjąłem żarówkę, ustawiłem auto na cały dzień w pełnym słońcu, potem założyłem żarówke i problem już nigdy póżniej nie powrócił ok.gif

Napisano

Przerabiałem ten temat w Hultaju (miał 6 miesięcy wtedy). Wyjąłem w końcu bydlaka. Osuszyłem suszarką i problem nie istnieje.

Napisano

u kolegi z pracy w toyocie avensis zaczęła parować przednia lampa po 5 roku użytkowania, ASO wymieniło obie lampy za free zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

W mojej zabaweczce to typowa usterka. Klosze są tak wykonane, że rozszczelniają się na połączeniu z obudową. Wtedy parują. Wyjąłem kiedyś obydwa przednie i obejrzałem dokładnie. Miały szczeliny na łączeniu klej/obudowa. Niektórzy kleją je na nowo i problem z głowy. Inni nawiercają od dołu kilka otworów w obudowie dla lepszego przewietrzania i odprowadzenia skroplin i też jest ponoć OK.

Ja próbowałem uszczelnić, ale na długo nie pomogło. Tej zimy zamierzam jeszcze raz wyjąć, rozkleić i skleić na nowo.

Pozdrawiam.

Napisano

ja Cię kręcę... jak nie mam choroby nazywanej fiatofilia, to osłabiające są te teksty, że u Fiata to norma, a jak się w innej marce zdarzy to przypadek, jednostkowy wpadek etc. Piętnować trzeba kalectwo wszystkich producentów zlosnik.gif

Ps. U mnie parują tylne lampy hehe.gifok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale co to znaczy znalazłeś ? czy mam rozumieć, że uważasz. że szukałem mazdy z parującymi lampami

> na potrzeby

> tego wątku ?

Dobrze, że w Fordzie nie znalazłeś zlosnik.gif

Napisano

U mnie wystarczyło wygrzać zaparowaną lampę w elektrycznym piekarniku

w temp. ok. 40*C przez 15 min.

Po wyjęciu dociskamy miejsca połączeń i jest ok.gif Ważne jest, aby lampę włożyć

do zimnego piekarnika i dopiero rozgrzewać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.