Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 2007 - 1,9 150 KM - problem = gwiżdżące turbo

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich i poniżej krótkie resume:

Spotkać mnie można najczęściej na DK4 pomiędzy Rzeszowem, a Jarosławiem, śmigam 2007 New Bravo 1,9 mJet 150 KM Emotion - kolor nero, przebieg prawie 90 kkm.

I teraz problem: nagle w połowie drogi do domu zaczęło mi głośno gwizdać turbo. Słychać w środku przy zamkniętych oknach, elegancko wiem kiedy następuje zmiana geometrii, bo zmienia się wygwizdywana melodyjka. Generalnie jakbym sobie celowo jakiś gwizdek założył. I teraz pytanie, martwić się? Pocić się nie poci, ale lubi puści mocno dyma jak depnę. Proszę o opinie, może komuś już też tak gwizdało i nie trzeba było wymieniać turbiny. ps. osiągi się nie zmieniły spala i przyspiesza tak samo jak poprzednio.

Napisano

> lepiej regenerować pewnie turbo się kończy.

a może tylko jakieś nieszczelności na rurze intercoolera hmm.gif

Napisano

> a może tylko jakieś nieszczelności na rurze intercoolera

dokladnie, dokladnie sprawdz łącznik IC-Turbo.

Napisano

tak jak masz napisane wyżej, dodatkowo jaki jest stan oleju w silniku? min?

Napisano

> lepiej regenerować pewnie turbo się kończy.

Sprawdzic nieszczelnosci na dolocie oraz przy wyjsciu z wydechu przed katem. Dodatkowo sprawdzic luzy wirnika.

Tych sprężarek się nie regeneruje - nie ma ori taili zamiennych tylko chińszczyzna. Ponadto za cenę trochę większą od regeneracji da się kupic nowe ori turbo.

Pozdro

Napisano

> Tych sprężarek się nie regeneruje - nie ma ori taili zamiennych tylko chińszczyzna.

Regeneracja to zło...... wink.gif nikt już poprawnie nie wywazy wirnika .... i za 6 miesięcy znowu będzie to samo..

Napisano
  • Autor

Opti, stan oleju to 1/3 skali powyżej min. Czy sam niski poziom oleju da gwizdy, czy też brak samrowania zaciera turbinę? Poza tym tak jak radzą inni jadę za tydzień na kanał pooglądać wszystkie rury, mam nadzieje, że to gwizdy na nieszczelności, a nie wyjący wirnik beksa.gif

Napisano
  • Autor

CINEK_, ile to jest niewiele więcej, niż regenerowana. Jakaś firma z Lublina oferuje regenerowane Garetty za 1850 PLN + zniżka za oddanie starego. Czy piszesz o podobnych pieniążkach? Jeśli tak to please o namiar. 20.GIF

Napisano

> a może tylko jakieś nieszczelności na rurze intercoolera

miałem dziurę w IC i w rurze i nic nie gwizdało, raczej był spadek mocy

Napisano

> Opti, stan oleju to 1/3 skali powyżej min. Czy sam niski poziom oleju da gwizdy, czy też brak

> samrowania zaciera turbinę?

a dolej pod max i zobacz czy beda jakies zmiany

>Poza tym tak jak radzą inni jadę za tydzień na kanał pooglądać

> wszystkie rury, mam nadzieje, że to gwizdy na nieszczelności, a nie wyjący wirnik

jedz ok.gif

Napisano
  • Autor

Opti, czy mógłbyś podać numer turbiny z eper'a? Żaden on-line nie działa aktualnie dla mojego rocznika.

Napisano

> Opti, czy mógłbyś podać numer turbiny z eper'a? Żaden on-line nie działa aktualnie dla mojego

> rocznika.

71793947 - TURBOSPRĘŻARKA ODNOWIONA Cena z VAT-em 4.293,48 PLN

Napisano
  • Autor

> 71793947 - TURBOSPRĘŻARKA ODNOWIONA Cena z VAT-em 4.293,48 PLN

hmm.gif Odnowiona - znaczy regenerowana? A ile za nową? Chyba, że odnowiona, to oznacza jakąś nowszą wersję?

Napisano

> Odnowiona - znaczy regenerowana? A ile za nową? Chyba, że odnowiona, to oznacza jakąś nowszą

> wersję?

jakies 6200 za nowa, odnowiona w epku czytaj caly srodek fabrycznie nowy z odnowiona obudowa, nie regeneruje sie tych turbin dla tego tajle sa stare a flaki brend new

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i jestem po kontroli rur. I nic - diagnoza - pada turbina klnie.gif. Mam wyjątkowo poniedziałkowy egzemplarz, pada wszystko co się da.

Tak przy okazji wymieniłem tylne tuleje, wreszcie cicho i stabilnie sie zrobiło. Przy okazji miałem w łapach stare i nowe tuleje - nie wiem co Fiatowi przyszło do głowy, aby na początku ładować to plastikowe gówno - jedna z tulei po wyjęciu rozpadła się mechanikowi w rękach.

Tak więc rozpoczynam poszukiwania turbinki. swieca.gif

Napisano

> Tak więc rozpoczynam poszukiwania turbinki.

Z jakiegoś rozbitka wink.gif

Napisano

> pada wszystko co się da.

czyli co poza turbo?

Napisano

> Z jakiegoś rozbitka

W sumie można spróbować bo NB jeszcze młode są i można coś znaleźć z małym przebiegiem. Oczywiście cena musi być znacząco niższa od nówki, żeby opłacało się w to pakować.

Napisano

> W sumie można spróbować

Ale to te same co do Cromy....

Napisano

> Tak więc rozpoczynam poszukiwania turbinki.

a tak z ciekawosci zapytam, co ile zmieniales olej i jak turbina byla traktowana?

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawosci zapytam, co ile zmieniales olej i jak turbina byla traktowana?

Olej jak każe fabryka co 30 kkm - poziom zawsze conajmniej 25% powyżej minimum (Selenia WR), traktowanie to 80% trasa z prędkościami do 140-150 km/h, końcówka trasy zawsze po mieście (turbo już zimne) - nigdy nie gaszone auto po mocnym katowaniu. Generalnie jeden kierowca, żona sporadycznie.

Napisano

Skoro tak nagle zaczeło być słychać pracę geometrii to bym jeszcze zajrzał czy kat się nie posypał ...

Napisano
  • Autor

> czyli co poza turbo?

Mój to XI'2007 - wychodzi wszystko co w pierwszych modelach (poza lamelkami chłodnicy klimy):

1. Hałasy w zimie przy kręceniu kierownicą - ASO Rzeszów zrobiło przy 6-tym podejściu i klotnia.gif w FAP

2. Zszedł chrom z klamek (wersja Emotion) - gwarancja

3. Padnięty od nowości głośnik z tyłu - ASO nie uznało na gwarancji - olałem - chyrczy do dzisiaj

4. Wadliwe tuleje - dzisiaj zmieniłem

5. Schodzi "skóra" z kierownicy i gałki biegów.

6. Przy 40 kkm zapiekło tylne hamulce - tarcze do wymiany - zacierają się prowadniki

7. Przy 60 kkm to samo hamulce z przodu

8. 70 kkm - wymiana dwumasa (9 cm luzu już miał)

9. 90 kkm - pada turbina

10. Odczepił się wkład lusterka zewnętrznego lewego - założyłem ale ma drgania.

11. Zszedł płatami lakier z lewego progu - gwara nie uznana - ASO malowało za pieniążki

12. Sciszające się radio

13. Czasem wiesza się klima - a dokładnie przestaje grzać - trzeba się zatrzymać, zgasić silnik, zapalić i już działa

14. Tłumik już długo nie pociągnie - rdza

15. Spryskuję tył, leje i przód

16. Stuki w przednich słupkach

17. W zimie świruje fabryczny alarm

18. ...a to dopiero 90 kkm.

Wiem co napiszecie - skoro zakatowałem dwumasa i turbo to znaczy, że nie umiem jeździć dizlem. Otóż to nie to...

Napisano
  • Autor

> Z jakiegoś rozbitka

Tylko nowe. Nie lubię półśrodków.

Napisano

> Tylko nowe. Nie lubię półśrodków.

Jak oliwa robiona co 30kkm to masz powód padu turbiny.

Pozdro

Napisano

> Jak oliwa robiona co 30kkm to masz powód padu turbiny.

> Pozdro

Masakra... ja wylewałem u siebie w Cromie 1,9 Multijet 150 KM ten "dosłownie mazut" po 25.000 km zaraz jak kupiłem auto i to już było sick.gif a po 30.000 mogło być tylko sick.gifsick.gif

Moje zdanie jest takie, ze może przytarły się tylko kierownice i wymiana oleju na jakiś 0w40 + wypalenie w trasie + jeśli to nie pomoże to przemycie - rozebranie i odblokowanie kierownic by uratowało sprawę..... No chyba, że łopat na turbinie już nie ma i sa wypalone .... oslabiony.gif

Napisano

> Tylko nowe. Nie lubię półśrodków.

No to płacz i płać ... daj info ile taka zabawa .... confused.gif

Napisano

> Masakra... ja wylewałem u siebie w Cromie 1,9 Multijet 150 KM ten "dosłownie mazut" po 25.000 km

> zaraz jak kupiłem auto i to już było a po 30.000 mogło być tylko

byl kiedys watek o olejach, to jak toczyla sie debata i pisalem ze u mnie leci nowa oliwa i filtry pow i oleju co 10kkm to byl wielki smiech bo przeciez producent wie co robi ustalajac zmiany oleju na 30tys km a teraz co 35tys km, ot gw auto przesmigalo wiec teraz czas na zyski z turbin itp

Napisano

> Mój to XI'2007 - wychodzi wszystko co w pierwszych modelach (poza lamelkami chłodnicy klimy):

> 1. Hałasy w zimie przy kręceniu kierownicą - ASO Rzeszów zrobiło przy 6-tym podejściu i w FAP

> 3. Padnięty od nowości głośnik z tyłu - ASO nie uznało na gwarancji - olałem - chyrczy do dzisiaj

> 11. Zszedł płatami lakier z lewego progu - gwara nie uznana - ASO malowało za pieniążki

Wcale się nie dziwię, że nie uznali gwarancji, gdyż to ASO jest słynne z niekompetencji i dymania klienta na każdym kroku.

Ta firma nie powinna mieć jakiejkowiek autoryzacji.

btw. właśnie jednemu z naszych kolegów z Pandokącika zepsuli kluczyk scyzoryk bezpowrotnie i ... zaproponowali, że........... za 500 pln go naprawią hahaha.gifhahaha.giffacepalm.giffacepalm.gif

no albo zamontują sterownik z nieoryginalnymi dodatkowymi pilotami za jedyne ...190 pln hahaha.gifhahaha.giffacepalm.gif

Napisano

> Wiem co napiszecie - skoro zakatowałem dwumasa i turbo to znaczy, że nie umiem jeździć dizlem. Otóż

> to nie to...

nie no, bez przesady. Przejechałeś prawie 100 tys. km to pewnie umiesz jeździć. zlosnik.gif Tylko ten olej co 30 tys. - jak dla mnie masakra. I niech sobie producent tak zaleca, nie wyobrażam sobie jeździć tyle na jednym oleju.

Napisano

> nie no, bez przesady. Przejechałeś prawie 100 tys. km to pewnie umiesz jeździć. Tylko ten olej co

> 30 tys. - jak dla mnie masakra. I niech sobie producent tak zaleca, nie wyobrażam sobie

> jeździć tyle na jednym oleju.

znam silniki które jeźdzą na jedym oleju 50-60kkm i żyją

ich przebiegi to ponad 500kkm

Napisano

> znam silniki które jeźdzą na jedym oleju 50-60kkm i żyją

> ich przebiegi to ponad 500kkm

TD w osobówkach?

Napisano

> TD w osobówkach?

nie ale zasada działania ta sama

turbiny są, wtryski cr są itp

Napisano

> nie ale zasada działania ta sama

> turbiny są, wtryski cr są itp

ale oleje inne i zakres rpm

Napisano

> znam silniki które jeźdzą na jedym oleju 50-60kkm i żyją

> ich przebiegi to ponad 500kkm

Zgadzam sie z kolegą.... to prawda..... jest tylko jedno ale....

Aby olej wytrzymał tyle tyś km to jest filtrowany i to nie jakimś tam filtrem papierowym wielkości małej filizanki a stacją składającą się z nawet 3 filtrów o odpowiedniej gradacji i wkłądami z granulatu, ceramiki, i diabli wiedzą z czego jeszcze......... o filtrach "odśrodkowych" nie wspominająć... zlosnik.gif

Po czym stwierdzić że olej u nas jest już do Du..y sick.gif a po tym jak szybko gaśnie kontrolka smarowania... jeśli filtr jest zapaćkany a olej jak mazut to kontrolka na zimnym silniku zgaśnie po odpaleniu po jakiś 3 sekundach ... a gdy wszystko Jest OK - jesteśmy po wymianie... ok.gif to zgaśnie podczas kręcenia rozrusznikiem zanim jeszcze silnik zapali.... ułamek sekundy.

Ja wymieniam co 11 tyś km max 14 tyś km więc 3 x do roku wink.gif ...... i radze to wszystkim... 15 tyś km to max dla obecnych wysilonych silników - czasy gdy silnik miał 2,4 litra i 60 KM a wszystko było smarowane olejem i filtr oleju był 3x większy już mineły .... auto ma wytrzymać 200.000 km i sie rozpaść ... a ty masz kupić nowe ok.gifhehe.gif

A tu przykład filtrów na szybko z Volvo FH-12

284628397-fh-12.jpg

post-15502-14352511291335_thumb.jpg

Napisano

> Wcale się nie dziwię, że nie uznali gwarancji, gdyż to ASO jest słynne z niekompetencji i dymania

> klienta na każdym kroku.

> Ta firma nie powinna mieć jakiejkowiek autoryzacji.

moze nie w temacie ale jakie aso polecasz w okolicach Rzeszowa hmm.gif

Napisano

> moze nie w temacie ale jakie aso polecasz w okolicach Rzeszowa

Ja serwisuje tylko w Wilk-S Auto Jarosław od ponad 15 lat waytogo.gif.

Wielu moich znajomych także po "przygodach" w Rzeszowie zmieniło ASO i są zadowoleni a do tego duuuuużo taniej.

Miałem także przyjemność w Krośnie - też chłopaki kumate waytogo.gif

Napisano

> Ja serwisuje tylko w Wilk-S Auto Jarosław od ponad 15 lat .

>> Miałem także przyjemność w Krośnie - też chłopaki kumate

bylem w Jaroslawiu ,ale sie troche zawiodlem jak powiedzieli ze nie zrobia mi zbieznosci i nie zmienienia tulei belki w stilo bo nie maja takiego sprzetu hmm.gif

Napisano

> bylem w Jaroslawiu ,ale sie troche zawiodlem jak powiedzieli ze nie zrobia mi zbieznosci i nie

> zmienienia tulei belki w stilo bo nie maja takiego sprzetu

Przynajmniej powiedzieli że nie mają urządzenia, a nie kombinowali jak Cie wydymać (na marginesie zbieżność polecam zrobić na przeciw Huty Szkła na Muninie - wulkanizacja, prostowanie felg)

Napisano

> Przynajmniej powiedzieli że nie mają urządzenia, a nie kombinowali jak Cie wydymać (na marginesie

> zbieżność polecam zrobić na przeciw Huty Szkła na Muninie - wulkanizacja, prostowanie felg)

Argum u Jarosińskiego waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> bylem w Jaroslawiu ,ale sie troche zawiodlem jak powiedzieli ze nie zrobia mi zbieznosci i nie

> zmienienia tulei belki w stilo bo nie maja takiego sprzetu

dziwne bo ja tuleje u nich zmieniłem

Napisano
  • Autor

Co do zmian oleju. Jest do udowodnienia, że 30 kkm to za dużo? Bo jak tak, to niech FAP wymienia turbiny za swoje, skore okresy międzyprzeglądowe zachowane. Robię sporo kilometrów (30k rocznie), więc wymieniam olej raz do roku, a ponieważ tak jak pisałem 80% to trasa, to byłem pewny, że te 30 to bezpieczny intrewał. Po założeniu nowej turbiny będę robić co 20, planuję jeszcze ze 3-5 lat pośmigać zobaczymy, czy nowa da radę dłużej.

p.s. 1. Co awarii to zapomiałem jeszcze o skrzypiącym sprzęgle - ale "wysprzęglika" nie zmieniam na pozmianowy puki sie nie rozsypie

p.s. 2. Jak szukałem dwumasa ASO Rzeszów zawołało 2500 (za sam dwumas), ale powidzieli, że wymieniają tylko ze sprzęgłem + robocizna = łącznie 5200 PLN facepalm.gif, kupiłem z Inter Cars za 1250 (połowa ceny) Valeo i okazało się, że fabryka na pierwszy montaż daje takie samo Valeo, jak kupiłem w Inter Cars. Łącznie z montażem wyszło mi 1500 cool.gif Tak, że jak komuś padnie to polecam.

Napisano
  • Autor

> Moje zdanie jest takie, ze może przytarły się tylko kierownice i wymiana oleju na jakiś 0w40 +

> wypalenie w trasie + jeśli to nie pomoże to przemycie - rozebranie i odblokowanie kierownic

> by uratowało sprawę.....

Zmiana geometrii działa bardzo dobrze - słychać po zmianie tonu gwizdania cool.gif i wrażeniu zmiany mocy

Napisano

> p.s. 2. Jak szukałem dwumasa ASO Rzeszów zawołało 2500 (za sam dwumas), ale powidzieli, że

> wymieniają tylko ze sprzęgłem + robocizna = łącznie 5200 PLN ,

to ASO chcialo wiecej za 2mas niz sugerowana cena detaliczna epera, bo 2mas kosztuje ok 1870zl po cenach aktualnego epka

jak szukasz dobrego aso to smigaj na Walmot w Tarnowie

Napisano

> Zmiana geometrii działa bardzo dobrze - słychać po zmianie tonu gwizdania i wrażeniu zmiany mocy

To niestety wypalone łopaty...

Widać kolega nie oszczędza but.gif i prawa noga dość ciężka wink.gif

Ja w Stilo również zajechałem turbinę ... na wirusie ale moja miała 170 tyś km... więc liczyłem się z tym... hehe.gif

Napisano

> Po czym stwierdzić że olej u nas jest już do Du..y a po tym jak szybko gaśnie kontrolka

> smarowania... jeśli filtr jest zapaćkany a olej jak mazut to kontrolka na zimnym silniku

> zgaśnie po odpaleniu po jakiś 3 sekundach ... a gdy wszystko Jest OK - jesteśmy po wymianie...

> to zgaśnie podczas kręcenia rozrusznikiem zanim jeszcze silnik zapali.... ułamek sekundy.

Zależy od temp. oleju ... na zimnym mi gaśnie po 1-2 sek. , na lekko nagrzanym silniku już podasz kręcenia ; olej ma 3kkm

Swoją drogą też zmieniam olej co 10kkm ok.gif

Napisano

> dziwne bo ja tuleje u nich zmieniłem

to bylo 2 lata temu moze teraz maja czym ok.gif

Napisano

> 13. Czasem wiesza się klima - a dokładnie przestaje grzać - trzeba się zatrzymać, zgasić silnik,

> zapalić i już działa

Też to miałem - dobrego fachowca od klimy i niech sprawdzi szczelność, bo może ilość czynnika na granicy. U mnie ciekło przy uszczelce czujnika cisnienia i to chyba czujnik szalał.

Napisano

> Zależy od temp. oleju ... na zimnym mi gaśnie po 1-2 sek. , na lekko nagrzanym silniku już podasz

> kręcenia ; olej ma 3kkm

> Swoją drogą też zmieniam olej co 10kkm

Hmmm 2 sekundy hmm.gif Bardzo ważne są filtry.... jest tego masa na rynku ... ja stosuje oleju: Boscha, powietrza Mana.... paliwa obecnie UFI ... przedtem Boscha... podobno Knechty sobie ludziska chwalą ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.