Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik na narty / snowboard

Featured Replies

Napisano

Dwie deski potrzebuję przewieść od czasu do czasu (powiedzmy, że wyjazd w góry średnio raz na tydzień).

Większość trasy będzie pokonywana z prędkością 80-100 km/h - od czasu do czasu tylko autostrada...

W box jeszcze na tą chwilę nie mam chęci inwestować.

Czy takie najtańsze uchwyty działają bezproblemowo?

klik 1

klik 2

Raczej proszę o opinię tych, którzy mieli rzeczywisty kontakt z takimi uchwytami...

Napisano

> Dwie deski potrzebuję przewieść od czasu do czasu (powiedzmy, że wyjazd w góry średnio raz na

> tydzień).

> Większość trasy będzie pokonywana z prędkością 80-100 km/h - od czasu do czasu tylko autostrada...

> W box jeszcze na tą chwilę nie mam chęci inwestować.

> Czy takie najtańsze uchwyty działają bezproblemowo?

> klik 1

> klik 2

> Raczej proszę o opinię tych, którzy mieli rzeczywisty kontakt z takimi uchwytami...

Mieli, na oko to z identycznym, tym tańszym uchwytem. Poza tym że zamek przymarzał/blokował się to dechy nie narzekały

Napisano

w lapach z pierwszego linka wiozlem narty i deski ze 3 razy moze. Ogolnie bylo ok, trzeba tylko wziac pod uwage zeby nie upychac na sile wiekszej ilosci sprzetu. Jedna gora dwie dechy. Z zamkami nie bylo problemu, wystarczylo nasmarowac i zyly.

Te drugie widzialem w jakims norauto czy cos. Na pewno wygladaly lepiej niz te pierwsze ale rewelacja to to nie jest.

Ja kupilem zestaw w firmie Taurus z Mikolowa.co prawda lapy wyszly deko drozej ale imho bylo warto. Zwroc sobie uwage, ze na taki bagarek 37 cm nie zapakujesz obok siebie nart i dechy. Czyli max dwa komplety dech, 1+1 albo max 3, 4 kpl nart.

Poza tym pamietaj jakie masz belki,bo trzeba dobrac mocowanie, albo w rynienke belki albo obejma. Nie zawsze masz w zestawie wszystkie adaptery.

Napisano

nie moge otworzyc aukcji, ale rozumiem, ze to takie uchwyty co sie sprzet na zewnatrz przewozi

jesli tak to polecam jednak w box zainwestowac

mi byloby po prostu szkoda sprzetu (wiem, ze to sprzet outdoorowy, ale na stoku soli raczej nie masz)

poza tym mawiaja, ze takie uchwyty sa duzo glosniejsze od boxa i spalanie tez wieksze

w pierwsze jestem bez problemu uwierzyc bo jednak po zdjeciu boxa same belki duzo bardziej halasuja niz box

drugie moze tez miec rece i nogi bo jesli faktycznie halas jest wiekszy znaczy, ze zawirowania powietrza wieksze = wieksze spalanie

o wygodzie uzywania to juz nawet nie bede pisal

Napisano
  • Autor

> Mieli, na oko to z identycznym, tym tańszym uchwytem. Poza tym że zamek przymarzał/blokował się to

> dechy nie narzekały

Staram się regularnie smarować wszelakie uszczelki w aucie - mógłbym i przesmarować bagażnik jak go już założę smile.gif

Napisano
  • Autor

> w lapach z pierwszego linka wiozlem narty i deski ze 3 razy moze. Ogolnie bylo ok, trzeba tylko

> wziac pod uwage zeby nie upychac na sile wiekszej ilosci sprzetu. Jedna gora dwie dechy. Z

> zamkami nie bylo problemu, wystarczylo nasmarowac i zyly.

> Te drugie widzialem w jakims norauto czy cos. Na pewno wygladaly lepiej niz te pierwsze ale

> rewelacja to to nie jest.

> Ja kupilem zestaw w firmie Taurus z Mikolowa.co prawda lapy wyszly deko drozej ale imho bylo warto.

> Zwroc sobie uwage, ze na taki bagarek 37 cm nie zapakujesz obok siebie nart i dechy. Czyli max

> dwa komplety dech, 1+1 albo max 3, 4 kpl nart.

Docelowo jeździć w tym mają tylko dwie deski.

Musiałbym jeszcze przemierzyć co i jak bo moja jest dość szeroka zlosnik.gif

Ostatecznie - jedna mieści mi się jeszcze w bagażniku...

> Poza tym pamietaj jakie masz belki,bo trzeba dobrac mocowanie, albo w rynienke belki albo obejma.

> Nie zawsze masz w zestawie wszystkie adaptery.

To jasne ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie moge otworzyc aukcji, ale rozumiem, ze to takie uchwyty co sie sprzet na zewnatrz przewozi

> jesli tak to polecam jednak w box zainwestowac

Box - może w przyszłym roku.

> mi byloby po prostu szkoda sprzetu (wiem, ze to sprzet outdoorowy, ale na stoku soli raczej nie

> masz)

Super drogiego sprzętu nie mam, a i tak po powrocie do domu staram się go zawsze trochę wyczyścić i ew. przesmarować krawędzie smile.gif

> poza tym mawiaja, ze takie uchwyty sa duzo glosniejsze od boxa i spalanie tez wieksze

> w pierwsze jestem bez problemu uwierzyc bo jednak po zdjeciu boxa same belki duzo bardziej halasuja

> niz box

> drugie moze tez miec rece i nogi bo jesli faktycznie halas jest wiekszy znaczy, ze zawirowania

> powietrza wieksze = wieksze spalanie

Hałas może trochę męczyć, chociaż mam dobrze wyciszone auto...

Jeśli chodzi o spalanie to myślę, że to nie będzie jakiś strasznie duży problem - może gdybym miał do przejechania 1000 km to byłaby już odczuwalna różnica, ale tu chodzi o odległości 100-150 km w jedną stronę smile.gif

> o wygodzie uzywania to juz nawet nie bede pisal

Z drugiej strony - chyba wygodniej będzie się zakładało na auto takie uchwyty niż box?

Napisano

Chciałem kupić takie same uchwyty. Skończyło się na boxie.

Uchwyty to do naprawdę okazjonalnej jazdy.

Z drugiej strony box kosztuje z 600zł a uchwyty 200zł więc różnica jest znacząca.

Pamiętaj tylko że boxa możesz używać przez cały rok na różnego rodzaju wyjazdy. Uchwyt na narty do niczego innego się nie nadaje.

Napisano

Boxa montujesz w zalezności od modelu. Ja swojego mogę założyć w kilkanaście sekund. wygoda jest okropna, sprzęt suchy, nikt nie widzi co w nim masz więc jadąc na deskę po pracy, mogę rano zapakować sprzęt i nie martwię się że mi się ktoś do uchwytów na parkingu dobiera. No i takie tam inne wygody. Fakt fakt jest to dużo droższa inwestycja i jednak kupujący powinien byc przekonany że warto zainwestować. Swego czasu w Fauvercie były najtansze boxy po 460zł

Napisano

> Docelowo jeździć w tym mają tylko dwie deski.

> Musiałbym jeszcze przemierzyć co i jak bo moja jest dość szeroka

Dwie kwestie:

-jakie szerokie są te mocowania? tzn, czy jeżeli deska w najszerszym punkcie ma 30cm to czy się zmieści.

-jak wysoko są umieszczone? tzn czy wkładając dwie deski odwrócone do siebie, wiązania zmieszczą Ci się między deską a dachem.

> Ostatecznie - jedna mieści mi się jeszcze w bagażniku...

to pewnie dwie Ci się też zmieszczą, ale nie o to chodzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Boxa montujesz w zalezności od modelu. Ja swojego mogę założyć w kilkanaście sekund. wygoda jest

> okropna, sprzęt suchy, nikt nie widzi co w nim masz więc jadąc na deskę po pracy, mogę rano

> zapakować sprzęt i nie martwię się że mi się ktoś do uchwytów na parkingu dobiera.

To u mnie nie problem, bo wyciągam auto z garażu, więc mogę sobie już wieczorkiem zapakować sprzęt na dach (swoją drogą - z boxem już chyba nie wjadę do garażu icon_rolleyes.gif ).

Tak czy inaczej - auto mam cały czas na "terenach zamkniętych"

> No i takie

> tam inne wygody. Fakt fakt jest to dużo droższa inwestycja i jednak kupujący powinien byc

> przekonany że warto zainwestować. Swego czasu w Fauvercie były najtansze boxy po 460zł

No tak - tylko znowu - jak już będę kupował box - to pewnie nie najtańszy, może i Thule mi potrzebne nie jest, ale tanizny znowu będę się obawiał...

Napisano
  • Autor

> Dwie kwestie:

> -jakie szerokie są te mocowania? tzn, czy jeżeli deska w najszerszym punkcie ma 30cm to czy się

> zmieści.

> -jak wysoko są umieszczone? tzn czy wkładając dwie deski odwrócone do siebie, wiązania zmieszczą Ci

> się między deską a dachem.

To pozostaje jeszcze wszystko to przemierzenia.

Na tą chwilę chciałem wiedzieć czy jest sens zawracać sobie głowę takimi patentami - ale myślę, że jednak się na nie skuszę zlosnik.gif

> to pewnie dwie Ci się też zmieszczą, ale nie o to chodzi

No i widzisz - właśnie tak różowo nie ma hehe.gif

Sęk w tym, że nie mam rozkładanej tylnej kanapy sciana.gif

I teraz - mogę wepchnąć do bagażnika deskę mojej serce.gif, ale już moja (o 11 cm dłuższa) nie wejdzie za cholerę sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

Jeździłem kawał czasu z uchwytami jak w pierwszej aukcji. Szału nie ma ale jak dla mnie doskonale swoją rolę spełniało i bez problemu w moim przypadku pakowałem na taki uchwyt dwie deski + narty.

Napisano

> No tak - tylko znowu - jak już będę kupował box - to pewnie nie najtańszy, może i Thule mi

> potrzebne nie jest, ale tanizny znowu będę się obawiał...

Nie wiem jak słowacja ale austria zabrania jazdy z uchwytami. Tylko boxy wchodzą w grę. Może to nie argument ale warto przypomnieć bo narty to głównie alpy smile.gif

Osobiście kilka lat woziłem sprzęt w bgażniku, zmieniłem auto zrobiło się ciasno i postanowiłem kupić uchwyty. Przemyślałem jednak sprawę że z roku na rok coraz częściej na stokach bywam więc zapadła decyzja o najtanszym boxie. Dupa z tego wyszła przekroczyłem kosztorys o 100%

Wiesz uchwyty zawsze możesz kupić po jednym sezonie sam zobaczysz czy ci taki sposób transportu odpowiada. Jak nie to sprzedaż na alegro i dołożysz do boxa smile.gif

Napisano

> Nie wiem jak słowacja ale austria zabrania jazdy z uchwytami. Tylko boxy wchodzą w grę.

Bajki kolego piszesz. W Austrii możesz przewozić sprzęt na wszystkim co jest dostępne, również w środku pod warunkiem, że jest zabezpieczony przed swobodnym przemieszczaniem się.

Napisano

> Bajki kolego piszesz. W Austrii możesz przewozić sprzęt na wszystkim co jest dostępne, również w

> środku pod warunkiem, że jest zabezpieczony przed swobodnym przemieszczaniem się.

a to dziwne bo ja za bardzo w austrii uchwytów nie widziałem, a dodatkowo gość co kupowałem boxa tez dodał takie zdanie.

Aż z ciekawości sprawdzę.

Napisano

> a to dziwne bo ja za bardzo w austrii uchwytów nie widziałem, a dodatkowo gość co kupowałem boxa

> tez dodał takie zdanie.

> Aż z ciekawości sprawdzę.

Oficjalna strona Austrii

Napisano

> OSZUKALI MNIE !!!

Po prostu wzmocnili u Ciebie potrzebę zakupu boxa. Jakbyś dowiedział się, że nie trzeba to zastanwiałbyś się nad uchwytem, a tak wybór był prosty zlosnik.gif Choć wracając do głównego tematu wątku to bagażnik jest do bani, lepszy jest box (czyściej, ciszej, mniejsze spalanie).

Napisano

Jak miałbym na uchwyty wydać 200-250zł, to już lepiej kupić box, który zawsze wykorzystasz, o każdej porze roku.

Dołóż te 150zł i kup boxik ok.gif

Mam z tej firmy, był już ze mną w Szwajcarii i Korsyce, więc przetestowany ok.gif

linka

Napisano

> Jak miałbym na uchwyty wydać 200-250zł, to już lepiej kupić box, który zawsze wykorzystasz, o

> każdej porze roku.

> Dołóż te 150zł i kup boxik

> Mam z tej firmy, był już ze mną w Szwajcarii i Korsyce, więc przetestowany

> linka

Box jest lepszy pod kazdym wzgledemok.gif

Niestety trzeba miec miejsce zeby go gdzies trzymac zlosnik.gif

Napisano

> Box jest lepszy pod kazdym wzgledem

> Niestety trzeba miec miejsce zeby go gdzies trzymac

Można podwiesić pod sufitem np. w przedpokoju ok.gifgrinser006.gif

Albo zrobić z płyty k/g specjalna półeczkę dla niego zlosnik.gif

Napisano

> Mam z tej firmy, był już ze mną w Szwajcarii i Korsyce, więc przetestowany

> linka

Masz box z firmy MCM, czy ten konkretny model? Pytam, bo ten box, który polecasz to totalny szit, co najwyżej na działkę możesz łopatę w nim przewieźć. Na początku chciałem go kupić, ale jak go obmacałem to zrezygnowałem i dołożyłem 300zł do czegoś lepszego wykonanego z ABS-u.

Napisano

> Masz box z firmy MCM, czy ten konkretny model? Pytam, bo ten box, który polecasz to totalny szit,

> co najwyżej na działkę możesz łopatę w nim przewieźć. Na początku chciałem go kupić, ale jak

> go obmacałem to zrezygnowałem i dołożyłem 300zł do czegoś lepszego wykonanego z ABS-u.

Mam mcm, dokładnie to TAKI i owszem w dotyku może budzić postrach, szczególnie porównując do tych 2x czy 3x droższych ok.gif

Ale ja się zdecydowałem (jak kupowałem był tańszy) i praktyka pokazuje, że daje radę.

Przejechane ok. 7000km, mocno wypchany, prędkości autostradowe 130-150km/h i ma się dobrze. Jeśli ktoś używa kilka razy w roku nie widzę sensu przepłacania, ale każdy musi patrzeć na siebie hehe.gif

Ja jestem na tak w tej cenie ok.gif

Napisano

Box to głównie kwestia wyglądu.

Te droższe wcale nie są takie cudowne.

Sam zdecydowałem się na Inter Pack Tornado tylko dla wyglądu.

Podobno jest sztywniejszy, podobno szybciej się montuje, podobno z lepszego tworzywa.

Jednak moja osobista ocena jakości wcale nie była na TAK za tymi argumentami. Tańsze boxy wcale nie są dużo gorszej jakości.

Jednak po położeniu srebrnego modelu za 600zł na dachu coś mi nie pasowało a ten droższy był idealny.

Tak czy inaczej to tylko wygląd zdecydował a nie jakość.

Tanie nie znaczy złe.

Napisano

Mam taki jak z drugiego linku tylko szerszy, wchodzą 2 szerokie deski obok siebie. Przez ładne kilka sezonów nic się z nim nie dzieje oprócz tego że te szare elementy troszkę rdza bierze. Zwróć uwagę jak wysokie masz belki montażowe, bo może być problem żeby się zmieściła deska wiązaniami w dół, ja zastosowałem dystense ok 4 cm i teraz wchodzą 4 deski.

Napisano

to powiedzcie jeszcze jak montujecie bagaż wewnątrz boxa, bo mnie zawsze przerażało to, że to jest goły plastik, bez jakiś pasów, mocowań i to wszystko będzie mi się nad głową przewalać sick.gif

jakieś maty antypoślizgowe ???

Napisano

> to powiedzcie jeszcze jak montujecie bagaż wewnątrz boxa, bo mnie zawsze przerażało to, że to jest

> goły plastik, bez jakiś pasów, mocowań i to wszystko będzie mi się nad głową przewalać

> jakieś maty antypoślizgowe ???

Box przykręcam takimi kotwicami w kształcie litery U. Od środka najpierw idzie blaszka, która ma oczko na zaczepienie pasków, siatek, etc. Zawsze spinam wszystko paskami, raz nawet założyłem taką siatkę do bagażników.

Napisano

> to powiedzcie jeszcze jak montujecie bagaż wewnątrz boxa, bo mnie zawsze przerażało to, że to jest

> goły plastik, bez jakiś pasów, mocowań i to wszystko będzie mi się nad głową przewalać

> jakieś maty antypoślizgowe ???

W każdym porządnym boxie powinny być pasy do unieruchamiania przewożonych rzeczy. Osobiście boxu własnego nie posiadam ale w firmie mamy 3 różne i czasem się pożycza - wszystkie wyposażone są w pasy ok.gif

Napisano

> Box przykręcam takimi kotwicami w kształcie litery U. Od środka najpierw idzie blaszka, która ma

> oczko na zaczepienie pasków, siatek, etc. Zawsze spinam wszystko paskami, raz nawet założyłem

> taką siatkę do bagażników.

ok.gif

Napisano

> klik 2

Mam interpacka wyglądającego jak ten z linku. Z budowy wygląda porządnie, ale przetestuję dopiero na ok. miesiąc. frown.gif

PZDR

Napisano
  • Autor

Oglądałem dzisiaj takie bagażniki w Norauto.

Promocję mieli - 99 zamiast 120 zł.

Tylko, że to ma trzydzieści kilka cm - ciekawe jak do tego miałyby wejść dwie deski? icon_eek.gif

Jedna na drugiej (złączone ślizgami)?

Napisano

> Oglądałem dzisiaj takie bagażniki w Norauto.

> Promocję mieli - 99 zamiast 120 zł.

> Tylko, że to ma trzydzieści kilka cm - ciekawe jak do tego miałyby wejść dwie deski?

> Jedna na drugiej (złączone ślizgami)?

jak gadałem ze sprzedawcą w salonie z bagażnikami to mówił że na taki wąski wchodzą dwa parapety ślizgami, albo parapet i boazeria ślizgami. Albo 3-4 kpl. boazerii złączonych ślizgami ok.gif

p.s. ja wziąłem szersze z Taurusa, bo nie mam zamiaru kombinować jakby się trafiło wieźć trzecią osobę i dodatkowy sprzęt. Domyślnie wożę parapet i boazerię ok.gif

Napisano

> Tylko, że to ma trzydzieści kilka cm - ciekawe jak do tego miałyby wejść dwie deski?

Dokładnie tak, pod warunkiem że będzie na tyle wysoki żeby dolna deska zmiesciła się pomiędzy bagażnikiem a dachem (potrzeba ok 12 cm na wiązania)

Napisano

są u nas przepisy zabraniające wożenia nart czy desek w aucie?

w Austrii zdaje się tak jest.

Napisano

Tak i nie .

Też tak myślałem ale koledzy z AK mi to wytłumaczyli w innym temacie.

Sprzęt ma być zabezpieczony. Jeśli tak jest to nie powinno być problemów.

Napisano

> Oglądałem dzisiaj takie bagażniki w Norauto.

> Promocję mieli - 99 zamiast 120 zł.

Ten mój to taki, jak w linku: klik

Kupowałem po sezonie a więc spoooro taniej.

"Pojemność" uchwytu liczy się dla par nart/ desek złączonych ślizgami.

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.