Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAk tam spalanie waszych TDI?

Featured Replies

Napisano

> No chyba ze tak a tego nie wiedzialem bo skad .

> Odnosnie spalania to ojca seat leon 1.9 TDI latem trasa to 4,3-4,7 ,obecnie okolo 6 litrow, tyle ze

> juz mial z nim troche roboty bo wymienial turbine na regenerowana,a teraz doszedl do tego ze i

> przeplywomierz jest do wymiany bo auto nie ciagnie jak powinno. Auto kupil z salonu seata

> udokumentowana ksiazka serwisowa ,niecale 160tys przebiegu wiec patrzac na przebieg to szybko

> te turbiny padaja :/ .ogolnie stwierdzil ze nigdy wiecej w zyciu nie kupi zadnego TDI . I

> zaznaczam ze nie jezdzi jak kapelusznik wiec auto jest co jakis czas odpowiednio przepalone.

moze poprzedni własciciel nie dbał za bardzo o turbine waytogo.gif

Napisano

> moze poprzedni własciciel nie dbał za bardzo o turbine

No ale rok czasu od zakupu wszystko bylo w porzadku,ogolnie co czytalem to duzo aut z silnikiem 1.9 TDI ma problemy z turbina .

Napisano

> No ale rok czasu od zakupu wszystko bylo w porzadku,ogolnie co czytalem to duzo aut z silnikiem 1.9

> TDI ma problemy z turbina .

Hmm mam 236tys. i wszystko z turbo ok.gif

Napisano

Ja tam nie mam żadnych problemów z autkiem i znam wielu właść. co maja TDI i nic im sie nie psuje także różnie bywa wink.gif

Napisano
  • Autor

> No ale rok czasu od zakupu wszystko bylo w porzadku,ogolnie co czytalem to duzo aut z silnikiem 1.9

> TDI ma problemy z turbina .

tdi to ogolne okeslenie turbo diesla w grupie vag, silnikow i turbin tu mnostwo. poza tym dwumasa, turbina,sprzeglo to podzespoly ktorych zuzycie zalezy baaaardzo od tego jak sie je uzywa. zarżnac turbine potrafi kazdy idiota.

Napisano

> tdi to ogolne okeslenie turbo diesla w grupie vag, silnikow i turbin tu mnostwo. poza tym dwumasa,

> turbina,sprzeglo to podzespoly ktorych zuzycie zalezy baaaardzo od tego jak sie je uzywa.

> zarżnac turbine potrafi kazdy idiota.

O tym ze w autcie z turbina od raz sie silnika nie wylacza wie kazdy,no ale fakt jest taki ze przed tem jezdzila nim kobieta i kto wie jak jezdzila smile.gif

Napisano

> Ja tam nie mam żadnych problemów z autkiem i znam wielu właść. co maja TDI i nic im sie nie psuje

> także różnie bywa

Jasne że bywa różnie, bo ja znam wielu ludzi co nie mają TDI i tez nic im sie nie psuje a o czym to swiadczy zlosnik.gif Wlasciwie o niczym tongue.gif Auto jak auto psuje się czy jest to tdi czy nie tdi.

A opinie sa rozne, znajomy mechanik twierdzi, ze wlasciciele aut z grupy VW powinni opodatkowac sie za glupote ze kupuja te auta i twierdza ze sa niezawodne.

Co czlowiek to opinia.

Napisano

> Wkur*ia mnie różnica w cenie beny i ON oraz kultura pracy mojego TDI.

Miałeś fajną turbobenzyne to zachciało się zmieniać na śmierdzącego sadzomiota zlosnik.gif

Napisano

> O tym ze w autcie z turbina od raz sie silnika nie wylacza wie kazdy,no ale fakt jest taki ze przed

> tem jezdzila nim kobieta i kto wie jak jezdzila

kto po jezdzie czeka iles tam czasu zanim zgasi auto, moze 5% wszystkich posiadaczy diesla

Napisano

Myślę że każdy kto dba o auto-ja zawsze zostawiam na wolnych obrotach żeby sie burbo schłodziło i nasmarowało łolejem

Napisano

> Myślę że każdy kto dba o auto-ja zawsze zostawiam na wolnych obrotach żeby sie burbo schłodziło i

> nasmarowało łolejem

Ale po co jak jedziesz normalnie to co ma sie chlodzic.

wieksza czesc uzytkownikow nie uzywa swojego auta do sportu to go nie studzi.

Gorzej jak ktos lubi dawac w palnik i robi to na zimym silniku a po dojechaniu na miejsce gasi odrazu. W normalnym uzytkowaniu to przerost formy nad trescia.

Napisano

chodziło mi po dłuższej lub dynamicznej jeździe wink.gif

Napisano

siak mialem golfa plusa

srednio 7,5-8,0

źeby spalił 5,5 trasa to kapelusz na głowe i 90-100 palacz.gif tragedia grinser006.gif

1.9tdi pd 105km

Napisano

Ostatnio co nieco sobie pomierzyłem i lekko dłubnięta ibiza w mieście 7.5/8 średnie a trasa 5.5/6 ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> odrazu. W normalnym uzytkowaniu to przerost formy nad trescia.

Teraz to zes blysnal,kazdy mechanik CI powie czemu nalezy poczekac zeby.GIF

Napisano

> Teraz to zes blysnal,kazdy mechanik CI powie czemu nalezy poczekac

No to Ty powiedz czemu nalezy poczekac zlosnik.gif chetnie sie dowiem

Napisano

> No to Ty powiedz czemu nalezy poczekac chetnie sie dowiem

Jak nie wiesz czemu to poczytaj sobie o zapiekaniu kierowniczek, albo zaloz sobie nowy temat na ten temat to Ci inni tez wytlumacza skoro jestes niedoinformowany i nawet w google nie chce Ci sie wchodzic.

Ja akurat z ojcem to przerabialem bo poprzednia wlascicielka jak widac zle jezdzila ,bylem u kilku mechanikow zajmujacych sie turbinami i nie chce mi sie z toba dyskutowac. jako technolog sam powinienes wiedziec znajac zasady mechaniki co sie dzieje z turbina gdy ja sie od razu wylaczy. A tutaj nie bede dyskutowal bo jest inny temat.Rób jak uwazasz a bedziesz za jakis czas plakal albo sprzedawal uszkodzone auto. EOT

Napisano

> Wydaje mi się, czy jesteś bardzo nerwowy?

Wydaje Ci sie zeby.GIF

Napisano

> Jak nie wiesz czemu to poczytaj sobie o zapiekaniu kierowniczek, albo zaloz sobie nowy temat na

> ten temat to Ci inni tez wytlumacza skoro jestes niedoinformowany i nawet w google nie chce Ci

> sie wchodzic.

> Ja akurat z ojcem to przerabialem bo poprzednia wlascicielka jak widac zle jezdzila ,bylem u kilku

> mechanikow zajmujacych sie turbinami i nie chce mi sie z toba dyskutowac. jako technolog sam

> powinienes wiedziec znajac zasady mechaniki co sie dzieje z turbina gdy ja sie od razu

> wylaczy. A tutaj nie bede dyskutowal bo jest inny temat.Rób jak uwazasz a bedziesz za jakis

> czas plakal albo sprzedawal uszkodzone auto. EOT

Szkodą ze ci mechanicy nie wytłumaczyli Ci na czym polega zapiekanie się kierowniczek i przez co powstaje. Bo jak byś wiedział to byś głupot nie pisał.

Napisano

> Szkodą ze ci mechanicy nie wytłumaczyli Ci na czym polega zapiekanie się kierowniczek i przez co

> powstaje. Bo jak byś wiedział to byś głupot nie pisał.

Heh się chłopak trochę wkręcił i go poniosło.

Wracając do tematu studzenia turbo, to każdy turbiniarz powie że chłodzenie turbo należy rozpocząć już w ostatnich momentach jazdy. Ale wiadomo chłodzenie chłodzeniem. istotne jest także to czy w momencie zgaszenia silnika wirnik kręci się ze sporymi obrotami. Bo jeśli tak to możemy już szykować chajs na nowe.

Napisano

> Bo ja jestem zachwycony spalaniem mojego paściaka (2.0TDI CBAB) - padlina jeszcze mi ponad

> 6.5l/100km nie zeżarła.

> Średnio pali 6.2 w trybie mieszanym i przy dość dynamicznym stylu jazdy (identycznie jeżdżone volvo

> V50 2.0D pali mi koło 7.5).

> A jak się jedzie w trasę na której nie ma autostrad i szybkich dróg wielojezdniowych to normalką

> jest 5.1

> Kupując go nie spodziewałem się że w ogóle zobaczę spalanie poniżej 7, a tu proszę.

AXR 101 KM w Golfie IV Wariant:

latem średnio 5,4

zimą średnio 6,2

wysokie wyniki bo robię dużo krótkich tras (zwłaszcza zimą auto nie zdąży się dogrzać)

dla porównania siostry fiesta 1,4 TDCI 70 KM:

latem 4,2 a zimą 4,8 (robi dłuższe trasy jednorazowo)

Napisano

> Jak nie wiesz czemu to poczytaj sobie o zapiekaniu kierowniczek, albo zaloz sobie nowy temat na

> ten temat to Ci inni tez wytlumacza skoro jestes niedoinformowany i nawet w google nie chce Ci

> sie wchodzic.

> Ja akurat z ojcem to przerabialem bo poprzednia wlascicielka jak widac zle jezdzila ,bylem u kilku

> mechanikow zajmujacych sie turbinami i nie chce mi sie z toba dyskutowac. jako technolog sam

> powinienes wiedziec znajac zasady mechaniki co sie dzieje z turbina gdy ja sie od razu

> wylaczy. A tutaj nie bede dyskutowal bo jest inny temat.Rób jak uwazasz a bedziesz za jakis

> czas plakal albo sprzedawal uszkodzone auto. EOT

A ja nadal uwazam, ze nie masz racji. Pojezdziles po mechanikach posluchales co mieli do powiedzenia i uznales to za prawde. A teraz na sile probujesz zainteresowac tym innych zlosnik.gif

Moja turbina na chwile obecna trzyma parametry, oleju nie przerzuca.

I nadal uwazam, ze jadac normalnie moge zgasic auto po przyjezdzie na miejsce.

Ale ciekaw jestem jakie zasady mechaniki okreslaja wylaczenie odrazu turbiny i jak to jest realizowane bo Ty wiesz rozumiem.

Niestety kupiles auto od kobiety u ktorej dbanie o samochod kojarzylo sie tylko z myciem i odkurzaniem. Wymiana oleju pewnie nie miala miejsca, bo nie wierze, ze upalala auto i gasila silnik z rozgrzana do czerwonosci i rozpedzona turbina. Niestety to nazywa sie pech.

Wiec nie ma co popadac w skrajnosci tylko popuscic gume i jezdzic normalnie.

Napisano

> A ja nadal uwazam, ze nie masz racji. Pojezdziles po mechanikach posluchales co mieli do

> powiedzenia i uznales to za prawde. A teraz na sile probujesz zainteresowac tym innych

> Moja turbina na chwile obecna trzyma parametry, oleju nie przerzuca.

> I nadal uwazam, ze jadac normalnie moge zgasic auto po przyjezdzie na miejsce.

> Ale ciekaw jestem jakie zasady mechaniki okreslaja wylaczenie odrazu turbiny i jak to jest

> realizowane bo Ty wiesz rozumiem.

> Niestety kupiles auto od kobiety u ktorej dbanie o samochod kojarzylo sie tylko z myciem i

> odkurzaniem. Wymiana oleju pewnie nie miala miejsca, bo nie wierze, ze upalala auto i gasila

> silnik z rozgrzana do czerwonosci i rozpedzona turbina. Niestety to nazywa sie pech.

> Wiec nie ma co popadac w skrajnosci tylko popuscic gume i jezdzic normalnie.

Auto ojca nie moje,kupil je w Salonie Seata w Swarzedu. Odnosnie kierowniczek to fakt sie zakrecilem bo wiem ze zapiekaja sie jak sie zamula auto. Odnosnie chlodzenia przed wylaczeniem to juz rowniez kolega wyżej napisal ze chodzi o nasmarowanie.

Ojciec mial pecha i tyle, bo turbine robil a ostatnio kilka dni temu przeplywomierz,udalo mu sie kupic uzywany sprawny a w zasadzie dwa bo jeden zly przyslali i zamowil drugi ,ale teraz auto dostalo kopa zeby.GIFok.gif

Napisano

Cieszymy sie ze udalo naprawic sie auto, ale coraz mocniej odbiegamy od tematu glownego. A na przyszlosc radze nie ufac zapewnieniom , ze w komisie przysalonowym kupuje sie sprawdzone i dobre auta.

Chyba ze to komis z prawdziwego zdarzenia gdzie auta sa odpowiednio drozsze ale dostaja gwarancje.

Napisano

> Cieszymy sie ze udalo naprawic sie auto, ale coraz mocniej odbiegamy od tematu glownego. A na

> przyszlosc radze nie ufac zapewnieniom , ze w komisie przysalonowym kupuje sie sprawdzone i

> dobre auta.

> Chyba ze to komis z prawdziwego zdarzenia gdzie auta sa odpowiednio drozsze ale dostaja gwarancje.

Raczej lepszych komisow od prowadzonych przed dealera marki nie ma, bo w zwyklym komisie gwarancji nie ma.

Napisano
  • Autor

> Raczej lepszych komisow od prowadzonych przed dealera marki nie ma, bo w zwyklym komisie gwarancji

> nie ma.

tak samo są gwarancje u dealera jak i w "zwykłych" komisach. nawet te "gwarancje" są realizowane przez te same firmy.

bo "gwarancja" na auto używane to nie jest tak naprawdę gwarancją jak na nowy samochód. jest to ubezpieczenie od kosztów naprawy.Czyli tak naprawdę wykupujesz sobie ubezpieczenie od tego że zepsuje ci się auto - a nawet nie konkretnie auto, tylko dana część w nim. te "gwarancje" najczęściej obejmują niewiele podzespołów i najczęściej takich ktore psują się najrzadziej np. blok silnika i cylindry smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.