Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAk tam spalanie waszych TDI?

Featured Replies

Napisano

Bo ja jestem zachwycony spalaniem mojego paściaka (2.0TDI CBAB) - padlina jeszcze mi ponad 6.5l/100km nie zeżarła.

Średnio pali 6.2 w trybie mieszanym i przy dość dynamicznym stylu jazdy (identycznie jeżdżone volvo V50 2.0D pali mi koło 7.5).

A jak się jedzie w trasę na której nie ma autostrad i szybkich dróg wielojezdniowych to normalką jest 5.1 icon_eek.gif

Kupując go nie spodziewałem się że w ogóle zobaczę spalanie poniżej 7, a tu proszę.

Napisano

> Bo ja jestem zachwycony spalaniem mojego paściaka (2.0TDI CBAB) - padlina jeszcze mi ponad

> 6.5l/100km nie zeżarła.

> Średnio pali 6.2 w trybie mieszanym i przy dość dynamicznym stylu jazdy (identycznie jeżdżone volvo

> V50 2.0D pali mi koło 7.5).

> A jak się jedzie w trasę na której nie ma autostrad i szybkich dróg wielojezdniowych to normalką

> jest 5.1

> Kupując go nie spodziewałem się że w ogóle zobaczę spalanie poniżej 7, a tu proszę.

8-8.5l w cyklu mieszanym,ale w 80% miasto.Na niecałych 60l(pełen zbiornik z odpowietrzeniem robie ok.700km). ok.gif

Napisano

u mnie bardzo podobnie 1,9 TDI AWX ok.gif

Napisano

Silnik AVF

W tej chwili wg komputera średnie ( nigdy nie kasowane, pokazuje chyba z ostatnich 10tys km ) wynosi 5,8l/100km

Głównie odcinki podmiejskie i z 'ostrożną' prędkością bo dziurawo strasznie.

Napisano

1,9 silnik alh w golfie 4 według komputera średnie 5.2l.

Napisano

> 8-8.5l w cyklu mieszanym,ale w 80% miasto.Na niecałych 60l(pełen zbiornik z odpowietrzeniem robie

> ok.700km).

To 1.8T nie jest taki zly na calym zbiorniku 550km zlosnik.gif glownie miasto w trasie pewnie 700km tez bym machnal spokojnie jadac hehe.gif

Napisano

Mój ATD teraz spala ok 6,5 a w lato 5,5 do 6 litrów. Kapeluszem nie jestem but.gif

Napisano

1.9 tdi 130 koni, avf

średnia 7,15/100 na 25 tyś km, nie liczone na kompie tylko na podstawie faktur i przebiegu smile.gif

Napisano

> To 1.8T nie jest taki zly na calym zbiorniku 550km glownie miasto w trasie pewnie 700km tez bym

> machnal spokojnie jadac

To nie jest 90kM na pompie tylko 180kM na pompowtryskach więc nie wiem czym się tu podniecasz?Trasą 1,8T 150kM zrobisz 700km na 55l?Trase to ja pokonam na tej ilości z 900km. ok.gif

Napisano

> To nie jest 90kM na pompie tylko 180kM na pompowtryskach więc nie wiem czym się tu

> podniecasz?Miasto 1,8T 150kM zrobisz 700km na 55l? Prosze Cię.

1.8T 220KM napisalem ze po miescie zrobie 550 a ponad 700 w trasie.

Napisalem to tylko po to aby sie dowartoisciowac ze jednak z benzyna dramatu nie ma tongue.gif A TY co taki nerwowy zle spales zlosnik.gif

Napisano

1.9 axr 101km

z góry napiszę, ża tak pokazuje komp (czy zawyża czy zaniżą nie wiem)

teraz średnio - większość miasto (ale małe) więc bez specjalnych korków 6,2 litra,

w trasie autostradowej wyładowany na max przy średniej około 120 km/h - 5,2 litra

minimalne - 90 km/h w trasie i jazda jak najbardziej eko - 4,3 litra

Napisano

> 1.8T 220KM napisalem ze po miescie zrobie 550 a ponad 700 w trasie.

> Napisalem to tylko po to aby sie dowartoisciowac ze jednak z benzyna dramatu nie ma A TY co taki

> nerwowy zle spales

Wkur*ia mnie różnica w cenie beny i ON oraz kultura pracy mojego TDI. hehe.gifok.gif

Napisano

> w trasie autostradowej wyładowany na max przy średniej około 120 km/h - 5,2 litra

A to srednia predkosc z kompa czy predkosc oscylowala w granicach 120km/h.

Bo taka srednia na kompie zeby wyliczyl to trzeba sie postarac zlosnik.gif

Napisano

> Wkur*ia mnie różnica w cenie beny i ON oraz kultura pracy mojego TDI.

Z tym to roznie bywa. Zona jezdzi peugotem 307 w dieslu i jej klekot diesla bardzo sie podoba a i spalanie napewno mniejsze.

Ja chce zmienic auto znowu na mocniejsze i mysle nad benzyna i tak lubie sie czasem dowartosciowac ze az tak strasznie nie przeplacam tongue.gif

A co nie tak z kultura pracy ARL-a tongue.gif Moze wrocisz znowu do benzyny z T? bo ja jednak przesialdlbym sie na wolnossacy ale conajmniej 6 lub 8 cylindrowa jednostke.

Napisano

> A to srednia predkosc z kompa czy predkosc oscylowala w granicach 120km/h.

nie no oscylowała oczywiście ok.gifzlosnik.gif w samej jeździe raczej 120 -130 nie przekraczałem zlosnik.gif

Napisano

> Bo ja jestem zachwycony spalaniem mojego paściaka (2.0TDI CBAB) - padlina jeszcze mi ponad

> 6.5l/100km nie zeżarła.

Jeżeli to spalanie na podstawie komputera pokładowego to możesz się niestety rozczarować. W większości pasków wymagana jest kalibracja średniego spalania nawet do 114%

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to spalanie na podstawie komputera pokładowego to możesz się niestety rozczarować. W

> większości pasków wymagana jest kalibracja średniego spalania nawet do 114%

komputer mi zaniża o około 0.2. jego wskazania biorę jedynie za orientacyjne i zawsze liczę przy dystrybutorze (staram sie tankowac przy tym samym na tej samej stacji) ok.gif

Napisano
  • Autor

> A to srednia predkosc z kompa czy predkosc oscylowala w granicach 120km/h.

> Bo taka srednia na kompie zeby wyliczyl to trzeba sie postarac

i to bardzo - nie miałem takiej średniej nawet jak jechałem w jeden dzień do Monachium i nazad trzymając ciągle 190km/h na autobahnie smile.gif

Napisano

7,2 po mieście w zimę yay.gif

trasa 5,2 (często 6-bieg prędkość 140)

Napisano

1.9 ATD +

po miescie ok 8 litrow

trasa mozna zejsc do 6 ;D

Napisano

pasek kombi awx

teraz w zimie miasto 10l

srednia 7,5l 50/50 miasto trasa

rekord nad morze lekko ponad 5l

Napisano

> Jeżeli to spalanie na podstawie komputera pokładowego to możesz się niestety rozczarować. W

> większości pasków wymagana jest kalibracja średniego spalania nawet do 114%

ALH golf 4 jsk pisałem wcześniej 5.2 w/g komputera. Natomiast rzeczywiste spalanie na podstawie tankowań i przejechanych km poniżej 6 l/100km. Autem jeździ żona, ma trochę nogę cieżkawą. Oplem na Pb wykęcała powyżej 8l.

Napisano

A3 2,0 TDi 170KM - miasto w zimie ok 6,4l/100km, lato 7,5 l/100km.

Trasa spokojnie w okolicach 5,5, szybko w okolicach 7 893goodvibes.gif

Napisano

AFN w A4 B5 Avant - 5,9 litra - średnia z całych 12 kkm które nakręciłem od maja.

W 90% to jazda miejsko-gminna (wiadomo - ok 50 kmh w terenie zabudowanym i ok 90 kmh poza, raczej bez postojów, korków, etc) i max 2 osoby.

Napisano

1300km trasy na baku mogę zrobić smile.gif i nie jest to jeden przypadek, jest powtarzalność tego wyniku.

Napisano

U mnie wg kompa to 5,7 trasa do nawet 8 w miescie. Przez lato spokojnie litr mniej. Wyniki potwierdzone na stacji.

Napisano

1,8t AYP ~~200km też problemów ze spalaniem nie zauważyłem, ile wleję tyle spali grinser006.gif

Napisano

> 1300km trasy na baku mogę zrobić i nie jest to jeden przypadek, jest powtarzalność tego wyniku.

Nie wiem ile zostawało jeszcze paliwka ale schodziłem w tarsie czasami poniżej 5l, zamykając ponad 1000km na ok 50l.

Aktualnie nie zwracam specjalnie uwagi na spalanie, jeżdżę radzej mocniej ale spalanie mam w granicach 5,5l - silnik ATD.

Większa część km robiona jednak w trasie, po mieście przepycham się innym wozidełkiem.

Napisano

Passat B5FL 130 (AWX) w miescie - 9.5 ON w trasie 6,5 ON (zapakowany po dach).

Napisano

Klik

Komputer pokładowy zaniża, w linku pod ikonką BC są wpisane wyliczenia komputera, czasem nawet o 1 litr niższe.

Napisano

> 1.9 axr 101km

> z góry napiszę, ża tak pokazuje komp (czy zawyża czy zaniżą nie wiem)

> teraz średnio - większość miasto (ale małe) więc bez specjalnych korków 6,2 litra,

> w trasie autostradowej wyładowany na max przy średniej około 120 km/h - 5,2 litra

> minimalne - 90 km/h w trasie i jazda jak najbardziej eko - 4,3 litra

mój AXR tylko lekko wzmocniony pali tak:

- 100% maisto - 8,5l przy dość dynamicznej jeżdzie

- a trasa przy prędkości ok. 130-140 tak koło 6 litrów

- rekord na autostradzie (Łódź-Poznań-Łódź) to 3,7l ale jechałem cały czas za TIRem 90km/h

Napisano

> A3 2,0 TDi 170KM - miasto w zimie ok 6,4l/100km, lato 7,5 l/100km.

a nie odwrotnie ? swiety.gif

Napisano

> a nie odwrotnie ?

Nie grinser006.gif

Zimą noga ledwo dotyka gazu bo jak jest zima to jest ślisko hehe.gif Chociaż jak popatrzeć na ostatnie dni to spalanie znowu wzrosło.

Napisano

no w sumie kurka wodna masz troche racji wink.gif

Napisano

> Passat B5FL 130 (AWX) w miescie - 9.5 ON w trasie 6,5 ON (zapakowany po dach).

komp tak pokazuje icon_eek.gif

Napisano

> komp tak pokazuje

a co w tym dziwnego. jak chce to swoim tdi bez problemu dochodze do 10l w mieście.

Napisano

> a co w tym dziwnego. jak chce to swoim tdi bez problemu dochodze do 10l w mieście.

nigdy mi tak nie pokazał icon_eek.gif

Napisano

Golf 4 ALH+ (160 KM 330 Nm)

Jezdzi tym glownie zona, raczej krotkie i zakorkowane odcinki.

Zima - 8 l /100km

Lato + klima - 7,5 /100km

Trasa bardzo dynamicznie - 6-7

Trasa spokojnie (stale 100-120 km/h) - ~5

Napisano

Golf IV 1.9 AJM 116KM

Mam go od niedawna i u mnie spalanie wygląda tak:

Po odpaleniu 15l a po ruszeniu schodzi do 10-7l,gdy silnik sie rozgrzeje i skasuje srednie spalanie ze z Jedynką to spalanie jest różne od 4,8l do 5,5l zależy jak się mu depnie.

Więc nie wiem czy warto w ogóle wierzyć kompowi.

Napisano

> nigdy mi tak nie pokazał

wystarczy z każdych świateł robić mocny start i tyle wychodzi. Fakt że taka jazda nie jest może mądra, ale można bez problemu.

Mogę także tak jeździć po mieście że spali 6,5l, ale co to za jazda.

Natomiast jak słucham tekstów że mój 1,9 to po mieście sie piatce mieści to śmiech mnie ogarnia

Napisano

Passat B5 1.9 TDI 116ps

1) przy normalnej jeździe cykl mieszany 60 trasa(140-160)/40 miasto (w miarę rozsądku i nie jako ostatni) - 7.2

2) ostatnio jeżdżąc miasto/trasa średnie 5.8 - 6.2

PZDR

Napisano

> Natomiast jak słucham tekstów że mój 1,9 to po mieście sie piatce mieści to śmiech mnie ogarnia

jes to możliwe w 1,9 tdi

w zwykłym 90 KM Golfiku III w TeDeIkU przy spokojnej jeździe po mieście palił mi właśnie równo 5l.

Napisano

> jes to możliwe w 1,9 tdi

> w zwykłym 90 KM Golfiku III w TeDeIkU przy spokojnej jeździe po mieście palił mi właśnie równo 5l.

no dobra u mnie przy 140KM spalił na trasie poniżej 4l, ale nie mógłbym z czystym sumieniem napisać że "moje TDI na trasie mieści się w czterech" biglaugh.gif

Napisano

> i to bardzo - nie miałem takiej średniej nawet jak jechałem w jeden dzień do Monachium i nazad

> trzymając ciągle 190km/h na autobahnie

Przy takiej predkosci zima to rozsadne nie jest z taka predkoscia jezdzic 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Przy takiej predkosci zima to rozsadne nie jest z taka predkoscia jezdzic

1) kto powiedział, że jechałem wtedy w zimie

2) jak wchodzisz w tryb "zima" to nawet w słoneczny dzień, jak drogi sa suche jeździsz tak samo jak kiedy jest ślizgawka?

3) co ty w ogóle wiesz o autobahnach zlosnik.gif

Napisano

> 1) kto powiedział, że jechałem wtedy w zimie

> 2) jak wchodzisz w tryb "zima" to nawet w słoneczny dzień, jak drogi sa suche jeździsz tak samo jak

> kiedy jest ślizgawka?

> 3) co ty w ogóle wiesz o autobahnach

Pasata masz od listopada a wiec juz byla zima i nie sa to specjalnie warunki do jazdy z blisko 200km/h nawet na autobanie .

No ale jak widze wszystko wiesz ale to moze byc do czasu mądralo,tylko jak widze zapomiales ze elektronika w samochodzie i lepszy samochod na nic sie zdaja na slizgiej nawierzchni,wielu bylo mądrych i przestali byc mądralami bo elektronika na nic sie zdaje w ciezkich warunkach i duzo takich osob szarzujacych wyladowalo na drzewie lub na autobanie mieli rowniez wypadki. Dla mnie mozesz jezdzic jak Ci sie podoba nawet zima,pozdrawiam zeby.GIF

Napisano

> Pasata masz od listopada a wiec juz byla zima i nie sa to specjalnie warunki do jazdy z blisko

> 200km/h nawet na autobanie .

> No ale jak widze wszystko wiesz ale to moze byc do czasu mądralo,tylko jak widze zapomiales ze

> elektronika w samochodzie i lepszy samochod na nic sie zdaja na slizgiej nawierzchni,wielu

> bylo mądrych i przestali byc mądralami bo elektronika na nic sie zdaje w ciezkich warunkach i

> duzo takich osob szarzujacych wyladowalo na drzewie lub na autobanie mieli rowniez wypadki.

> Dla mnie mozesz jezdzic jak Ci sie podoba nawet zima,pozdrawiam

Ale z tego co pamiętam to Tomek nie jechał swoim paskiem tylko pożyczonym - nie zimą bo wtedy jeszcze nie miał. Tylko jakoś latem.

Po jakąś A4 ale mogę się mylić zlosnik.gif

Napisano

> Ale z tego co pamiętam to Tomek nie jechał swoim paskiem tylko pożyczonym - nie zimą bo wtedy

> jeszcze nie miał. Tylko jakoś latem.

> Po jakąś A4 ale mogę się mylić

No chyba ze tak zeby.GIF a tego nie wiedzialem bo skad smile.gif.

Odnosnie spalania to ojca seat leon 1.9 TDI latem trasa to 4,3-4,7 ,obecnie okolo 6 litrow, tyle ze juz mial z nim troche roboty bo wymienial turbine na regenerowana,a teraz doszedl do tego ze i przeplywomierz jest do wymiany bo auto nie ciagnie jak powinno. Auto kupil z salonu seata udokumentowana ksiazka serwisowa ,niecale 160tys przebiegu wiec patrzac na przebieg to szybko te turbiny padaja :/ .ogolnie stwierdzil ze nigdy wiecej w zyciu nie kupi zadnego TDI . I zaznaczam ze nie jezdzi jak kapelusznik wiec auto jest co jakis czas odpowiednio przepalone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.