Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie przyspieszenie miałby polonez 1.4 16V...

Featured Replies

Napisano

...gdyby ważył ~600kg

czy bylyby to okolice 6s?

wiem zalezy to od bardzo wielu czynnikow ale interesuja mnie szacukowe dane

zakladamy ze rozstaw kól idetyczny jak poloneza, przeniesienie napedu jak w polonezie, rozklad masy (600kg) 50:50, ogumienie "cywilne" 205/50/15

Napisano

> ...gdyby ważył ~600kg

> czy bylyby to okolice 6s?

> wiem zalezy to od bardzo wielu czynnikow ale interesuja mnie szacukowe dane

> zakladamy ze rozstaw kól idetyczny jak poloneza, przeniesienie napedu jak w polonezie, rozklad masy

> (600kg) 50:50, ogumienie "cywilne" 205/50/15

Jaka moc silnika?Moim zdaniem jak bedzie niskie 7s przy mocy silnika ok.100kM to będzie dobrze,ale napewno nie okolice 6s. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jaka moc silnika?Moim zdaniem jak bedzie niskie 7s przy mocy silnika ok.100kM to będzie dobrze,ale

> napewno nie okolice 6s.

polonez 1.4 16v:

1,4 l (1398 cm³),

DOHC

wtrysk

75 mm x 79 mm

9:1

103 KM (76 kW) przy 6000 obr/min

127 N•m przy 5000 obr/min

13,8 s 0-100km/h

160 km/h v-max

masa 1120kg

Napisano

> ...gdyby ważył ~600kg

> zakladamy ze rozstaw kól idetyczny jak poloneza, przeniesienie napedu jak w polonezie, rozklad masy

uno przy masie 730kg i mocy 101 koni ma 8.5s do 100, więc raczej okolice 7.5 do 8 przy takich oponach

Napisano

"Podobny" swift gti z motorownią 1,3 16V 101KM i wagą ok 800 kg osiąg ~8s

Napisano
  • Autor

> uno przy masie 730kg i mocy 101 koni ma 8.5s do 100, więc raczej okolice 7.5 do 8 przy takich

> oponach

ale tu jest RWD i bardzo krotka skrzynia!

Napisano
  • Autor

> Myślisz o takim driftowozie?

bardziej o "napedzie" do wykorzystania....

Napisano

> ale tu jest RWD i bardzo krotka skrzynia!

mowa jest o przyspieszeniu do 100 czy typie napędu?

w uno turbo też jest bardzo krótka skrzynia

Napisano

Miałem Seicento 1,4 16v(ok.100kM),waga pewnie coś ok.750kg. i jakoś koło 7,5-8s do 100km/h robiło,ale zeby przy 100kg zejść sekunde to niemożliwe moim zdaniem. ok.gif

Napisano

> ...gdyby ważył ~600kg

rurowiec rozumiem skoro tak niska masa?? rurowce na bazie malucha na serii silniku rozpedzaja się w 12-14 s zamiast 50...

Napisano
  • Autor

> mowa jest o przyspieszeniu do 100 czy typie napędu?

na przyspieszenie 0-100km bardzo duze znaczenie ma rodzaj napedu RWD czy FWD czy AWD

> w uno turbo też jest bardzo krótka skrzynia

dlatego UNO nie jest dobrym przykladem

Napisano

ale przy oszałamiającej mocy 100KM, nie będzie znaczącej różnicy. Oczywiście przy odpowiednich oponach

Napisano

> ...gdyby ważył ~600kg

Imho intuicyjnie myślę, że tak. 258KM 1480kg daje 6,1s do setki z RWD. Tu mamy 1,73 KM na 10kg. Natomiast w przypadku rzeczonego poldka to jest też 1,7 KM/10kg. Myślę, że poniżej 7s jest realne, może nawet poniżej 6,5s. Raczej na okolice 6s i niżej nie ma szans ze względu na większe opory aero i sprawność przeniesienia napędu.

Napisano

> ale przy oszałamiającej mocy 100KM, nie będzie znaczącej różnicy. Oczywiście przy odpowiednich

> oponach

Przy tak małej masie IMHO będzie zauważalna różnica.

Napisano
  • Autor

> Imho intuicyjnie myślę, że tak. 258KM 1480kg daje 6,1s do setki z RWD. Tu mamy 1,73 KM na 10kg.

> Natomiast w przypadku rzeczonego poldka to jest też 1,7 KM/10kg. Myślę, że poniżej 7s jest

> realne, może nawet poniżej 6,5s. Raczej na okolice 6s i niżej nie ma szans ze względu na

> większe opory aero i sprawność przeniesienia napędu.

problemem moze byc brak szpery w tylnym moscie sick.gif i "wolna" choc krotka ok.gif skrzynia biegow

Napisano

> problemem moze byc brak szpery w tylnym moscie i "wolna" choc krotka skrzynia biegow

Może być. Kolega jednak deklaruje sporo masy na tyłku (50%). Do tego dochodzi wysoko położony środek ciężkości i można oczekiwać sporego "transferu masy". Oczywiście muszą być bardzo dobre opony by zminimalizować poślizg. Imho przy dobrze przygotowanej nawierzchni można zejść prawie do zera. Skrzynia rzeczywiście może dużo zepsuć, ale można chyba przyjąć, że też coś z nią będzie zrobione.

Napisano

> problemem moze byc brak szpery w tylnym moscie i "wolna" choc krotka skrzynia biegow

Na wprost i na rownym, przyczepnym asfalcie brak szpery jest bez znaczenia. Nie przy tej mocy...

Napisano

11,2s/100kmh(g-tech) ma mój na normalnym moście,odchudzony jakieś 40kg i oponach 185r13.

Na zespawanym nie sprawdzałem,ale różnica może być na minus na suchym przyczepnym.

Okolice 6s na tym silniku/tej wadze i konstrukcji smiem twierzić,że niewykonalne,podobnie jak zejscie do 600kg.

Napisano

> ...gdyby ważył ~600kg

bylo by ok 6s

ale nierealne 600kg w poldku grinser006.gif 800 nawet nierealne grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> bylo by ok 6s

> ale nierealne 600kg w poldku 800 nawet nierealne

a czy ja gdziekolwiek wspomniałem ze bebe odchudac poldka confused.gif

Napisano
  • Autor

> ...gdyby ważył ~600kg

cartest pokazuje 6.2s

czyli nie jest zle ok.gif

Napisano

> cartest pokazuje 6.2s

> czyli nie jest zle

a znajdziesz silnik, który trzyma serię ?

Napisano

> a czy ja gdziekolwiek wspomniałem ze bebe odchudac poldka

lotus7?

Napisano

> Pobaw się cartestem

A tym się da bawić? Przy próbie wpisania nowego auta nie ma możliwości zapisu/zrobienia czegokolwiek.

Napisano

> ...gdyby ważył ~600kg

Raczej nie,

kiedyś jedna z brytyjskich? firm sprzedawała repliki lotusa napędzane nieco podkręconym silnikiem fordowskim 2,0 - wówczas o mocy trochę ponad 100KM i pisała o czasie do 100km/h w okolicach 7 sekund...

Masa tej repliki była własnie ok 600 kg....

A tak BTW da się w polonezie osiągnąć 100 km/h na II biegu? czy trzeba III? Bo wtedy kolejne 0,5 s w plecy...

Napisano

> lotus7?

Skoro na podzespołach poldka, to raczej Pirat/Nestor zlosnik.gif

Napisano

> A tym się da bawić? Przy próbie wpisania nowego auta nie ma możliwości zapisu/zrobienia

> czegokolwiek.

Znaczy masz jakas niepelna wersje albo niezainstalowane wszystkie biblioteki. W cartescie mozna sie fantastycznie bawic.

Napisano

> Znaczy masz jakas niepelna wersje albo niezainstalowane wszystkie biblioteki. W cartescie mozna sie

> fantastycznie bawic.

a skąd wziąć tę pełną? Bo też chcę się pobawić.

Napisano

> a skąd wziąć tę pełną? Bo też chcę się pobawić.

Ale ktorego? Ten stary w pelnej wersji to jest generalnie wszedzie. Ten 2000 to bardzo ciezko znalezc.

Napisano

> A tak BTW da się w polonezie osiągnąć 100 km/h na II biegu? czy trzeba III? Bo wtedy kolejne 0,5 s

> w plecy...

A to kolego nie jest takie oczywiste grinser006.gif

Radość z osiągania dużych prędkości na biegach jest niestety pozorna, bo długa skrzynia jest zazwyczaj "wolna", skrzynie krótkie - czyli z małymi prędkościami na biegach są zazwyczaj mocniejsze i dużo szybsze.

Mój przykład: odcinka do 7300, na trójce dojeżdżam do 110 max, gdybym wsadził do swojej wydumki skrzynkę ze zwykłego seja, która na dwójce spokojnie dojeżdża do 110 (gdzie ja u siebie na krótkiej skrzyni muszę wbijać czwórkę) byłoby duuuużo wolniej.

Sprawdzone wielokrotnie zlosnik.gif

Czyli koniec końców mnóstwo zależy od przełożenia skrzyni wink.gif

Napisano

> Ale ktorego? Ten stary w pelnej wersji to jest generalnie wszedzie. Ten 2000 to bardzo ciezko

> znalezc.

No to ja nie umiem szukać poprosze jesli mozna mejlem na kvm malpa wp.pl

Napisano

> A to kolego nie jest takie oczywiste

Oczywiste w każdym wypadku nie jest, ale jeżeli (w cywilnym samochodzie) masz tak zestopniowana skrzynię ( z tym samym silnikiem) że na II odcięcie masz przy powiedzmy 103 km/h albo przy 97 km/h to w tym pierwszym przypadku czas przyspieszenia do 100km/h powinien byc lepszy o czas zmiany biegu - no chyba zema się umiejetniości Kubicy - bo ja nie mam...

> Czyli koniec końców mnóstwo zależy od przełożenia skrzyni

Albo raczej od przełożenia skrzyni + tylny most....

Ale moje pytanie podstawowe było czy da radę w poldku dokręcić do 100 km/h na II biegu...

Napisano

> Ale ktorego? Ten stary w pelnej wersji to jest generalnie wszedzie. Ten 2000 to bardzo ciezko

> znalezc.

prosze bardzo -full

tylko zainstalujcie jave dla niego-jest w katalogu rara bo na innej javie może nie działać .dziękować nie trzeba...

http://wyslijto.pl/plik/ws0rof7e54

Napisano

> Ale moje pytanie podstawowe było czy da radę w poldku dokręcić do 100 km/h na II biegu...

Z mostem 3.9 ok.gif

Napisano

> Ale moje pytanie podstawowe było czy da radę w poldku dokręcić do 100 km/h na II biegu...

Nie wiem jakie są przełożenia, ale wydaję mi się że się da ok.gif

Napisano

> Nie wiem jakie są przełożenia, ale wydaję mi się że się da ok.gif

EDIT: albo nie bardzo zlosnik.gif

Napisano

Nie!

Seje 1.4 16V dłubane maja sporo ponad to co miał Poloznez 1.4 16V, ważą ponad 700kg i maja coś pomiedzy 7-8s.

Napisano

> Nie!

> Seje 1.4 16V dłubane maja sporo ponad to co miał Poloznez 1.4 16V, ważą ponad 700kg i maja coś

> pomiedzy 7-8s.

moj mial 1.416v waga z kierowca 750kg i 5,8 do 100 wiec jakby wazył 600kg... grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Nie!

> Seje 1.4 16V dłubane maja sporo ponad to co miał Poloznez 1.4 16V, ważą ponad 700kg i maja coś

> pomiedzy 7-8s.

Sęk w tym, że są FWD i to ogranicza możliwość przyspieszania.

Napisano

> moj mial 1.416v waga z kierowca 750kg i 5,8 do 100 wiec jakby wazył 600kg...

Czym mierzone?

Bo jak racelogic to ok, a jak g-techem lub innym mało miarodajnym sposobem (o stoperze w ręce nie wspominając zlosnik.gif) to poprostu nie wierze.

Nawet mając sporo kucy pod maską to cieżko jest to przenieść na asfalt.

Podobno 6s to jest barierą dla FWD tym bardziej, że CC/SC nie posiadają zmyslnej elektroniki.

Napisano

> Czym mierzone?

> Bo jak racelogic to ok, a jak g-techem lub innym mało miarodajnym sposobem (o stoperze w ręce nie

> wspominając ) to poprostu nie wierze.

> Nawet mając sporo kucy pod maską to cieżko jest to przenieść na asfalt.

> Podobno 6s to jest barierą dla FWD tym bardziej, że CC/SC nie posiadają zmyslnej elektroniki.

seryjny evo ma 5,4 do100 ten wg własciciela schodzi ponizej 5s

wiec sobie porównaj grinser006.gif przy zmianie na 3 bieg masz juz 100 grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.