Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC i AC....

Featured Replies

Napisano

witam, na dniach będę rejestrować swoje nowe auto i postanowiłem że wykupie również AC, niestety ja mam tylko 20% na OC za to współwłaściciel ma 60% na OC i to z niego zniżek będziemy obliczać ubezpieczenie.

Tylko teraz jest pytanie: gdzie wykupić ubezpieczenie AC? które firmy przenoszą zniżki z OC na AC i jak to faktycznie wygląda.

Napisano

> witam, na dniach będę rejestrować swoje nowe auto i postanowiłem że wykupie również AC, niestety ja

Rok temu najtaniej mi wyszło w Axa direct. Miałem 60%OC i 0% AC. Przenieśli OC na AC. Jak to wygląda? Po prostu podajesz dane a oni liczą. smile.gif

Dostałem też jakieś kupony rabatowe. Daję komuś i jeśli się ubezpieczy to ma zniżkę (nie pamiętam dokładnie 50 albo 100 zł) i ja też coś z tego mam. Nie jestem pewien czy znajdę ale jak jesteś zainteresowany to daj znać. Będę szukał.

Napisano

> witam, na dniach będę rejestrować swoje nowe auto i postanowiłem że wykupie również AC, niestety ja

> mam tylko 20% na OC za to współwłaściciel ma 60% na OC i to z niego zniżek będziemy obliczać

> ubezpieczenie.

> Tylko teraz jest pytanie: gdzie wykupić ubezpieczenie AC? które firmy przenoszą zniżki z OC na AC i

> jak to faktycznie wygląda.

Ja proponuję sprawdzić ofertę firm typu direct, a później wybrać się do jakiegoś centrum ubezpieczeniowego gdzie za darmo powiedzą gdzie można przenieść zniżki z OC na AC i wyliczą stawki dla kilku firm i wtedy porównać ofertę, ja w mieście mam takie centrum ubezpieczeń z bardzo miłą obsługą i zawsze można wszystko wyjaśnić, wypytać o wszystko, a pracownicy chętnie doradzają i udzielają wyczerpujących informacji - jak nie są pewni to dzwonią/dopytują się generalnie pełny profesjonalizm obsługi, a to wszystko pośrednio za darmo bo jak np. ubezpieczałem u nich samochód w HDI to kwota ubezpieczenia identyczna jak bezpośrednio w biurze HDI, a kosztów jednorazowych brak, mają korzyść prowizyjną tylko z zawierania umów, której my tak na prawdę nie odczujemy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

chyba odpuszczam AC, wszędzie gdzie się kontaktowałem śpiewali ponad 3000zł sick.gif tylko jedna z firm wyceniła na 2600zł.

Napisano

> chyba odpuszczam AC, wszędzie gdzie się kontaktowałem śpiewali ponad 3000zł tylko jedna z firm

> wyceniła na 2600zł.

Proponuję jeszcze sprawdzić w ASO danej marki. Ja na przykład dostaję co roku pakiet ac-oc-nnw w cenie przynajmniej kilkaset zł. taniej niż na rynku (ceny znam z różnych źródeł, generalnie porównuję co roku sporo różnych propozycji).

Napisano

> chyba odpuszczam AC, wszędzie gdzie się kontaktowałem śpiewali ponad 3000zł tylko jedna z firm

> wyceniła na 2600zł.

Nie wiem czy próbowałeś w Libery Direct . Mi przenieśli zniżki z OC na AC nie dawno.

Napisano

> Proponuję jeszcze sprawdzić w ASO danej marki. Ja na przykład dostaję co roku pakiet ac-oc-nnw w

> cenie przynajmniej kilkaset zł. taniej niż na rynku (ceny znam z różnych źródeł, generalnie

> porównuję co roku sporo różnych propozycji).

Mi ASO zaproponowało cenę o 30% większą niż zapłaciłem gdzie indziej.

Napisano

> wyceniła na 2600zł.

Podzwoń po ubezpieczalniach. Ja miałem rozpiętość w cenach 1400-6000zł!

Napisano

> mam tylko 20% na OC za to współwłaściciel ma 60% na OC i to z niego zniżek będziemy obliczać

> ubezpieczenie.

Polecam www.rankomat.pl. można sprawdzić on line, można także zadzwonić.

Napisano

> ubezpieczenie.

> Tylko teraz jest pytanie: gdzie wykupić ubezpieczenie AC? które firmy przenoszą zniżki z OC na AC i

Ubezpiecz auto tylko na jednego właściciela, tego z większymi zniżkami. waytogo.gif

Napisano

> ubezpieczenie.

mi najtaniej wyszła COMPENSA

link4 i te inne directy ubezpieczali za tę samą składkę co w compensi, ale dawali gorsze warunki (dużo niższa niż wartosć rynkowa suma ubezpieczenia, amortyzacja części niezniesiona albo udział własny nie zniesiony)

Napisano
  • Autor

dzwoniło właśnie LInk4, OC + AC (zrezygnowałem z wypłaty odszkodowania podczas kradzieży auta) i 25% wkładu własnego gdy stanie się nieszczęście z mojej winy. Zaproponowali 1300zł za taki układ. Chyba dobra propozycja jak dla 20-latka co?

Napisano

> dzwoniło właśnie LInk4, OC + AC (zrezygnowałem z wypłaty odszkodowania podczas kradzieży auta) i

> 25% wkładu własnego gdy stanie się nieszczęście z mojej winy. Zaproponowali 1300zł za taki

> układ. Chyba dobra propozycja jak dla 20-latka co?

Czyli jeśli ukradną Ci auto, to nie dostaniesz nic? Super... A to AC, to w jakim wariancie, kosztorys czy warsztat? Bo jak kosztorys i do tego jeszcze 25% udziału własnego, to może się okazać, że przy średnio dużej szkodzie (ot taki najazd na tył) nie dostaniesz nic, bo wypłacona kwota będzie mniejsza od minimalnej kwoty odszkodowania 270751858-jezyk.gif

Napisano

> (...)(zrezygnowałem z wypłaty odszkodowania podczas kradzieży auta)

Czyli samo AC bez KR... kupa, i to śmierdząca. no.gif

> 25% wkładu własnego gdy stanie się nieszczęście z mojej winy.

Czyli prawie zawsze.

> Zaproponowali 1300zł za taki układ. Chyba dobra propozycja jak dla 20-latka co?

Jak dla mnie kompletny nonsens, ale ja nie jestem Tobą. niewiem.gif

Gdybym szukał taniego AC dla siebie, interesowałaby mnie dokładnie odwrotna ochrona, coś w rodzaju "mini casco" w PZU (chroni przed kradzieżą i skutkami wandalizmu, ale nie przed rozbiciem auta z własnej winy)

Napisano
  • Autor

> Czyli samo AC bez KR... kupa, i to śmierdząca.

> Czyli prawie zawsze.

jak mam to rozumieć?

> Jak dla mnie kompletny nonsens, ale ja nie jestem Tobą.

> Gdybym szukał taniego AC dla siebie, interesowałaby mnie dokładnie odwrotna ochrona, coś w rodzaju

> "mini casco" w PZU (chroni przed kradzieżą i skutkami wandalizmu, ale nie przed rozbiciem auta

> z własnej winy)

szukam takiego AC ponieważ w mojej wsi (2500ludności) ostatnio ktoś ukradł samochód jakieś 12lat temu) auto stoi w garażu na moim podwórku a nie pod blokiem.

Napisano

Ja bym się na coś takiego na pewno nie zdecydował - wręcz nie wiem za co tu płacisz kasę zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Tylko, że mi najbardziej zależało na ubezpieczeniu auta od kradzieży (złodziejska TOP lista, a chcę spać spokojnie zlosnik.gif ).

Tak czy inaczej - mam wrażenie, że przy takich warunkach ani spokojniejszy nie będziesz, ani nie "odzyskasz" wydanej dodatkowo kasy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym się na coś takiego na pewno nie zdecydował - wręcz nie wiem za co tu płacisz kasę

> Tylko, że mi najbardziej zależało na ubezpieczeniu auta od kradzieży (złodziejska TOP lista, a chcę

> spać spokojnie ).

> Tak czy inaczej - mam wrażenie, że przy takich warunkach ani spokojniejszy nie będziesz, ani nie

> "odzyskasz" wydanej dodatkowo kasy

ubezpieczenie przed kradzieżą jest mi niepotrzebne, czuje się bezpiecznie.

zależy mi na ubezpieczeniu które pokryje koszty naprawy auta gdy wina bedzie po mojej stronie.

Napisano

> ubezpieczenie przed kradzieżą jest mi niepotrzebne, czuje się bezpiecznie.

Moje auto próbowali już kraść 4 razy więc akurat ja nie czuję się bezpiecznie hehe.gif

> zależy mi na ubezpieczeniu które pokryje koszty naprawy auta gdy wina bedzie po mojej stronie.

No to na warunkach, które podałeś to raczej dorzucą Ci jakiegoś grosika do naprawy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> ubezpieczenie przed kradzieżą jest mi niepotrzebne, czuje się bezpiecznie.

> zależy mi na ubezpieczeniu które pokryje koszty naprawy auta gdy wina bedzie po mojej stronie.

skoro tak Ci zależy: "Tak, to bardzo dobra oferta*, bierz ją szybko, bo ubezpieczyciel się rozmyśli"

*bardzo dobra oczywiście dla ubezpieczyciela.

Poza tym wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie, czy AC jest w wersji warsztat, czy kosztorys...

Napisano
  • Autor

> skoro tak Ci zależy: "Tak, to bardzo dobra oferta*, bierz ją szybko, bo ubezpieczyciel się

> rozmyśli"

> *bardzo dobra oczywiście dla ubezpieczyciela.

> Poza tym wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie, czy AC jest w wersji warsztat, czy kosztorys...

Warsztat...

To co lepiej nie brać w ogólne czy jak?

Pełne OC + AC kosztuje w moim przypadku w link4 2700zł no.gif i jest to jedna z lepszy ofert.

Napisano

> Warsztat...

to troszeczkę lepiej, trzeba by jeszcze poczytać OWU w poszukiwaniu kruczków

> To co lepiej nie brać w ogólne czy jak?

szczerze? Ja bym czegoś takiego nie brał w ogóle... Jeśli już to brałbym minicasco...

> Pełne OC + AC kosztuje w moim przypadku w link4 2700zł i jest to jedna z lepszy ofert.

no sporo, ale jak nie masz zniżek, to niestety... Może współwłasność z ojcem?

Napisano
  • Autor

> to troszeczkę lepiej, trzeba by jeszcze poczytać OWU w poszukiwaniu kruczków

> szczerze? Ja bym czegoś takiego nie brał w ogóle... Jeśli już to brałbym minicasco...

> no sporo, ale jak nie masz zniżek, to niestety... Może współwłasność z ojcem?

z mamą, i to z jej zniżek było liczone ubezpieczenie.

wiec wykupie chyba tylko samo OC.

Napisano

> wiec wykupie chyba tylko samo OC.

Jaka różnica w cenie?

Ujmę to tak, ja Cię na pewno nie namawiam zlosnik.gif Tym bardziej, że na Twoim miejscu wziąłbym pełne ubezpieczenie. Ale jeśli różnica między samym OC, a tym pakietem, o którym pisałeś nie jest jakaś kolosalna - to dopłać tych kilka stówek. Nie dla ubezpieczenia, ale dla spokojniejszej głowy zlosnik.gif

Napisano

Nie majac nigdy AC, Hestia rok temu przeniosla mi 60% znizke z OC na AC ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jaka różnica w cenie?

> Ujmę to tak, ja Cię na pewno nie namawiam Tym bardziej, że na Twoim miejscu wziąłbym pełne

> ubezpieczenie. Ale jeśli różnica między samym OC, a tym pakietem, o którym pisałeś nie jest

> jakaś kolosalna - to dopłać tych kilka stówek. Nie dla ubezpieczenia, ale dla spokojniejszej

> głowy

różnica pomiędzy oc a oc+ac full to ok. 2000zł sick.gif

Napisano

> jak mam to rozumieć?

Jeżeli ktoś Ci "stuknie" samochód, naprawiasz z jego OC. Jezlei Ty sam wjedziesz w drzewo, potrącają Ci 25%. Udziału własnego nie potrącą Ci tylko w przypadku zniszczenia samochodu przez wandali, powodzi (sprawdź w OWU, czy nie ma wyłączenia klęsk żywiołowych ! ), przewrócenia się drzewa na samochód itp.

> szukam takiego AC ponieważ w mojej wsi (2500ludności) ostatnio ktoś ukradł samochód jakieś 12lat

> temu) auto stoi w garażu na moim podwórku a nie pod blokiem.

I nigdzie indziej go nie parkujesz ? Nie jeździsz do pracy, do szkoły, do kina, do supermarketu ? To po co w ogóle AC wink.gif

BTW. ktoś tu niedawno podawał adres do kalkulatora ubezpieczeń direct dla młodych kierowców, prowadzonego bodajże przez sopocką Hestię. Nie pamiętam nazwy. Sprawdź tam, jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś, Link4 ma parszywą opinię, AC bym tam nie kupował. OC zresztą też nie.

Napisano

> dzwoniło właśnie LInk4, OC + AC (zrezygnowałem z wypłaty odszkodowania podczas kradzieży auta) i

> 25% wkładu własnego gdy stanie się nieszczęście z mojej winy. Zaproponowali 1300zł za taki

> układ. Chyba dobra propozycja jak dla 20-latka co?

to od czego jest ostatecznie to AC?

Napisano

> ubezpieczenie.

Nowe znaczy z salonu?

jaka wartość samochodu?

Napisano
  • Autor

> Nowe znaczy z salonu?

zle się wyraziłem, używane grinser006.gif

> jaka wartość samochodu?

ok. 33tyś .

Napisano
  • Autor

> Jeżeli ktoś Ci "stuknie" samochód, naprawiasz z jego OC. Jezlei Ty sam wjedziesz w drzewo,

> potrącają Ci 25%. Udziału własnego nie potrącą Ci tylko w przypadku zniszczenia samochodu

> przez wandali, powodzi (sprawdź w OWU, czy nie ma wyłączenia klęsk żywiołowych ! ),

> przewrócenia się drzewa na samochód itp.

ok.gif

> I nigdzie indziej go nie parkujesz ? Nie jeździsz do pracy, do szkoły, do kina, do supermarketu ?

do pracy mam 800m wiec chodzę z buta, do supermarketu raczej nie, do kina raz w miesiącu wink.gif

> To po co w ogóle AC

od uszkodzeń które sam zrobie grinser006.gif

> BTW. ktoś tu niedawno podawał adres do kalkulatora ubezpieczeń direct dla młodych kierowców,

> prowadzonego bodajże przez sopocką Hestię. Nie pamiętam nazwy. Sprawdź tam, jeśli tego

> jeszcze nie zrobiłeś, Link4 ma parszywą opinię, AC bym tam nie kupował. OC zresztą też nie.

a może ktoś podrzucić link do tego kalkulatora?

Napisano

> do pracy mam 800m wiec chodzę z buta, do supermarketu raczej nie, do kina raz w miesiącu

To po co Ci to auto? grinser006.gifhehe.gif

Ja mam garaż na zamkniętym terenie, przy domku.

W pracy też mamy własny parking (poza tym auto stoi pod oknem mojego biura grinser006.gif).

Auto jest dość dobrze zabezpieczone (jak mówiłem 4 razy je próbowali ukraść - ale nieskutecznie zlosnik.gif )

Mimo to nie spałbym spokojnie bez ubezpieczenia od kradzieży zlosnik.gif

Jeśli to ubezpieczenie, o którym pisałeś wcześniej ma sprawić, że będzie Ci się jeździło autem spokojniej - to wydaj te 600 dodatkowych zł i miej spokojniejszą głowę hehe.gif

A tak szczerze - gdybym miał teraz kupować auto - kupiłbym coś za max. 5-6 tys., do tego samo OC i i tak spałbym spokojnie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> zle się wyraziłem, używane

> ok. 33tyś .

LOL, czyli masz 33 tys na samochod, a zal Ci 2 tys na ubezpieczenie?hehe.gif

Ludzie to mnie nigdy nie przestana zadziwiac zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> Podzwoń po ubezpieczalniach. Ja miałem rozpiętość w cenach 1400-6000zł!

Ba, mi nawet w Liberty Direct powiedzieli, żebym u nich nie ubezpieczał bo maja najdrożej takie autka jak moje :-O

To jest rozpiętość! ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> a może ktoś podrzucić link do tego kalkulatora?

przypominam jeszcze raz link do porównywarki ubezpieczeniowej www.rankomat.pl

Napisano

> zle się wyraziłem, używane

> ok. 33tyś .

No to się teraz zastanów. Chcesz zapłacić 1300zł ubezpieczenia tylko od czego? Od kradzieży nie chroni, a w razie dzwona będziesz musiał dopłacić tyle co różnica w normalnej składce.

Napisano

> A tak szczerze - gdybym miał teraz kupować auto - kupiłbym coś za max. 5-6 tys., do tego samo OC i

> i tak spałbym spokojnie

No właśnie, może to jest dobre rozwiązanie. Jesteś młodym kierowcą a tacy częściej są sprawcami kolizji. Nie jeździsz dużo, więc nie jest Ci potrzebne jakieś super auto. Jak kupisz coś taniego i rozbijesz nie będzie szkoda (zresztą będziesz miał kasę na naprawę do nie wydasz tych 33 tyś) a jak nie rozbijesz to za parę latek i nabierzesz doświadczenia i i zniżki będą większe i Twoje możliwości finansowe pewnie też.

Napisano
  • Autor

> To po co Ci to auto?

a co? lepiej w wieku 20lat mieć rower i na weekend jechać do dziewczyny autem rodziców o ile tata ta auto? facepalm.gif

> Ja mam garaż na zamkniętym terenie, przy domku.

> W pracy też mamy własny parking (poza tym auto stoi pod oknem mojego biura ).

> Auto jest dość dobrze zabezpieczone (jak mówiłem 4 razy je próbowali ukraść - ale nieskutecznie )

> Mimo to nie spałbym spokojnie bez ubezpieczenia od kradzieży

> Jeśli to ubezpieczenie, o którym pisałeś wcześniej ma sprawić, że będzie Ci się jeździło autem

> spokojniej - to wydaj te 600 dodatkowych zł i miej spokojniejszą głowę

chciałem się poradzić a widzę że większość patrzy tylko nabić licznik. (akurat nie mam namyśli ciebie)

> A tak szczerze - gdybym miał teraz kupować auto - kupiłbym coś za max. 5-6 tys., do tego samo OC i

> i tak spałbym spokojnie

No tak, ale jak nie teraz to kiedy kupie sobie fajny samochód o sportowym wyglądzie?

Napisano
  • Autor

> LOL, czyli masz 33 tys na samochod, a zal Ci 2 tys na ubezpieczenie?

> Ludzie to mnie nigdy nie przestana zadziwiac

masz jeszcze coś mądrego do dodania? jeśli tak to chętnie wysłucham na PW. Przeczytaj swój post i zastanów się co on wnosi do dyskusji? Wybacz ale dla mnie 2tyś to jest prawie cała moja wypłata wiec nie dziw się że się zastanawiam.

Napisano
  • Autor

> No to się teraz zastanów. Chcesz zapłacić 1300zł ubezpieczenia tylko od czego? Od kradzieży nie

> chroni, a w razie dzwona będziesz musiał dopłacić tyle co różnica w normalnej składce.

w sumie też fakt grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie, może to jest dobre rozwiązanie. Jesteś młodym kierowcą a tacy częściej są sprawcami

> kolizji. Nie jeździsz dużo, więc nie jest Ci potrzebne jakieś super auto. Jak kupisz coś

> taniego i rozbijesz nie będzie szkoda (zresztą będziesz miał kasę na naprawę do nie wydasz

> tych 33 tyś) a jak nie rozbijesz to za parę latek i nabierzesz doświadczenia i i zniżki będą

> większe i Twoje możliwości finansowe pewnie też.

tylko problem jest taki że ja auto już kupiłem, do tej pory robiłem rocznie ok 40tyś swoim samochodem (dojazd do szkoły)

Chce mieć auto praktycznie na weekend to ma być to moje oczko w głowie, takie odstresowanie się po tygodniu roboty. Autem nadal bede dość sporo smigał ale to już służbowym... Wiec się zastanawiam czy jest sens kupowania AC skoro bede robić mało kilometrów.

Napisano

> a co? lepiej w wieku 20lat mieć rower i na weekend jechać do dziewczyny autem rodziców o ile tata

> ta auto?

Nic na to nie poradzimy, ze teraz sie mlodym w du... poprzewracalo i kazdy uczniak musi miec samochod (przewaznie tez na koszt tatusia).

Napisano

> tylko problem jest taki że ja auto już kupiłem, do tej pory robiłem rocznie ok 40tyś swoim

> samochodem (dojazd do szkoły)

> Chce mieć auto praktycznie na weekend to ma być to moje oczko w głowie, takie odstresowanie się po

> tygodniu roboty. Autem nadal bede dość sporo smigał ale to już służbowym... Wiec się

> zastanawiam czy jest sens kupowania AC skoro bede robić mało kilometrów.

No to odpada to co napisałem. Masz doświadczenie.

W takim razie masz 2 wyjścia:

1. Płać. Płacz i płać. smile.gif

2. Ryzykuj

Co lepsze tego nigdy nie będziesz wiedział.

Zastanó się co do jednego. Gdzieś liczyłem składkę ubezpieczenia i:

dal zmiesionego udziału własnego było ok 1500zł

z 15% udziału składka była ok. 1100 i udział własny min 1200 max 2500

25% udziału składka ok 1030 i udzial własny 7500.

Zobacz, że 15% sie opłaca bo składka znacząco niższa a udzał własny max 2500

ale 25% to już oszczędność mała a max udział własny spory.

Napisano

> tylko problem jest taki że ja auto już kupiłem, do tej pory robiłem rocznie ok 40tyś swoim

> samochodem (dojazd do szkoły)

Jak daleko masz do tej szkoly? Dojezdzasz codziennie?

Ja prowadzac drobna DG robie ok 30kkm rocznie, zona dzien w dzien dojezdza ponad 100km w obie strony do roboty i wychodzi wlasnie cos kolo 40kkm.

Nie moja brocha, ale tak sie zastanawiam, ze piszac o zarobkah 2kzl, stac kogos na auto za 30 kola + jego utrzymanie przy przebiegach rzedu 40kkm/rok hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nic na to nie poradzimy, ze teraz sie mlodym w du... poprzewracalo i kazdy uczniak musi miec

> samochod

już pracuje to raz a druga sprawa to kiedy mam je kupić i nabrać doświadczenie??

(przewaznie tez na koszt tatusia).

jeśli pijesz do mnie to zle trafiłeś no.gif

Napisano

> masz jeszcze coś mądrego do dodania? jeśli tak to chętnie wysłucham na PW. Przeczytaj swój post i

> zastanów się co on wnosi do dyskusji? Wybacz ale dla mnie 2tyś to jest prawie cała moja

> wypłata wiec nie dziw się że się zastanawiam.

Wnosze to, ze koszt ubezpieczenia rzedu 2-3/rok tys przy aucie za 30 kilka jest calkiem normalnyhehe.gif

Pomijam fakt, ze utrata wartosci w ciagu roku, bedzie pewnie rzedu 4-5 tys...

Wiec skoro auto ma wiecej stac niz jezdzic, to sie zastanawiam po co...

Moze trzeba bylo sie zastanowic zanim kupiles auto, ale to nie moja kasa i nie moj problem, wiec rob jak chcesz...

Ja przy takich zarobkach bym pewnie celowal w auto za max 10 tys...

Napisano

> już pracuje to raz a druga sprawa to kiedy mam je kupić i nabrać doświadczenie??

Troche odbiegamy od tematu (ktory chyba juz i tak sie skonczyl - w Hestii patrzyles tak jak proponowalem?), ale jakie doswiadczenie Ci potrzebne?

Napisano
  • Autor

> Jak daleko masz do tej szkoly? Dojezdzasz codziennie?

do szkoły dojezdzałem 2lata, w jedną stone jakieś 40km, dzień w dzień, potem po szkole zazwyczaj musiałem jeszcze gdzieś jechać (korki, zajęcia sportowe itp) dziennie dodatkowo 30km, raz w tygodniu jechałem do poznania (200km w jedną stonę) Dwa razy do roku trasa nad morze (500km w jedną) raz w miesiącu na śląsk (200km w jedną)

> Ja prowadzac drobna DG robie ok 30kkm rocznie, zona dzien w dzien dojezdza ponad 100km w obie

> strony do roboty i wychodzi wlasnie cos kolo 40kkm.

robiłem też sporo km jeżdżąc "koło domu"

> Nie moja brocha, ale tak sie zastanawiam, ze piszac o zarobkah 2kzl, stac kogos na auto za 30 kola

> + jego utrzymanie przy przebiegach rzedu 40kkm/rok

kiedy robiłem takie przebiegi miałem pande w LPG grinser006.gif

Napisano

> masz jeszcze coś mądrego do dodania?

Ale on ma rację. Kupując auto trzeba zakładać koszty dodatkowe.

Napisano
  • Autor

> Troche odbiegamy od tematu (ktory chyba juz i tak sie skonczyl - w Hestii patrzyles tak jak

> proponowalem?), ale jakie doswiadczenie Ci potrzebne?

Hestia też wyceniła ubezpieczanie na 2600zł.

Zrobiłem przez 2,5roku różnymi samochodami łacznie ok. 120tyś i teraz postrzegam trochę inaczej drogę niż na początku, wiem jak się zachować w niektórych sytuacjach...

Napisano
  • Autor

> Ale on ma rację. Kupując auto trzeba zakładać koszty dodatkowe.

no tak tylko ubezpieczenie AC chyba nie jest obowiązkowe (ot to taki luksus) można się dziwić jakbym pytał o OC, ale AC to już jest dodatek takiego "widzi mi się"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.