Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Pandy

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika

Przed wakacjami zamierzam stać się szczęśliwym posiadaczem Pandy. Na bieżąco ogladam ogłoszenia na allegro. I dopadł mnie dylemat. Do wydania mam max 15tys i problem jest następujący:

a) kupić z 2004 roku Pande 1.2 Dynamic (która strasznie mi sie podoba tj. wyposarzenie itp.)

b) kupić z 2005-2006 roku Pande 1.1 w wersji bieda

Co doradzacie?? Panda musi mieć wspomaganie i najlepiej od 1 właściciela i przebieg mniej jak 100 tys.

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika

> Przed wakacjami zamierzam stać się szczęśliwym posiadaczem Pandy. Na bieżąco ogladam ogłoszenia na

> allegro. I dopadł mnie dylemat. Do wydania mam max 15tys i problem jest następujący:

> a) kupić z 2004 roku Pande 1.2 Dynamic (która strasznie mi sie podoba tj. wyposarzenie itp.)

> b) kupić z 2005-2006 roku Pande 1.1 w wersji bieda

> Co doradzacie?? Panda musi mieć wspomaganie i najlepiej od 1 właściciela i przebieg mniej jak 100

> tys.

opcja A grinser006.gif

wole mieć w aucie klime czy elektyke niż rok mniej w dowodzie.

Napisano
  • Autor

Klima akurat nie jest mi bardzo potrzebna

ale poduszki i elektryka i mocniejszy silnik jakoś mnie przekonują.

Większość Pand z 2004 roku jest w cenie 12-13 tysięcy - czy to standard?? Nie jest to jakoś za tanio ??

Napisano

Wolał bym mieć starsze ale lepiej wypasione auto niż wersje bida.

Napisano

> Klima akurat nie jest mi bardzo potrzebna

klima jednak się przyda w bardzo ciepłe dni, poza tym łatwiej sprzedać później.

> ale poduszki i elektryka i mocniejszy silnik jakoś mnie przekonują.

pomiędzy 1,2 a 1,1 podobno nie odczujesz różnicy w mocy, ale w 1,3 MJ już tak wink.gif

> Większość Pand z 2004 roku jest w cenie 12-13 tysięcy - czy to standard?? Nie jest to jakoś za

> tanio ??

za dobrze wyposażony bezwypadek z małym przebiegiem musisz rzucić wiecej.

Napisano

>

> pomiędzy 1,2 a 1,1 podobno nie odczujesz różnicy w mocy,

Wielkiej różnicy w mocy faktycznie nie ma ale w 1.2 silnik charakteryzuje się trochę lepszą kulturą pracy co jest szczególnie zauważalne zaraz po uruchomieniu i w początkowej fazie jazdy zanim się rozgrzeje!

Z drugiej strony różnica kilku koników oraz lepiej położonego i większego momentu obrotowego jest zauważalna.

1.2 nawet starsza o rok to zdecydowanie lepszy wybór niż goła 1.1

Napisano

Napiszę krótko, tylko opcja A grinser006.gifok.gif

na co dzień mam porównanie 1,1 i 1,2 8v i bez dwóch zdań 1,2 wygrywa to porównanie skromny.gif

Napisano

Szukaj Pandy zarówno 1.2 jak i 1.1 Active za cenę minimun 15 tyś.

Najważniejszy jest stan techniczny, tj taki by nie wymagała na "dzień dobry " sporych inwestycji. Pamiętaj że Pandy 1.2 z racji seryjnego wspomagania były także na nauce jazdy użytkowane więc zalecam ostrożność (szczególnie oferty DW i okolice).

Ostrożnie zerkaj także w dokumenty aby nie trafić na przeróbkę z Van-a.

Napisano

Jeszcze dodam sprawdź koniecznie czy nie była bita nono.gif Pamiętaj Pand jest pełno ale nie bitych jest bardzo mało hmm.gif w tym wypadku pośpiech jest złym pomysłem ja swojej szukałem ponad 3 miesiące a było ich pełno frown.gif i znalazłem z malutkim przebiegiem od 1szego właściciela z silnikiem 1.2 w całkiem fajnej wersji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Czy oględziny z miernikiem grubości lakieru dają 100% gwarancję,ze auto jest nie bite???

Jak rozpoznać, że Panda kiedyś była Van-em ?

Napisano

> Czy oględziny z miernikiem grubości lakieru dają 100% gwarancję,ze auto jest nie bite???

I tak i nie- na rynku wiele jest części blacharskich w "kolorze", które pasują odcieniem do reszty oryginalnych elementów. Owszem takie części jak np dach czy progi trudno podmienić bez śladu. W przypadku dachu bardzo często (a prawie zawsze) cięcia są w połowie słupków dachowych- tam należy szukać innej grubości lakieru/ szpachlówki.

W przypadku innych elementów typu błotniki drzwi warto sprawdzić śruby mocujące- np błotniki są przykręcane w fabryce przed malowaniem wiec nie powinny mieć śladów odkręcania/przesunięcia.

Ważna kwestią jest oglądanie samochodu- nie polecam w sztucznym oświetleniu oraz z bliskiej odległości. Szczególnie lakiery typu srebrny metalic patrzymy z daleka pod rożnymi kątami a także czy np w połowie elementu nie ma zmiany odcieniu- może to świadczyć o nieprofesjonalnym cieniowaniu sąsiednich elementów.

> Jak rozpoznać, że Panda kiedyś była Van-em ?

Najlepiej w ASO po nr VIN.

Podobnie po zmianie przeznaczenia pojazdu powinna być wzmianka a karcie pojazdu.

Ponadto np w przypadku Pandy 1.1 mimo braku wspomagania Vany miały stabilizator z przodu.

Do myślenie może dać np fakt, iż w pandzie z rocznika np 2004 jest ciemna tapicerka i np czarna deska rozdzielcza elementy plastików etc.

Ponadto fabrycznie ciemne szyby (nie folia) w tylnej części występują w Vanach oraz w 100HP.

i jeszcze jedno- Panda występowała także jako Van w wersji 4- osobowej- także i ten fakt należy brać pod uwagę.

jeśli masz w dowodzie 4-osoby a nie masz dzielonej kanapy tylnej to jest to przeróbka z 4-osobowego vana. Podobnie 5 osób i brak środkowego pasa bezpieczeństwa mimo niedzielonej kanapy.

Napisano

> Czy oględziny z miernikiem grubości lakieru dają 100% gwarancję,ze auto jest nie bite???

zależy jak była naprawiana wink.gif

van miał ciemne szyby boczne z tyłu, brak korbek w tylnych drzwiach, dziury w podsufitce i wykładzinie - po kracie, jeśli mowa o vanie 2os.

dodatkowo, jeśli bez wspomagania, to w vanie 2os. zawsze stabilizator z przodu i ABS

w razie czego proszę po poprawienie/dopisanie pozostałych różnic wink.gif

Napisano

1 co bym zrobił to bym wpadł do ASO Fiata i sprawdził przebiegi z datami i servis smile.gif Panda to stosunkowo nowe auto więc historja w ASO napewno do jakiegoś etapu jest. A był tu taki sam temat to jak koledzy opiawali na podstawie foto autka to myślę że takiej wiedzy nie mają w nie jednym salonie znajdziesz coś wyślij linka z fotkami do oceny napewno wszyscy się wypowiedzą a końcowa decyzja jest TWOJA zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ciągle wersuje ogłoszenia na alegro i dostrzegam,ze 70% Pand jest z 2004 roku - troszke przeraża mnie zakup 7 letniego auta slinka.gif Czy sądzicie,ze powinienem dołożyć kasy i szukać 2006 rocznika??

Które wersje Pandy miały zamykany schowek pasażera??

Napisano

> Które wersje Pandy miały zamykany schowek pasażera??

ja dokładałem do swojej wersji Van, nie ma z tym problemu, robota prosta wink.gif

Albo od Active, a na pewno od Dynamic były w std. waytogo.gif

Napisano

> Ciągle wersuje ogłoszenia na alegro i dostrzegam,ze 70% Pand jest z 2004 roku - troszke przeraża

> mnie zakup 7 letniego auta Czy sądzicie,ze powinienem dołożyć kasy i szukać 2006 rocznika??

Rok 2004 a 2006 bez różnicy w sumie- szukaj samochodu przyzwoitego pod względem technicznym waytogo.gif

> Które wersje Pandy miały zamykany schowek pasażera??

Wersje od Dynamic w górę.

Koszt zamontowania schowka to ok 100-150 pln i 10 minut pracy własnej

Napisano
  • Autor

Z ciekawości szukałem schowka na allegro i nie znalazłem:/

Czy zakup Pandy używanej z salonu Fiata (w moim przypadku to Szczęsny-Zjawiony) to dobry pomysł? Czasem widze,ze pojawiają się tam Pandy w uczciwych cenach.

Napisano

> Z ciekawości szukałem schowka na allegro i nie znalazłem:/

> Czy zakup Pandy używanej z salonu Fiata (w moim przypadku to Szczęsny-Zjawiony) to dobry pomysł?

> Czasem widze,ze pojawiają się tam Pandy w uczciwych cenach.

Ale nie zawsze są "uczciwie" sprawdzone grinser006.gif

Trzeba sprawdzać jak każdą używkę ok.gif

Przykładowy schowek jakiś tekst wink.gif wersja ciemna waytogo.gif

Napisano

> Czy zakup Pandy używanej z salonu Fiata (w moim przypadku to Szczęsny-Zjawiony) to dobry pomysł?

Jeśli to była wersja demonstracyjna to ja bym się nie skusił nawet za dobrą cenę. Jeździli nią na pewno przyszli kupujący jak i przedstawiciele ASO, więc dla mnie jakby to byli przedstawiciele. Nie szanują auta wogóle.

Napisano

są są - trzeba obserować- jak coś to napisz do tego gościa- powinien mieć waytogo.gif

Zakup Pandy w przysalonowych komisach nie daje Ci żadnej gwarancji pewności zakupu

skopiuję Ci wypowiedź z wczoraj:

Dla przykładu w komisie przysalonowym Fiata w Rzeszowie była jedna panda z 2004 r. z 65 tkm na liczniku która po lekkich oględzinach miała następujące usterki:opony łyse jak kolana,wywalone tuleje wahaczy przód,wylane oba amorki przód, dziurawy tłumik, zapadnięty fotel, ledwo zipiący aku

Do tego wydruk ze ścieżki wręczony mi z uśmiechem przez sprzedawcę i zapewnieniach o idealnym stanie auta wskazał na brak hamulców z tyłu, amorki przód na poziomie 10% sprawności. 45 % różnica siły hamowania przód.

Czarę goryczy przelał brak jakichkolwiek historii serwisowej mimo zapewnień sprzedawcy ( serwisowane ale na ..gwarancji)

Takie auto salon sprzedawał za 15 tyś i.... poszło po 4 dniach.

Wiele salonów jest w tzw. grupach dealerów więc np samochody z Wawy stoją w Rzeszowie z Wrocka np w Krakowie itd

Tak więc zdarzyło mi się trafić na Pandy po "L" .

Napisano

(...)

> Zakup Pandy w przysalonowych komisach nie daje Ci żadnej gwarancji pewności zakupu

(...)

Dokładnie. Używane C2 z salonu Toyoty (pytałem kilka dni temu na ogólnym) okazało się bitym rzęchem facepalm.gif - z tym że dopiero w serwisie Citroena. smile.gif

Napisano

> Jeśli to była wersja demonstracyjna to ja bym się nie skusił nawet za dobrą cenę. Jeździli nią na

> pewno przyszli kupujący jak i przedstawiciele ASO, więc dla mnie jakby to byli

> przedstawiciele. Nie szanują auta wogóle.

Gwarancja (1,5-2,5 roku) w jakimś stopniu wynikłe problemy zabezpiecza.

Napisano

> (...)

> (...)

> Dokładnie. Używane C2 z salonu Toyoty okazało się bitym rzęchem - ale to dopiero w serwisie

> Citroena.

Dokładnie jak piszesz ok.gif

Oglądając samochody używane należy się pogodzić z faktem że znalezienie ideału będzie praktycznie niemożliwe.

Prawie każde autko będzie wymagało jakiejś inwestycji.( choć np gdyby ktoś ode mnie kupił samochód to ......w grudniu będzie miał do wymiany olej - reszta - hamulce, zawias, aku opony, rozrząd itp jest nowe a do tego bezwypadkowe na 100%- zaznaczam że nie sprzedaję grinser006.gif)

Pozostaje kwestia znalezienie takiego samochodu, który będzie wymagał jak najmniej inwestycji.

Ja oceniając samochód nie skreślam także samochodu np z powodu naprawy blacharskiej o ile jest ona udokumentowana i wykonana profesjonalnie a sprzedający nie zapewnia mnie o bezwypadkowości.

Napisano

> Gwarancja (1,5-2,5 roku) w jakimś stopniu wynikłe problemy zabezpiecza.

Oczywiście, tylko tu szukamy dla kolegi samochodu z rocznika 2004 -2006 - wątpię by dealer miał takie demówki hmm.gif

Napisano

dobry pomysł, na pewno lepszy niż kupowanie w ogródkowych komisach albo od handlarza.

Napisano

Dzień dobry - Wy tu gadu gadu a jak by ktoś chciał kupić to ja będę sprzedawać pandziochę w okolicach maj/czerwiec

wersja Active 1,1 z 10.2005 rej 04.01.2006 LPG sekwencja, bezwypadkowa, bezstłuczkowa, bezkolizyjna

ps. nawet schowek ma zamykany zlosnik.gif

+ inne dodatki

Napisano

> Dzień dobry - Wy tu gadu gadu a jak by ktoś chciał kupić to ja będę sprzedawać pandziochę w

> okolicach maj/czerwiec

> wersja Active 1,1 z 10.2005 rej 04.01.2006 LPG sekwencja, bezwypadkowa, bezstłuczkowa, bezkolizyjna

> ps. nawet schowek ma zamykany

a sio na giełdę pandową z nią grinser006.gif20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> a sio na giełdę pandową z nią

sio to zrobię jak przyjdzie czas na sprzedaż na razie poinformowałem co nastąpi wink.gif

Napisano

> http://otomoto.pl/fiat-panda-1-2-dynamic-najbogatsza-wersja-C17273293.html

> Co jest nie halo z tą Pandą?? Bo jest o jakieś 4 tys.zł za tania. Czy poprostu jest to największa

> okazja allegro ?

niby oki ale co mnie zastanawia - brak foto silnika to raz no i we wnętrzu w 1,2 był ZAWSZE zamykany schowek, fele z nowym logo- coś tu nie tak hmm.gif

może topielec? hmm.gif

albo bezwypadkowy pomalowany po naprawie po całości hmm.gif

może być np cena netto albo np bubel prawny w papierach hmm.gif

masz racje - coś za tanio- zadzwonić i posłuchać historii właściciela

Napisano

> no i we wnętrzu w 1,2 był ZAWSZE

> zamykany schowek, fele z nowym logo- coś tu nie tak

Ja mam 1.2 z 2006/2007 i Dynamic ze szklanym dachem a schowek nie jest zamykany. Te felgi z nowym logo to już bardziej zastanawiające.

Napisano

> Ja mam 1.2 z 2006/2007 i Dynamic ze szklanym dachem a schowek nie jest zamykany.

icon_eek.gif jestem naprawdę zaskoczony hmm.gif

Te felgi z nowym

> logo to już bardziej zastanawiające.

dokupił i tyle albo kapsle ukradli grinser006.gif

Napisano

> jestem naprawdę zaskoczony

> Te felgi z nowym

> dokupił i tyle albo kapsle ukradli

a czy przypadkiem pandy z 2007 roku nie powinny mieć znaczków nowych w kolorze bordo, chyba w 2006 roku była lift ??

Napisano

> a czy przypadkiem pandy z 2007 roku nie powinny mieć znaczków nowych w kolorze bordo, chyba w 2006

> roku była lift ??

Arti- kuzyn miał GP z lipca 2007 i miał niebieskie jeszcze ale może w Pandzie szybciej hmm.gif

Napisano

Jeśli mu bucheli to łatwiej kupić z noym niż starym logiem wiem bo sam przerabiałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jestem naprawdę zaskoczony

> Te felgi z nowym

> dokupił i tyle albo kapsle ukradli

Nie wiem ale na polski rynek nie były wypuszczane wersje Dynamic z manualną klimą i licznikiem Emotion. hmm.gif

Napisano

> Nie wiem ale na polski rynek nie były wypuszczane wersje Dynamic z manualną klimą i licznikiem

> Emotion.

dlatego śmierdzi mi tu jakimś dziadkiem z wermachtu, makaronem, żabojadem albo po prostu ulepem z tego co w łapy wpadło

Napisano

> dlatego śmierdzi mi tu jakimś dziadkiem z wermachtu, makaronem, żabojadem albo po prostu ulepem z

> tego co w łapy wpadło

Jescze jeden gadżet , jak z halogenami w Dynamicu było , standard czy opcja.

Napisano

> Jescze jeden gadżet , jak z halogenami w Dynamicu było , standard czy opcja.

opcja bodajże za 500 lub 600 pln

Napisano

Przerabiałem zakup Pandy koło miesiąca temu a szukałem gdzieś od od sierpnia. I dochodze do wniosku, że w Polsce kupić dobry samochód to szczyt sukcesu smile.gif takie moje kilka spostrzeżeń:

- samochód po gradobiciu to przeciez samochód bezwypadkowy hehe.gif

- trafiło się również kilka topielców a najlepszy był pan sprzedający co twierdził że to jest niemożliwe dopóki nie pokazałem mu że w kilku miejscach muł został

- większość sprowadzonych albo ma niedziałającą klimę albo nabitą na szybko do sprzedaży

- bezwypadkowość to pojęcie względne bo stłuczki to nie wypadki więc warto zainwestować w jakiś miernik lakieru bo często samo jego wyciągnięcie zmienia historię samochodu

- raz nawet chciano mi sprzedać jedną sztukę z umową na nieboszczyka hehe.gif

Miałem podobny zakres finansowy jak autor wątku i w końcu stanęło na krajowym Actualu z 2007 roku z 14 tyś przebiegu

Napisano

> a czy przypadkiem pandy z 2007 roku nie powinny mieć znaczków nowych w kolorze bordo, chyba w 2006

> roku była lift ??

Panda z 2006 kupiona w marcu 2007 - znaczki niebieskie. grinser006.gif

Napisano

witam,

ja z prośbą o poradę...

zamierzamy kupić dla żony Pandę jako drugie autko, czy moglibyście ocenić coś co znalazłem zanim pojadę oblookać...

http://otomoto.pl/fiat-panda-1-1-active-rej-2005-C17318132.html

z góry wielkie dzięki...

ps

jakby ktoś mógł polecić jakąś bezwypadkową Pandkę w dobrym stanie byłbym też wdzięczny...

Napisano

W ogłoszeniu masz nr Vin zacznij od podjechania do ASO Fiata i zobacz co tam słychać było cool.gif wygląda ładnie

Napisano

> Nie wiem ale na polski rynek nie były wypuszczane wersje Dynamic z manualną klimą i licznikiem

> Emotion.

licznik emotion był z klima auto hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.