Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objechany leb szpilki glowicy w 1.8T

Featured Replies

Napisano

Sprawa sie tyczy VAGowskiego 1.8T AGU. Podczas sciagania glowicy wszystkie szpilki udalo sie odkrecic procz jednej. Leb szpilki ma gniazdo na ksztalt torx'a, lecz odkreca sie je imbusem 8. Szpilka juz puszczala, lecz niestety gniazko sie objechalo. Teraz co z tym fantem zrobic ?? Nie potrafie znalezc - chyba nie ma wogule - imbusa 8,5, aby nabic. Mysle czy nie nabic w gniazdo torx'a T55, co moze byc dosc ciezkie majac na uwadze twardosc szpilki. Ostatecznym wyjsciem jest chyba rozwiert calego lba szpilki, sciagniecie glowicy i reczne wykrecenie reszty szpilki.

Co wy na to ??

pozd

Napisano

Możesz jeszcze przyspawać się do szpilki czymś. Resztę sposobów już znasz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co wy na to ??

zawsze mnie uczono, że szpilka to coś z gwintem po obu stronach

ewentualnie dla ułatwienia z jakimś systemem ułatwiającym wkręcenie/wykręcenie

więc nie wiem o co chodzi hmm.gif

Napisano

> zawsze mnie uczono, że szpilka to coś z gwintem po obu stronach

> ewentualnie dla ułatwienia z jakimś systemem ułatwiającym wkręcenie/wykręcenie

> więc nie wiem o co chodzi

Od pewnego czasu potocznie takie śruby nazywa się szpilkami.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprawa sie tyczy VAGowskiego 1.8T AGU. Podczas sciagania glowicy wszystkie szpilki udalo sie

> odkrecic procz jednej. Leb szpilki ma gniazdo na ksztalt torx'a, lecz odkreca sie je imbusem

> 8. Szpilka juz puszczala, lecz niestety gniazko sie objechalo. Teraz co z tym fantem zrobic ??

facepalm.gif

Kto kazał to imbusem ruszać? Po pierwsze, to nie są torxy, tylko ribe, po drugie załatw dobry klucz ribe i odkręcisz. Zresztą teraz po objechaniu, to i torxa wbijesz.

Napisano

nie wiem czy by sie udalo ale ja uzywam klucza a wlasciwie szczypiec podobnych do zaby takich ze srubka i sciskanych na sprezyne. -> nie pamietam jak sie nazywaja, ale kilka kompletow amorkow juz odkrecily grinser006.gif

Napisano

Kiedyś maiłem identyczny problem i rozwiązałem go rozwiercając łeb wiertarką ok.gif

Napisano

> Od pewnego czasu potocznie takie śruby nazywa się szpilkami.

> Pozdrawiam BAS

wiem , że świat idzie do przodu i mogą się za tydzień nazywać nakrętki albo cokolwiek innego sciana.gif

ale odkąd pamiętam to szpilki tak wyglądają old.gif

Napisano

> szczypce morsa?

> Jak jest podejście, to dają radę

o to to, tylko przy otwieraniu juz raz sobie pieknie skore zdarlem, dlatego teraz tylko w rekawiczkach obsluguje toto grinser006.gif

Napisano

> Sprawa sie tyczy VAGowskiego 1.8T AGU. Podczas sciagania glowicy wszystkie szpilki udalo sie

> odkrecic procz jednej. Leb szpilki ma gniazdo na ksztalt torx'a, lecz odkreca sie je imbusem

> 8. Szpilka juz puszczala, lecz niestety gniazko sie objechalo. Teraz co z tym fantem zrobic ??

> Nie potrafie znalezc - chyba nie ma wogule - imbusa 8,5, aby nabic. Mysle czy nie nabic w

> gniazdo torx'a T55, co moze byc dosc ciezkie majac na uwadze twardosc szpilki. Ostatecznym

> wyjsciem jest chyba rozwiert calego lba szpilki, sciagniecie glowicy i reczne wykrecenie

> reszty szpilki.

> Co wy na to ??

> pozd

kupic torxa topex na 1/2 cala za 5 zl, nabic go w szpilke i przyspawać elektrodą,, potem odkręcic i wyrzucić

Napisano

> o to to, tylko przy otwieraniu juz raz sobie pieknie skore zdarlem, dlatego teraz tylko w

> rekawiczkach obsluguje toto

Od tego jest moletowana śruba, żeby zelżało napięcie/zacisk wink.gif

+10 na dzielni za rękawiczki ok.gif

Napisano

> Od tego jest moletowana śruba, żeby zelżało napięcie/zacisk

> +10 na dzielni za rękawiczki

wtedy akurat tak byly zacisniete ze nie dalo rady jej ruszyc zlosnik.gif

generalnie jestem przeciwnikiem rekawiczek ale jest pare czynnosci do ktorych sie nauczylem zakladac grinser006.gif

Napisano

> wtedy akurat tak byly zacisniete ze nie dalo rady jej ruszyc

> generalnie jestem przeciwnikiem rekawiczek ale jest pare czynnosci do ktorych sie nauczylem

> zakladac

Przecie w morsach jest dźwigienka do odblokowywania, przynajmniej yato ma zlosnik.gif

Napisano

> Przecie w morsach jest dźwigienka do odblokowywania, przynajmniej yato ma

jest i pieknie zdziera skorke ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kto kazał to imbusem ruszać? Po pierwsze, to nie są torxy, tylko ribe, po drugie załatw dobry klucz

> ribe i odkręcisz. Zresztą teraz po objechaniu, to i torxa wbijesz.

o popatrz icon_eek.gif i znow sie czegos nowego nauszylem icon_eek.gif hmm trzeba bedzie to kupic teraz i sprobowac wpierw tego, jak sie nie uda to nabije torxa T55. Jak sie nie to bede wiercic

Napisano
  • Autor

> Możesz jeszcze przyspawać się do szpilki czymś. Resztę sposobów już znasz.

> Pozdrawiam BAS

niestety jest to w glebokim kanale i zero dojscia

Napisano
  • Autor

> Kiedyś maiłem identyczny problem i rozwiązałem go rozwiercając łeb wiertarką

jak sie nie uda z tym ribe i torxem to pozostanie mi tylko to. Mam nadzieje, ze uda sie potem jakos reszte szpilki wykrecic z bloku silnika

Napisano

> niestety jest to w glebokim kanale i zero dojscia

Jeśli jest w kanale, to zrób tak.

Włóż w otwór rurkę aluminiową, największą jaka się zmieści, następnie do wnętrza włóż jakiś pręt z dobrej stali, aby przy kręceniu się nie gięło i powinno zostać dostatecznie dużo miejsca, aby sięgnąć elektrodą spawalniczą.

Aluminium chroni otoczenie, aby do głowicy się nic nie dospawało.

Ja bym rozwiercał. Resztki śruby, po zdjęciu głowicy i słusznym palnięciu w nią młotkiem, prawdopodobnie wykręcisz palcami.

Napisano

> niestety jest to w glebokim kanale i zero dojscia

Ribe rozmiar bodajze 10, kup 1 sztuke z kingtona i wbij mlotkiem, Nasadka musi byc ta dluzsza, kington ma dwie dlugosci, odkrecalem tak glowice gdzie jakis spec dokrecil ja wlasnie imbusem i obrobil wszystkie szpilki. POrzadnie nasadke mlotkiem w leb i ma puscic grinser006.gif

Napisano

> jak sie nie uda z tym ribe i torxem to pozostanie mi tylko to. Mam nadzieje, ze uda sie potem jakos

> reszte szpilki wykrecic z bloku silnika

Miałem ten sam problem tylko w fiacie, odręcałem torxem wszystkie się odkręciły oprócz jednej dobry ribe dał później jeszcze radę ok.gif

Napisano

Są jeszcze wkętaki udarowe ok.gif kwestia jedynie właściwego dojścia, przedłużki i odpowiedniej końcówki.

Warto mieć w garażu, polecam ok.gif(acz tego modelu z linki nie znam, choć piszą "jakość przemysłowa")

Napisano
  • Autor

> Kto kazał to imbusem ruszać? Po pierwsze, to nie są torxy, tylko ribe, po drugie załatw dobry klucz

> ribe i odkręcisz. Zresztą teraz po objechaniu, to i torxa wbijesz.

Kolego, po lewej masz RIBE z fiata, po prawej TORX z vw (silnik ktory odkrecam)

269c53791704ed2bm.jpg

Zdjecie bardzo nie ostre ale widac o co chodzi

Napisano
  • Autor

> Kiedyś maiłem identyczny problem i rozwiązałem go rozwiercając łeb wiertarką

probowalem rozwiercac, ale sruba jest tak twarda, ze 12 wiertel objechalem :/

Napisano
  • Autor

> Miałem ten sam problem tylko w fiacie, odręcałem torxem wszystkie się odkręciły oprócz jednej dobry

> ribe dał później jeszcze radę

probuje nabic i probuje RIBE 10 i za twarde te dziadowstwo i nie jestem w stanie tego nabic

Napisano

> probuje nabic i probuje RIBE 10 i za twarde te dziadowstwo i nie jestem w stanie tego nabic

No to jedyne co pozostaje to kupić torxa/imbusa coś co najlepiej jeszcze tam pasuje obspawać i po odkręceniu wyrzucić. ok.gif

Napisano
  • Autor

> No to jedyne co pozostaje to kupić torxa/imbusa coś co najlepiej jeszcze tam pasuje obspawać i po

> odkręceniu wyrzucić.

tylko, ze tam miejsca brak :/ bo otwor ma dlugosc ok 50mm i jest na szerokosc lba sruby :/ albo jakis cienki pret sprubowac elektroda przyspawac, ale jak to sie urwie to juz nic nie zrobie

Napisano

> Nie potrafie znalezc - chyba nie ma wogule - imbusa 8,5, aby nabic. Mysle czy nie nabic w

> gniazdo torx'a T55, co moze byc dosc ciezkie majac na uwadze twardosc szpilki. Ostatecznym

> wyjsciem jest chyba rozwiert calego lba szpilki, sciagniecie glowicy i reczne wykrecenie

> reszty szpilki.

> Co wy na to ??

> pozd

Raczej nie ma imbusa 8,5 jak wspomniałeś ale pamiętaj, że są imbusy w rozmiarze calowym smile.gif Może miałeś coś z amerykańskiej wersji tam włożone...?

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ma imbusa 8,5 jak wspomniałeś ale pamiętaj, że są imbusy w rozmiarze calowym Może

> miałeś coś z amerykańskiej wersji tam włożone...?

seryjny AGU z niemiec smile.gif

Napisano

> Kolego, po lewej masz RIBE z fiata, po prawej TORX z vw (silnik ktory odkrecam)

> Zdjecie bardzo nie ostre ale widac o co chodzi

Czyli widać z tym imbusem 8 to takie troszke rozwiązanie na skróty było. Gdybyś miał normalną końcówke w takim kształcie to by pewnie nie było takich problemów, ale.... Może nie obrobiłó sie to jeszcze tak bardzo i gdybyś skombinował włąściwą końcówke to może jeszcze to załapie i się odkręci?

PS.są ewentualnie specjalne zestwy do wykręcania złamanych śrub. Wiercisz otworek nagwintowujesz go przeciwnym gwintem i wkręcasz tam specjalną końcówke (czyli wkręcając tą końcówke z gwintem przeciwnym to tak jakbyś odkręcał tą włąściwą)

Napisano

Słabo na zdjęciu widać to co musisz odkręcić, ale na pewno jest to torx? Bo tak dużo ząbków to ma spline.

Spline:

2_img_5278.jpg

Torx:

g17666_Torx_driver_secure.png

Napisano

> Kolego, po lewej masz RIBE z fiata, po prawej TORX z vw (silnik ktory odkrecam)

to się da skomentować tylko tak: hehe.gif

Posłuchaj mnie uważnie....... po prawej na tym zdjęciu masz łeb śruby typu Spline a po lewj torx wink.gif

nie wyobrażam sobie jak śruby typu Spline można odkręcać imbulsem, a jesli udało ci się je odkręcić to musiały byc poluzowane, akurat w VAG-u szybciej kruszą się końcówki klucza nić niszczą gniazda w łbie śruby smile.gif ale jak się odkręca imbulsem...

Napisano

> Są jeszcze wkętaki udarowe

Również uważam że w każdym szanującym się garażu powinien byc taki wkrętak który potrafi zdziałać cuda wink.gif warto w niego zainwestować....

Napisano

> kupic torxa topex na 1/2 cala za 5 zl, nabic go w szpilke i przyspawać elektrodą,, potem odkręcic i

> wyrzucić

Pomysl bardzo dobry tylko często śruby w głowicach siedzą bardzo głęboko co uniemożliwia taką opcje sick.gif

Napisano

Już Ci koledzy napisali, że po prawej jest spline i jakoś nie wyobrażam sobie włożenia tam imbusa.

Napisano

> probowalem rozwiercac, ale sruba jest tak twarda, ze 12 wiertel objechalem :/

Użyłeś 12 narzędzi wiertłopodobnych. Te śruby, to zwykłe 10,9 twardości i jedno wiertło kobaltowe rozwierciłoby łby w kilku takich śrubach. Kup takie wiertło za ok 25 zł i po sprawie. Rozwiercałem kiedyś większy łeb śruby w alufeldze Octavii, gdzie sama śruba ma fi 14mm. Nie było problemu i nawet wiertło nie zniszczone.

Napisano
  • Autor

> to się da skomentować tylko tak:

> Posłuchaj mnie uważnie....... po prawej na tym zdjęciu masz łeb śruby typu Spline a po lewj torx

> nie wyobrażam sobie jak śruby typu Spline można odkręcać imbulsem, a jesli udało ci się je odkręcić

> to musiały byc poluzowane, akurat w VAG-u szybciej kruszą się końcówki klucza nić niszczą

> gniazda w łbie śruby ale jak się odkręca imbulsem...

9 srub glowicy odkrecilem imbusem, pasuje idealnie. Z ta ostatnia nie wiem co bylo, ale sie objechala

Napisano

> Kup takie wiertło za ok 25 zł i po sprawie

z całym szacunkiem, taki mały OT: proponujesz koledze zakup wiertła za 25zł w sytuacji, gdy nie kupił stosownej końcówki do bezproblemowego odkręcenia przedmiotowych śrub? hmm.gif to nie przejdzie...

ale na pocieszenie dodam, że autor wątku nie jest sam z "oszczędzaniem": w robocie też mam magików, którzy np. tarcze hamulcowe przykręcone TORX-ami odkręcają udarowo małym młoteczkiem i wkrętakiem ślusarskim... przecież się da! a że kultura techniczna została przy okazji ciężko zgwałcona - no cóż... biglaugh.gif

Napisano

nie tak dawno odkrecalem tarcze --torx sie urwal(marka raczej budzetowa choc mi sluzyl od lat)-mlotek i przecinak zalatwily sprawe w kilka "pukniec" bez uszczerbku na ich kondycji zlosnik.gif techniki nie gwalce--sruby poszly nowe ok.gif

Napisano

> probowalem rozwiercac, ale sruba jest tak twarda, ze 12 wiertel objechalem :/

Proponuję kupić porządne wiertło kobaltowe to kilkanaście takich śrub rozwiercisz jednym wiertłem.

Napisano
  • Autor

> Proponuję kupić porządne wiertło kobaltowe to kilkanaście takich śrub rozwiercisz jednym wiertłem.

udalo sie wbic porzadnego spline i okrecic ta srube, uffff biglaugh.gif Tak jak gdyby vw w AGU nie moglby zastosowac normalnych srub glowicy jak fiat w starych silnikach

Napisano

> udalo sie wbic porzadnego spline i okrecic ta srube, uffff Tak jak gdyby vw w AGU nie moglby

> zastosowac normalnych srub glowicy jak fiat w starych silnikach

Dla VW to są właśnie normalne śruby, w przeciwieństwie do staroci z sześciokątnym łbem.

Napisano

> udalo sie wbic porzadnego spline i okrecic ta srube, uffff Tak jak gdyby vw w AGU nie moglby

> zastosowac normalnych srub glowicy jak fiat w starych silnikach

Śruby sa normalne i popularne, klucze do nich też sa ogólnie dostepne i raczej tanie, wiec nie widze problemu wink.gif

Napisano

> jest i pieknie zdziera skorke

1002041948_1_YATO-Szczypce-zaciskowe-typ-morse%5Ca-125-mm.jpg

Możesz mi wytłumaczyć jak tym czerwonym dzyndzelkiem można sobie ściągnąć skórkę? oink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.