Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mozna otwierac....

Featured Replies

Napisano

....korek wlewu oleju na pracujacym silniku by sprawdzic czy bardzo tam nie dmucha?

bo z bagnetu raczej chyba mozna. Ale spotkalem kiedys jednego handlarza co bardzo sie oburzyl (w samochodzie BMW) gdy uchylilem takowy korek

Napisano

> ....korek wlewu oleju na pracujacym silniku by sprawdzic czy bardzo tam nie dmucha?

> bo z bagnetu raczej chyba mozna. Ale spotkalem kiedys jednego handlarza co bardzo sie oburzyl (w

> samochodzie BMW) gdy uchylilem takowy korek

można, ale lekko Cie pochlapie wink.gif

Napisano

Z tego otworu zawsze dmucha i to dość mocno, natomiat nie powinien rzygać olejem.

Napisano

> Z tego otworu zawsze dmucha i to dość mocno, natomiat nie powinien rzygać olejem.

ja bym właśnie powiedział, że bardziej rzyga niż dmucha.

ALe to jeszcze zalezy od auta, bo niektóre mają wirujące elementy tuż pod korkiem bez żadnej osłony, wiec nie ma mocnych- musi chlapać.

Napisano

> Z tego otworu zawsze dmucha i to dość mocno, natomiat nie powinien rzygać olejem.

Musi rzygać jeżeli nie ma dodakowej osłony. Tam się kręci wałek rozrządu to trudno żeby nie chlapało olejem.

Napisano

> ja bym właśnie powiedział, że bardziej rzyga niż dmucha.

> ALe to jeszcze zalezy od auta, bo niektóre mają wirujące elementy tuż pod korkiem bez żadnej

> osłony, wiec nie ma mocnych- musi chlapać.

przychylam sie do opinii mocnego dmuchania przyczym jak przyloze reke to nie mam jej uwalonej od sciekajacego oleju tylko mokra od mgielki olejowej ( jak zez spryskiwacza do kwiatkow).

Napisano

Jest tak jak napisał Marekskop rzyga gdy nie ma pod pokrywą osłonki bo nie wszystkie auta mają a wtedy wiadomo że wałek rozbryzguje wszystko . Grunt by nie zmieniały sie obroty po odkręceniu korka ,widziałem kilka takich co gasły zlosnik.gif

Napisano

> można, ale lekko Cie pochlapie

zależy od auta. Mazdowskie 1.8 V6 nie chlapało a jedynie gasło.

Napisano
  • Autor

> Zależy od silnika, w jednych chlapie w drugich nie.

czyli teoretycznie jak nie dmuchnie kupa spalin to tak ciezko powiedziec cos hmm.gif

Napisano

> czyli teoretycznie jak nie dmuchnie kupa spalin to tak ciezko powiedziec cos

Jeżeli ewidentnie lecą niebieskie spaliny (mocno) i do tego mocno rzyga olejem, to znak, że coś (pierścienie) jest nie tak. Jeżeli po prostu dmucha, to raczej OK, ale to taki test "na oko", sprawdzał się 40 lat temu, teraz niewiele powie o stanie silnika.

Napisano

> Jest tak jak napisał Marekskop rzyga gdy nie ma pod pokrywą osłonki bo nie wszystkie auta mają a

> wtedy wiadomo że wałek rozbryzguje wszystko . Grunt by nie zmieniały sie obroty po odkręceniu

> korka ,widziałem kilka takich co gasły

W pseudo VW jak odkręcałem to silnik durniał i check engine się zapalało zlosnik.gif

Napisano

dziwne w sumie... czyżby ciśnienie ?

Napisano

Mi kiedyś "fachowcy z serwisu" tego korka nie zakręcili w ogóle po wymianie oleju "bo zapomnieli" facepalm.gif a zorientowałem sie że go nie mam dopiero jak dojechałem pod blok sciana.gif początkowo myślałem że za słabo dokręcili i zgubiłem go gdzieś po drodze panic.gif ale nigdzie nbie leżał jak jechalem ta sama trasą wiec podjechałem do nich i sie okazało że jest "zguba". Dużo oleju nie wywaliło bo jechałem spokojnie zlosnik.gif ale opier... mieli konkretny jak sie po ów korek wróciłem i takie oczy icon_eek.gif robili jak to sie mogło stać.Dodam że wspomniany serwis Daewoo Tricar już nie istnieje a dlaczego moge tylko przypuszczać "z takimi fachowcami" icon_rolleyes.gif

Napisano

no to miałeś dużo szczęścia, że tylko tak się to skończyło...

Napisano

> dziwne w sumie... czyżby ciśnienie ?

Silnik był cacy. Był bo skończył na drzewie. Podobno tak te silniki miały ale na 100% to nie dam sobie ręki uciąć zlosnik.gif

Napisano

Można. Normalnie ten podmuch idzie w odmę. Po jego sile można ocenić stan silnika (cylindrów, pierścieni).

Napisano

> Mazdowskie 1.8 V6 nie chlapało a jedynie gasło.

Trup.

Napisano

> Można. Normalnie ten podmuch idzie w odmę. Po jego sile można ocenić stan silnika (cylindrów,

> pierścieni).

A jak mocno musi "dmuchać", żeby stwierdzić awarie cylindrów/pierścieni? hmm.gif

Napisano

> ....korek wlewu oleju na pracujacym silniku by sprawdzic czy bardzo tam nie dmucha?

> bo z bagnetu raczej chyba mozna. Ale spotkalem kiedys jednego handlarza co bardzo sie oburzyl (w samochodzie BMW) gdy uchylilem takowy korek.

Bał się, że zdemaskujesz jego super-hiper, sprawne na 110 %, z małym przebiegiem, od dziadka z niemiec auto. rotfl.gif

Widziałem na Słomczynie handlarza, co mało nie zamordował klienta, który kopnął w próg powodując, że kilogramy lakierowanej szpachli upadły na beton. angryfire.gif

Co do korka to auto z LPG, jeśli ma mikser montowany przed odmą, potrafi zgasnąć na jałowych, po tym uchylisz korek.

Napisano

> Trup.

na hamowni pluł 126 koni biglaugh.gif ale ogólnie jakoś "nie jechał" , zresztą auto już dawno sprzedane, nowy właściciel wysadził silnik i wsadził kolejny zakrecony.gifrotfl.gif

Napisano

> bo z bagnetu raczej chyba mozna. Ale spotkalem kiedys jednego handlarza co bardzo sie oburzyl (w

Zależy od silnika, są różne rozwiązania, różne położenia wlewu.

Np u mnie w fiatowskim 1.6 wlew nie jest nad głowicą, ale idzie osobną rurą do miski i nic nie chlapie. Raz przejechałem 100km bez korka i nawet kropelki nie wychlapał.

Bagnetu nie sprawdzałem, ale u mnie podejrzewam, że też by nie chlapało, otwór na bagnet jest też wysoko umieszczony.

Napisano

> Widziałem na Słomczynie handlarza, co mało nie zamordował klienta, który kopnął w próg powodując,

> że kilogramy lakierowanej szpachli upadły na beton.

Mi się zdarzyło tak popsuć lakier w "nowej" Corolli kolegi. Macałem i uciskałem pewne zmatowienie i w pewnej chwilo się złamało... Lakier był położony na jakiejś siatce. Poza tym auto było OK, sprawdzone w ASO, jeździło długo bezawaryjnie. Miało tylko jedną dziurę w karoserii... zlosnik.gif

Napisano

W mojej Fieście olej wychlapuje i to dość mocno (uwaga na ubranie), ale nie dmucha, w Uno nie wychlapywało, ale dmuchało, oczywiście przed remontem silnika, potem ani nie dmuchało, ani nie chlapało grinser006.gif.

W Uno jest blacha osłaniająca wałek rozrządu (taki rodzaj labiryntu pod deklem), w silniku Fiesty chyba wałki nie są osłonięte i wychlapują olej.

Napisano

> widziałem kilka takich co gasły

Niektóre już tak mają przecież konstrukcyjnie, wiem że np. kilka jednostek mazdy.

Napisano

> Niektóre już tak mają przecież konstrukcyjnie, wiem że np. kilka jednostek mazdy.

To te, które wracały do ASO w ramach naprawy wady fabrycznej wink.gif

Napisano

Niedawno robiłem taki test w swojej Maździe. Wynik, niestety spodizewany, spaliny z korka oleju. Na jutro jestem umówiony na wymianę podkładek pod wtryskiwaczami. Niestety, to znana usterka w tym silniku, która jeśli zaniedbana, może doprowadzić do utraty smarowania.

Pozdro

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.