Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat DUCATO-JUMPER-DAILY

Featured Replies

Napisano

No wiec stoje przed wyborem auta.

Auto ma być w podwójnej kabinie z ramą do zabudowy w dosyć bogatym wypasie jak na takie auta.

I teraz tak do wuboru

Ducato 3,0MJ

Iveco 3,0

Jumper 3,0HDI

Co byście wybrali albo może coś inego polecili

Napisano

ducato,jumper,boxer to te same auta wiec nie ma co porownywac

Glowna roznica miedzy iveco a reszta to RWD

Napisano

> I teraz tak do wuboru

> Ducato 3,0MJ

> Jumper 3,0HDI

Serwis z olejem co 45.000km ok.gif

To są w zasadzie te same auta, kupiłbym gdzie taniej, ale z naciskiem na Ducato smile.gif Jaki rabat od cennika zaproponowali? cfaniaczek.gif

> Iveco 3,0

Jak serwis ??

Jak cena w stosunku do Ducato??

> Co byście wybrali albo może coś inego polecili

A jak ciężkie ładunki mają być, jakie przebiegi ??

Masz jeszcze do wyboru: Master, Mascot, Transit.

Napisano

> No wiec stoje przed wyborem auta.

> Auto ma być w podwójnej kabinie z ramą do zabudowy w dosyć bogatym wypasie jak na takie auta.

> I teraz tak do wuboru

> Ducato 3,0MJ

> Iveco 3,0

> Jumper 3,0HDI

Jeżdżę Ducato szt. 2, z silnikami 3.0 coś koło 160KM więc na ten temat się wypowiem.

Pierwszy rocznik 2008 przebieg 47kkm- co jakiś czas zapala się kontrolka silnika i po czasie sama gaśnie (nikt nie jest w stanie ustalić co jest - nie wykazuje błędów), hamulce - puki działają są świetne gorzej jak coś się zacznie pier...niczyć szczególnie hamulce tył i linka od ręcznego.

Drugi rocznik 2009 przebieg 35kkm opis jak wyżej plus do tego przy przebiegu około 15kkm padła turbina (nie wiadomo dlaczego po prostu wymieniono)

Ogólnie jeżeli chodzi o właściwości jezdne to powiem, że się nie spodziewałem, że taka buda może się tak dobrze trzymać drogi z ASRem nawet ze sporych zasp śniegowych dało się wyjechać bez problemu.

Jeżeli chodzi o wykonanie to masakra, uszczelki w drzwiach przednich "zużyły" się po około 2 miesiącach, serwis skwitował to w ten sposób że uszczelki użytkowane są w sposób nieprawidłowy.

Mógłbym jeszcze sporo drobnych mankamentów wypisać ale to tylko Fiat wcześniej miałem VW T4 rocznik 1992 2.0 benzyna i powiem że jeździło się tym bezproblemowo jednak ekonomia wygrała.

Napisano

> ducato,jumper,boxer to te same auta wiec nie ma co porownywac

> Glowna roznica miedzy iveco a reszta to RWD

no i oczywiście pełna ramą smile.gif

Napisano

> Auto ma być w podwójnej kabinie z ramą do zabudowy w dosyć bogatym wypasie jak na takie auta.

> I teraz tak do wuboru

> Ducato 3,0MJ

> Iveco 3,0

> Jumper 3,0HDI

Ja bym pomyślał nad nowym masterem, jezdzilem ostnim jumperem i ducato ale tym 2,2 i jednak renault bardziej byl niezawodny, a auta byly nowki. Do 60000 w jumperze byly problemy z elektronika z komputerem i kierunkami.

Napisano

Są jeszcze stare mastery II (opel movano, nissan interstar) oraz nowe mastery też z napędami na tył. Chyba też są dostępne u Opla i Nissana.

Ja mogę się wypowiedzieć tylko co do Mastera z 2000 roku, ale nie o ten model samochodu autor pyta się autor wątku.

Napisano

> I teraz tak do wuboru

> Ducato 3,0MJ

> Iveco 3,0

> Jumper 3,0HDI

Iveco będzie najdroższe z zaproponowanych ale i daje najwiędksze możliwości jak chodzi o zabudowę z uwagi na konstrukcję oparta na ramie. Ja mam w formie już chyba szóste Iveco i kolejne tez kupimy daily. bardzo udana konstrukcja z motorem 3.0

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę Ducato szt. 2, z silnikami 3.0 coś koło 160KM więc na ten temat się wypowiem.

> Pierwszy rocznik 2008 przebieg 47kkm- co jakiś czas zapala się kontrolka silnika i po czasie sama

> gaśnie (nikt nie jest w stanie ustalić co jest - nie wykazuje błędów), hamulce - puki działają

> są świetne gorzej jak coś się zacznie pier...niczyć szczególnie hamulce tył i linka od

> ręcznego.

> Drugi rocznik 2009 przebieg 35kkm opis jak wyżej plus do tego przy przebiegu około 15kkm padła

> turbina (nie wiadomo dlaczego po prostu wymieniono)

> Ogólnie jeżeli chodzi o właściwości jezdne to powiem, że się nie spodziewałem, że taka buda może

> się tak dobrze trzymać drogi z ASRem nawet ze sporych zasp śniegowych dało się wyjechać bez

> problemu.

> Jeżeli chodzi o wykonanie to masakra, uszczelki w drzwiach przednich "zużyły" się po około 2

> miesiącach, serwis skwitował to w ten sposób że uszczelki użytkowane są w sposób

> nieprawidłowy.

> Mógłbym jeszcze sporo drobnych mankamentów wypisać ale to tylko Fiat wcześniej miałem VW T4 rocznik

> 1992 2.0 benzyna i powiem że jeździło się tym bezproblemowo jednak ekonomia wygrała.

Właśnie przez weekend jeżdzilem testowym z 2009 przebieg 22000km 2,2 silnik i troche mi odeszla chęć zakuu tego auta. Czekam na oferte z iveco ale niepowinno wyjśc drozej niż 10tys.

Napisano
  • Autor

> Serwis z olejem co 45.000km

> To są w zasadzie te same auta, kupiłbym gdzie taniej, ale z naciskiem na Ducato Jaki rabat od

> cennika zaproponowali? rabat będzie ok 35%

> Jak serwis ??

> Jak cena w stosunku do Ducato??

Iveco powinno byc ok.10tyś więcej

> A jak ciężkie ładunki mają być, jakie przebiegi ??

Ładownośc wyjdzie okolo 1,5T +przyczepa ok.3T

> Masz jeszcze do wyboru: Master, Mascot, Transit.

W czwartek jednak przejade się do iveco

Napisano

> Iveco powinno byc ok.10tyś więcej

> Ładownośc wyjdzie okolo 1,5T +przyczepa ok.3T

> W czwartek jednak przejade się do iveco

Najrozsądniejsze byłoby chyba Iveco przy ciężkiej przyczepie.

Iveco z założenie jest bardziej ciężarówką - tak jak Mascot, a reszta to typowe dostawczaki.

W Ducato mam na haku 2500kg.

Napisano

w firmie uzytkujemy kilkadziesiat jumperów - generalnie nie polecam. dlaczego?

-padajacy osprzet silnika

-parujace przednie reflektory

-wiecznie przepalajace sie przednie zarówki (to jest wina elektryki auta a nie zarówek bo przetestowalismy zarowki wszystkich chyba producentów i zadna nie wytrzymała dluzej niz 2 miesiace)

-notoryczne zwarcia w tylnych lampach

-gnijace wiazki elektryczne

-rdzewiejace łaczenia elementów układu wydechowgo

-urywajace się linki sprzegła

-pekajace mocowania zawiasów tylnych drzwi

-delikatne prowadnice drzwi bocznych

-nie nadajacy sie do uzytku system opuszczania koła zapasowego (w rocznych autach linka jest zapieczona do tego stopnia ze zrywa sie przy próbie opuszczenia koła)

-awarie zawieszenia

a pozatym auta fajne - duze lustra, wydajne ogrzewanie, mocne i oszczedne silniki, dobre hamulce, niezła ładownosc, dosc zwrotne i bardzo przyjemne w prowadzeniu.

Napisano
  • Autor

> w firmie uzytkujemy kilkadziesiat jumperów - generalnie nie polecam. dlaczego?

> -padajacy osprzet silnika

> -parujace przednie reflektory

> -wiecznie przepalajace sie przednie zarówki (to jest wina elektryki auta a nie zarówek bo

> przetestowalismy zarowki wszystkich chyba producentów i zadna nie wytrzymała dluzej niz 2

> miesiace)

> -notoryczne zwarcia w tylnych lampach

> -gnijace wiazki elektryczne

> -rdzewiejace łaczenia elementów układu wydechowgo

> -urywajace się linki sprzegła

> -pekajace mocowania zawiasów tylnych drzwi

> -delikatne prowadnice drzwi bocznych

> -nie nadajacy sie do uzytku system opuszczania koła zapasowego (w rocznych autach linka jest

> zapieczona do tego stopnia ze zrywa sie przy próbie opuszczenia koła)

> -awarie zawieszenia

> a pozatym auta fajne - duze lustra, wydajne ogrzewanie, mocne i oszczedne silniki, dobre hamulce,

> niezła ładownosc, dosc zwrotne i bardzo przyjemne w prowadzeniu.

No właśnie ale już raczej na 99% padła decyzja ze kupuje iveco jak uda mi się dogadać warunki zabudowy.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa że w żadnym z tych aut niemożna dołożyć w opcji świateł xenonowych a przecież tymi autami więcej jeżdzi się po nocy niż osobowymi.

Napisano

> No właśnie ale już raczej na 99% padła decyzja ze kupuje iveco jak uda mi się dogadać warunki

> zabudowy.

> Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa że w żadnym z tych aut niemożna dołożyć w opcji świateł

> xenonowych a przecież tymi autami więcej jeżdzi się po nocy niż osobowymi.

Założysz markowe H7 i też będzie widno przed maską ok.gif

Napisano

> No właśnie ale już raczej na 99% padła decyzja ze kupuje iveco jak uda mi się dogadać warunki

> zabudowy.

> Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa że w żadnym z tych aut niemożna dołożyć w opcji świateł

> xenonowych a przecież tymi autami więcej jeżdzi się po nocy niż osobowymi.

niestety nie ma takiej opcji, ale to specyfika rynku, chyba zadne auto dostawcze nie jest produkowane z xenonami. chyba ze cos z grupy VW.

Napisano

> I teraz tak do wuboru

> Ducato 3,0MJ

> Iveco 3,0

> Jumper 3,0HDI

napisz jeszcze do jakich przebiegów potrzebujesz samochód, bo to jeden z najistotniejszych parametrów.

Mamy kilka samochodów które latają na międzynarodówce, więc powyżej 15k miesięcznie i nie zgadniesz jakie samochody królują w tego typu transporcie grinser006.gif

Napisano

> napisz jeszcze do jakich przebiegów potrzebujesz samochód, bo to jeden z najistotniejszych

> parametrów.

> Mamy kilka samochodów które latają na międzynarodówce, więc powyżej 15k miesięcznie i nie zgadniesz

> jakie samochody królują w tego typu transporcie

Mastery ?? zlosnik.gif

No pisz jakie, a nie zagadki robisz grinser006.gif

Napisano

> Mastery ??

Zgadza się zlosnik.gif

> No pisz jakie, a nie zagadki robisz

Najlepiej sprawują się Mastery, jest jeszcze Crafter... gdyby opłacało się go chociaż spalić, ale nie na to ścierwo nie ma rady angryfire.gif pocieszam się że są lepsi od nas, i zamówili 10 Crafterów w podobnym okrasie, ujmę to tak, chłopu już nawet siwe włosy nie zostały.

Ale ma to też swoje plusy, i piszę całkiem poważnie, te samochody pierniczą się z iście niemiecką precyzją, turbo (z ręką na sercu nie wiem które już mamy), przekładnia kierownicza, podpory wału, wtryski, itd, itd...

A mastery jeżdżą mendy i jedna usterka, w dodatku nigdy na trasie nie stają.

Zresztą jak się przyjrzeć czym jeżdżą we flotach to od razu widać co kupować i podstawa - NIE EKSPERYMENTOWAĆ.

Crafter się trafił, bo to pierwsze nowe auto było, porządne solidne, drogie, ale za jakość się płaci a na przestoje nas nie stać (tutaj bez sarkazmu) - efekty są dramatyczne grinser006.gif

Napisano

> Zgadza się

Czyli potwierdza się to co się "słyszy" ok.gif

> jest jeszcze Crafter... gdyby opłacało się go chociaż spalić, ale

> nie na to ścierwo nie ma rady

To niestety też potwierdza to co się "słyszy", sporo k oink.gif poleciało już w stronę Sprinterów i Crafterów nowych spineyes.gif

Napisano

> Czyli potwierdza się to co się "słyszy"

> To niestety też potwierdza to co się "słyszy", sporo k poleciało już w stronę Sprinterów i

> Crafterów nowych

"K" to lecą przy rozliczaniu spalania po każdym zjeździ, jak coś pada - to słów brakuje grinser006.gif

Napisano

> "K" to lecą przy rozliczaniu spalania po każdym zjeździ, jak coś pada - to słów brakuje

Tu też słyszałem o wynikach ok. 20l/100km przy dużej plandece.

Jeśli to by się potwierdzało to faktycznie ogień facepalm.gif

Napisano

> Tu też słyszałem o wynikach ok. 20l/100km przy dużej plandece.

> Jeśli to by się potwierdzało to faktycznie ogień

przy jeździe do 105 z przewagą 90 pali 15, reszty pisać nie muszę zlosnik.gif

Napisano

> wyslalem Ci odp na maila ktorego masz w profilu bo skrzynka jest full

Dzięki dostałem.

Napisano

> przy jeździe do 105 z przewagą 90 pali 15, reszty pisać nie muszę

facepalm.gif

Dołożyć przyczepę to będzie 30l hehe.gifgrinser006.gif

Mój co prawda blaszak, ale w 8l taka jazda się zamyka.

Napisano

> niestety nie ma takiej opcji, ale to specyfika rynku, chyba zadne auto dostawcze nie jest

> produkowane z xenonami. chyba ze cos z grupy VW.

do Sprinterów można dołożyć i chyba tyle. tez chciałem do Dailaka taką opcję, ale nie ma i koniec oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> niestety nie ma takiej opcji, ale to specyfika rynku, chyba zadne auto dostawcze nie jest

> produkowane z xenonami. chyba ze cos z grupy VW.

Co ty do craftera niema nawet klimatyzacji automatycznej

Napisano
  • Autor

> napisz jeszcze do jakich przebiegów potrzebujesz samochód, bo to jeden z najistotniejszych

> parametrów.

> Mamy kilka samochodów które latają na międzynarodówce, więc powyżej 15k miesięcznie i nie zgadniesz

> jakie samochody królują w tego typu transporcie

Narazie trudno mówić o przebiegach ale pewnie jakieś 40-50tyś rocznie.

Napisano

> Co ty do craftera niema nawet klimatyzacji automatycznej

Niestety Crafter i Sprinter mają ze sobą baaardzo dużo wspólnego i uwierz mi że klimatyzacja będzie twoim najmniejszym problemem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jakbyś był zainteresowany zabudową to sie polecam zrobimy jakas dobra cene

zabidowa na autolawete z dokumentami na auto specjalne aluminiowa wymiary 4,60x2,10.

Jaka orientacyjna cena samej zabudowy bez żadnego oświetlenia.

Napisano

> Narazie trudno mówić o przebiegach ale pewnie jakieś 40-50tyś rocznie.

osobiście proponowałbym Nową Masterkę, samochody które mają naprawdę dobrą opinię w transporcie i wszyscy nimi jeżdżą.

W nowej Masterce, masz już zupełnie inny komfort jazdy, spokojnie porównam ją do Craftera, ma masę bardzo przydatnych i funkcjonalnych gadżetów, półeczek, stolików na lapsa itd. Możesz też zamówić do niej klimatyzację automatyczną i automatyczną skrzynię biegów grinser006.gif

Napisano

blaszak?

Napisano

> plandeka

to rozumiem ze blaszak moze palic mniej?

Napisano

> to rozumiem ze blaszak moze palic mniej?

niestety nie grinser006.gif

kiedyś jechaliśmy z jednym czechem, on miał bidę zejść poniżej 14.5

Napisano

> niestety nie

> kiedyś jechaliśmy z jednym czechem, on miał bidę zejść poniżej 14.5

Przy mocnym deptaniu kolo 140-150 licznikowe. Ducato 2.2 100km brało max 12l.

Napisano

> niestety nie

> kiedyś jechaliśmy z jednym czechem, on miał bidę zejść poniżej 14.5

nie chce mi sie w to wierzyc - tyle to mi spalil MAN 8-165, coprawda tylk 1,5t mial...

Napisano

> nie chce mi sie w to wierzyc - tyle to mi spalil MAN 8-165, coprawda tylk 1,5t mial...

Info odnośnie plandeki mam z własnego samochodu, co do blaszki to tka jak pisałem obiegowa opinia, potwierdzona przez kierowcę który stał z nami na postoju)

Napisano

przy takiej jezdzie jumper 2h2l blaszak silnik 2,2 120 koni zaladowany do oporu pali mi 7,5 litra na 100 km, moi kierowcy maja zuzycie 8-9 litrów ok.gif

Napisano

> przy takiej jezdzie jumper 2h2l blaszak silnik 2,2 120 koni zaladowany do oporu pali mi 7,5 litra

> na 100 km, moi kierowcy maja zuzycie 8-9 litrów

U nas średnia powiedzmy z 10.000 z Masterki to ok. 11l/100

W Crafterze analogicznie 15

I sami jeździliśmy, więc nie jest to wina buta kierowcy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> U nas średnia powiedzmy z 10.000 z Masterki to ok. 11l/100

> W Crafterze analogicznie 15

> I sami jeździliśmy, więc nie jest to wina buta kierowcy

Kurde no i nowy pojedynek IVECO daily vs Master.

Napisano

> Kurde no i nowy pojedynek IVECO daily vs Master.

Bierz Mastera, Euro4 najlepiej, bez DPFa

Napisano

Jeżdżę Ducato szt. 2, z silnikami 3.0 coś koło 160KM więc na ten temat się wypowiem.

Pierwszy rocznik 2008 przebieg 47kkm- co jakiś czas zapala się kontrolka silnika i po czasie sama gaśnie (nikt nie jest w stanie ustalić co jest - nie wykazuje błędów), hamulce - puki działają są świetne gorzej jak coś się zacznie pier...niczyć szczególnie hamulce tył i linka od ręcznego.

Drugi rocznik 2009 przebieg 35kkm opis jak wyżej plus do tego przy przebiegu około 15kkm padła turbina (nie wiadomo dlaczego po prostu wymieniono)

u mnie w firmie mamy 2 sztuki 2010r i powiem ze o ile calosc jest ok to zacinajace sie drzwi to plaga, w aso twierdza ze linki sie odczepiaja. nie idzie zamknac lub otworzyc paki. razu pewnego byl myk, iz szef nakazal zaprowadzic auto do fiata poniewaz nie mozna zamknac bocznej furtki. zaprowadzilem, podchodzi pracownik

"co sie dzieje?" a no nie idzie drzwi zamknac, zlapal za klamke zsunal i sie zamknely icon_eek.gif wrocilem do firmy i przez 2 dni bylo ok po czym znowu sie zxaciely.

dzis w jednym zaczela grze3chotac rolka paska alternatora, do tego wciaga gdzies plyn chlodniczy.

przebiegi ~30000km

Napisano

> Bierz Mastera, Euro4 najlepiej, bez DPFa

Ja w firmie mialem Trafica i powiedzłem nigdy więcej Reno zlosnik.gif

Napisano

> Ja w firmie mialem Trafica i powiedzłem nigdy więcej Reno

Nie rozmawiamy o Trafficu tylko o Masterce z przeznaczeniem na transport.

W branży (na międzynarodówce) praktycznie poza Czechami i angolami tylko tylko tym sie jeździ.

Napisano

> Nie rozmawiamy o Trafficu tylko o Masterce z przeznaczeniem na transport.

> W branży (na międzynarodówce) praktycznie poza Czechami i angolami tylko tylko tym sie jeździ.

Trafic był blaszak, i gadamy o markach co nie znaczy że jeden model danej marki nie mósi być g... jak drugi.W moim przypadku ASO dawało ciała.

Napisano

> Trafic był blaszak, i gadamy o markach co nie znaczy że jeden model danej marki nie mósi być g...

> jak drugi.W moim przypadku ASO dawało ciała.

Ależ ja nie przeczę, zwracam tylko uwagę że rozmawiamy o konkretnych samochodach i Traffic nie był brany pod uwagę.

Napisano

> to rozumiem ze blaszak moze palic mniej?

Musi - inna (mniejsza) powierzchnia czołowa, nie "łopoce" po bokach.

U mnie mastery wciągają w porywach 12/100 ale te samochody są jeżdżone dookoła komina i dużo pracują na postoju.

Nie bardzo chce mi się wierzyć w spalanie 15+/100 w sytuacji innej niż jazda z butem nonstop w podłodze.

90% spalania to człowiek.

Napisano

> Musi - inna (mniejsza) powierzchnia czołowa, nie "łopoce" po bokach.

> U mnie mastery wciągają w porywach 12/100 ale te samochody są jeżdżone dookoła komina i dużo

> pracują na postoju.

> Nie bardzo chce mi się wierzyć w spalanie 15+/100 w sytuacji innej niż jazda z butem nonstop w

> podłodze.

> 90% spalania to człowiek.

nie musisz w nic wierzyć, mastery palą średnio 11 (średnia z powiedzmy 10.000km) a Crafter 15 i sam jak właściciel nim jeździłem i wiem ile pali - a starałem się jak najoszczędniej. Jak nie piłowałem kierowców to spalanie po 17 były. Piszę odnośnie plandeki.

Zresztą nie zamierzam juz nikogo przekonywać, napisałem jak jest u mnie (nie szwagra ciotki wujka, albo w internecie piszą), opinie transportowców też przytoczyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.