Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Territory MY2012 - czyli duzy blizniak EU Kuga.

Featured Replies

Napisano

Juz po premierzepalacz.gif. EU go nie zobaczyzlosnik.gif - za duzy i auto i silnik.

Ale... podczas dzisiejszej premiery Ford rzucil slowa ze EU nastepca Kuga bedzie wygladal podobniepalacz.gif....

... czyli jesli sie sprawdzi szkic vs rzeczywistosc to moze nie wiele odbiegacidea.gif

To co mialo bychmm.gif

fordterritorysketchmain.jpg

A to co jest ...

2011fordterritorytitani.jpg

Jakos ten design do mnie nie przemawiafacepalm.gif

Napisano

nie jest źle, linia boczna w tylenj części do mnie nie przemawia. Tak samo jak tylne światła, ale może to wina zdjęć i w realu będzie całkiem całkiem hmm.gif

jakie silniki?

Napisano

Też uważam, że nie jest źle ale brodę ma trochę "przyciętą".

Zapewne to kwestia poprawy właściwości terenowych.

Napisano
  • Autor

> nie jest źle, linia boczna w tylenj części do mnie nie przemawia.

Tak samo jak tylne światła, ale

> może to wina zdjęć i w realu będzie całkiem całkiem

Realzlosnik.gif

> jakie silniki?

Bazowy - podstawowy - 4.0l R6 195kW

Opcja : 2.7l V6 TDI

Pod koniec roku ma byc 4.0l R6 Turbo lub 5.0l V8 - oba ok 300kW

Napisano

> Juz po premierze. EU go nie zobaczy - za duzy i auto i silnik.

> (...)

Właśnie. Rynek EU jeśli chodzi o SUVy to jakaś porażka. Albo małe popierdułki, albo beznadziejne silniki, albo jedno i drugie. Jeśli chcesz SUVa, który będzie jakoś jeździł to musisz iść do marek premium i wyłożyć ogromne pieniądze. Tymczasem u Was i w US pełno jest dużych SUVów popularnych marek z porządnymi silnikami. Ech...

Napisano

Następca Kugi bedzie wspólny dla EU i US. Bedzie to model opracowany przez Amerykanów i tam produkowany.

Napisano
  • Autor

> Następca Kugi bedzie wspólny dla EU i US.

Tak

Bedzie to model opracowany przez Amerykanów i tam

> produkowany.

Nie i takzlosnik.gif.

North American International Auto Show przedstawil nam Vertrek.

Vertrek ma byc nastepca Kuga na EU - i zachowac nazwe Kugaidea.gif - produkowany ma byc w Saarlouis, D.

Vertrek ma byc nastpeca Escape dla US i Oz. Produkcja na USDM ma byc w Louisville, KY - w fabryce ktora klepala F series. Asia-Pacific dostanie Escape z Rayong, Thailand.

Dodatkowo Escape/Kuga ma byc tez klepany w Chinahmm.gif

Tyle oficjalnie - auta tez nie beda identyczne - silniki i drobne zmiany w stylistycelizak.gif

lead-ford-vertrek-concept.jpg

Vertrek zostal opracowany glownie przez EU oddzial Ford nie US, w Koln, D. Glownym designer byl Dennis Sartorello.

Jednak Ford potwierdzil ze nie jest to nic podobnego do wersji produkcyjnej raczej " It's more like a hint of what Ford can do in the near future." - wiec zobaczymyniewiem.gif co z tego wyjdziehmm.gif

Napisano

Ale waskotorowka icon_eek.gif

I potem sie ludzie dziwia jakie to panie wywrotne.... hehe.gif Co za badziew facepalm.gif Nie mogli zrobic mu rozstawu kol 20cm szerzej?

Napisano
  • Autor

> Właśnie. Rynek EU jeśli chodzi o SUVy to jakaś porażka. Albo małe popierdułki, albo beznadziejne

> silniki, albo jedno i drugie.

Inna specyfika rynku IMVHO. Jakos nie widze zeby 50,000 Land Cruiser schodzilo rocznie w EUzlosnik.gif a u mnie to jest zakwalifikowane jak SUVzlosnik.gif.

Z reszta 25% rynku to teraz SUV drugie 25% to pick-up i wychodzi ze auta auta osobowe traca na znaczeniu - lizak.gif

Jeśli chcesz SUVa, który będzie jakoś jeździł to musisz iść do

> marek premium i wyłożyć ogromne pieniądze. Tymczasem u Was i w US pełno jest dużych SUVów

> popularnych marek z porządnymi silnikami. Ech...

To nawet nie jest duzy zlosnik.gif - Medium SUV - tak jak Highlander/Kluger, Captiva, X5, Merc GL - ale prawda kosztuje 1/3 tego co X5lizak.gif

Napisano

> Inna specyfika rynku IMVHO. Jakos nie widze zeby 50,000 Land Cruiser schodzilo rocznie w EU a u

> mnie to jest zakwalifikowane jak SUV.

> Z reszta 25% rynku to teraz SUV drugie 25% to pick-up i wychodzi ze auta auta osobowe traca na

> znaczeniu -

W EU też coraz więcej SUVów jeździ. Tylko że z powodu mody na ekologię i niskie spalanie są to małe SUVy. A właściwie to tylko nieco wyższe kompakty z plastikowymi dodatkami w okolicy zderzaków i silnikami od kosiarek, ewentualnie dieslami. Jeśli chcesz żeby to szybciej jechało to nie masz wyboru. Właściwie tylko Chevrolet/Opel oferują Captivę/Antarę z silnikiem V6.

> To nawet nie jest duzy - Medium SUV - tak jak Highlander/Kluger, Captiva, X5, Merc GL - ale prawda

> kosztuje 1/3 tego co X5

Wasze medium to nasze XXL. zlosnik.gif

Napisano

> North American International Auto Show przedstawil nam Vertrek.

Vertrek to koncept. Produkcyjny będzie trochę inny.

> Vertrek ma byc nastepca Kuga na EU i Escape dla US i Oz.

Tu zgoda. Dokładne informacje o fabrykach będę znał za miesiąc.

> auta tez nie beda identyczne - silniki i drobne zmiany w stylistyce

Identyczne nie będą, ale będą mocno zbliżone do siebie. Ford się globalizuje i wprowadza kolejne modele oparte na platformie C.

Silniki też się będą powoli unifikowały. Następca Kugi/Escape na US dostanie prawdopodobnie 1.6 EcoBoost, 2.0 EcoBoost i 2.5, poza US silniki 1.6 EcoBoost i 2.0 TDCi.

Generalnie EcoBoosty będą wprowadzane praktycznie do całej gamy modelowej:

3.5 V6 EcoBoost w miejsce wolnossących V8

2.0 EcoBoost w miejsce wolnossących V6 (np. w Australii Falcon 2011)

1.6 EcoBoost w miejsce większych pojemnościowo rzędowych 4.

Do 2013 80% modeli na Świecie i 90% w US ma mieć dostępne silniki EcoBoost.

Dodatkowo skrzynie 6 biegowe mają być oferowane we wszystkich modelach na Północną Amerykę.

Ford chce być liderem pod względem obniżenia spalania we wszystkich segmentach samochodów.

Napisano

> Juz po premierze. EU go nie zobaczy - za duzy i auto i silnik.

> Ale... podczas dzisiejszej premiery Ford rzucil slowa ze EU nastepca Kuga bedzie wygladal

> podobnie....

> ... czyli jesli sie sprawdzi szkic vs rzeczywistosc to moze nie wiele odbiegac

> To co mialo byc

> A to co jest ...

> Jakos ten design do mnie nie przemawia

Generalnie ok.gif,

ale z tyłu wrażenie jakby trochę wąski... za wąski... hmm.gif

Napisano

> Ale waskotorowka

> I potem sie ludzie dziwia jakie to panie wywrotne.... Co za badziew Nie mogli zrobic mu

> rozstawu kol 20cm szerzej?

Widać że nie interesujesz się fotografią wink.gif

A sam tył przypomina mi poprzednią generacje Jeep-a GC

Napisano

> Ale waskotorowka

> I potem sie ludzie dziwia jakie to panie wywrotne.... Co za badziew Nie mogli zrobic mu

> rozstawu kol 20cm szerzej?

mnie się to skojarzyło

hipopotam_majtki_dupa_smieszne_img_a3add7c7b88de4868ab2de2751dfcad5_800_0_0_0_0_0_ffffff_0_15f01.jpg

zlosnik.gif

Napisano

> Widać że nie interesujesz się fotografią

A co mnie tam foto jak samochod jest nieproporcjonalny...

Napisano

Ciekawe, czy system info-nawigacyjny jest podobny do tych stosowanych w USA.

Bardzo mnie to ciekawi...

A sam Ford Territory - przypomina mi Taurusa X albo Freestyle'a. Ale może to tylko złudzenie...

Napisano

> A co mnie tam foto jak samochod jest nieproporcjonalny...

To, że jakby Cie to troche interesowało to bys nie wypowiadał się tu o proporcjach smile.gif

Napisano

> To, że jakby Cie to troche interesowało to bys nie wypowiadał się tu o proporcjach

W sumie masz racje - kazdy widzi jak to wyglada hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Vertrek to koncept. Produkcyjny będzie trochę inny.

ok.gif

> Tu zgoda. Dokładne informacje o fabrykach będę znał za miesiąc.

Ale to nie fairzlosnik.gif - ty masz dostep do zrodlafoch.gifzlosnik.gif

> Identyczne nie będą, [...]

> Silniki też się będą powoli unifikowały. Następca Kugi/Escape na US dostanie prawdopodobnie 1.6

> EcoBoost, 2.0 EcoBoost i 2.5, poza US silniki 1.6 EcoBoost i 2.0 TDCi.

> Generalnie EcoBoosty będą wprowadzane praktycznie do całej gamy modelowej:

> 3.5 V6 EcoBoost w miejsce wolnossących V8

> 2.0 EcoBoost w miejsce wolnossących V6 (np. w Australii Falcon 2011)

One Ford... echpad.gif.... Z tym ze widzisz jest jednak mala roznica co lud chce kupowacidea.gif. Zacznijmy od tego ze EcoBoost bedzie drozszy niz 4.0l I6zlosnik.gif. Czyli jesli ekologia jest na ktoryms miejscu zakupu - to bzzzlizak.gif - odpada.

Do tego dochodza inne czynniki - cena benzyny, to co klient oczekuje i konkurencja...

Wiec penych zachowan nie wiadomo jak bardzo koncerny chca ale nie da sie zmienic. [...][...]

> Ford chce być liderem pod względem obniżenia spalania we wszystkich segmentach samochodów.

Jest dosc interesujacy artykol jak Explorer byl zmuszony isc na dietepalacz.gif... Jednak popatrz na wyniki sprzedazy na USDM -EcoBoost nie jest na pierwszym miejkscu. Osobiscie mysle podobnie. Po prostu nie zdegraduje sie do silnika z 4 cylindrami - dopoki nie bede tego zmuszony zrobic. Ale mozliwe ze lud taki jak ja jest na wymarciuzlosnik.gif .. i nowa generacja zaakceptuje EU kosiarkilizak.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe, czy system info-nawigacyjny jest podobny do tych stosowanych w USA.

> Bardzo mnie to ciekawi...

Tego na zywo nie widzialem - ale ostatnia generacja sie roznica - znacznie. (od tymi co jedzilem w US).

Jednak od 2012 Ford zamierza oferowac w Oz MyFord (jeszcze decyzja nie zapadla)- czyli de facto system powinien byc taki sam (co by biedne nasze dziecko sobie za szybko nie pojechalo)grinser006.gif.

MyKey-Ford-Body-1.jpg

> A sam Ford Territory - przypomina mi Taurusa X albo Freestyle'a. Ale może to tylko złudzenie...

Jest cos z Taurusa ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.