Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak fabryczny a wpis w DR.

Featured Replies

Napisano

Jaka jest procedura wbicia haka w dowód w przypadku gdy jest on fabrycznym wyposażeniem pojazdu?

Wbijają z automatu na podstawie danych z homologacji czy trzeba jechać na stacje diagnostyczną po świstek ?

Krawiec

Napisano

> Jaka jest procedura wbicia haka w dowód w przypadku gdy jest on fabrycznym wyposażeniem pojazdu?

są takie co maja fabryczny hak ?

jakie to auto ?

> Wbijają z automatu na podstawie danych z homologacji czy trzeba jechać na stacje diagnostyczną po

> świstek ?

tata "zakładał" hak do nowego auta, jeszcze w salonie, nie wiem jak to było w papierach (czy było dodatkowe badanie z SKP zrobione przez dilera?), ale od razu był DR z wpisem hak ok.gif

Napisano

> Jaka jest procedura wbicia haka w dowód w przypadku gdy jest on fabrycznym wyposażeniem pojazdu?

> Wbijają z automatu na podstawie danych z homologacji czy trzeba jechać na stacje diagnostyczną po

> świstek ?

> Krawiec

Nie spotkałam się jeszcze z samochodem, który miałby hak zamontowany w fabryce na linii...A pracuję w salonie samochodowym:)

Zwykle hak jest dodatkowym wyposażeniem ustalonym przy zamawianiu samochodu i jest montowany przez ludzi doposażających samochód przed wyjazdem w salonie. Jednocześnie otrzymując dokumenty do rejestracji, na fakturze za samochód powinno zostać dopisane doposażenie samochodu np: hak, alarm itp. Zostaje to w urzędzie komunikacji zapisane w dowodzie a i służy też przy ubezpieczaniu samochodu.

Napisano

> Zwykle hak jest dodatkowym wyposażeniem ustalonym przy zamawianiu samochodu i jest montowany przez

> ludzi doposażających samochód przed wyjazdem w salonie. Jednocześnie otrzymując dokumenty do

> rejestracji, na fakturze za samochód powinno zostać dopisane doposażenie samochodu np: hak,

> alarm itp. Zostaje to w urzędzie komunikacji zapisane w dowodzie a i służy też przy

> ubezpieczaniu samochodu.

czyli do WK wystarczy FV z pozycją hak hmm.gif

w salonie gdzie tata kupował była też SKP, więc nie wiem czy np oni nie wypisali jakiegoś świstka

w każdym razie auto z salonu wyjechało już z hakiem i DR z adnotacją

Napisano

No to dziwne... bo Skoda oferuje hak jako wyposażenie fabryczne i takowy też mam. Żadnej faktury dodatkowej za haka nie ma.

Krawiec

Napisano

> są takie co maja fabryczny hak ?

A no są.

> jakie to auto ?

Skoda. W VW też można zamówić razem z autem.

Krawiec

Napisano

> No to dziwne... bo Skoda oferuje hak jako wyposażenie fabryczne i takowy też mam. Żadnej faktury

> dodatkowej za haka nie ma.

> Krawiec

bo oni kupują hak montują i wliczają w cenę auta

ale sam montaż odbywa się w salonie przed sprzedażą auta skromny.gif

Napisano

> bo oni kupują hak montują i wliczają w cenę auta

> ale sam montaż odbywa się w salonie przed sprzedażą auta

Na 100% salon nie montował tego haka. Jest zamówiony z listy opcji fabrycznych i auto z hakiem przyjechało. Potwierdzają to kody wyposażenia na wlepce.

Krawiec

Napisano

> Na 100% salon nie montował tego haka. Jest zamówiony z listy opcji fabrycznych i auto z hakiem

> przyjechało. Potwierdzają to kody wyposażenia na wlepce.

> Krawiec

Zgadza się hak jest opcją fabryczną jak kolor lakieru etc.

Przy CANie montaż haka nie jest taką oczywistą sprawą, jak co niektórym tu się wydaje cfaniaczek.gif

Zapytaj się w salonie jak to organizują.

Napisano

> Przy CANie montaż haka nie jest taką oczywistą sprawą, jak co niektórym tu się wydaje

o co tam nie jest takie oczywiste hmm.gif

zresztą pytanie było o formalności a nie sprawy techniczne, z którymi ASO powinno dać sobie radę

chyba że chcesz powiedzieć że np nie ma możliwości dołożenia haka rok po zakupie auta ?

Napisano

> o co tam nie jest takie oczywiste

Niektórzy są jeszcze na etapie - podstawa metalowa + wiązka i gotowe, zapominając że nowe samochody mają moduły uniemożliwiające łatwą ingerencję w układ elektryczny

> zresztą pytanie było o formalności a nie sprawy techniczne, z którymi ASO powinno dać sobie radę

Takimi rzeczami to się salon powinien zająć - homologacje, preferencyjne ubezpieczenia etc.

> chyba że chcesz powiedzieć że np nie ma możliwości dołożenia haka rok po zakupie auta ?

Da się ale nie będzie to wbrew pozorom dużo tańsze niż zrobienie tego od razu po zakupie samochodu

Napisano

> Na 100% salon nie montował tego haka. Jest zamówiony z listy opcji fabrycznych i auto z hakiem

> przyjechało. Potwierdzają to kody wyposażenia na wlepce.

W takim razie przed odbiorem samochodu powinni tak dokumentację przygotować, aby klient rejestrując pojazd mógł od razu mieć hak wpisany w dowód.

W przeciwnym razie wyglądałoby na to, że klient zamówił opcję ale nie może z niej korzystać a to chyba nie na tym ma polegać?

Napisano

> Takimi rzeczami to się salon powinien zająć - homologacje, preferencyjne ubezpieczenia etc.

ok.gif stąd pytanie jaki to papier, teraz to sam jestem ciekaw

bo przecież nie każde auto ma dokładany hak, WK wpis musi zrobić

> Da się ale nie będzie to wbrew pozorom dużo tańsze niż zrobienie tego od razu po zakupie samochodu

ok.gif można samemu wink.gif

Napisano

Teoretycznie to zapis o haku powinien być chyba w homologacji... a czy jest to diabli wiedzą bo mam tam mase jakiś dziwnych znaczków w uwagach których nie idzie rozszyfrować (po za tymi z rozmiarami opon).

Krawiec

Napisano

ja mam fabryczby hak

z autem i homologacją wydaną przez skode pojechałem na stacje diagnostyczą tam dostałem kwit i delej do wydziału komunikacji tam wbili mi hak do DR

Napisano

O i to jest jakiś konkret. A ile sobie diagnosta policzył?

Krawiec

Napisano

> O i to jest jakiś konkret. A ile sobie diagnosta policzył?

> Krawiec

Zrobiłem tak samo jak RABIN.

Kupiłem nowego Mastera z hakiem "fabrycznym".

Pojechałem do diagnosty, zrobiłem badanie i firma leasingowa zrobiła mi wpis w WK na podstawie zaświadczenia od diagnosty, a kosztowało to chyba 99 zł? ale nie jestem już pewny.

Napisano

coś ok 100zł

sprawdź jaką masz wtyczke przy haku zanim pojedziesz gdzieś po przyczepe bo skoda standardowo montuje 11 pin zamiast 7 pin wink.gif

Napisano

> coś ok 100zł

> sprawdź jaką masz wtyczke przy haku zanim pojedziesz gdzieś po przyczepe bo skoda standardowo

> montuje 11 pin zamiast 7 pin

No pięknie.. jeszcze prawie 100 za fabryczne wyposażenie... Ja rozumiem ze trzeba sprawdzić jakość montażu haka w niezależnym warsztacie ale jak coś wyszło z fabryki to takich jaj być nie powinno.

A co do wtyczki to mam wersje z adapterem wiec powinno być ok.

Krawiec

Napisano

> świstek ?

> Krawiec

w ceedzie mam leketryke z fabryki jsko opcje dokupionąi mocowania też fabryczne, niestety sam hak juz się wybiera i w 3 latku skorodowany ale juz w aso baba kupowała iwpis był

Napisano

> są takie co maja fabryczny hak ?

> jakie to auto ?

Oczywiście, że są ok.gif Mało tego, to nie jest nowy wynalazek. Z tego co mi wiadomo, to np. w BMW już jakieś 50 lat temu można było sobie zamówić taką opcję wink.gif

Napisano

> Nie spotkałam się jeszcze z samochodem, który miałby hak zamontowany w fabryce na linii...A pracuję

> w salonie samochodowym:)

To mało widziałaś Vecty C kombi maja haki montowane fabrycznie zlosnik.gif

Hak jest składany i rozkładany za pomocą dźwigni zamontowanej w boczku w bagażniku, jak jest złożony wcale go nie widać.

Napisano

> Krawiec

35 PLN - stawka urzędowa.

Napisano

> Nie spotkałam się jeszcze z samochodem, który miałby hak zamontowany w fabryce na linii...A pracuję

> w salonie samochodowym:)

Nowy Renault Master - hak montowany na linii produkcyjnej w fabryce, przyjeżdża już "na gotowo"...

Oczywiście można też zamontować hak akcesoryjny - opcja 'dealer fitted'.

Napisano

> Krawiec

W poniedzialek wbijalem hak na OSKP - 35 pln.

Napisano

Rozumiem że okręgowa musi być?

Krawiec

Napisano

> Rozumiem że okręgowa musi być?

> Krawiec

Ja bylem na okregowej, bo taka mialem pod reka.

Okregowa ma wiecej uprawnien od zwyklej.

Napisano

> Rozumiem że okręgowa musi być?

> Krawiec

nie musi, robiłem badanie haka na zwykłej ok.gif

koszt jak koledzy pisali coś koło 35zł

Napisano

> Oczywiście, że są Mało tego, to nie jest nowy wynalazek. Z tego co mi wiadomo, to np. w BMW już

> jakieś 50 lat temu można było sobie zamówić taką opcję

ok.gif

może źle to ująłem, "fabryczny" mi nie pasuje o tyle że dzisiaj każde auto ma właściwie montaż P&P grinser006.gif

polega to na wkręceniu kilku śrub i tyle (nie trzeba nic wiercić, spawać itd)

elektryka to też pikuś, tzn wypina się kostki w wpina wiązkę haka

więc taki "fabryczny" niczym się nie będzie różnił od dołożonego rok później hmm.gif

mam hak dokładany (oryginał) i też nic nie widać na zewnątrz wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.