Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Stłuczka" taka oto sytuacja i co dalej ?

Featured Replies

Napisano

W tył auta którym jechałem uderzyło inne auto, którego kierowca nie dostosował prędkości do warunków na drodze. Wezwaliśmy policję. Policja wystawiła mandat sprawcy a ja otrzymałem notatkę o zaistniałej kolizji. Pogoda deszczowa a w trakcie uderzenia najwidoczniej coś się stało z uszczelką przedniej szyby, gdyż niedługo po zdarzeniu woda zaczęła kapać do środka przy jej górnej krawędzi icon_eek.gif Wygląda to trochę dziwnie ale nie o tym. Czy mogę się ubiegać od ubezpieczyciela sprawcy kolizji zwrotu kosztów za uszczelnienie przedniej szyby ? Nie wiem nawet za bardzo jak po kolei to zrobić hmm.gif

Napisano

> W tył auta którym jechałem uderzyło inne auto, którego kierowca nie dostosował prędkości do

> warunków na drodze. Wezwaliśmy policję. Policja wystawiła mandat sprawcy a ja otrzymałem

> notatkę o zaistniałej kolizji. Pogoda deszczowa a w trakcie uderzenia najwidoczniej coś się

> stało z uszczelką przedniej szyby, gdyż niedługo po zdarzeniu woda zaczęła kapać do środka

> przy jej górnej krawędzi Wygląda to trochę dziwnie ale nie o tym. Czy mogę się ubiegać od

> ubezpieczyciela sprawcy kolizji zwrotu kosztów za uszczelnienie przedniej szyby ? Nie wiem

> nawet za bardzo jak po kolei to zrobić

Zgłaszasz ten fakt do ubezpieczyciela sprawcy.On stwierdzi czy kapanie wody miało związek ze szkodą.Nietrudno się domyślić, co odpowiedzą. zlosnik.gif

Napisano

oczywiście, że możesz

jeśli bierzesz kasę do łapy i sam naprawiasz to będziesz musiał wezwać rzeczoznawcę z TU sprawcy kolizji

jeśli robisz bezgotówkowo w warsztacie to muszą wszystko naprawić, oczywiście wspomnij im o tej przedniej szybie

Napisano

> oczywiście, że możesz

> jeśli bierzesz kasę do łapy i sam naprawiasz to będziesz musiał wezwać rzeczoznawcę z TU sprawcy

> kolizji

> jeśli robisz bezgotówkowo w warsztacie to muszą wszystko naprawić, oczywiście wspomnij im o tej

> przedniej szybie

Ale znając realia ma małe szanse na uznanie tego uszkodzenia. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale znając realia ma małe szanse na uznanie tego uszkodzenia.

wiesz dlaczego u nas człowiek jest przerabiany przez TU??? Bo tylko 10% osób się odwołuje od pierwszej oceny rzeczoznawcy...niby wygadany kraj, a jak przychodzi co do czego to cisza

TU celowo zaniża wycenę, na 90% ludzi mają ładny zarobek

nawet jakby ta szyba była wcześniej odklejona to bez problemu bym to załatwił w ramach OC sprawcy grinser006.gif

PS. Jak mi wycenili naprawę zderzaka, wymianę błotnika i lusterka, plus lakierowanie zderzaka, błotnika, drzwi i słupka na 850zł to ich wyśmiałem...i nie chcąc samemu zarobić postanowiłem wkopać TU w koszty...oddałem do naprawy bezgotówkowej...która wyniosła 3500 grinser006.gif

Moje auto służbowe miało szkodę całkowitą i po telefonicznej rozmowie z dyrektorem oddziału TU wycenę dostałem w godzinę i to jeszcze w takiej kwocie, że samo odszkodowanie pokryło wartość auta, plus została kasa ze sprzadaży wraku.

Napisano

> W tył auta którym jechałem uderzyło inne auto, którego kierowca nie dostosował prędkości do

> warunków na drodze. Wezwaliśmy policję. Policja wystawiła mandat sprawcy a ja otrzymałem

> notatkę o zaistniałej kolizji. Pogoda deszczowa a w trakcie uderzenia najwidoczniej coś się

> stało z uszczelką przedniej szyby, gdyż niedługo po zdarzeniu woda zaczęła kapać do środka

> przy jej górnej krawędzi Wygląda to trochę dziwnie ale nie o tym. Czy mogę się ubiegać od

> ubezpieczyciela sprawcy kolizji zwrotu kosztów za uszczelnienie przedniej szyby ? Nie wiem

> nawet za bardzo jak po kolei to zrobić

niestety będzie użeranie się , a swoja droga jaki strzał byl że aż szyba cieknie i jakie auto takie mientkie

Napisano

> niestety będzie użeranie się ,

i ja tak myślę

> jakie auto takie

> mientkie

a wiesz, ze kilka cm w pupie to większe szkody niż kilkadziesiąt cm z przodu ?

Napisano

> i ja tak myślę

> a wiesz, ze kilka cm w pupie to większe szkody niż kilkadziesiąt cm z przodu ?

wiem ale tu mowa o stłuczce i przekoszebniu dachu

Napisano

> wiem ale tu mowa o stłuczce i przekoszebniu dachu

właśnie dlatego, że dostał z tyłu

Napisano

> właśnie dlatego, że dostał z tyłu

no dobra ale nawet po mocnym strzale w tył w papierowym punto szyba nie ciekla

Napisano

> no dobra ale nawet po mocnym strzale w tył w papierowym punto szyba nie ciekla

Bo nie ma reguły, ja tylko napisałem, że strzał w tył czasem powoduje o wiele większe szkody niż te widoczne gołym okiem.

BTW Kiedyś gość ostro cofając A100 quatro przydzwonił hakiem w bok mojej stojącej marei. Próg to wyciągnięcia, drzwi do wymiany. Szczęściem w nieszczęściu auto stało na śniegu i uderzenie przeniosło je o 0,5 metra w bok co złagodziło energie. U ubezpieczyciela powiedzieli

"eee panie bo fiat to miękki jest"

Od tego czasu wiem że jak gdzieś zderzą się dwa folckwageny to gną się blachy w najbliżej stojącym fiacie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zgłaszasz ten fakt do ubezpieczyciela sprawcy.On stwierdzi czy kapanie wody miało związek ze

> szkodą.Nietrudno się domyślić, co odpowiedzą.

Dzisiaj zgłoszę bo w weekend nie pracowali. Pewnie masz rację że oleją.

Napisano
  • Autor

> oczywiście, że możesz

> jeśli bierzesz kasę do łapy i sam naprawiasz to będziesz musiał wezwać rzeczoznawcę z TU sprawcy

> kolizji

> jeśli robisz bezgotówkowo w warsztacie to muszą wszystko naprawić, oczywiście wspomnij im o tej

> przedniej szybie

Dzięki za rady ok.gif

Wezwę dziś rzeczoznawcę i ciekawe co powie. Jeśli wycena będzie za niska, to zrobię tak jak podpowiadasz.

Napisano
  • Autor

> niestety będzie użeranie się , a swoja droga jaki strzał byl że aż szyba cieknie i jakie auto takie

> mientkie

Auto należące do firmy w której pracuję. Stare volvo - modelu nie jestem pewny. Też się dziwie bo to małe auto nie jest. Tylko ciekawe jaką ma przeszłość właśnie blacharską hmm.gif

Napisano
  • Autor

Szkoda zgłoszona do ubezpieczyciela. Ma się odezwać rzeczoznawca. Przez telefon wspominał mi konsultant, że rzeczoznawca weźmie ode mnie policyjną notatkę ze zdarzenia. Zapytałem czy może być ksero ale powiedział mi, że musi być oryginał. Faktycznie tak jest ? hmm.gif

Jakieś rady co do spotkania z rzeczoznawcą wink.gif ?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Przyszła wycena z TU sprawcy (HDI). Wycena opiewa na całe 316 zł rotfl.gif Z tego co wiem, to ciężko za tę kwotę pomalować jeden element a co dopiero uszczelnić szybę, podłączyć auto do komputera (świeci się jakaś kontrolka) i wydech wydaje głośniejsze dźwięki. Niby auto używane w firmie ale przecież chce je dobrze naprawić - przywrócić do stanu sprzed stłuczki. Odwoływać się czy wstawić do ASO volvo hmm.gif

Napisano

> Przyszła wycena z TU sprawcy (HDI). Wycena opiewa na całe 316 zł Z tego co wiem, to ciężko za tę

> kwotę pomalować jeden element a co dopiero uszczelnić szybę, podłączyć auto do komputera

> (świeci się jakaś kontrolka) i wydech wydaje głośniejsze dźwięki. Niby auto używane w firmie

> ale przecież chce je dobrze naprawić - przywrócić do stanu sprzed stłuczki. Odwoływać się czy

> wstawić do ASO volvo

Wstawić do Volvo i już oni ich podliczą ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wstawić do Volvo i już oni ich podliczą

Tylko, jeśli dobrze pamiętam, to na wycenie uwzględniono tylko malowanie jednego elementu a po oględzinach na papierku otrzymałem listę kilku rzeczy do naprawienia hmm.gif

Jak to się ma wobec ewentualnej naprawy w ASO ? hmm.gif

Napisano

> Tylko, jeśli dobrze pamiętam, to na wycenie uwzględniono tylko malowanie jednego elementu a po

> oględzinach na papierku otrzymałem listę kilku rzeczy do naprawienia

> Jak to się ma wobec ewentualnej naprawy w ASO ?

Wezwą rzeczoznawcę na dodatkowe oględziny, normalna praktyka...

Napisano

> Tylko, jeśli dobrze pamiętam, to na wycenie uwzględniono tylko malowanie jednego elementu a po

> oględzinach na papierku otrzymałem listę kilku rzeczy do naprawienia

> Jak to się ma wobec ewentualnej naprawy w ASO ?

Przy większych dzwonach rzeczoznawca wzywamy jest po kilka razy, bo co chwilę wychodzą nowe "kwiatki". I często zdarza się w trakcie, że koszt naprawy przewyższa wartość pojazdu i to jest nienormalne.

W Twoim przypadku oddajesz do ASO, a oni już dbają o to żeby dobrze zarobić, a nie stracić i tyle.

Jak będą kreatywni to jeszcze policzą za pranie lub wymianę podsufitówki bo przecież namokła grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Z jednej strony mówi się o naciąganiu przez poszkodowanych TU a z drugiej, jeśli robią takie wyceny jak ta o której napisałem, to też nie są lepsi. Sam chciałbym być fair ... ale TU nie jest. Więc może najpierw się odwołać ? Dowiedziałem się, że samo uszczelnienie szyby to około 240 zł w firmie się tym specjalizującej w Lublinie (Hanesco) ... a gdzie malowanie zderzaka i pozostałe ...

I bądź tu w porządku ...

Napisano

> no dobra ale nawet po mocnym strzale w tył w papierowym punto szyba nie ciekla

Wystarczy że kiedyś została źle wklejona. Przerabia się tego trochę...

Napisano

> Z jednej strony mówi się o naciąganiu przez poszkodowanych TU a z drugiej, jeśli robią takie wyceny

> jak ta o której napisałem, to też nie są lepsi. Sam chciałbym być fair ... ale TU nie jest.

> Więc może najpierw się odwołać ? Dowiedziałem się, że samo uszczelnienie szyby to około 240 zł

> w firmie się tym specjalizującej w Lublinie (Hanesco) ... a gdzie malowanie zderzaka i

> pozostałe ...

> I bądź tu w porządku ...

wstaw do aso i sie nie przejmuj. Zrobia porzadny kosztorys i TU nie bedzie mialo nic do gadania ok.gif

Napisano

> Przyszła wycena z TU sprawcy (HDI). Wycena opiewa na całe 316 zł Z tego co wiem, to ciężko za tę

> kwotę pomalować jeden element a co dopiero uszczelnić szybę, podłączyć auto do komputera

> (świeci się jakaś kontrolka) i wydech wydaje głośniejsze dźwięki. Niby auto używane w firmie

> ale przecież chce je dobrze naprawić - przywrócić do stanu sprzed stłuczki. Odwoływać się czy

> wstawić do ASO volvo

Moja opinia jest zawsze taka sama - wstawić do ASO.

Chyba, że istnieje realna szansa, że ukroi się z tego całka a nie chcesz tej całki, wtedy bym się zastanawiał.

Ale - z drugiej strony - nawet jeśli orzekną całkę, to można iść w kierunku odwołania się od wyceny i odszukania tańszego warsztatu.

Napisano

> Z jednej strony mówi się o naciąganiu przez poszkodowanych TU a z drugiej, jeśli robią takie wyceny

> jak ta o której napisałem, to też nie są lepsi. Sam chciałbym być fair ... ale TU nie jest.

> Więc może najpierw się odwołać ? Dowiedziałem się, że samo uszczelnienie szyby to około 240 zł

> w firmie się tym specjalizującej w Lublinie (Hanesco) ... a gdzie malowanie zderzaka i

> pozostałe ...

> I bądź tu w porządku ...

Powszechną praktyką TU, nie tylko przy ubezpieczeniach komunikacyjnych, jest proponowanie klientowi zaniżonej wyceny szkody "na rybkę". Jeżeli łyknie, TU wygrało. Dlatego trzeba nie łykać, a się odwoływać. W wypadku samochodu, znaleźć warsztat rozliczający się wprost z ubezpieczycielem i on już ma swoje sposoby, żeby wydostać kwotę.

Napisano
  • Autor

W poniedziałek popytam o jakiś warsztat tego typu w Nałęczowie lub Lublinie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.