Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będe mieć gaz w skuterku:)

Featured Replies

Napisano

Już niedługo, ah nie mogę się doczekać miny obsługi stacji icon_eek.gif

Będe pierwszy na Śląsku mający LPG w skuterku 50ccm winner.gif

Można wypisywać roczne przebiegi.

Napisano

icon_eek.gif

Mógłbyś powtórzyć? grinser006.gif

Pochwal się zdjęciami, bo sam jestem ciekaw, jak to będzie się prezentować. Póki co, oczami wyobraźni widzę skuterek z ogromnym kufrem, pełniącym rolę zbiornika LPG. cfaniaczek.gif

Napisano

> Już niedługo, ah nie mogę się doczekać miny obsługi stacji

> Będe pierwszy na Śląsku mający LPG w skuterku 50ccm

> Można wypisywać roczne przebiegi.

A którą generację? zlosnik.gif Napisz coś więcej, zwłaszcza o różnicach pomiędzy typową instalacją samochodową

Napisano
  • Autor

Instalacja bardzo prosta z reduktorem nie wymagającym ogrzewania cieczą(różnica), generacja 1 czyli dosłownie to samo się uzyska psikając w dolot grinser006.gif.

Jakaś centralka do przełaczania i pewnie elektrozawór. Cena jak narazie 1000zł ale mam plan żeby się dość dobrze utargować ok.gif

C .

Zastanawiam się jak będzie wyglądało przełączenie na benzynę skoro mój skuterek jest na gaźniku...

Butla powędruje do schowka i tam ma być docelowo natomiast chcę by została umieszczona tak by w razie grubszej awarii można było bez problemu zdemontować przewody np w celu dostania się do świecy.

Jakoś średnio mi się widzi jechać z butlą w kufrze a co jak się kuferek ułąmie albo odkręci? grinser006.gif

Ponoć same tajle kosztują 700zł więc nie dziwie się, że cena taka a nie inna. Głownie dla funu chce ją zrobić.

-----------------------------------------------------------------------------

OT: nie długo będe szukał swojego pierwszego moto. Bardzo bym chciał Hondę VFR 750 RC 36. A pomyśleć, że mogłem mieć taką za 1000zł sciana.gif . Nawet nie wiecie jak mnie to teraz boli a sprzedający ją trzymał dla mnie 3 miesiące a teraz ona jeździ i śmiga aż miło. (opinia serwisu w którym była robiona, silnik igła, jedynie grubsza kosmetyka - klocki, opony, głowka ramy-łozysko, dźwignie, plastixy itp, świece filtry). Gdzie ja teraz dostanę pewniaka? To był pewniak wiedziałem o tym bo owszem mój znajomy ją sprzedawał i nie miał nawet na wymianę świec a co odpiero na benę - głownie wizualnie została zdewastowana...

A najlepsze jest teraz. Podekscytowany oferowałem kumplowi 800zł na już żeby ino zabrać ją na przyczepę i wioo do garażu żeby odżyła drugą młodość a on , że nie, że woli całość 1000zł.

A co się okazuje? Sprzedał innemu(mój błąd pochwaliłęm się, że kupuje) i jeszcze nie dostał ani grosza za nią... hehe.gifNie jestem w stanie pojąć jak można takie rzeczy robić. Już tak się przygotowywałem psychicznie na tę hondę a tu taki zonk(marzenie). Kupującego ponoć nie ma jest za granicą...Kasa też claps.gif

Gdzie ja teraz znajdę taką maszynę za przyzwoite pieniądze pewniaka?

Nie rozumiem jak można niszczyć coś na co się ciężko zapracowało i dewastować dalej mimo, że nie ma się kasy nawet na full bak paliwa... Do tej pory nie rozumiem co w tym takiego jest fajnego..

Napisano

> OT: nie długo będe szukał swojego pierwszego moto. Bardzo bym chciał Hondę VFR 750 RC 36. A

IMHO VFR-ka nie nadaje się na pierwsze moto. Wymaga sporo pokory i doświadczenia smile.gif

Napisano

> Instalacja bardzo prosta z reduktorem nie wymagającym ogrzewania cieczą(różnica), generacja 1 czyli

> dosłownie to samo się uzyska psikając w dolot .

> Jakaś centralka do przełaczania i pewnie elektrozawór. Cena jak narazie 1000zł ale mam plan żeby

> się dość dobrze utargować

> C .

> Zastanawiam się jak będzie wyglądało przełączenie na benzynę skoro mój skuterek jest na gaźniku...

> Butla powędruje do schowka i tam ma być docelowo natomiast chcę by została umieszczona tak by w

> razie grubszej awarii można było bez problemu zdemontować przewody np w celu dostania się do

> świecy.

> Jakoś średnio mi się widzi jechać z butlą w kufrze a co jak się kuferek ułąmie albo odkręci?

> Ponoć same tajle kosztują 700zł więc nie dziwie się, że cena taka a nie inna. Głownie dla funu chce

> ją zrobić.

Powiem tak: jeśli uda Ci się to zrobić estetycznie i dobrze działające to będzie szacun za wiedzę i umiejętności. Zadanie to jednak niełatwe. Oczywiście sensu, z punktu widzenia zalet instalacji gazowych, taka przeróbka nie ma. A zbiornik tylko pod siedzeniem, na bagażniku spowodowałby pewnie niestabilność całego pojazdu. Aha, jak ogrzewany byłby parownik? Bo jak nie z układu chłodzenia to elektrycznie a mikroskopijna instalacja elektryczna skutera nie da rady 270751858-jezyk.gif

Napisano

Nie bądź taki pewny tego, ze będziesz pierwszy z zagazowanym skuterkiem bo pamiętam jak kilka lat temu w TVN Turbo testowali jakiś Chiński skuter z fabryczną instalacją gazową i butlą w kuferku. Pewnie sprzedano w Polsce i na świecie sporo takich pojazdów!

Napisano

> Aha, jak ogrzewany byłby parownik? Bo jak nie z układu

> chłodzenia to elektrycznie a mikroskopijna instalacja elektryczna skutera nie da rady

Nie wiem jak w przypadku motorka ale w samochodach parownik może być ogrzewany tylko i wyłącznie płynem, więc pojazdy chłodzone powietrzem odpadają - notabene nasz kolega z AK miał/ma malucha z instalacją gazową (o ile dobrze pamiętam miał i LPG i CNG).

Napisano

> Nie wiem jak w przypadku motorka ale w samochodach parownik może być ogrzewany tylko i wyłącznie

> płynem, więc pojazdy chłodzone powietrzem odpadają -

Bzdura, moze byc smialo ogrzewany spalinami.

Napisano

> Bzdura, moze byc smialo ogrzewany spalinami.

I przepisy na to pozwalają?

Napisano

> I przepisy na to pozwalają?

Skuterem jezdzisz raczej jak jest cieplo, to po pierwsze.

A po drugie w tym maluchu, z tego co pamietam to rurka z gazem byla owinieta wokol kolektora wylotowego...

Napisano

> Bzdura, moze byc smialo ogrzewany spalinami.

Nooo, powodzenia przy ogrzewaniu GAZU spalinami....

Napisano

> Nie wiem jak w przypadku motorka ale w samochodach parownik może być ogrzewany tylko i wyłącznie

> płynem, więc pojazdy chłodzone powietrzem odpadają - notabene nasz kolega z AK miał/ma

> malucha z instalacją gazową (o ile dobrze pamiętam miał i LPG i CNG).

Tam był reduktor grzany OLEJEM silnikowym.

Napisano

> Skuterem jezdzisz raczej jak jest cieplo, to po pierwsze.

> A po drugie w tym maluchu, z tego co pamietam to rurka z gazem byla owinieta wokol kolektora

> wylotowego...

Za chłodno i tak.

ALE - z drugiej strony skuter bierze na tyle mało paliwa/h (pi razy oko w porywach niecałe 2 kg/h zakładając stałą jazdę z pełną łychą, spalanie rzędu 5l gazu/100 i prędkość 50 km/h), że być może przeszedłby reduktor bez konieczności podgrzewania...

Napisano

Kolega miał na testach squta z fabryczną instalacją LPG.

Mina gości na stacji podobno bezcenna jak podstawiał się pod dystrybutor LPG i mówił "do pełna poproszę" hehe.gif

Kolejna śmiechawa brała wszystkich jak to "do pełna" okazywało się ilością cirka 4 litrów hahaha.gif

Napisano

> Nooo, powodzenia przy ogrzewaniu GAZU spalinami....

W samochodach jest to na pewno możliwe.

Napisano
  • Autor

> A jaki to skuter będzie przerobiony? Chińskie coś, czy może jakiś porządny markowy?

Kymco Agility - takie plany wink.gif

Napisano
  • Autor

I tak też będzie :

Zużycie gazu będzie na tyle niskie, że nie potrzebne stanie się podgrzewanie reduktora 270751858-jezyk.gif

Napisano

4T czy 2T on jest, bo myślałem u siebie założyć LPG w skucie, tylko jak pali mi 1.8 benzyny to pewnie max 2,5 gazu.... czyli bym setkę robił za nieco ponad 5 zł zeby.GIF:D 3,5 zł wychodziło skuterom elektrycznym smile.gif

Napisano

> z tego co pamietam to rurka z gazem byla owinieta wokol kolektora

> wylotowego...

i taki patent jest u nas zabroniony

Napisano

> W samochodach jest to na pewno możliwe.

Patrząc choćby na agresywność, temperaturę, ciśnienie (dynamicznie zmienne) spalin - wątpliwe.

OCZYWIŚCIE - do zrobienia, ale IMO na tyle trudne, że nieopłacalne - taniej i prościej adaptować ogrzewanie olejowe.

Napisano

> 4T czy 2T on jest, bo myślałem u siebie założyć LPG w skucie, tylko jak pali mi 1.8 benzyny to

> pewnie max 2,5 gazu.... czyli bym setkę robił za nieco ponad 5 zł zeby.GIF 3,5 zł wychodziło

> skuterom elektrycznym

W 2T nie zrealizujesz smarowania mieszankowego.

Napisano

> I przepisy na to pozwalają?

Nie wiem.

Nawet jesli nie to jest to rowniez bzdura. Pewnie znajda sie jakies parowniki w ktorych homologacji jest napisane ze moga byc grzane byle czym. Kwestia producenta.

Pozatym przepisy nie pozwalaja rowniez przekraczac predkosci a patrzac na drogach jakos nikogo to nie obchodzi.

Napisano

> Pozatym przepisy nie pozwalaja rowniez przekraczac predkosci a patrzac na drogach jakos nikogo to

> nie obchodzi.

na drogach tak to wyglada, ale 75% ludzi z AK nigdy nie przekracza predkosci hehe.gif

Napisano

> Nie wiem.

> Nawet jesli nie to jest to rowniez bzdura.

Własnie - mi chodziło o kwestie formalno-prawne.

Technicznie bez problemu da się to wykonać i np we Włoszech montuje się instalki z parownikiem ogrzewanym od kolektora wydechowego.

Napisano
  • Autor

> 4T czy 2T on jest, bo myślałem u siebie założyć LPG w skucie, tylko jak pali mi 1.8 benzyny to

> pewnie max 2,5 gazu.... czyli bym setkę robił za nieco ponad 5 zł zeby.GIF 3,5 zł wychodziło

> skuterom elektrycznym

4T cool.gif

Napisano

> OCZYWIŚCIE - do zrobienia, ale IMO na tyle trudne, że nieopłacalne - taniej i prościej adaptować

> ogrzewanie olejowe.

No nie wiem czy takie trudne, tylko żeby płomień nie wpadł do butli i ok biglaugh.gif

Napisano

a MINA GOSCI NA STACJI - BEZCENNA hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.