Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 jtd i 6 biegowa skrzynia.

Featured Replies

Napisano

Jak było to nie bijcie ale nic nie znalazłem.

Czy da się do stilo jtd zasadzić 6 biegową skrzynie.

Działał już ktoś coś w tym temacie i czy warto??

Napisano

> Jak było to nie bijcie ale nic nie znalazłem.

> Czy da się do stilo jtd zasadzić 6 biegową skrzynie.

> Działał już ktoś coś w tym temacie i czy warto??

Zastanawiam się czy nie pasowałaby p&p skrzynia z cromy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zastanawiam się czy nie pasowałaby p&p skrzynia z cromy.

> Pozdrawiam BAS

Nie, z cromy to skrzynia gm pod 240mm.

Pozdro

Napisano

> Jak było to nie bijcie ale nic nie znalazłem.

> Czy da się do stilo jtd zasadzić 6 biegową skrzynie.

> Działał już ktoś coś w tym temacie i czy warto??

Za jakiś czas będzie moze relacja z takiej próby - nowka skrzynia już do mnie jedzie smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Za jakiś czas będzie moze relacja z takiej próby - nowka skrzynia już do mnie jedzie

> Pozdro

To mam nadzieję, że szybko waytogo.gif

A napiszesz teraz coś wiecej?? biglaugh.gif

Napisano

> To mam nadzieję, że szybko

> A napiszesz teraz coś wiecej??

Coś więcej - punto zlosnik.gif

Pozdro

Napisano

> Coś więcej - punto

Jak opanujesz temat, to ja się piszę wówczas na tjun + 6 biegów grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

W dobrej cenie grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Coś więcej - punto

> Pozdro

a nie bedzie to przerost formy nad treścią? jak przełozenia? nie będzie lipy? mi sie wydaje że bedzie za krótka i nie pozwoli turbinie na robotę

Napisano

> a nie bedzie to przerost formy nad treścią? jak przełozenia? nie będzie lipy? mi sie wydaje że

> bedzie za krótka i nie pozwoli turbinie na robotę

Obecna jest za krótka zakup długiej 5tki jest nierealny. 6tka traktowana przy zabawie będzie jako 6-1 i tyle, innego rozwiązania nie widzę

Napisano

> Obecna jest za krótka zakup długiej 5tki jest nierealny. 6tka traktowana przy zabawie będzie jako

> 6-1 i tyle, innego rozwiązania nie widzę

ale 6 bedzie jeszcze krótsza w/g mnie, może w tej co masz mozna zamienić 5 bieg, ale to chyba nie wystarczy...

Napisano

> ale 6 bedzie jeszcze krótsza w/g mnie, może w tej co masz mozna zamienić 5 bieg, ale to chyba nie

> wystarczy...

Sama 5tka nie rozwiązuje problemu - przełożenie główne jest do dupy niestety. Skrzynia 6cio biegowa jest dłuższa o 20-25km/h tak więc przy zasadzie startu z 2ki będzie już w teorii znośnie. Skrzyni z M30 kupic się nie da praktycznie.

Pozdro

Napisano

> Sama 5tka nie rozwiązuje problemu - przełożenie główne jest do dupy niestety. Skrzynia 6cio

> biegowa jest dłuższa o 20-25km/h tak więc przy zasadzie startu z 2ki będzie już w teorii

> znośnie. Skrzyni z M30 kupic się nie da praktycznie.

> Pozdro

ale każdy bieg ma dłuższy czy tylko 5 i 6 a wcześniejsze krótsze?

docelowo to ja bym zamówił zrobienie skrzynki od podstaw, może nie najtańsza opcja ale masz co chcesz i może szperę też da się wsadzić

Napisano

a ze stilo 140 niepodejdzie??

właśnie jak była ciut dłuższa od obecnej 5 to by mniej paliło , zawsze silnik nie byłby tak goniony

Napisano

A ja mam własnie JTD 140KM i tak się zastanawiam po co właściwie jest ten 6 bieg.

Od ponad pół roku może ze 2 razy użyłem 6 na obwodnicy trójmiasta. Z moich obserwacji wynika, że 6 jest sens włączać powyżej 130km/h albo z górki. W innym przypadku komputer pokazuje chwilowe zużycie wyższe niż na 5. Dlatego tak się dziwię, ze co rusz ktoś chce instalować skrzynię 6-biegową.

A może ja nie umiem używać skrzyni 6-biegowej?

Napisano

> zużycie wyższe niż na 5. Dlatego tak się dziwię, ze co rusz ktoś chce instalować skrzynię

> 6-biegową.

przy 130km/h w JTD masz coś koło 3500 obrotów...

Napisano

> przy 130km/h w JTD masz coś koło 3500 obrotów...

odejmij 500 obr/min cfaniaczek.gif

Napisano

> przy 130km/h w JTD masz coś koło 3500 obrotów...

Tyle to chyba ma przy 160 lub 170 ...a może i szybciej wtedy pomyka smile.gif

Napisano

> Tyle to chyba ma przy 160 lub 170 ...a może i szybciej wtedy pomyka

ok, niech będzie smile.gif grunt, że mógłby mieć mniej wink.gif

Napisano

> odejmij 500 obr/min

ok, niech będzie smile.gif grunt, że mógłby mieć mniej wink.gif

Napisano

> A ja mam własnie JTD 140KM i tak się zastanawiam po co właściwie jest ten 6 bieg.

Ciszej w furce.

Napisano

Dlatego tak się dziwię, ze co rusz ktoś chce instalować skrzynię

> 6-biegową.

> A może ja nie umiem używać skrzyni 6-biegowej?

Powód jest prosty - ponad 200ps i 440nm przy 1000kg wagi szybko zamyka skrzynię przy prędkości ok 200-210km/h.

Nie chodzi juz o szybka jazdę tylko o niskie obroty przy np 180km/h Długa skrzynia pozwoli na uzycie potencjału mocnego klekota.

Pozdro

Napisano

> A ja mam własnie JTD 140KM i tak się zastanawiam po co właściwie jest ten 6 bieg.

a jak kolega by mógł zrobić test na 6 biegu i sprawdzić jaka będzie prędkośc przy 3 tyś obr, oczywiście jak warunki pozwolą ( i najlepiej na niemieckiej autostradzie), wtedy byśmy wiedzieli czy mamy nadczym myśleć

Napisano

> Nie chodzi juz o szybka jazdę tylko o niskie obroty przy np 180km/h Długa skrzynia pozwoli na

> uzycie potencjału mocnego klekota.

> Pozdro

vectre c oglądałem jak jedzie i przy 3.5tyś obr miał 210km/h

kurcze u nas wyszło by już ponad 4 tyś przy takiej prędkości

Napisano

> vectre c oglądałem jak jedzie i przy 3.5tyś obr miał 210km/h

> kurcze u nas wyszło by już ponad 4 tyś przy takiej prędkości

Vectra ma mega długą skrzynię - 6tka starcza do 240 spokojnie. Jak coś szukaj tylko 150tki smile.gif

pozdro

Napisano

> Vectra ma mega długą skrzynię - 6tka starcza do 240 spokojnie. Jak coś szukaj tylko 150tki

> pozdro

właśnie widze ,że 4tys i 240

innych niż 150km nie oglądam

tylko wiesz , w środku ciut ciaśniejsza na boki w stosunku do stilona

Napisano

> właśnie widze ,że 4tys i 240

> innych niż 150km nie oglądam

> tylko wiesz , w środku ciut ciaśniejsza na boki w stosunku do stilona

I cięższa i zazwyczaj DPF i klapy wirowe. Wszystko się da ogarnąc tylko koszta idą...

Z takiej 150tki zdrowej masz 190ps i 420 nm smile.gif

Pozdro

Napisano

> I cięższa i zazwyczaj DPF i klapy wirowe. Wszystko się da ogarnąc tylko koszta idą...

> Z takiej 150tki zdrowej masz 190ps i 420 nm

> Pozdro

astra bije wszystko , 8s do 100, fiata w serii nie znalazłem z takim wynikiem ale jednak za mała

dpf to wiem co to , a te klapy to gdzie występują w układzie wydechowym ??

Napisano

> astra bije wszystko , 8s do 100, fiata w serii nie znalazłem z takim wynikiem ale jednak za mała

> dpf to wiem co to , a te klapy to gdzie występują w układzie wydechowym ??

Kolektor dolotowy, klapy wirowe.

Pozdro

Napisano

> ale 6 bedzie jeszcze krótsza w/g mnie, może w tej co masz mozna zamienić 5 bieg, ale to chyba nie

> wystarczy...

6gang np ze stilo jest w zasadzie prawie że identyczną skrzynią jak getrag 5b + dodatkowy bieg, różnica na 5biegu w zasadzie to 5km/h czyli prawie nic. A zapodanie 6biegu na autostradzie oszczędza znacznie uszy grinser006.gif

Napisano

> 6biegu na autostradzie

> oszczędza znacznie uszy

możesz zmierzyć tak przy 2 lub 3 tyś obr jaka bęedzie prędkość na 6 biegu?

Napisano

> możesz zmierzyć tak przy 2 lub 3 tyś obr jaka bęedzie prędkość na 6 biegu?

Jak się skończą mrozy i nie będzie ślisko mogę na obwodnicy sprawdzić. Dam znać po teście w tym wątku.

Napisano

W Cromie ( 1,9 Multijet 150 KM... 6-stka jest "faktyczną" 6-stką wink.gif

Napisano

Jak bede miał okazje to sprawdze, póki co krece się tylko po mieście ... a tak z pamięci to 3k na 6gear daje coś w okolicach 160-170km/h

Napisano

> Jak bede miał okazje to sprawdze, póki co krece się tylko po mieście ... a tak z pamięci to 3k na

> 6gear daje coś w okolicach 160-170km/h

Na piątym w 115-stce przy 3 kilo obrotów mam 150 km/h... Myślałem, że różnica będzie większa.

Napisano

croma 150

na 6 biegu

2 tys obr - prędkość około 112km/h

2750 obr - 150 km/h

Napisano

> Na piątym w 115-stce przy 3 kilo obrotów mam 150 km/h... Myślałem, że różnica będzie większa.

Nie ma jakiegoś spektakularnego przeskoku, zreszta jakby był to takiej 6 w zasadzie bys nigdzie nie wrzucił a posiadanie takiego biegu traci wtedy zupełnie sens.

Napisano

taki mały OT:

>> źródełko <<

"Volkswagen Up blue-e-motion otrzyma dwucylindrowy silnik wysokoprężny o pojemności 0,8 litra i mocy 47 KM . Pod względem technicznym motor jest blisko spokrewniony z czterocylindrowym 1.6 TDI - informuje autocar.co.uk. Brytyjski serwis podaje również, że diesel będzie wspomagany przez elektryczny silnik o mocy 26 KM. Wytwarzany przez obie jednostki moment obrotowy trafi na koła za pośrednictwem 7-biegowej przekładni DSG."

angryfire.gif 47KM i 7 biegów!!! angryfire.gif a my w klekotach nędzne 5 sciana.gif

Napisano

> 47KM i 7 biegów!!! a my w klekotach nędzne 5

No i? tongue.gif Jak kiepski moment/przebieg, to się ratować biegami trzeba. Np. taki Merc/AMG do najmocniejszej "dwunastki" też tylko 5 biegów (w automacie oczywiście) montował, a do słabszych 7b zlosnik.gif (co więcej nie wiem, czy 1. nie była wykorzystywana tylko do mocnych startów, więc tak naprawdę użytecznych biegów było 4 -a co, nie chciałbyś takiego "zestawu napędowego" w swoim aucie, pomijając spalanie? cfaniaczek.gifbiglaugh.gif). Tak, ja wiem, że tam też była kwestia tego, że 7b (nowsza, sic!) za słaba była jak na ponad 1000Nm "bestii", ale elastyczność/Nm silnika zupełnie nie potrzebowały dodatkowych biegów ok.gif

Napisano

ja też pomierzyłem, widocznie mam dłuższa 6.

1k5 obr/min 90km/h

3k obr/min ~175km/h

Napisano

> ja też pomierzyłem, widocznie mam dłuższa 6.

> 1k5 obr/min 90km/h

> 3k obr/min ~175km/h

jet dobrze i warto szukać 6 speed

tylo czy na 100% podejdzie pod moje jtd skrzynka z multijeta ??

Napisano
  • Autor

Teraz "ktoś" da fotki takiej skrzyni bo ja jeszcze takiej nie widziałem, albo widziałem i nie wiem że to taka... zlosnik.gif

Napisano

Sprawdziłem przy 2k obr (na 6) -> ok. 110km/h

Przy 3k sprawdzę jak będzie gdzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.