Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa auta - sposoby na wyciągnięcie kasy

Featured Replies

Napisano

Ameryki nie odkryli tym artykułem ale jakby ktoś chciał poczytać to klik

myślę, że ciekawy artykuł do poczatku dyskusji na temat "awaryjności" aut.

Napisano

> myślę, że ciekawy artykuł do poczatku dyskusji na temat "awaryjności" aut.

Skończy się to tak, że klienci na dobre odwrócą się od "uznanych" marek europejskich i zaczną się przesiadać już nie tylko do aut koreańskich, ale już niebawem do chińskich i indyjskich. Mechanik za kilka zł naprawi opartą na starych podzespołach Fiata Tatę, czy Chevroleta bazującego na starym Oplu, a niech spróbuje wymienić skrzynię automatyczną w Modusie biglaugh.gif

Napisano

> Ameryki nie odkryli tym artykułem ale jakby ktoś chciał poczytać to klik

> myślę, że ciekawy artykuł do poczatku dyskusji na temat "awaryjności" aut.

dodam taki przykład - zwykła wymiana żarówki w reflektorze: w niektórych samochodach stanowi operację możliwą do wykonania tylko w warsztacie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dodam taki przykład - zwykła wymiana żarówki w reflektorze: w niektórych samochodach stanowi

> operację możliwą do wykonania tylko w warsztacie

na szczescie UE sie wziela za to i juz tych cudactw zwiazanych z dem. zderzaka zeby dojsc do zarowki w nowych autach ma nie byc

Napisano

> Skończy się to tak, że klienci na dobre odwrócą się od "uznanych" marek europejskich i zaczną się

> przesiadać już nie tylko do aut koreańskich, ale już niebawem do chińskich i indyjskich.

> Mechanik za kilka zł naprawi opartą na starych podzespołach Fiata Tatę, czy Chevroleta

> bazującego na starym Oplu, a niech spróbuje wymienić skrzynię automatyczną w Modusie

Zawsze trafią na "jelenia" co kupi auto z super elegancką klameczką, uchwytem na kubek, spalający 3 litry w mieście hehe.gif

Napisano

> dodam taki przykład - zwykła wymiana żarówki w reflektorze: w niektórych samochodach stanowi

> operację możliwą do wykonania tylko w warsztacie

Taki samochód nie powinien otrzymać dopuszczenia do sprzedaży.

Napisano

> Zawsze trafią na "jelenia" co kupi auto z super elegancką klameczką, uchwytem na kubek, spalający 3

> litry w mieście

W końcu nawet ci klienci zaczną liczyć.

Póki co prawda jest taka że dzięki odpowiedniej polityce Związku Socjalistycznych Republik Europejskich koszt paliwa to po zakupie największy wydatek.

Napisano

> Póki co prawda jest taka że dzięki odpowiedniej polityce Związku Socjalistycznych Republik

> Europejskich koszt paliwa to po zakupie największy wydatek.

To już zależy od auta hmm.gif - miałem do czynienia i z takimi, gdzie przy całej reszcie był to wydatek wręcz do pominięcia. biglaugh.gif

Napisano

> To już zależy od auta - miałem do czynienia i z takimi, gdzie przy całej reszcie był to wydatek

> wręcz do pominięcia.

Fakt - nie liczyłem tego dla diesla. Niemniej jednak jak mi się kiedyś jeszcze chciało to obliczyłem koszty dla Opla Astry 1.4, a potem dla Meganki 1.6. Wyszło mi, że najdroższe było paliwo.

Napisano

Widziałem ten artykuł już wcześniej. Co by nie mówić - nowe auta są trwalsze od starych, nawet mechanicznie. A mówili, że międzyremontowe przebiegi nowoczesnych silników będą znikome z uwagi na "wyciskanie" z danej pojemności skokowej jak najwięcej mocy. Ale ktoś zapomniał, że stosowane są lepsze materiały i ocynkowane blachy. Tak czy owak, drażnią mnie takie "cuda techniki" jak wklejane szyby, nierozbieralne lampy czy też inne nierozbieralne podzespoły - ale to akurat musimy zaakceptować, jako obniżenie przez producenta kosztów produkcji.

Napisano

> Fakt - nie liczyłem tego dla diesla. Niemniej jednak jak mi się kiedyś jeszcze chciało to

> obliczyłem koszty dla Opla Astry 1.4, a potem dla Meganki 1.6. Wyszło mi, że najdroższe było

> paliwo.

Lacetti 1.6 benzyna, 4,5 roku eksploatacji od nowości, mało jeżdżone, około15kkm rocznie

40,2% Utrata na wartości

13,6% Eksploatacja bieżąca

33,9% Paliwo

12,4% Ubezpieczenie i parkowanie

Yaris 1.4 diesel, kupiony używany, 1,5 roku eksploatacji, mało jeżdżone, około15kkm rocznie

34,6% Utrata na wartości

17,8% Eksploatacja bieżąca

22,0% Paliwo

25,6% Ubezpieczenie i parkowanie

Clio 1.2 benzyna, kupiony używany, 2,5 roku eksploatacji, bardzo mało jeżdżone, 6kkm rocznie

18,2% Utrata na wartości

46,0% Eksploatacja bieżąca

20,7% Paliwo

15,2% Ubezpieczenie

Astra 1.6 benzyna, kupiony nowy, 4 lata eksploatacji, jeżdżone ok. 20kkm rocznie

32,8% Utrata na wartości

17,6% Eksploatacja bieżąca

37,6% Paliwo

12,1% Ubezpieczenie

Napisano

Ale jakie obniżenie kosztów? Weź jako przykład zamek drzwi kierowcy w grupie VAG. Jest to cały zespół który miedzy innymi ma mały mikroprzełącznik - ot czujnik otawrcia. Da się go spokojnie wymontować z zamka bez lutowania i innych cyrków. Tylko nie da sie kupic. Jak Ci padnie bulisz kilka stów za cały zamek.

Krawiec

Napisano

> Ale jakie obniżenie kosztów?

Obniżenie kosztów po stronie producenta - ten nie musi się zajmować sprawami, które są związane z posiadaniem takich elementów w ofercie (choćby kwestia skatalogowania takiej drobnicy). Za te oszczędności płaci klient - bo ktoś musi. zlosnik.gif

Napisano

No tak. Żeby było jasne - producent chce obniżyć własne koszty, a nie koszty ponoszone przez klientów. Bo z te drugie koszty generują przecież jego zysk, więc po co miałby je obniżać. Gdyby to zrobił, to by było dopiero dziwne. biglaugh.gif

Ech, chyba wpłacę całą kwotę za poloneza, za którego zaliczka już poszła. biglaugh.gif

Napisano

> Taki samochód nie powinien otrzymać dopuszczenia do sprzedaży.

Pisałem już na hp, że by wymienić żarówki kierunkowskazów w corolli musiałem zdemontować koła, nadkola, osłonę silnika dolną (poluzować przy zderzaku), zderzak i wykręcić lampy.

I jestem tego samego zdania co Ty, bo w trasie żarówki zwyczajnie nie wymienisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.