Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjnia parowa

Featured Replies

Napisano

Witam

jak w temacie ... ktoś był ? jak wrażenia ?

a może ma ktoś biznes ? grinser006.gif

pytam właśnie pod tym drugim kątem, bo ktoś z rodziny chce wejść i niewiem.gif

z tego co czytam to ludzie się boją o lakier - sam bym się bał grinser006.gif

jeśli już są jakieś opinie to pachnie ukrytym marketingiem hehe.gif

brat był zobaczyć, skasowali 30zł i auto ładnie umyte (czarne) ok.gif

Napisano

Znajomi prowadzą i nikt im nie narzeka podobno.

Reklamy robić nie będę, ale z samego mycia podobno ciężko wyżyć, pranie tapicerki to już lepsza kasa.

Napisano
  • Autor

> Znajomi prowadzą i nikt im nie narzeka podobno.

ok.gif

> Reklamy robić nie będę, ale z samego mycia podobno ciężko wyżyć, pranie tapicerki to już lepsza

> kasa.

ok.gif też tak liczyłem, 20-30zł za mycie które trwa 40min

licząc jedno auto na godzinę mamy 250zl/dzień

Napisano

> też tak liczyłem, 20-30zł za mycie które trwa 40min

> licząc jedno auto na godzinę mamy 250zl/dzień

Jak ja się swego czasu interesowałem, to brałem też pod uwagę wydzielenie wyższej półki klientów, którzy będą skłonni zapłacić więcej za dojazd do klienta i mycie na miejscu. Może warto sobie to policzyć.

Napisano
  • Autor

> Jak ja się swego czasu interesowałem, to brałem też pod uwagę wydzielenie wyższej półki klientów,

> którzy będą skłonni zapłacić więcej za dojazd do klienta i mycie na miejscu. Może warto sobie

> to policzyć.

ok.gif tak też myśleli na początek, bo najmniejsze koszty na start

ciekaw jestem jak to jest w praktyce np ze SM wink.gif

pozostaje pytanie czy będą chętni, bo widać że ludzie raczej się boją nowej technologii wink.gif

Napisano

> tak też myśleli na początek, bo najmniejsze koszty na start

> ciekaw jestem jak to jest w praktyce np ze SM

Teoretycznie nie ma ma "ścieków" więc od tej strony nie powinno być kłopotów.

> pozostaje pytanie czy będą chętni, bo widać że ludzie raczej się boją nowej technologii

No tu niestety trzeba ostro z marketingiem jechać smile.gif

Napisano

> pozostaje pytanie czy będą chętni, bo widać że ludzie raczej się boją nowej technologii

Póki co to wg mnie myjnie bezdotykowe rządzą, mam blisko domu taką i widze jakie tam kolejki są, szczególnie w soboty.

Co do parowego mycia to myślę, żeby wypaliło.

Póki co to jest nowość, ale odpowiednia reklama, może zdziałać cuda. Po jakimś czasie zainteresują się tym gazety motoryzacyjne, programy motoryzacyjne itp.

Ale to tylko moje zdanie

Napisano

Dojazd do klienta świetna sprawa, dzwonie, przyjeżdżacie i myjecie mi auto pod blokiem.

Napisano

> Dojazd do klienta świetna sprawa, dzwonie, przyjeżdżacie i myjecie mi auto pod blokiem.

Mycie pod blokiem jest karane mandatem.

Napisano

> Mycie pod blokiem jest karane mandatem.

Ale w tym przypadku wydziela się tylko para wpdna, więc za co mają karać ?

No może się skroplić i spłynąc conieco, ale będzie to woda bez specyfików

Napisano
  • Autor

> Mycie pod blokiem jest karane mandatem.

na podstawie ?

wody nie kapnie to dlaczego ma nie myć ?

czy ściereczką też nie można wycierać auta ?

Napisano
  • Autor

> Ale w tym przypadku wydziela się tylko para wpdna, więc za co mają karać ?

tylko wytłumacz to SM frown.gif

> No może się skroplić i spłynąc conieco, ale będzie to woda bez specyfików

rozkłada się plandekę i zabiera nawet jeśli coś kapnie

tylko czasem urzędniczego betonu nie przeskoczysz hmm.gif

Napisano

> tylko wytłumacz to SM

Sam sobie odpowiedziałeś... biglaugh.gif

Napisano

> wody nie kapnie to dlaczego ma nie myć ?

To co się dzieje z brudem? Znika? Jest wcierany w lakier? Czy jednak zdmuchnięty parą robi syf dookoła?

Co innego doczyszczenie czystego w zasadzie auta. Do tego może i przejechanie parą a potem ściereczką się nadaje.

A co innego ufajdanego solą, piaskiem, brudem i guano. Tu przecierając ścierką przed solidnym spłukaniem można co najwyżej lakier porysować i wybrudzić ściereczkę - bo na pewno nie umyć auto.

Napisano
  • Autor

> To co się dzieje z brudem? Znika? Jest wcierany w lakier? Czy jednak zdmuchnięty parą robi syf

> dookoła?

> Co innego doczyszczenie czystego w zasadzie auta. Do tego może i przejechanie parą a potem

> ściereczką się nadaje.

> A co innego ufajdanego solą, piaskiem, brudem i guano. Tu przecierając ścierką przed solidnym

> spłukaniem można co najwyżej lakier porysować i wybrudzić ściereczkę - bo na pewno nie umyć

> auto.

może podjedź i zobacz jak to wygląda na żywo, bo w filmiki reklamowe pewnie nie uwierzysz wink.gif

widziałem tylko na turbo, youtube i to co brat mówił, podobno daję radę

brud wyciera się w ściereczki z mikrofibry ok.gif

Napisano

> tylko wytłumacz to SM

> rozkłada się plandekę i zabiera nawet jeśli coś kapnie

> tylko czasem urzędniczego betonu nie przeskoczysz

prowadziłem swego czasu rozmowę z właścielem myjni parowej mobilnej

wozi przy sobie jakiś tam wydruk z przepisów, po przeczytaniu którego SM wsiada z powrotem do lanosa i mówi do widzenia

przez kilka lat działalności miał kilkaset kontroli i zero mandatu, bo nie ma przepisu, który by by SM na to pozwalał

Napisano

> brud wyciera się w ściereczki z mikrofibry

Mam parownicę Karchera od lat - do mieszkania. Jak chciałem nią przejechać guano na masce, to tylko porysowałem lakier.

Napisano

Nie wiem czy u mnie jest taka sama myjka ale otworzyła się myjnie bo użycia wody i się zastanawiam czy jest to myjnia parowy czy jakaś inna ceny zaczynają się od 30 do 200zł muszę kiedyś spróbować

Napisano

Jakiś miesiąc temu też się napaliłem aby otworzyć takie usługi. Naoglądałem się filmików reklamowych i stwierdziłem, że ciekawie to wygląda.

Aby sprawdzić w praktyce "z czym to się je", znalazłem w swojej dość bliskiej okolicy gościa, który świadczy takie usługi i pojechałem na mycie.

Samochód nie był mocno ubrudzony, to i mycia mieli nie za wiele, 2 osoby myły auto ok 40 min., efekt był zadowalający, żadnych plam, smug ani zacieków nie było. Sama robota była czaso i pracochłonna, musieli naschylać karku aby cały brud podgrzany i nawilżony parą wyczyścić szmatką z mikrofibry. Za taką usługę skasowali 30 PLN. Wg mnie drogo, za tą cenę miałbym 3 mycia na samoobsługowej myjce ciśnieniowej z takim samym efektem i 3 razy krótszym czasem mycia.

Jako, że posiadam do celów domowych małą myjkę parową i czasami ją używam do czyszczenia tapicerki w aucie oraz różnych zakamarków gdzie nie domyję myjka ciśnieniową, podzielę się z moja opinią:

Myjką parową można doczyścić zaschnięty brud, sól, muszki komary itd, itp. ale wymaga to dużo nakładów pracy i jest czasochłonne.

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest:

dobra chemia + ciśnienie z lancy= krótki i efektywny czas mycia

Napisano

Na takim myciu tylko z lancy (bo na tych ręcznych nie wolno sobie

samemu umyć auta gąbką), ślad po wycieraczkach tzn. obrysówka

z brudu - zostaje grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Na takim myciu tylko z lancy (bo na tych ręcznych nie wolno sobie

> samemu umyć auta gąbką), ślad po wycieraczkach tzn. obrysówka

> z brudu - zostaje

ślad zostaje frown.gif bo myjesz słabą chemią wink.gif

ale gąbką czy szczotką można sobie domyć bez problemu smile.gif

albo zmień myjnię jak nie pozwalają cool.gif

Napisano

> Jakiś miesiąc temu też się napaliłem aby otworzyć takie usługi. Naoglądałem się filmików

> reklamowych i stwierdziłem, że ciekawie to wygląda.

> Aby sprawdzić w praktyce "z czym to się je", znalazłem w swojej dość bliskiej okolicy gościa, który

> świadczy takie usługi i pojechałem na mycie.

> Samochód nie był mocno ubrudzony, to i mycia mieli nie za wiele, 2 osoby myły auto ok 40 min.,

> efekt był zadowalający, żadnych plam, smug ani zacieków nie było. Sama robota była czaso i

> pracochłonna, musieli naschylać karku aby cały brud podgrzany i nawilżony parą wyczyścić

> szmatką z mikrofibry. Za taką usługę skasowali 30 PLN. Wg mnie drogo, za tą cenę miałbym 3

> mycia na samoobsługowej myjce ciśnieniowej z takim samym efektem i 3 razy krótszym czasem

> mycia.

jakąś marną myjkę mieli albo pracowników

mycie auta przez jedną osobę to max 30 minut

> Jako, że posiadam do celów domowych małą myjkę parową i czasami ją używam do czyszczenia tapicerki

> w aucie oraz różnych zakamarków gdzie nie domyję myjka ciśnieniową, podzielę się z moja

> opinią:

> Myjką parową można doczyścić zaschnięty brud, sól, muszki komary itd, itp. ale wymaga to dużo

> nakładów pracy i jest czasochłonne.

> Znacznie lepszym rozwiązaniem jest:

> dobra chemia + ciśnienie z lancy= krótki i efektywny czas mycia

Napisano
  • Autor

> jakąś marną myjkę mieli albo pracowników

> mycie auta przez jedną osobę to max 30 minut

> > dobra chemia + ciśnienie z lancy= krótki i efektywny czas mycia

bratu myli 40min, ale jeden gość i raczej się nie spieszył ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

odświeżam temat bo wczoaraj miałem okazje przekonać się na własnej skórze, a raczej na własnym lakierze grinser006.gif

więc tak, mycie jest w sumie trochę podobne jak zwykłą myjką ciśnieniową

pierwszy etap to "spłukanie" grubszego brudu z auta tzw mokrą parą, tu faktycznie trochę wody kapie z auta, więc konieczne jest podłożenie maty, jeśli nie chcemy pobrudzić np kostki

po takim zabiegu etekt jest zbliżony do zmycia myjką ciśnieniową

oczywiście wspomaga się chemią

etap drugi to sucha para i ścieranie brudu który pozostał przy pomocy ściereczki

etap trzeci nabłyszczanie/wosk

autko czyste, wody pod autem prawie nie było, na mycie zużyte ok 6L wody icon_eek.gif

w sumie ciekawa sprawa, zwłaszcza że można sobie zamówić mycie pod domem grinser006.gif

następne testy będą na przyczpce kempingowej, której kercherem trochę boje się myć, a parą może być efekt ok.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

I jak mył ktoś jeszcze auto na takiej myjni ?

Mam w pobliżu dwóch braci, którzy mają mobilną myjnię parową, ale boję się, że lakier się porysuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.